Από τις μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις στον Βόλο ενάντια στην καύση των σκουπιδιών |
Ταυτόχρονα, οι μαθητές προβληματίζονται και συζητούν για όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Για τον πόλεμο, τον ρατσισμό, τα ναρκωτικά, τους ελευθέρους χώρους για να αθληθούν, συνολικά για τη ζωή στην πόλη τους, στο σπίτι τους. Στο επίκεντρο της προσοχής τους τα τελευταία χρόνια είναι το περιβάλλον, αφού η προστασία του αφορά την ποιότητα της ζωής και το μέλλον τους.
Τέτοια ήταν η δράση αρκετών μαθητικών συμβουλίων στη Θεσσαλία. Μπορεί σε κάθε περιοχή η καταστροφή του περιβάλλοντος να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους, αλλά η αιτία είναι μία και η ίδια παντού: Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Κυβερνήσεις και ΕΕ κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις πολυεθνικές. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, χαλαρώνουν συνεχώς τα μέτρα πρόληψης στις επιχειρήσεις για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, παραδίδουν τα δάση, το νερό, τη γη, τη διαχείριση των απορριμμάτων, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, για να κάνουν μπίζνες. 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 1988! Αυτές οι εταιρείες μια χαρά επιδοτούνται και διευκολύνονται, την ίδια στιγμή που για τα σχολεία «δεν υπάρχει φράγκο».
Τέτοια παραδείγματα στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και η δημιουργία εργοστασίου SRF στον Βόλο, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων, η καθυστέρηση της μερικής εκτροπής του Αχελώου, που εξαιτίας της κοντεύει να ερημώσει ο θεσσαλικός κάμπος.
Με αφορμή την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς βάλανε πλάτη για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας των Βολιωτών. Αποκορύφωμα ήταν οι κινητοποιήσεις του Νοέμβρη, όπου συμμετείχαν πάνω από 1.000 μαθητές του Βόλου. Το πλαίσιο διεκδίκησης συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Αέρας μολυσμένος, η μόρφωση ακριβή, η ανάπτυξή σας είναι τοξική!».
Η κοινή δράση που αναπτύχθηκε με τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η παρουσία φοιτητών έξω από τα σχολεία, με το πλαίσιο πάλης, ο συντονισμός των ίδιων των μαθητών αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Ηταν μία προσπάθεια να διαμορφώσει η νεολαία του Βόλου κριτήριο, ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει η προστασία του περιβάλλοντος με τα καπιταλιστικά κέρδη.
Ηταν μια προσπάθεια κόντρα σε δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις, αλλά και σε ΜΚΟ, δήμο και προγράμματα της ΕΕ που τρέχουν στα σχολεία, που επιχείρησαν να στρέψουν την ανησυχία που αντικειμενικά υπάρχει στους μαθητές σε ανώδυνα κανάλια, βγάζοντας λάδι το σύστημα, να καλλιεργήσουν ότι μέσα από την ατομική στάση και συνείδηση του καθενός κρίνεται η προστασία του περιβάλλοντος.
Η απάντηση των ίδιων των μαθητών ήταν ότι προφανώς και ο καθένας μας μπορεί να είναι πιο προσεκτικός και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ομως, δυστυχώς, δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα. Ακόμα περισσότερο, δεν θα λυθεί με το να εμπιστευτούμε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ... Γιατί όλοι τους μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων ξεχνούν την οικολογική τους συνείδηση. Οι ίδιοι δηλαδή που με τις πολιτικές τους καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία μας, τάχα ευαισθητοποιούνται μπροστά στην καταστροφή του.
Ταυτόχρονα, διαπάλη αναπτύχθηκε με μία σειρά δυνάμεις του οπορτουνισμού, που βασικό τους σύνθημα και επιχειρηματολογία ήταν «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη». Σύνθημα που τελικά αποδέχεται τα κέρδη, άρα και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό για το ποιος θα επικρατήσει, που καταλήγει να πατάει τον άνθρωπο με την μπότα των κερδών. Το δίλημμα είναι ή προστασία του περιβάλλοντος ή κέρδος. Και τα δύο δεν γίνεται.
Διάφορες αναρχικές και οπορτουνιστικές ομάδες έφτασαν στο σημείο να φωνάζουν «η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη του ανθρώπου», ή γενικά «όχι στις ΑΠΕ και τη βιομηχανία», που καταλήγουν στην τεχνοφοβία και την οπισθοδρόμηση, στο «εμπρός πίσω»! Στοχεύουν την ίδια την εξέλιξη της επιστήμης, αντί για τον τρόπο που αυτή αξιοποιείται στα χέρια των μονοπωλίων!
Αυτές τις μέρες, μαθητικά συμβούλια σχολείων της Καρδίτσας παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα την Παρασκευή 5 Ιούνη. Οπως γράφουν και στο κάλεσμά τους: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα βουνά των Αγράφων... χωρίς ντροπή και χωρίς να υπολογίσουν την αντίδραση του κόσμου, οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει... με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα καταστρέφουν τις κορυφές των Αγράφων, μέρη με τεράστιο φυσικό πλούτο και ιστορική σημασία...».
Τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα. Σε αυτόν τον σχεδιασμό του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στις βουνοκορφές των Αγράφων, Αργιθέας, Μουζακίου. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι για την εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής αιολικής δύναμης. Αυτή η τεράστια εγκατάσταση προμηνύει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής.
Φυσικά οι μαθητές, οι οικογένειές τους καταλαβαίνουν ότι μέσα στα όρια του σημερινού συστήματος, όποια μορφή και αν επιλέξουν οι εταιρείες για να παράγουν Ενέργεια, για τα σχολεία τους, τα σπίτια τους, η Ενέργεια θα μένει ένα πανάκριβο αγαθό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι.
Απάντηση χρειάζεται να δοθεί και στα «τυράκια» που πετούν οι εταιρείες, τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη», που μέσα από την παρέμβαση τοπικών παραγόντων προχωράνε σε χορηγίες, π.χ. κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ανακαινίσεις σχολείων κ.ά., με σκοπό να εξαγοράσουν έναν κόσμο που αντιδρά, να κερδίσουν την ανοχή των Καρδιτσιωτών. Είναι παράδειγμα ότι παρά τη δωρεά μελέτης για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, το 15μελές του σχολείου πήρε θέση και στέκεται ενάντια στη λεηλασία των Αγράφων!
Η φετινή σχολική χρονιά ήταν διαφορετική και κλείνει όπως ξεκίνησε: Με τους μαθητές στο δρόμο του αγώνα! Μέσα από αυτούς τους αγώνες δυναμώνουν η συλλογικότητα, η εμπιστοσύνη στη δύναμη της πάλης, η συζήτηση για το ποιος μπαίνει εμπόδιο να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των μαθητών τον 21ο αιώνα. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, μπορούμε να κερδίσουμε πολλές νεανικές συνειδήσεις στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του συστήματος που γεννά κρίσεις, πολέμους, οικολογικές καταστροφές.
Βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 13 Απρίλη, δίνεται η δυνατότητα στα τουριστικά πρακτορεία, σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εκδρομές, αντί χρημάτων να επιστρέψουν σε γονείς και μαθητές πιστωτικά σημειώματα (voucher) 18μηνης διάρκειας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Κοκονάς, ανέφερε ότι πολλοί γονείς έχουν δώσει από 250 έως και 600 ευρώ για εκδρομές στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, είτε γιατί έμειναν άνεργοι, είτε γιατί έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους. «Δεν μας περισσεύουν χρήματα για να χρηματοδοτούμε τουριστικά πρακτορεία. Πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους γονείς, που τα έδωσαν από το υστέρημά τους, με τη μορφή που δόθηκαν».
Ο περιφερειακός διευθυντής δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των γονιών, όμως έσπευσε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης και να δώσει άλλοθι στο υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας ότι είναι αναρμόδιο.