ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
Σελ. /28
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ρεπορτάζ από τις μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητιέται στη Βουλή.
  • Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για ζητήματα Εκπαίδευσης που «καίνε» τις λαϊκές οικογένειες.
  • Κινητοποιήσεις φορέων στο Αιγάλεω για το θέμα της σχολικής στέγης.
  • Αρθρο με αφορμή το άνοιγμα των Ειδικών Σχολείων.

Μαζικό μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής
  • Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
  • Νέα συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια

Μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τις λέξεις «I can't breathe», καταγγέλλοντας το ρατσιστικό έγκλημα στις ΗΠΑ
Μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τις λέξεις «I can't breathe», καταγγέλλοντας το ρατσιστικό έγκλημα στις ΗΠΑ
Με ένα ακόμα γεμάτο παλμό και αποφασιστικότητα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς δήλωσαν πως το αντιδραστικό νομοσχέδιο που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα, είναι καταδικασμένο στις συνειδήσεις τους. Εστειλαν παράλληλα μήνυμα πως ο αγώνας ενάντια στα μέτρα που φέρνει συνεχίζεται, για τη διεκδίκηση μιας Παιδείας που θα βρίσκεται πραγματικά στο ύψος των λαϊκών αναγκών.

Οι απεργοί εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν δώσει ραντεβού στα Προπύλαια. Εκεί, είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μαθητές από σχολεία της Αττικής και φοιτητές από Συλλόγους που συμμετείχαν με αγωνιστικές αποφάσεις στην κινητοποίηση. Φοιτητές και μαθητές κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που χειροτερεύει τους όρους σπουδών, που εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, που υψώνει νέους φραγμούς στο σχολείο, κοιτά τους μαθητές και τις οικογένειές τους στην τσέπη. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και η ΑΣΓΜΕ.

Από το βήμα της, οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στους νέους που διαδηλώνουν στην Αμερική μαζί με τον υπόλοιπο λαό ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στην καταστολή, ζητώντας έναν καλύτερο κόσμο. Το έκαναν με υψωμένες γροθιές και σχηματίζοντας με τις σχολικές τους τσάντες στο χώρο της συγκέντρωσης τις λέξεις «I can't breathe» («δεν μπορώ να αναπνεύσω»), τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ, που έγιναν το κεντρικό σύνθημα των λαϊκών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Μαχητική και μαζική διαδήλωση προς τη Βουλή


Οι απεργοί εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές, φοιτητές και γονείς πραγματοποίησαν μία μαζική και μαχητική πορεία προς τη Βουλή. Τα εκπαιδευτικά σωματεία με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και συζητείται στη Βουλή, αλλά και τα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα όπως αυτό που ήθελε τη μετατροπή της σχολικής τάξης σε ριάλιτι. «Να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή», «αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» δήλωναν οι διαδηλωτές προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, προβάλλοντας τα αιτήματα για πραγματική αναβάθμιση της Παιδείας φωνάζοντας «δώστε λεφτά για την Παιδεία», «μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών», δηλώνοντας πως «ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», διεκδικώντας «μόρφωση - δουλειά για όλο το λαό».

Πλημμυρίζοντας με συνθήματα τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βασ. Σοφίας, όπου κλούβες και ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στη Βουλή. Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας την καταστολή. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση.

Οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το ραντεβού για τη σημερινή συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια με πορεία στη Βουλή, την ώρα που θα ψηφίζεται το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.


Κάλεσμα συνέχισης του αγώνα απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» χαιρετίζοντας τα χτεσινά συλλαλητήρια: «Ακόμα και αν η κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, προχωρήσει τελικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου, πρέπει να γνωρίζει καλά ότι ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να το ακυρώσει στην πράξη, όπως έχει γίνει άλλωστε αρκετές φορές στο παρελθόν. Οπως αφήσαμε στα χαρτιά την τροπολογία και την Υπουργική Απόφαση για τις κάμερες στην τάξη, έτσι μπορούμε και αυτήν τη φορά να το καταστήσουμε ανενεργό.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την κυβερνητική απόφαση να στήσει κλούβες και να παρατάξει δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, απαγορεύοντας στα εκπαιδευτικά Σωματεία και σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να πορευτούν ελεύθερα μέχρι την είσοδο της Βουλής και να καταθέσουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Καταστολή και βία πάνε χέρι χέρι με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν!», τονίζει η ΑΣΕ καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση στα Προπύλαια και στη μεγάλη αυριανή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων στο Σύνταγμα και στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.



Απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ που είχαν φράξει τη Βασ. Σοφίας
Απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ που είχαν φράξει τη Βασ. Σοφίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται»

Στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εκεί μίλησαν οι: Α. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Θ. Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Β. Αραπάκη, μέλος του ΔΣ του Παιδαγωγικού, Σ. Πολυκάρπου, από την ΕΕ ΕΔΟΘ και μέλος του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ. Ανέδειξαν τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου και κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει, σε πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει το δικαίωμα στη μόρφωση σε χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα και υψώνει διαρκώς νέους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Τον τόνο έδιναν οι μαθητές που συσπειρωμένοι στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Και μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, διαδήλωσαν «πάρτε πίσω την τροπολογία, δεν θα μπούνε κάμερες μέσα στα σχολεία», «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται». Η πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. και πάλι στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί Σύλλογοι, μαζί με εργατικά σωματεία προγραμματίζουν συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας.


Μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα (βλέπε σελίδα 14).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ