ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΗΠΑ
Δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις

Χτες έγινε η κηδεία του Τζ. Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης

Από τη νέα μαζική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον το Σάββατο

Copyright 2020 The Associated

Από τη νέα μαζική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον το Σάββατο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχείς είναι, για τρίτη βδομάδα, οι λαϊκές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στα κρούσματα αστυνομικής ρατσιστικής βίας με αφορμή τη δολοφονία, στις 25 Μάη, του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα, που «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης για τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία και τα πάνω από 100.000 θύματα και την καπιταλιστική κρίση που πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα με μαζική ανεργία και επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους. Ετσι, οι κινητοποιήσεις αυτές είναι από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, με μεγαλύτερη συμμετοχή λευκών Αμερικανών και νέων, στην πλειοψηφία τους από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Χτες η κηδεία του αδικοχαμένου Φλόιντ στο Χιούστον μετατράπηκε σε λαϊκή διαμαρτυρία, ενώ σε πολλές πόλεις πλημμύρισαν από διαδηλωτές οι δρόμοι και οι πλατείες. Στο Μιλγουόκι οι παίκτες της τοπικής ομάδας μπάσκετ, με ηγέτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, διαδήλωσαν μαζί με τον κόσμο.

Η διάρκεια και ο δυναμισμός των συγκεντρώσεων δείχνει να έχουν αιφνιδιάσει το αστικό πολιτικό σύστημα. Ετσι πολλοί αστοί πολιτικοί, με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, σπεύδουν να τις καπηλευτούν. Χαρακτηριστικά είναι διάφορα σόου, όπως της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και άλλων που γονάτισαν σιωπηλά επί οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα προς τιμήν του Φλόιντ.

Επίσης, στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρώην Πρόεδρος Τζ. Μπους, ή ο πρώην ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ, ο γερουσιαστής Μ. Ρόμνεϊ εμφανίζονται να αντιδρούν στην πολιτική του Τραμπ. Ετσι γενικά μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης διαμορφώνεται ένα αντι-Τραμπ κλίμα, που εμφανίζεται να ευνοεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, με κάποιες δημοσκοπήσεις να του δίνουν διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ. Επί της ουσίας αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει μια εκτόνωση των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων εμφανίζοντας τον Μπάιντεν ως ...αναγκαία εναλλακτική. Στην κηδεία του Φλόιντ έκαναν την εμφάνισή τους πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί, ενώ ο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα ότι «ήρθε η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης», υπονοώντας ότι θα την ...φέρει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της ενδοαστικής κόντρας οι Δημοκρατικοί βουλευτές παρουσίασαν νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» των αστυνομικών δυνάμεων που υποτίθεται πως θα τερματίσει «τις αστυνομικές θηριωδίες».

Επίσης, στη Μινεάπολις το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διάλυση της τοπικής αστυνομίας όπου υπηρετούσαν οι τέσσερις αστυνομικοί που οδήγησαν στην ασφυξία το θάνατο τον Φλόιντ πατώντας τον στο λαιμό και όλο το σώμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάτω από την πίεση αποφάσισε την απόσυρση της Εθνοφρουράς από την Ουάσιγκτον, ενώ φαίνεται να ενοχλήθηκε από την πτώση της δημοτικότητάς του, την οποία απέδωσε σε ...ψευδείς ειδήσεις. Δεν δίστασε να υπαινιχθεί πως μπορεί να είναι στημένο το περιστατικό με τον 75χρονο διαδηλωτή που τραυματίστηκε στο κεφάλι αφού σπρώχθηκε από αστυνομικούς στο Μπάφαλο της Ν. Υόρκης.

Την ίδια ώρα δεν λείπουν και οι νέες ρατσιστικές επιθέσεις. Στο Σιάτλ την Κυριακή, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν οδήγησε το αυτοκίνητό του σε πλήθος διαδηλωτών.

Χτες, πάντως, περίπου 600 οργανώσεις δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με πρώτη την «Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών», (ACLU) απέστειλαν επιστολή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διεκδικώντας τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης και έρευνας για τα θύματα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πάρε ανάσα, σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού της Αμερικής ενάντια στο ρατσιστικό μίσος και την εκμετάλλευση.

Ο λαός της Αμερικής το Σαββατοκύριακο έκλεισε 2 βδομάδες μαζικών, πολύμορφων και μαχητικών κινητοποιήσεων με νέες τεράστιες κινητοποιήσεις. Διαδηλώσεις που απέδειξαν την τεράστια δύναμη του λαού απέναντι και στην πλέον καταπιεστική και αντιδημοκρατική μηχανή του πλανήτη.

Οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρο τον πλανήτη ανέδειξαν ότι ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενάντια σε φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου ενάντια στις απολύσεις, στη φτώχεια, στην ανεργία. Με τον αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στο σάπιο ρατσιστικό σύστημα που δολοφονεί και εξαθλιώνει. Στο σύστημα που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε.

ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ - ΣΠΑΣΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ».

Κλείνοντας η ανακοίνωση καλεί σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια των συνδικάτων, στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό

Την αλληλεγγύη της στον αγωνιζόμενο λαό των ΗΠΑ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στο λαό των ΗΠΑ, που έρχεται αντιμέτωπος με τη βία και την καταστολή της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο ρατσισμός και οι κοινωνικές ανισότητες, που αυτήν την περίοδο για άλλη μια φορά ήρθαν στην επιφάνεια, τόσο με τη στυγνή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ όσο και με το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από την πανδημία, είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας των ΗΠΑ, που με τη συνένοχη στάση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ έχουν επιβάλει τον εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας, απροκάλυπτα επεμβαίνουν στη Βενεζουέλα, ενισχύουν τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ κ.ο.κ.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ καταρρίπτουν το μύθο του λεγόμενου "αμερικάνικου ονείρου", τονίζουν τις οδυνηρές συνέπειες του καπιταλισμού κατά των λαών και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Σοσιαλισμού.

Καλούμε τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου να καταγγείλουν τον αυταρχισμό και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές και να σταθούν αλληλέγγυοι στο λαό των ΗΠΑ.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!».

Διαδηλώσεις σε πολλές χώρες

Από τη συγκέντρωση στις Βρυξέλλες και το μοίρασμα της ανακοίνωσης του ΚΚΕ
Από τη συγκέντρωση στις Βρυξέλλες και το μοίρασμα της ανακοίνωσης του ΚΚΕ
Μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό των ΗΠΑ και καταδίκης του ρατσισμού και της κοινωνικής εκμετάλλευσης πραγματοποιήθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια σειρά χώρες, διαδηλώσεις που δείχνουν και την αγανάκτηση λαϊκών στρωμάτων για την κατάσταση που βιώνουν στις πατρίδες τους. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν και την Κυριακή τους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, για να εκφράσουν με αφορμή την καταδίκη της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ την αντίθεσή τους στον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες. Στο Μπρίστολ, η διαδήλωση κατέληξε χαρακτηριστικά μπροστά στο άγαλμα του Εντουαρντ Κόλστον, περιβόητου δουλεμπόρου του 17ου αιώνα. Οι διαδηλωτές το γκρέμισαν και το πέταξαν στο λιμάνι. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και χτες στη Βρετανία. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Λονδίνο, στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα σε μία μικρή ομάδα και την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 12 συλλήψεις.

Στη συγκέντρωση στο Λονδίνο συμμετείχαν και δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συζητώντας και μοιράζοντας υλικό του Κόμματος.

Στο Βέλγιο με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στην Place Poelart στις Βρυξέλλες η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα του αμερικανικού λαού και εκεί τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχαν με πλακάτ και μοίρασαν προκηρύξεις σε Βέλγους και άλλους μετανάστες εργαζόμενους.

Στη Δανία, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη συνοικία Εστερμπρο της πρωτεύουσας, Κοπεγχάγη. Στη Σουηδία, επίσης έγινε συγκέντρωση στο Γκέτεμποργκ, που η αστυνομία έσπευσε να διαλύσει με το πρόσχημα της αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου σε Ευρώπη, Νότια Αμερική και Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ