ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 16 Ιούνη απεργούμε για την Υγεία του λαού, ενάντια στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση

Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τρίτη 16 Ιούνη οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καλεί με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας και να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπου η εντατικοποίηση μας "τσακίζει" με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες και τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Δεν κρύβονται τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης και οι ευθύνες των κυβερνήσεων

«Για περισσότερους από 2 μήνες», προσθέτει, «συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στην επιδημία του SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την Υγεία.

Κυρίως όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να "εξοικονομηθούν" υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους. Σε συνδυασμό με τη μετακίνηση εργαζομένων - για να "καλύψουν" κενά στα δημόσια νοσοκομεία - από τις ήδη ανεπαρκέστατες και υποστελεχωμένες μονάδες ΠΦΥ, υπήρχε ουσιαστικά αποκλεισμός μεγάλου μέρους ασθενών από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2. Επιπλέον, λόγω και της ανυπαρξίας έστω και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας ασθενών και υγειονομικών, ιδιωτικές μονάδες αποτέλεσαν εστίες διασποράς της νόσου.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη συστηματική απόρριψη τους αιτήματός μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον "πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά", όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας».

Δεν δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία του λαού

«Είναι φανερό ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει:

«Απέναντί μας, πρώτα από όλα, είναι ο ορατός εχθρός, αυτός που γνωρίζουμε καλά, γιατί ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Απέναντί μας έχουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ελέγχουν την οικονομία και την έρευνα, απέναντί μας έχουμε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική που διαθέτει 14 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θεωρεί "σπατάλη" την προμήθεια επαρκών μέσων ατομικής προστασίας και "ιδεοληψία" την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Αυτή την πολιτική υλοποιούν αυτοί που μας "χειροκροτούν", αλλά αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας του Νοσηλευτή, η κυβέρνηση επιχείρησε να προωθήσει, για άλλη μια φορά, τη διαιώνιση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους. Δεν δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία του λαού!».

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Οριστική ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στελέχωση και επαναλειτουργία των δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση.
  • Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πρόσληψη μόνιμων Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Σήμερα οι κινητοποιήσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Σε στάση εργασίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία - Πρόνοια.

Διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων:

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιεί συγκέντρωση στα ΤΕΠ στις 8 π.μ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» καλούν όλους τους συμβασιούχους σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 8 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία.

O Σύλλογος Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ οργανώνει συγκέντρωση στις 12 μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου.

H Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας καλεί σε κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην πύλη του ΓΝ Λάρισας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας οργανώνει σύσκεψη - υποδοχή των νέων συμβασιούχων στη 1.30 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση στις 12 μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αρτας, σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Αρτας που προκήρυξε στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.), πραγματοποιεί συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων πραγματοποιεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας προχωρά σε συγκέντρωση στο Τμήμα Εκτάκτων.

Οι συμβασιούχοι του Νοσοκομείου Λιβαδειάς πραγματοποιούν στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Παράλληλα:

-- Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σωματεία και φορείς της πόλης σε συγκέντρωση για την Υγεία στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Σωματεία και φορείς της Αθήνας, μετά την πετυχημένη σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, παραχωρούν στις 10 π.μ. συνέντευξη Τύπου έξω από την ΤΟΜΥ Πετραλώνων.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Καταγγέλλει μεγάλες καθυστερήσεις και επιβάρυνση των ασθενών για τα διαγνωστικά τεστ

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς και στο θέμα των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλά για... «μέτρα θωράκισης των νησιών», το Σωματείο καταγγέλλει ότι η αποστολή των δειγμάτων από τα προληπτικά τεστ πριν από τακτικά χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στην Αθήνα και όχι στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού... στο «δημόσιο» - εμπορευματοποιημένο πανεπιστήμιο το τεστ κοστίζει 4 φορές παραπάνω απ' ό,τι στο ΕΚΕΑ!

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις των χειρουργείων και των θεραπειών για μεγάλο αριθμό ογκολογικών ή άλλων χρόνιων ασθενών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Σωματείο, την προηγούμενη βδομάδα τα αποτελέσματα του τεστ ήταν αμφισβητούμενα, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ασθενείς να αναγκάζονται να επαναλάβουν την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να μην αναβληθούν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ή θεραπείες τους.

«H αποστολή των τεστ στην Αθήνα είναι ακόμα μια επιπλέον ταλαιπωρία όταν στο νοσοκομείο υπάρχει ιολογικό εργαστήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τα εκτελέσει», σημειώνει το Σωματείο.

«Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά», προσθέτει, «το γεγονός ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, όσο η εφαρμογή τους εγκλωβίζεται στα στενά πλαίσια της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Στη λογική αυτή οφείλεται η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων κ.λπ. που στην ουσία δεν επιτρέπουν μια σχετικά απλή εξέταση όπως είναι το μοριακό τεστ για το SARS-CoV-2 να πραγματοποιείται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν για όλους. Προφανώς, στόχος είναι και σ' αυτήν την περίπτωση το κόστος αναγκών περίθαλψης - πέρα από κάποιες στοιχειώδεις παροχές - να μετακυλίεται σταδιακά στους ίδιους τους ασθενείς».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ ώστε να στελεχωθεί επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να διαθέτει επάρκεια υλικών και να γίνει κατάλληλο για τη διενέργεια αυτών των τεστ. Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2. Η διενέργεια του τεστ να γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους βάσει επιστημονικών ενδείξεων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ