ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Οργή και αγανάκτηση για το θάνατο 35χρονου μεταλλεργάτη

Απεργία και συγκέντρωση χτες από τα σωματεία

Εναν ακόμα νεκρό θρηνούν από το βράδυ της Παρασκευής οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πρόκειται για τον ηλεκτροσυγκολλητή Μάριο Δούκα, παλικάρι 35 ετών και πατέρα ενός μικρού παιδιού, ο οποίος αντί να επιστρέψει στην οικογένειά του μετά το μεροκάματο, προστέθηκε στις εκατόμβες που έχουν ανοίξει εφοπλιστές, εργολάβοι, συνολικά το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στους χώρους δουλειάς.

Ο 35χρονος μεταλλεργάτης «κάηκε» από ηλεκτροπληξία στο μηχανοστάσιο του πλοίου «Nodus», με σημαία Λιβερίας, της εφοπλιστικής εταιρείας «ΣΑΡΡΗ», την ώρα που επισκεύαζε λέβητα. Οι επισκευαστικές εργασίες δεν γίνονταν σε οργανωμένο χώρο της Ζώνης, αλλά το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στην ράδα του Πειραιά, όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει κανένας έλεγχος.

Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με λάντζα στην ξηρά και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο Νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί ο θάνατός του. Το Λιμενικό συνέλαβε μεν τον πλοίαρχο και τον νόμιμο εκπρόσωπο, ο οποίος ήταν και εργοδηγός του συνεργείου, αλλά οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη για πλημμέλημα (ούτε απλό τροχαίο να ήταν...) και τους άφησαν ελεύθερους λίγη ώρα μετά.

Κορόνα - γράμματα η ζωή των εργαζομένων

Αμεση ήταν η αντίδραση των συνδικάτων, που κήρυξαν απεργία και κάλεσαν χτες σε συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά. Οπως καταγγέλλουν με διαδοχικές ανακοινώσεις το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η εργολαβική εταιρεία έστειλε τέσσερις εργαζόμενους, ανάμεσά τους και τον Μ. Δούκα, να εκτελέσουν σοβαρές εργασίες χωρίς να έχουν ληφθεί έστω και στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία
Πιο συγκεκριμένα: Δεν υπήρχε άδεια εργασιών, δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό gas free (ότι το πλοίο ήταν «καθαρό» από λιμνάζοντα αέρια), δεν υπήρχε μετασχηματιστής για να μειώνει την τάση του ρεύματος (όπως προβλέπεται σε αυτές τις εργασίες), δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, το συνεργείο εργαζόταν επί τέσσερα 24ωρα χωρίς σταματημό. «Το σπάσιμο μιας λάμπας φωτισμού σε κλειστό, γεμάτο υγρασία χώρο» έφερε «αυτά τα τραγικά αποτελέσματα», καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Καταγγέλλουν ακόμα ότι περίπου δύο 24ωρα πριν από τον άδικο χαμό του 35χρονου εργάτη, με έγγραφό τους είχαν προειδοποιήσει για πολλοστή φορά - όπως κάνουν εδώ και δύο χρόνια - κυβέρνηση, υπουργεία και ΟΛΠ - COSCO ότι η συνεχής αποδυνάμωση των 5μελών Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου από όλες τις κυβερνήσεις και οι επισκευές πλοίων στη ράδα «το μόνο που εξασφαλίζουν είναι ασυδοσία για ναυτιλιακές εταιρείες και εργολάβους, και νέους νεκρούς και σακατεμένους για μας».

«Κανείς από την κυβέρνηση, τον ΟΛΠ - COSCO, τους εφοπλιστές, τους εργολάβους δεν έχουν το δικαίωμα να πουν ότι για τον νέο θάνατο του συναδέλφου μας "φταίει η κακιά η ώρα", ή ότι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που καθημερινά προκύπτουν από την πολιτική τους και τη στάση τους, αφού οι καταγγελίες μας και οι διαμαρτυρίες μας είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες», τονίζεται από τα σωματεία.

Οσον αφορά τη στάση της Εισαγγελίας Πειραιά, τα σωματεία τονίζουν ότι «βλέπουμε επίσης το πώς λειτουργεί για ακόμη μια φορά και η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη», καθώς δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων του πλοίου και του συνεργείου, πέρα από την απλή κατηγορία του πλημμελήματος, «την ίδια ώρα που μόνο τους μέλημα ήταν το πώς θα φύγει το πλοίο όσο γρηγορότερα γίνεται από τη ράδα του Πειραιά».

«Οχι άλλο αίμα εργατών...»

Χτες το πρωί οι μεταλλεργάτες έδωσαν απάντηση στο νέο εργοδοτικό έγκλημα με κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της απεργίας τους. Το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» ακούστηκε δυνατά από την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, μέχρι και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου κατευθύνθηκε η πορεία.

Στην ομιλία του ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μεταξύ άλλων κατήγγειλε τα διάφορα «παπαγαλάκια» που σε κάθε τέτοιο περιστατικό σπεύδουν να μιλήσουν για «ατομική ευθύνη» των εργατών, όταν οι εργάτες στη ράδα δουλεύουν κάνοντας επισκευές, με τους εργολάβους και τους εφοπλιστές από πάνω τους να πιέζουν, χωρίς κανένα στοιχειώδες μέτρο προστασίας και χωρίς κανένας κρατικός μηχανισμός να ελέγχει τι γίνεται πάνω σε αυτά τα βαπόρια.

Στην πορεία που ακολούθησε, οι απεργοί κρατούσαν συμβολικά στα χέρια ένα φέρετρο, για όλους τους συναδέλφους τους που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος και κατήγγειλε ότι όπως και στην πανδημία, η κυβέρνηση δίνει στους εφοπλιστές προνόμια και χρηματοδοτήσεις, ενώ τους εργάτες - μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, ναυτεργάτες - τους έχει εγκαταλείψει, με πολλούς απ' αυτούς να μη λαμβάνουν ούτε την ενίσχυση των 800 ευρώ...

Αντιπροσωπεία των εργατών συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου, στους οποίους κατήγγειλαν την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων για τα εργοδοτικά αυτά εγκλήματα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνάντηση, στην οποία τα συνδικάτα ζήτησαν να συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας.


Τελευταίο μεροκάματο για ηλεκτρολόγο στο εργοστάσιο «Ηπειρος»

Από τη συγκέντρωση την ώρα της στάσης εργασίας
Από τη συγκέντρωση την ώρα της στάσης εργασίας
Από ηλεκτροπληξία έπεσε νεκρός το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο 29χρονος ηλεκτρολόγος βάρδιας Χρήστος Ζορμπάς, στο εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής τυριών «Ηπειρος» στον Αμμότοπο Αρτας. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που την Κυριακή οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο, ενώ αποφασίστηκε και στάση εργασίας για τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία, από την πρώτη στιγμή κάνει την ανήξερη... Δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού. Με πρόσχημα ότι ήταν αργία, δεν ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε το ΙΚΑ και από μόνο του αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πού το πάνε». Απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του εργαζόμενου και να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα, η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική. Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων εξέφρασαν την οργή τους γράφοντας σε τοίχο του εργοστασίου: «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος». Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, Γιώργος Αλιφτήρας, λίγες ώρες πριν γίνει η κηδεία του 29χρονου εργάτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ανω Αθαμάνιο Αρτας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και συγγενείς του νεκρού συναδέλφου, τους οποίους συνόδεψε το Εργατικό Κέντρο για να παραλάβουν τα πράγματά του. Στο αίτημά τους όμως να δούνε τον χώρο του ατυχήματος, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει «προσχηματική απαγόρευση» που «αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταδικάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Για την εργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε με τη ζωή μας».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Ανακοινώσεις καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος εξέδωσαν η ΤΟ Αρτας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Αρτας αναφέρει: «Οπως την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, οι μεγαλοεργοδότες και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι ατομική μας ευθύνη να μην αρρωστήσουμε, έτσι και στην επιστροφή στην κανονικότητά τους, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι είναι ατομική μας ευθύνη και να μη σκοτωθούμε εν ώρα εργασίας. Η ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών δεν υπάρχει πουθενά. Νομίζουν ότι θα τη βγάζουν πάντα καθαρή».

Ενώ η ανακοίνωση της ΚΝΕ αναδεικνύει ότι «τα "διαμάντια της Ηπείρου", σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, και οι ανεβασμένοι δείκτες κερδοφορίας, τα έχουν ποτίσει με το αίμα τους ο Χρήστος, οι εκατοντάδες εργάτες που δεν γύρισαν για τους ίδιους λόγους σπίτι τους, η εργατική τάξη της χώρας μας που ζει στη βαρβαρότητα ενώ παράγει όλο τον πλούτο της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ