ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσια καθημερινή δράση ενόψει της Πρωτομαγιάς

Ο Θ. Παφίλης συζητά με οικοδόμους σε εργοτάξιο στον Πειραιά
Ο Θ. Παφίλης συζητά με οικοδόμους σε εργοτάξιο στον Πειραιά
«Εμείς είμαστε σε βάρκα, αυτοί είναι σε κρουαζιερόπλοια». Με το σχόλιο αυτό απάντησε χτες εργάτης οικοδόμος στον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, όταν εκείνος καλούσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν το δηλητήριο της κυβέρνησης ότι τάχα «είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι...». Ηταν μία ακόμα περιοδεία του ΚΚΕ μπροστά στην Πρωτομαγιά σε χώρο δουλειάς, στο μεγάλο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος προσπαθούν αυτές τις μέρες με κάθε τρόπο να φτάσει πλατιά στο λαό το κάλεσμα να μπει στην πάλη, για να μην πληρώσει ξανά την καπιταλιστική κρίση, να δώσει απάντηση στα αντεργατικά μέτρα. Περιοδείες σε χώρους δουλειάς, εξορμήσεις προπαγάνδας με πανό, αφισοκολλήσεις και μοίρασμα ανακοινώσεων σε γειτονιές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Μιλώντας στους οικοδόμους, ο Θ. Παφίλης ανέδειξε την ανάγκη από τη μία να προφυλάσσονται απέναντι στην πανδημία και από την άλλη να κλιμακώσουν τη διεκδίκηση, αφού όπως είπε αποδείχθηκε ότι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι αδίστακτοι. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται για σκληρούς αγώνες, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες. Κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει βάρβαρα μέτρα με αφορμή την πανδημία, τα οποία ήρθαν για να μείνουν. Τώρα χρειάζεται πιο μαζική συμμετοχή στα συνδικάτα, οργάνωση με επιτροπές αγώνα, συμμετοχή στην πάλη», σημείωσε.

Αφισοκόλληση στην Καρδίτσα
Αφισοκόλληση στην Καρδίτσα
Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να αναλογιστούν ότι αυτές τις μέρες καταρρέουν όλοι οι μύθοι του καπιταλισμού, μέσα από τις εικόνες με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, με τα συστήματα Υγείας που καταρρέουν. «Αποδεικνύεται ότι αυτό το σύστημα δεν πάει άλλο, φέρνει εμπόδια στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Το δίλημμα είναι ακόμα πιο καθαρό: "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", μια βαρβαρότητα που τη ζούμε καθημερινά».

«Σήμερα οι δυνατότητες της επιστήμης και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ασύλληπτες και οι οικοδόμοι το ξέρουν από πρώτο χέρι», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ολόκληρα συγκροτήματα σηκώνονται σε μια νύχτα και οι εργαζόμενοι είτε δεν έχουν σπίτι είτε τους το παίρνει η τράπεζα... Σε όλους τους τομείς οι δυνατότητες είναι τεράστιες για να ζήσει καλά ο κόσμος. Το εμπόδιο είναι ότι τον πλούτο τον έχουν στα χέρια τους ελάχιστοι. Να πούμε τέρμα! Δεν τους χρειαζόμαστε τους καπιταλιστές. Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος».

Στην ΠΥΡΚΑΛ

Περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό έκανε το πρωί της Τετάρτης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στη συνέχεια συζήτησε με τους εργαζόμενους στα τμήματα της παραγωγής και στο μηχανουργείο.

Εξόρμηση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Εξόρμηση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Με αφορμή την Πρωτομαγιά, την απεργία και τις συμβολικές εκδηλώσεις με τις οποίες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα τιμήσουν τη μέρα της εργατικής τάξης, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση και τη διεκδίκηση για τις δικές τους ανάγκες.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που περιλαμβάνουν οι πρόσφατες ΠΝΠ, επισήμανε ότι με αυτά η κυβέρνηση ενισχύει το οπλοστάσιο της εργοδοσίας, που έχει τα χέρια της λυμένα να απολύει, να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία, να προσαρμόζει τα ωράρια εργασίας στις ανάγκες της, άλλοτε ξεχειλώνοντας το 8ωρο και άλλοτε αξιοποιώντας τη μερική απασχόληση.

Στην περιοδεία έγινε συζήτηση για την απαξίωση των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ, των εργαζομένων και της σημαντικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτουν, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη των ΕΑΣ ώστε να καλύπτουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Στη μονάδα στον Υμηττό οι 35 από τους 90 περίπου εργαζόμενους στην παραγωγή είναι εργολαβικοί και δουλεύουν κάτω από συνεχή ομηρία. Μάλιστα, από τις αρχές του 2020 οι συμβάσεις που υπογράφουν με την ανάδοχη εταιρεία ΟΝΕΧ έχουν διάρκεια 20 ημερών (!), ενώ όταν φτάνουν στη λήξη τους ενημερώνονται με SMS αν θα πάνε την επόμενη μέρα στη δουλειά...

Θεσσαλονίκη: Στο εργοτάξιο του Μετρό
Θεσσαλονίκη: Στο εργοτάξιο του Μετρό
«Είναι δυνατόν να ανεχθούμε μια τέτοια ζωή, μέσα στη διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα;», κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν ο Χρ. Κατσώτης. Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Δίπλα στις πρωτοβουλίες με τις οποίες το ΚΚΕ θα αναδείξει το πρόβλημα, τόνισε την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, να συζητήσουν και να αποφασίσουν με ποιους τρόπους και μορφές, με ποια αιτήματα και διεκδικήσεις θα οργανώσουν τον αγώνα τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Με οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μετρό στο σκάμμα Αγίας Σοφίας και της πρώην «Zara» στην Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς, τόνισε ότι «διδάσκει πως ό,τι κέρδισαν οι εργάτες το κέρδισαν με σκληρούς αγώνες, με συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα ταξικά συνδικάτα τους, όπως αυτά των Οικοδόμων. Να μαζικοποιήσουμε λοιπόν τα σωματεία μας και οι αγώνες της επόμενης περιόδου να βάλουν στο στόχαστρο και τον πραγματικό αντίπαλο, το ίδιο το σύστημα, που ξεγυμνώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο αυτές τις μέρες και μάλιστα στις "βιτρίνες" του, σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία κ.α.».


Στην ΠΥΡΚΑΛ περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης
Στην ΠΥΡΚΑΛ περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης

Συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα, Πέμπτη, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, θα περιοδεύσει στις υπηρεσίες του δήμου Χαλκιδέων και στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Στην Αττική

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 6 π.μ., στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, με τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 π.μ., στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., στο εργοτάξιο επέκτασης του «River West» (Λ. Κηφισού), με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 4 Μάη, στις 8.30 π.μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το Μηχανοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και στις 10 π.μ. το εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Πειραιά (Λεύκα), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 11 π.μ., στο Μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, με τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στον Φοίνικα, με τον Γιάννη Δελή.

-- Στις 3 μ.μ. στο εργοστάσιο τροφίμων «Αραμπατζής», με τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς (κτίριο Αριστοτέλη) με τον Σάκη Βαρδαλή, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στα σούπερ μάρκετ του Κιλκίς, με τον Κώστα Σιδηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς.

Στη Λάρισα

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 π.μ. στο φυτώριο του δήμου Λάρισας, με τον Πέτρο Κρίκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 7 π.μ. στο εργοστάσιο της «alfa wood», με τον Αλέξη Ζορμπά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 9 π.μ. στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τον Χρήστο Μπίκα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 2 μ.μ., σε διδάκτορες και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 7 μ.μ. στο πάρκο του Αλκαζάρ με τον Αλέξη Ζορμπά.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 6.45 π.μ., στα ΕΛΤΑ και στις 8 π.μ. στην «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στις 10 π.μ. στο ΠΑΓΝΗ, με τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης.

-- Στις 9.30 π.μ., στα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» και «Bazaar» στου Κοκκίνη Χάνι, με την Σούλα Φανιουδάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στη ΔΕΥΑΗ με τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ