ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πρόταση για διεύρυνση του G7

«Η αναζήτηση μιας κλίκας που στοχοποιεί την Κίνα δεν είναι δημοφιλής επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ

Από προηγούμενη σύνοδο του G7

Copyright 2019 The Associated

Από προηγούμενη σύνοδο του G7
Η πρόταση των ΗΠΑ για μια διευρυμένη σύνοδο του σχήματος G7 είναι το νέο στοιχείο που επιδρά στους ανταγωνισμούς, προκαλώντας τις αντιδράσεις κυρίως της Κίνας, την οποία στοχοποιεί κατά βάση το αμερικανικό σχέδιο, αλλά και χωρών που δεν θέλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, έθεσε εκ νέου το Σάββατο ζήτημα διεύρυνσης της ομάδας των επτά πλουσιότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G7), με αφορμή την αναβολή της προγραμματισμένης για τα τέλη Ιούνη Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ εκτίμησε πως το G7 είναι «ξεπερασμένο» ως σχήμα, γιατί «δεν αντανακλά σωστά τι γίνεται στον κόσμο». Πρότεινε έτσι μία διευρυμένη ομάδα έντεκα χωρών (G11), αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται να προσκαλέσει στη Σύνοδο και τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Τραμπ είχε θέσει ζήτημα επιστροφής της Ρωσίας στις συνόδους της ομάδας.

Πέρα από τις ΗΠΑ, στο G7 συμμετέχουν η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με παρατηρητή την ΕΕ. Η Ρωσία αποκλείστηκε από τις συνόδους τού μέχρι τότε G8 το 2015, με αφορμή την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ανήκε στην Ουκρανία.

Προειδοποιεί η Κίνα

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ζάο Λιζιάν δέχτηκε ερώτηση για τις αναφορές «της αμερικανικής πλευράς» και απάντησε: «Τις εντοπίσαμε. Η Κίνα πιστεύει ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι συναντήσεις πρέπει να συμβάλλουν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, στην πολυμέρεια και την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη...».

Για το ενδεχόμενο αυτή η διευρυμένη ομάδα κρατών «να συζητήσει το θέμα της Κίνας», προειδοποίησε ότι «η αναζήτηση μιας κλίκας που στοχοποιεί την Κίνα δεν είναι δημοφιλής επιλογή και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών...».

Μεταξύ άλλων, ο Ζάο αναφέρθηκε και στις επικρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τον νέο «νόμο για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, επαναλαμβάνοντας ότι «οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας που δεν επιτρέπουν ξένη ανάμειξη. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα δράσει περισσότερο για τη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ και την ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας».

Στο μεταξύ, η τοπική κυβερνήτρια του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι «βλέπουμε πιο ξεκάθαρα τις τελευταίες βδομάδες "τα δύο μέτρα και δύο σταθμά" που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ», αφού «ανησυχούν για τη δική τους εθνική ασφάλεια (σ.σ. ένταση καταστολής κατά διαδηλωτών στις ΗΠΑ ), αλλά για τη δική μας κοιτούν μέσα από "φακούς που παραμορφώνουν"».

Ακόμα, επέμεινε ότι οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν νόμους που θα «προστατεύσουν καλύτερα την εθνική ασφάλεια» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ», αναφερόμενη στον μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι ομάδα Ρεπουμπλικανών εξετάζει πρόταση νόμου που θα εμποδίζει αμερικανικές επενδύσεις σε ξένες αμυντικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας.

Αλλες αντιδράσεις

Απαντώντας στην πρόταση Τραμπ για διευρυμένη σύνοδο του G7, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέκλεισε «κάθε πιθανότητα» να συμμετάσχει η Ρωσία, θυμίζοντας πως η Μόσχα είχε αποκλειστεί λόγω προσάρτησης της Κριμαίας, «συνεχίζοντας να αγνοεί τους διεθνείς κανόνες». Από την άλλη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχτεί την πρόσκληση να παρευρεθεί «με χαρά», όπως έκανε πέρυσι, όταν προσεκλήθη από τον Πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία.

Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, και τον ενημέρωσε για τα σχέδιά του. Συζήτησαν επίσης για τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ+. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται επίσης πως στη διάρκεια της συνομιλίας τους «επισημάνθηκε η σημασία της ενεργοποίησης του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μέρα δράσης, αγώνας επιβίωσης

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ανοίγει τη «στρόφιγγα» των κρατικών ενισχύσεων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ακροβατούν στα όρια της επιβίωσης. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, αφού πρώτα κλήθηκε να τα βγάλει πέρα με το «800άρι» για δύο και πλέον μήνες, αντιμετωπίζει την «αναδουλειά» και βλέπει τα χρέη και τις οφειλές να συσσωρεύονται, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε απλώς να ...κλοτσήσει το τενεκεδάκι των υποχρεώσεων μερικούς μήνες μπροστά, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κι ενώ θα έχει μεσολαβήσει ένα καλοκαίρι με πολύ μεγάλες δυσκολίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τους τζίρους των ατομικών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτό το τοπίο, η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων στήριξης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αποκτά χαρακτηριστικά επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, ειδικά στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης.

* * *

Είναι καθαρό ότι «τα λεφτά της Κομισιόν» που διαφημίζει η ΝΔ ως επιδοτήσεις, ενισχύσεις και δάνεια, δεν αφορούν τη μεγάλη μάζα των βιοπαλαιστών ΕΒΕ, αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση άλλωστε το λέει καθαρά: Τα κονδύλια θα στηρίξουν την «αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας», όπου η ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρήσεων διαπιστώνεται ως «διαρθρωτικό πρόβλημα», όπως για παράδειγμα λέει ο ΣΕΒ. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αξιοποιηθούν αντικειμενικά και ως ένα επιπλέον «εργαλείο» για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε κλάδους όπου ακόμα επιβιώνουν μικρές επιχειρήσεις, έστω και με μεγάλες δυσκολίες. Αλλωστε, όταν κυβέρνηση και ΕΕ μιλάνε για «ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δεν έχουν στο νου τους τον αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ, αλλά εταιρείες με πολλούς εργαζόμενους και μεγάλους τζίρους, που παίζουν συμπληρωματικό ρόλο σε κλάδους με μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δοκιμαστεί ως κυβέρνηση στα «μέτρα στήριξης» των αυτοαπασχολούμενων, που μόνο τέτοια δεν ήταν. Η αντιλαϊκή πολιτική παρέμεινε ίδια και ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, με τους νόμους για τη φορολογία, το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις κατασχέσεις.

* * *

Επομένως, καμιά προσδοκία και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Ούτε λύνονται τα ζητήματα της επιβίωσης με κινήσεις εντυπωσιασμού και άσφαιρες κορόνες για τη «στήριξη των μικρομεσαίων», που «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», όπως κάνουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε τις αγωνίες ούτε τα συμφέροντα των μικρών επαγγελματιών. Η σημερινή μέρα δράσης των αυτοαπασχολούμενων μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για πιο δυναμική συνέχεια. Οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες, κλαδικά Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα που μπαίνουν σήμερα μπροστά και καλούν στις κινητοποιήσεις, δεν έπαψαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να αναδεικνύουν τα προβλήματα, να διεκδικούν, να παλεύουν για μεγαλύτερη συσπείρωση και οργανωμένο αγώνα, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους, που βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν με τις σημερινές κινητοποιήσεις απαντά στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης. Αποτελεί ταυτόχρονα βάση για πιο πλατιά συσπείρωση απέναντι στην πολιτική που τους εξαθλιώνει, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση αυτοί και οι οικογένειές τους.


Κ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ