ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή

Σε καραντίνα μια σειρά κρατικών υπηρεσιών, μετά από το νέο κρούσμα κορονοϊού σε πρόσφυγα που τον πηγαινοέφερναν επί μέρες σε αυτές... Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από τις 6 Απρίλη!

Η δομή στη Μαλακάσα

Eurokinissi

Η δομή στη Μαλακάσα
Σε καραντίνα μπαίνουν σειρά κρατικών υπηρεσιών μετά από νέο κρούσμα κορονοϊού σε μετανάστη από τη δομή της Μαλακάσας. Πρόκειται για μια δομή που από την Κυριακή 5 Απρίλη βρίσκεται σε καραντίνα, εξαιτίας της ανίχνευσης κρούσματος κορονοϊού σε 53χρονο Αφγανό. Το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες και ενώ η δομή είναι σε καραντίνα, προκύπτει νέο κρούσμα, που μάλιστα οδηγεί στο να μπουν σε καραντίνα μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες, όπως ολόκληρο τμήμα στη ΓΑΔΑ, αποκαλύπτει τη γύμνια σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απρίλη, 38χρονος Αφγανός μαζί με τη γυναίκα και το παιδί του, που διαβιούσαν στη δομή της Μαλακάσας, αρχικά προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου προκειμένου να καταγγείλουν την κακοποίηση του ανήλικου παιδιού από ομοεθνή τους μέσα στη δομή. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν και στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέσα στη ΓΑΔΑ. Την Κυριακή του Πάσχα μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία στου Γουδή για να γίνει εξέταση του παιδιού. Σημειώνεται ότι είχε προσαχθεί και ο φερόμενος δράστης που αργότερα αφέθηκε ελεύθερος γιατί δεν στοιχειοθετήθηκε η καταγγελία. Στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου είχαν ληφθεί δείγματα της οικογένειας προς εξέταση κορονοϊού και τελικά προέκυψε ότι ο πατέρας είναι θετικός.

Μετά από όλα αυτά, μπήκαν σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, δηλαδή αστυνομικοί από το Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού, όσοι ήταν στα περιπολικά που τον μετέφεραν, αλλά και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, γιατροί του ΚΥ Καπανδριτίου, ιατροδικαστές, αστυνομικοί που τους μετέφεραν, ενώ ξαναμπαίνει σε καραντίνα όλη η δομή της Μαλακάσας μέχρι να γίνει έλεγχος. Στους χώρους της ΓΑΔΑ έγινε απολύμανση, ενώ σε καραντίνα έχουν μπει και οι οικογένειες των αστυνομικών που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Από τη διαχείριση του σοβαρού περιστατικού με τον 38χρονο που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρθεί σοβαρά και αναγκαία μέτρα προστασίας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η περίπτωση αυτή όπως και εκείνες της Ριτσώνας και του Κρανιδίου επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό.

Το ΚΚΕ είχε ζητήσει μέτρα από τις 6 Απρίλη!

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ, από τις 6 Απρίλη, λίγες μόλις μέρες μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος στη δομή της Μαλακάσας, είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία μεταξύ άλλων καλούσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα όπως:

«-- Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

-- Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποφυγής συγχρωτισμού και αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.

-- Να εξασφαλιστεί η επαρκής, υγιεινή διατροφή των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου και του εγκλεισμού τους στη δομή για 14 μέρες λόγω καραντίνας.

-- Να κλείσει εδώ και τώρα η φυλακή της αθλιότητας που λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα στη Μαλακάσα. Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για την πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

-- Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και δικαιώματα».

Ακόμα, ζητούσε «την 24ωρη λειτουργία και στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και της ΤΟΜΥ Ωρωπού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του δήμου Ωρωπού».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

Ανακοίνωση με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού

Ανακοίνωση σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού σε προσφυγικές δομές εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Σε αυτήν σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με αφορμή τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού σε μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμούς και δομές φιλοξενίας σαν την Ερμιονίδα, στοιβαγμένοι σε ξενοδοχεία, ξεχασμένοι και εγκαταλειμμένοι από τους πάντες, χωρίς ευκαιρία διαφυγής (ακριβώς όπως όλοι οι μετανάστες και Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς), καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν πήρε κανένα από τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία τους, αλλά και για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Η ΕΕΔΔΑ απαιτεί να δημιουργηθούν ιατρεία εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, ώστε να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού.

Στην εκρηκτική κατάσταση που υπήρχε ως αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας της απαράδεκτης Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου 3, ήρθε να προστεθεί και η πανδημία. Ομως η μοναδική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συντάσσεται απόλυτα με τις απαιτήσεις των ισχυρών της Γης, που χρησιμοποιούν το Προσφυγικό σαν μοχλό προώθησης των γεωπολιτικών σχεδίων τους.

Δίπλα στο "όχι" στα αίτια της προσφυγιάς και την καταδίκη των πολιτικών που τη δημιουργούν, εμείς προτάσσουμε την ανθρωπιά και την αλληλέγγυα δράση. Καταδικάζουμε απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό που προσπαθούν να επιβάλουν ομάδες φασιστοειδών, κυρίως στις περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να σταθεί αλληλέγγυος στους πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με όλους εκείνους που παλεύουν για πιο δίκαιες, πιο ανθρώπινες κοινωνίες».

Η διπλή δομή - φυλακή και το κρούσμα κορονοϊού

Στη Μαλακάσα στο Στρατόπεδο Γερακίνη, όπου οι υποδομές υγιεινής και ασφάλειας είναι υποτυπώδεις, φιλοξενούνται περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο στοιβαγμένοι σε containers. Ανάμεσά τους και περίπου 500 ανήλικοι.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, στα μέσα του Μάρτη δημιούργησε νέα δομή - φυλακή, δίπλα στο ήδη υπάρχον κέντρο φιλοξενίας. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μετά την 1η Μάρτη, χωρίς να τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτηση ασύλου και οι οποίοι επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Είναι φυλακισμένοι σε ένα οικόπεδο χωμάτινο και περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, κοιμούνται σε σκηνές κατά δεκάδες, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Ανάμεσά τους, πολλές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και μωρά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, από τις 5 Απρίλη η δομή είναι σε καραντίνα, μετά την ανίχνευση κρούσματος κορονοϊού σε 53χρονο Αφγανό, ο οποίος διέμενε στην ανοιχτή δομή.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, ειδικά τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί ενδέχεται να μετατρέψουν και την παλιά και τη νέα δομή σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Μαλακάσας και της ευρύτερης περιοχής, που γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο μεγάλες και τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βορειοανατολική Αττική και που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην περιοχή τους.

Αρνητικά και τα 177 δείγματα στο Κρανίδι

Αρνητικά είναι και τα 177 δείγματα που αφορούν δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι, μετά τα 150 κρούσματα στη δομή.

Προχτές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν σπίτια τους, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει οποιαδήποτε διασπορά, να εξασφαλίσουμε ότι αυτή δεν θα είναι εκτεταμένη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογία ολιγωρίας και γενικόλογες δικαιολογίες

Η απάντηση στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στη χτεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας

Την ολιγωρία της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών στη λήψη μέτρων υγιεινής και πρόληψης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών παραδέχτηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Ριζοσπάστη».

«Είναι αλήθεια πως δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι οι καλύτερες. Είναι ευθύνη όλων μας, ευθύνη των υπουργείων να προσπαθήσουμε», παραδέχτηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Το ερώτημα της εφημερίδας μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε Κρανίδι και Μαλακάσα, ήταν το εξής:

«Σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Κρανίδι και Μαλακάσα η ολιγωρία των αρμόδιων αρχών είχε σαν αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση να υπάρξει εκτεταμένη διασπορά του ιού και στη δεύτερη να μπει σε καραντίνα ένα ολόκληρο τμήμα της ΓΑΔΑ. Στο ΚΥΤ στη Μόρια, 20.000 άνθρωποι παίρνουν νερό 4 φορές την ημέρα και πρέπει με 1,5 λίτρο να ξεδιψάσουν, να πλύνουν χέρια και ρούχα.

- Γιατί υπάρχει ολιγωρία στη λήψη μέτρων υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, αποφυγή συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

- Γιατί δεν οργανώνεται ο απεγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων, ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής;».

Σχετικά με το θέμα του απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς παρέπεμψε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ