ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, με την οποία ζητάνε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο εξαπλώνεται η πανδημία COVID-19, με τον κατάλογο των θυμάτων να ανεβαίνει, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να στηρίξει με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της βάσης της Σούδας στην Κρήτη τη ναυτική επιχείρηση με την ψευδεπίγραφη επωνυμία "IRINI" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης με πρόσχημα το εμπάργκο διακίνησης όπλων. Ομως, στην πράξη η αποστολή αυτή υπηρετεί το γενικότερο σχεδιασμό ελέγχου του ενεργειακού πλούτου και των αγορών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς - κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας - εμπλέκοντας την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση "IRINI" είναι η τρίτη επικίνδυνη απόφαση εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Αφρική σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ επιπλέον την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε η δημιουργία ΝΑΤΟικού κέντρου "αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής αριστείας" στη Σούδα.

Συγκεκριμένα, στις 26/3 έγινε γνωστό ότι υπήρξε προκήρυξη θέσεων πολιτικού προσωπικού για την αποστολή "EUCAP SAHEL MALI" στο Μάλι, αλλά και την αποστολή της ΕΕ "EUAΜ CAR" στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που θα αναπτυχθεί έως τα τέλη της άνοιξης του 2020, με αιτιολογία να "συμβουλεύει" τα Σώματα Ασφαλείας των ως άνω χωρών. Μάλιστα, και για τις δύο αυτές αποστολές προτρέπονται οι προς απόσπαση υπάλληλοι να φέρουν βαλλιστικό κράνος και αλεξίσφαιρο, γεγονός που τονίζει την υψηλή επικινδυνότητα των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟικών αποστολών στην Αφρική.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης στην περιοχή λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Λιβύη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Πώς τοποθετείται στο αίτημα να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στις ευρωατλαντικές επιχειρήσεις για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19;».


Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Κλιμακώνεται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο ευρύτερα, στους ανταγωνισμούς για τα μερίδια στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Στην κυπριακή ΑΟΖ κατευθυνόταν, χτες, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που η Αγκυρα «επιστρατεύει» ξανά για την υλοποίηση των σχεδιασμών της στην περιοχή. Σύμφωνα με νέα NAVTEX, η Τουρκία «δέσμευσε» περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των «οικοπέδων» 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες από τις 20 Απρίλη μέχρι και τις 18 Ιούλη.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι μετά από καιρό αξιολογήθηκαν «θέματα εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη». Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στη Μεσόγειο είπε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να χαλάμε όλα τα παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο» και σχολίασε ότι «όπως είναι αντιληπτό ακόμη συνεχίζουν να ενοχλούνται από τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη».

Η εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Ναντιντέ Σεμπμέμ Ακτόπ, η οποία ενημέρωσε ότι το «Γιαβούζ» συνοδεύει και μια φρεγάτα, δήλωσε ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζοντας την ειρήνη και ασφάλεια στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εγγύησης στην Κύπρο».

Να σημειωθεί πως τη Μεγάλη Παρασκευή - αγνοώντας για άλλη μια φορά τα πολυδιαφημισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τα περιλάλητα μορατόριουμ πτήσεων και ασκήσεων εν μέσω σημαντικών εορτών - τουρκικά μαχητικά «F-16», ιπτάμενα τάνκερ «KC-135R», ιπτάμενο ραντάρ «Ε-7Τ» αλλά πιθανότατα και μεταγωγικά «C-130» πέταξαν νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος, ακριβώς στη ζώνη που ορίζει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο όπου η Τουρκία διατηρεί εδώ και δύο μήνες αρμάδα πέντε φρεγατών.

Με φόντο και τις εξελίξεις αυτές, ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, όπου σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο συζητήθηκαν «τα κρίσιμα περιφερειακά αλλά και διμερή ζητήματα». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις τελευταίες «προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως και επανεκκίνησης της οικονομίας». Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία κατά των απειλών που η πανδημία του κορονοϊού συνιστά για τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες μας».

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού η κυβέρνηση

Η νέα προαναγγελία της Τουρκίας για παράνομη γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας οδήγησε το ελληνικό ΥΠΕΞ σε έκδοση ανακοίνωσης, όπου καταδικάζει αυτά τα σχέδια «και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», στη γραμμή των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων ότι μπορεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Λευκωσίας και Αθήνας.

Επικαλούμενο και την ΕΕ, που την ίδια ώρα παζαρεύει σε όλα τα επίπεδα με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, το ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο ίδιο ευρωατλαντικό πλαίσιο, το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Αγκυρα ότι παίζει «αποσταθεροποιητικό ρόλο» και αποτελεί «τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή», «δίκαιο» και «σταθερότητα» όπως ορίζονται από ΝΑΤΟ και ΕΕ στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή.

Παραπέρα, σημειώνει ότι «η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα». Εκφράζει «αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη» στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί «εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Να καταγραφεί σχετικά και η εκτίμηση, χτες, στο «Mega», του βουλευτή της ΝΔ Αγγ. Συρίγου ότι με το πέρας της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, η Τουρκία «θα βγάλει όλο τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να δείξει ότι είναι περιοχή που ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, όπως τα αντιλαμβάνεται η ίδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ