ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Λιμάνι που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων

Αύριο η διαμαρτυρία των ΚΟΒ δήμου Πειραιά του ΚΚΕ ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Πειραϊκή

Eurokinissi

«Λιμάνι που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Οχι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Πειραϊκή»: Με το σύνθημα αυτό οι ΚΟΒ του δήμου Πειραιά του ΚΚΕ οργανώνουν διαμαρτυρία στην Πειραϊκή, αύριο, Πέμπτη 14 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο χώρο του «Σταυρού».

Αφορμή για τη διαμαρτυρία είναι το γεγονός ότι το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας τις εργασίες επέκτασης της προβλήτας κρουαζιέρας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό αυτό το ΚΚΕ έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του. Αντικειμενικά άλλωστε το επενδυτικό σχέδιο της COSCO έχει ως μόνο κριτήριο την κερδοφορία του μονοπωλίου. Γι' αυτό, μαζί με τα μεγαλεπήβολα σχέδια πάνε χέρι χέρι η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου ώστε το λιμάνι να γίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με μειωμένα δικαιώματα στους εργάτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχεδιασμοί του μονοπωλίου αποτελούν αντικειμενικά εξελίξεις που φορτώνουν νέα βάρη και προβλήματα στο λαό. Οξύνουν τις αγωνίες για το αν θα έχουν δουλειά οι μεταλλεργάτες, για τους όρους δουλειάς, την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Οι αλλαγές στους συντελεστές δόμησης και οι fast track διαδικασίες αδειοδότησης, χωρίς υπολογισμό συνεπειών σε περιβάλλον και τοπική οικονομία, οξύνουν την αγωνία μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στο εμπόριο, στην εστίαση κ.α. Τέτοια περίπτωση είναι και τα έργα στην Πειραϊκή. Μάλιστα, ο νέος «περιβαλλοντικός» νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνει αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων, άρα και της COSCO, για να υλοποιούν ανεμπόδιστα από νομικά εμπόδια τους σχεδιασμούς τους.

Το κράτος, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, στήριγμα των σχεδιασμών των μονοπωλίων

Φυσικά, αέρα στα πανιά της COSCO, και ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, έδωσε και η πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και ας προσπαθεί τώρα να κάνει αντιπολίτευση στα δικά του «έργα και ημέρες». Γιατί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που:

  • Υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ το 2016, στην οποία η επέκταση της κρουαζιέρας καταγράφεται ως υποχρεωτικό έργο.
  • Προικοδότησε το έργο με 114 εκατ. ευρώ μέσω της Περιφέρειας, επί θητείας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), και που τα αποδεσμεύει η νυν περιφερειακή αρχή Πατούλη (ΝΔ).
  • Ενέκρινε άδεια εκτέλεσης του έργου (ΑΠ 11021/30.7.2018) βάσει της προηγούμενης της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του 2013 (ΑΠ 170400/11.9.2013) χωρίς να αποτυπωθούν οι νέες αλλαγές που έφερε στο έργο η σύμβαση παραχώρησης του 2016.

Από κοντά, στήριγμα δίνουν η Περιφέρεια Αττικής, με τον περιφερειάρχη της ΝΔ, Γ. Πατούλη, να ζητά «αναστολή των έργων» μέχρι να δώσει η Περιφέρεια έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, δηλαδή κάλυψη στα έργα που ήδη ξεκίνησαν. Κάτι που, όπως φαίνεται, είναι άνευ αντικρίσματος, αφού το υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε ότι το έργο έχει άδεια εκτέλεσης από το 2018, επικαλούμενο την άδεια που είχε εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Αλλά και ο δήμος του Πειραιά είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση του έργου όσο και συνολικά στο επενδυτικό σχέδιο της COSCO στο λιμάνι, αρκεί βέβαια, όπως αναφέρει, «να γίνει το έργο με κάποιες βελτιώσεις».

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δηλώνει την αντίθεσή του στο έργο, ακόμα και αν έχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πόσο μάλλον που τα κριτήρια με τη νέα νομοθεσία γίνονται «λάστιχο» για να έρχονται πιο εύκολα στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου. Και από αυτήν τη σκοπιά ο αγώνας απαιτείται να έχει διάρκεια.

Το ΚΚΕ τοποθετείται αρνητικά σε αυτούς τους σχεδιασμούς της COSCO, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής Πειραιά. Κριτήριο του Κόμματος είναι η δυνατότητα να καλυφθούν οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Οτι το λιμάνι του Πειραιά, συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία. Μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της και θέσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Το ΚΚΕ, με αφορμή και την αυριανή κινητοποίηση, καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να παλέψουν ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο λιμάνι. Πάλη που να συναντιέται με τον συνολικότερο αγώνα απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με στόχο ένα δρόμο ανάπτυξης που δεν θέτει στο επίκεντρο το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ανταγωνισμοί με μεγάλη «ουρά» στη Ναυπηγοεπισκευή

Εντείνονται στις πλάτες λιμενεργατών και μεταλλεργατών, που δουλεύουν στις προβλήτες του ΟΛΠ και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια γύρω από το λιμάνι του Πειραιά. Μονοπωλιακοί όμιλοι και εργολάβοι ερίζουν πάνω στις λιμενικές υποδομές του, με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τις δημοτικές αρχές σε ρόλους με ισχυρό γεωπολιτικό υπόβαθρο.

Τελευταίο «επεισόδιο» είναι οι πληροφορίες ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του μονοπωλιακού ομίλου της COSCO και αποφάνθηκε (η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί) ότι ο όμιλος μπορεί τελικά να αποκτήσει άδεια για ναυπηγείο μέσα στις εγκαταστάσεις του. Από την άλλη, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πρόσφατα ότι «η έγκριση του master plan στο λιμάνι του Πειραιά από την κυβέρνηση της ΝΔ έγινε χωρίς την άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευή».

Την ίδια στιγμή, η COSCO πιέζει και για την κατασκευή της 4ης προβλήτας, ώστε να αυξήσει κι άλλο τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στη σύμβαση παραχώρησης, ως μια ακόμα επένδυση που πρέπει να κάνει για να αποκτήσει και το υπόλοιπο «πακέτο» του 16,5% που κατέχει ακόμα το ΤΑΙΠΕΔ.

Θυμίζουμε ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του για τη δραστηριότητα του κινεζικού μονοπωλίου στο λιμενικό σύστημα της Αττικής, ειδικά στη Ναυπηγοεπισκευή, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μεταπώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, που έχει πάρει και το Νεώριο της Σύρου.

Η απόφαση του ΣτΕ έχει θορυβήσει και τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων στη Ζώνη, που απειλούνται από τη δραστηριότητα της COSCO, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Β. Κανακάκη, να δηλώνει ότι ο ΟΛΠ (COSCO) δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στο χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές, τις οποίες μπορεί να εκμισθώνει αλλά όχι να τις χρησιμοποιεί ο ίδιος.

Σε αυτό το φόντο, εντείνεται η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, από την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά μέχρι τη Ζώνη, με την εργοδοσία και την κυβέρνηση να προσπαθούν να τους εμπλέξουν στα επιχειρηματικά - γεωπολιτικά παιχνίδια και από κοινού να εκβιάζουν για ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στα εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» του λιμανιού και της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιώργο Παπαλυμπέρη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χτες η πολιτική κηδεία του συντρόφου Γιώργου Παπαλυμπέρη, στο Νεκροταφείο Χολαργού. Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι, μαζί με παλιούς συναδέλφους του από τον ΟΤΕ. Η τελετή ξεκίνησε με ένα ηπειρώτικο μοιρολόι, ενώ σε όλη τη διάρκεια της τελετής τιμητική φρουρά στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο, που ήταν ντυμένο με τη σημαία του Κόμματος, με τον «Ριζοσπάστη» και τρία κόκκινα γαρίφαλα, νεότεροι σύντροφοι. Για τη ζωή και τη δράση του μέσα από το Κόμμα μίλησε ο Νίκος Πέππας, μέλος της ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής και Γραμματέας της ΚΟΒ Χολαργού, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη του προσφορά στην πάλη, από κάθε Οργάνωση του Κόμματος που πέρασε. Αναφέρθηκε στη δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ, όπως και από το Σωματείο Συνταξιούχων. Οπως είπε, τον χαρακτήριζαν η κομματικότητα και το ταξικό ένστικτο, κριτήρια με τα οποία συνέβαλε για να σταθεί όρθιο το Κόμμα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης του '89 - '91. Τον σύντροφο αποχαιρέτησαν επίσης ο Γ. Ρεμούνδος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωση», ο Ν. Σιτζάνης, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων πρ. ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Στη μνήμη του συντρόφου ο Σύλλογος θα κάνει προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή». Η ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου συγκέντρωσε χρήματα για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός» οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη συνομιλία μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://join.skype.com/gcrLoDZf9Ben

ΠΕΡΑΜΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη χωματερή

Με νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μάη, στις 11 το πρωί μπροστά στο δημαρχείο, κάτοικοι και φορείς του Περάματος συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στα σχέδια που προωθούν κυβέρνηση της ΝΔ και δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δηλαδή σε χωματερή, του τελευταίου ελεύθερου χώρου της πόλης, του «παλιού νεκροταφείου».

Χτες το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής που προορίζεται για χωματερή, μαζί με τους φορείς που πρωτοστατούν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα διαμηνύοντας: «Εχουμε τα καζάνια του θανάτου, τη ρυπογόνα λειτουργία των μονοπωλιακών ομίλων όπως της COSCO και των εταιρειών πετρελαιοειδών, δεν θα φορτωθούμε και τη "χωματερή"» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπερασπίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Να σημειωθεί ότι η δημιουργία ΣΜΑ μέσα στον οικιστικό ιστό συμπεριλαμβάνεται στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ακόμα, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος που έγινε στις 8 Μάη, η διάταξη αυτή επικυρώθηκε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, των συνδυασμών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ