ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Κλότσος να γυρίσει» το νήμα των επικίνδυνων διευθετήσεων

«Κλότσο να γυρίσει» κι άλλο η «κλωστή» των επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με τη σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δίνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Εβρο και κυπριακή ΑΟΖ, με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, ξεπερνώντας ήδη κατά πολλές δεκάδες όσες έγιναν πέρυσι όλη τη χρονιά, τα γεωτρύπανα να σουλατσάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα ακολούθησαν την παρενόχληση του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, την περασμένη Κυριακή, από τουρκικά μαχητικά.

O υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να δηλώσει ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα», και το υπουργείο Εξωτερικών για ενέργεια που «επιβεβαιώνει (...) τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «απογοήτευση» για το ότι η Αγκυρα δεν προχωρά σε κινήσεις «καλής θέλησης» για «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα εξέφρασε, μεσοβδόμαδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Real».

«Δυστυχώς (...) η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή», είπε, έχοντας πάντα κατά νου και την ευρωατλαντική σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας. Στηλίτευσε, άλλωστε, το γεγονός ότι «γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες».

Επαναφέροντας, δε, σε αυτήν την κατεύθυνση το κάλπικο δίλημμα περί «επώδυνων συμβιβασμών ή πολεμικής αναμέτρησης», και χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη «στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» «τεράστιο λάθος (...) παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα», έβαλε στόχο της ελληνικής κυβέρνησης «να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια, που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». Επιμένοντας να κινείται «πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της ΕΕ, στην οποία ανήκουμε», βάζοντας βασικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο «ζύγι» και του εν εξελίξει ευρωτουρκικού παζαριού.

Την ίδια ώρα, σε δική του συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, έλεγε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων».

Αναφερόμενος στην παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα υπουργού Αμυνας την προηγούμενη Κυριακή, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και του υπουργείου Αμυνάς μας», για να φτάσει στο... διά ταύτα, το γκριζάρισμα που ζητά η Τουρκία, λέγοντας πως «για να μειωθούν αυτού του είδους οι εντάσεις, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του στρατού μας και της Ελλάδας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Ο στρατός μας και το υπουργείο μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Τελευταία στη συνομιλία που είχε ο υπουργός Αμυνάς μας με τον ομόλογό του, πρότεινε τη συνέχισή του και επομένως αυτού του είδους τις εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μόνο με διάλογο και με ΜΟΕ», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας και το πώς οι περιβόητοι «δίαυλοι» των ΜΟΕ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, λειτουργούν στην πράξη ως πεδίο όπου η τουρκική αστική τάξη προωθεί τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Τα ίδια είχε σημειώσει λίγες μέρες πριν και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Ακσόι, μιλώντας για «αποστολή αναγνώρισης, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης τους στο Αιγαίο» και συμπληρώνοντας πως «δεν ωφελεί» την Ελλάδα «να κλιμακώνει την ένταση, δραματοποιώντας πτήσεις ρουτίνας. Αντ' αυτού, τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν οι δύο χώρες».

Το παζάρι επιβεβαιώνεται ανοιχτά και από άλλους Τούρκους παράγοντες. Μιλώντας, την προηγούμενη Κυριακή, στο «Εθνος», ο Σινάν Ουλγκέν, πολύπειρος διπλωμάτης της Αγκυρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεύεται από μηνύματα και συμβολισμούς. Συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Λιβύη και επιδεικνύοντας την ισχύ της, η Τουρκία θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχόταν τον αποκλεισμό της από τις συμφωνίες έρευνας και αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ετσι στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και ως έναν βαθμό και προς το Ισραήλ». Πρόσθετε πως «σε πολλά από τα παραπάνω υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμών», φέρνοντας ως... τυχαίο παράδειγμα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, υπό την «ομπρέλα» του ενεργειακού σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οπως είπε, «στην Ανατολική Μεσόγειο ο συμβιβασμός θα ήταν Τουρκία - Ελλάδα να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων (...) Η τουρκική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε τέτοιους συμβιβασμούς (trade-offs)»...

Θυμίζουμε άλλωστε πως στο φόντο των ανακοινώσεων «ExxonMobil», «Total» και «Eni» πως αναβάλλουν τις προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, επικαλούμενες τις επιπτώσεις της πανδημίας, το πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Eni» Μ. Πιρέντα μίλαγε πρόσφατα για τις «σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις» στην περιοχή μας, που αποτελούν «μέρος ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και διεθνούς πλαισίου, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19», παραθέτοντας τις «διαφορές» Κύπρου - Τουρκίας ανάμεσα στα στοιχεία που «εξακολουθούν να εμποδίζουν την κερδοφόρα περιφερειακή συνεργασία».

Συνάντηση Δένδια - Πάιατ

Στο υπουργείο Εξωτερικών μετέβη την Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό, Ν. Δένδια.

Σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας, ο πρέσβης δήλωσε «ευγνώμων» για τον «συντονισμό» με τον υπουργό «στο πλήρες φάσμα των κοινών μας συμφερόντων γύρω από τη Λιβύη, τη Συρία, τα Βαλκάνια, τα επόμενα βήματα στον Στρατηγικό Διάλογο και τη συλλογική απάντηση στον κορονοϊό», τονίζοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Από πλευράς ΥΠΕΞ γνωστοποιήθηκε ότι συζητήθηκαν η «διμερής συνεργασία», οι «περιφερειακές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη και τη Συρία» (όπου, να σημειωθεί, μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση όρισε «ειδική απεσταλμένη» για «επαφές αναφορικά με τις διεθνείς πτυχές του Συριακού» και «συντονισμό ενεργειών ενόψει των διαμορφούμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης της Συρίας») και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μόλις μια μέρα πριν, την Πέμπτη, ο Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, όπου, κατά διπλωματικές πηγές, «είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί σειράς περιφερειακών ζητημάτων, με έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη».

ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πυρετός διασκέψεων με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών

Την «εξειδίκευση» των πρόσφατων επικίνδυνων αποφάσεων και σχεδιασμών απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξετάζουν μια σειρά από κορυφαία όργανα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που συνέρχονται διαδοχικά μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, σε άλλη μια ένδειξη ότι οι ανταγωνισμοί εν μέσω πανδημίας όχι μόνο δεν κατευνάζονται, αντίθετα οξύνονται περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ μέσω τηλεδιάσκεψης η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η υψηλότερη στρατιωτική αρχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, προκειμένου να συζητήσει για την εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Απρίλη. Θυμίζουμε ότι στις συναντήσεις εκείνες αποφασίστηκαν η επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, σχέδια κόντρα στην «κακόβουλη δράση και επιρροή» της Ρωσίας, ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, αλλά και η θωράκιση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και άλλων κρίσιμων υποδομών, με το βλέμμα στην Κίνα.

Σε ξεχωριστή θεματική θα συζητήσουν για την ανάπτυξη του λεγόμενου «Σχεδίου για την Αποτροπή και την Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» (Concept for Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area - DDA) και του «Σχεδίου Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ» (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC). Τα δύο αυτά σχέδια κατά τους ΝΑΤΟικούς αποτελούν «αλληλοσυμπληρωματικές πολιτικές που καθορίζουν τις στρατιωτικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ» για τις «τρέχουσες και μελλοντικές απειλές» σε βάθος 20ετίας!

Στην τελική συνεδρία της Πέμπτης, οι αρχηγοί των Επιτελείων θα ασχοληθούν με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην «απάντηση στην κρίση COVID-19» και με «τις ευκαιρίες για περαιτέρω υποστήριξη Συμμάχων, Συνεργατών και χωρών που έχουν ανάγκη», στο φόντο και των πρόσφατων «προειδοποιήσεων» Στόλτενμπεργκ (προς Ρωσία και Κίνα) πως το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει «μια υγειονομική κρίση να μεταβληθεί σε κρίση ασφαλείας».

Να σημειωθεί ότι για τα παραπάνω, όπως και για την πρόσφατη ίδρυση του ΝΑΤΟικού «Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Αμυνας» (IAMDCOE) στην Κρήτη, «θέματα ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου, και «τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (σ.σ. από τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας) και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο», ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, πραγματοποίησε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στ. Πιτς.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ την Τρίτη. Στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία, στις 6 Απρίλη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, έλεγε ότι «η Υγεία γίνεται πλέον ζήτημα ασφάλειας».

Μια μέρα μετά, την Τετάρτη, συνέρχεται η αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την ενεργοποίηση της 18ης ιμπεριαλιστικής αποστολής της ΕΕ, της ανάπτυξης των δυνάμεών της στην Κ. Μεσόγειο, της λεγόμενης «Irene», με πρόσχημα την επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Πρόκειται για αποστολή όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αναλαμβάνει εναλλάξ τη διοίκηση, έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει πλοίο ή και αεροσκάφος επιτήρησης, διαθέτει τη Σούδα ως «προκεχωρημένο φυλάκιο», ενώ έχει αναλάβει να λειτουργήσει και ως κόμβος συγκέντρωσης και «διανομής» κατόπιν σε άλλες ευρωενωσιακές χώρες προσφύγων και μεταναστών τους οποίους θα περισυλλέξουν τα πλοία της επιχείρησης στα ανοιχτά.

Τέλος, την Παρασκευή προγραμματίζεται αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ