Την «ανησυχία» του ΝΑΤΟ για τον «συνεχιζόμενο, αυξημένο» στρατιωτικό ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη εξέφρασε ξανά χτες ο Στόλτενμπεργκ |
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την υπεράσπιση του ανυπόστατου τουρκολιβυκού συμφώνου. «Στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε Ιστορία στη Λιβύη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και τη στήριξη της Τουρκίας έχουν χαλάσει τα παιχνίδια και οι παγίδες στη Λιβύη». Καταλήγοντας τόνισε ότι «θα στηρίξουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τους Λίβυους αδελφούς μας, έως ότου εγκαθιδρυθούν η ειρήνη, η γαλήνη και η δικαιοσύνη σε όλη τη Λιβύη».
Επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος (ΑΣ) νωρίτερα (βράδυ Τρίτης), στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που τελικά πραγματοποιήθηκε παρά τις αρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης Σάρατζ, ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, απέρριψε «όλες τις παράνομες ξένες επεμβάσεις», χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της λιβυκής δοτής κυβέρνησης, Σάλεχ Αλ Σαμάκχι, εξέφρασε «επιφυλάξεις» για τις εκκλήσεις του ΑΣ, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του σώθηκε χάρη στην επέμβαση του τουρκικού στρατού και των άνω των 10.000 φιλότουρκων μισθοφόρων από τη Συρία. Ακόμα διαφώνησε με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε στις 6/6 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, λέγοντας ότι δεν μπορεί μία χώρα που παίρνει το μέρος μίας εμπόλεμης πλευράς (εν προκειμένω υπέρ του στρατηγού Χ. Χάφταρ και του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού») να θέλει να μεσολαβήσει σε μία σύγκρουση.
Παρεμβαίνοντας στη σύνοδο, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν τόνισε ότι η χώρα του απορρίπτει «όλες τις ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη», δεδομένου ότι και το βόρειο τμήμα της χώρας του δέχεται αεροπορική και χερσαία επίθεση από τον τουρκικό στρατό στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ.
Προηγουμένως, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε εκδήλωση του Φόρουμ των Βρυξελλών μετέφερε την «ανησυχία» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού «για τον συνεχιζόμενο, αυξημένο» στρατιωτικό ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως η ρωσική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο «γενικότερα ενοχλεί» τους ΝΑΤΟικούς εταίρους και πως οι τελευταίοι έχουν συμφωνήσει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Κατέληξε δε υπέρ της έναρξης ενδολιβυκών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Ωρες μετά τις αντιδράσεις από Ουάσιγκτον, Κάιρο και Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στην Τρίπολη της Λιβύης, συναντώντας τον πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ και τους υπουργούς Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα και Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιάλα. Ο Ντι Μάγιο, μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, τόνισε τους ακόλουθους τρεις στόχους της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής στη Λιβύη: Την υπεράσπιση των ιταλικών στρατηγικών συμφερόντων, την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και τη δραστηριοποίηση για τη λήξη της σύγκρουσης. Πρόσθεσε ακόμη πως στις συναντήσεις του θα επιχειρούσε μία «τροποποίηση» του ιταλο-λιβυκού μνημονίου για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία.
Επιπλέον στο προσκήνιο επανήλθε χτες ο πρόεδρος της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ της Α. Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, που δήλωσε πως ο λαός της χώρας του θα ζητήσει τη συνδρομή της Αιγύπτου «όταν χρειαστεί».
Σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικό βάθος», αποκάλυψε πως το 2012 Αγκυρα και Κάιρο (επί ισλαμιστή Προέδρου Μ. Μόρσι) ήταν κοντά σε τουρκο-αιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ. Αναφερόμενος στο λεγόμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», εξήγησε ότι ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια για να περιλαμβάνει και τη Συρία, εκτός από την Τουρκία και την Αίγυπτο, με στόχο μία ισχυρή τριμερή συμμαχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
«Το 2012 όταν ήταν στην εξουσία ο αείμνηστος Μόρσι, βγάλαμε τους χάρτες για να καθορίσουμε την ΑΟΖ για το κομμάτι εκείνο της Ανατ. Μεσογείου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Τότε κι η Κύπρος θα έπαιρνε το δικό της μερίδιο (κυριαρχικών δικαιωμάτων). Το ίδιο και το Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος θα είχαν το δικό τους μερίδιο. (Ο καθορισμός θα γινόταν) ανάμεσα στις δύο μεγάλες ηπειρωτικές χώρες, από βορρά και από νότο. Σε ένα τέτοιο σημείο είχαμε φτάσει με την Αίγυπτο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μόρσι στο Κάιρο, σημείωσε πως η Αίγυπτος προσχώρησε έκτοτε «στον άξονα της Ελλάδας και άρχισε να κάνει συμφωνίες με τον Ελληνοκυπριακό τομέα». Πρόσθεσε τέλος πως εάν δεν είχαν εκδηλωθεί αυτά τα γεγονότα, θα μετέτρεπαν... «την Ανατ. Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης», συμμαχώντας η Τουρκία με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, ακόμη και την Ελλάδα.
Ως «πάτημα» για επέκταση και εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας σε Αλεξανδρούπολη και Ελευσίνα βλέπει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα τη Σύρο. Χαρακτηριστικά ήταν τα πανηγύρια του πρέσβη Τζ. Πάιατ μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική «ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards» (πήρε το ναυπηγείο στη Σύρο) και η «Israel Shipyards Ltd» κατέληξαν σε συμφωνία για τη συμπαραγωγή κορβέτας. Πρόκειται για άλλη μια πτυχή της μετατροπής της χώρας σε κόμβο υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην κόντρα με άλλα κέντρα, που βάζει το λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών τους.
Συγκεκριμένα, ο Πάιατ με ανάρτησή του στο διαδίκτυο χαρακτήρισε τη συμφωνία «σπουδαίο παράδειγμα της επιτυχούς ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την αναζωογόνηση ενός σημαντικού και υπο-επενδυμένου στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου». «Τώρα εμπρός για Αλεξανδρούπολη και Ελευσίνα, να κάνουμε το ίδιο!», πρόσθεσε, δίνοντας το σύνθημα και τους στόχους της επόμενης εφόρμησης.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή» και περιγράφοντας τη δράση εδώ της λεγόμενης Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), που έστησε η Ουάσιγκτον για την ανάσχεση της οικονομικής επιρροής της Κίνας, τόνιζε πως οι ΗΠΑ μέσω της DFC έχουν εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία η ΟΝΕΧ θέλει να βάλει στο χέρι, έχοντας για εκεί σχέδια κατασκευής φρεγατών, αλλά και ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο Στόλο, μετατρέποντας έτσι - σε συνδυασμό με τη Σούδα και τη Σύρο - ολόκληρη την Ελλάδα σε μόνιμο αγκυροβόλιο και ορμητήριο των Αμερικανών για τα δολοφονικά τους σχέδια σε όλη την περιοχή.
Αλλωστε και οι ίδιες οι εταιρείες («ΟΝΕΧ Shipyards» και «Israel Shipyards») δεν κρύβουν λόγια, αφού όπως αναφέρουν η «στρατηγική συνεργασία» τους θα συμβάλει και στο «να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά από ποτέ, ανοίγοντας τις ενεργειακές διαδρομές της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η "ONEX Shipyards" είναι μια εταιρεία των ΗΠΑ με όραμα να δημιουργήσει τον κορυφαίο κόμβο ναυπήγησης και logistics στην περιοχή».
Από κοντά και η ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με υπερηφάνεια και τιμή συγχαίρουμε την "ONEX" και την "Israel Shipyards" για αυτό το σημαντικό έργο, που φέρνει τις δύο χώρες μας πιο κοντά. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει ορόσημο, που θα το ακολουθήσει κάποιο άλλο έργο».
Μεγαλύτερη βύθιση του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία και τα επιμέρους κέντρα για το 2020, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με χαμηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης το 2021, αναμένει το ΔΝΤ, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιοποιήσει πριν από δυο μήνες. Ταυτόχρονα, ο πακτωλός των κρατικών ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και γενικότερα, οδηγεί σε απογείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, σε μια εξέλιξη που έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος στα επόμενα κύματα με τα αντιλαϊκά μέτρα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε περισσότερα από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. τον Απρίλη. Αυτό με τη σειρά του θα έχει συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική διόγκωση των κρατικών χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλη φέτος, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία και φτάνοντας πάνω από το 130% του ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΔΝΤ καταγράφονται τα παρακάτω:
-- Η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος πτώση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλη, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Στις οικονομίες που ταξινομούνται στις αναπτυγμένες, η κατρακύλα για το 2020 αναμένεται στο 8% και η ανάκαμψη το 2021 μόλις 4,8%.
-- Στην Ευρωζώνη προβλέπεται βύθιση 10,2% φέτος (με βασικό σενάριο 7,2% στην προηγούμενη έκθεση) και ανάκαμψη 6% το 2021. Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 διαμορφώνονται ως εξής: Γερμανία: -7,8%, +5,4%. Γαλλία: -12,5%, +7,3%. Ιταλία: -12,8%, +6,3% κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 11,7% του ΑΕΠ για φέτος και 5,3% για το 2021.
Το κρατικό χρέος σε επίπεδο Ευρωζώνης θα εκτιναχθεί στο 105,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 103% το 2021 από 84,1% το 2019. Πρόκειται δηλαδή για εκρηκτική διόγκωση της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που βέβαια φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.
Μεταξύ άλλων, το κρατικό χρέος της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 166,1% του ΑΕΠ με αύξηση πάνω από 30 μονάδες, της Γαλλίας στο 125,7%, ενώ της Γερμανίας στο 77,2% με αύξηση 17,4 ποσοστιαίων μονάδων.
Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020, τόνισε πως «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».
-- Επιδείνωση σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις προβλέπεται και για τα άλλα καπιταλιστικά κέντρα. Μεταξύ αυτών HΠΑ: -8,0%, +4,5%. Kίνα: +1,0% (μοναδική με θετική μεταβολή φέτος), +8,2%. Ιαπωνία: -5,8%, +2,4%. Ρωσία: -6,6%, +4,1%.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ δεν περιέχουν νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Στην προηγούμενη έκθεση, η κατρακύλα για φέτος αναμενόταν σε 10% με μερική ανάκαμψη 5,1% το 2021.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος β' τριμήνου θα φτάσει στο 16%, λέγοντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα «προσδοκούμε ύφεση έως 8%» για το 2020.
Παράλληλα, σε έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, συνολικά για το 2020, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 7,5%, για να ανακάμψει το 2021 με 5,1%.