ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε η 48ωρη απεργία

Αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - ειδικού εκκαθαριστή

Με καθολική συμμετοχή στο σύνολο των εγκαταστάσεων ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι δίνουν αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά - διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης και του ειδικού εκκαθαριστή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για συνέχιση της πάλης τους.

Στο επίκεντρο της απεργίας, που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, βρίσκονται τα αιτήματα των εργαζομένων για απόσυρση της αντιλαϊκής νομοθετικής ρύθμισης για τη ΛΑΡΚΟ, για σταμάτημα της εκκαθάρισης και χρηματοδότηση της εταιρείας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί.

Για αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του συντονιστικού των Σωματείων Εργαζομένων της επιχείρησης, προκειμένου να αποφασιστούν η στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια και οι μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Απέναντι στην απληρωσιά και το σχεδιαζόμενο «τσεκούρι»

Η αγανάκτηση, η αγωνία για το μέλλον και η αγωνιστική διάθεση που κυριαρχούσαν στη συνέλευση των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, πριν από λίγες μέρες, εκφράστηκαν με τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, που έφτασε από την αρχή στο 100% των εργαζομένων στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, σε Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά, Κοζάνη και Αθήνα.

Με 100% συμμετοχή των εργαζομένων ξεκίνησε από χτες τα χαράματα η απεργιακή κινητοποίηση
Με 100% συμμετοχή των εργαζομένων ξεκίνησε από χτες τα χαράματα η απεργιακή κινητοποίηση
Με την καθολική αυτή συμμετοχή οι εργαζόμενοι, τους οποίους κυβέρνηση και ειδικός εκκαθαριστής άφησαν απλήρωτους τις γιορτές, δίχως την καταβολή της εξόφλησης της μισθοδοσίας του Μάρτη και δίχως το Δώρο Πάσχα, έδωσαν ταυτόχρονα απάντηση στο σχέδιο περικοπών μισθοδοσίας και επιδομάτων που τους ανακοίνωσε ο ειδικός εκκαθαριστής. Επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν την πάλη για να σταματήσουν στην πράξη το σχέδιο εκκαθάρισης και διάλυσης της εταιρείας.

«Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ξεμπερδέψει έτσι εύκολα με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι γελασμένη», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Ρήννας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι «με ενότητα, ενάντια στις προσπάθειες διάσπασής μας, θα δώσουμε συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιβίωση των οικογενειών μας, να παλέψουμε για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, προς όφελος των περιοχών όπου δραστηριοποιείται και προς όφελος του λαού ολόκληρης της χώρας».

Η κυβέρνηση «τρέχει» το διαλυτικό σχέδιο

«Η κυβέρνηση αργοσβήνει τη ΛΑΡΚΟ, εξαθλιώνει τους εργαζομένους της, οδηγεί στην απόγνωση το λαό πέντε νομών της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανήμερα το Πάσχα το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στα 55 χρόνια ιστορίας της ΛΑΡΚΟ, το εργοστάσιο της Λάρυμνας αφήνεται χωρίς πρώτη ύλη για να παράξει.

Οπως επισημαίνει το κλαδικό Συνδικάτο, αυτήν τη στιγμή λειτουργεί μόνο το ένα από τα πέντε καμίνια, με άμεσο κίνδυνο να σταματήσει και αυτό τις επόμενες μέρες, παρότι στο μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι πλούσιου, έτοιμου για μεταφορά και επεξεργασία μεταλλεύματος. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα μεταλλεία της Εύβοιας, σημειώνει ότι «την ώρα που η κυβέρνηση δεν δίνει μερικές χιλιάδες ευρώ για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που προχωρά σε βαθιές περικοπές στους εργαζόμενους, δίνει 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβο για να προχωρήσει σε αποκάλυψη μεταλλεύματος, το οποίο θα είναι έτοιμο για εξόρυξη το Δεκέμβρη, όταν δηλαδή η ΛΑΡΚΟ θα είναι έτοιμη, με βάση το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης, να περάσει σε άλλον ιδιοκτήτη, με προίκα μετάλλευμα δισεκατομμυρίων ευρώ».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Εύβοιας αναγκάστηκαν την προηγούμενη βδομάδα να σταματήσουν τη λειτουργία του τριβείου, εξαιτίας μη αποκατάστασης βλάβης στο σύστημα αποκονίωσης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ετοιμοπαράδοτο μετάλλευμα για να σταλεί στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση των εργαζομένων, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας σημειώνει ότι «έκαναν εντελώς απλήρωτοι και χωρίς Δώρο τη γιορτή του Πάσχα, έχουν χάσει τις αποζημιώσεις τους, περιμένουν να τους αναγγείλουν το μέγεθος της περικοπής στον μηνιαίο μισθό, εργάζονται απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και χωρίς μέτρα ασφάλειας στην εργασία, ζουν με την επιπλέον ανασφάλεια της απόλυσης, της διαθεσιμότητας ή της εκ περιτροπής εργασίας».

Η κατάσταση αυτή, τονίζει το Συνδικάτο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ εξυπηρετώντας μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι, ξεκαθαρίζει, κόντρα σε όλα τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων, κόντρα στη λογική της διάσπασης που προσπαθούν να σπείρουν διάφοροι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί, «δεν δέχονται ούτε μία περικοπή στο σκληρά βγαλμένο, με αίμα και ιδρώτα, μεροκάματό τους και απαιτούν λειτουργία της εταιρείας, παραγωγή και εργασία με δικαιώματα».

Κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους, τάσσονται δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και φορείς, δίνοντας συνέχεια στην πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Χτες τα ξημερώματα, στο ξεκίνημα της 48ωρης απεργίας, στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με τον Γιώργο Οικονόμου, γραμματέα του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, να απευθύνει χαιρετισμό στους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας που αποχωρούσαν και να χαιρετίζει μαζί με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τη στήριξή τους στα αιτήματά τους εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα Εργατικά Κέντρα: Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Αγρινίου, Νάουσας, Λέσβου, Αρτας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Αμαλιάδας, Πάτρας και Φωκίδας, καθώς και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Οικοδομών και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με πρωτόγνωρους περιορισμούς στη συλλογική δράση και διεκδίκηση, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνετε έναν ηρωικό αγώνα για την επιβίωσή σας αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία και παραπέρα ανάπτυξη μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για τη χώρα μας. Και αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα κάτσουμε στα αυγά μας για να ξεσαλώνει παρέα με την εργοδοσία, είναι βαθιά γελασμένη.

Εχουμε πολλές φορές σταθεί στο δίκαιο των αιτημάτων σας, όμως δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε την απληρωσιά στην οποία σας καταδικάζουν εν μέσω πανδημίας, αλλά και την ξετσιπωσιά της κυβέρνησης που οδήγησε ως και στο να μην καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα (δουλεμένα χρήματα των εργαζομένων). Η στάση αυτή δείχνει και στους πιο αδαείς ότι απέναντι στα σχέδια που απεργάζονται όχι μόνο δεν πρέπει να κρατάμε στάση αναμονής στο όνομα της καλής πίστης, όχι μόνο δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το πού το πάνε με τη ΛΑΡΚΟ, αλλά ότι στη μάχη αυτή πρέπει πραγματικά να συνεχίσει να γίνεται πράξη το "όλοι για έναν και ένας για όλους".

Σταθερά λοιπόν στον μόνο δρόμο που ξέρουμε για να επιβάλουμε τα δίκια μας. Στο δρόμο του αγώνα (...) Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτήν τη φορά να ξαναπληρώσει ο λαός το μάρμαρο, ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη».

Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εξέδωσε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καταγγέλλοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τις διαχρονικές ευθύνες για τα συσσωρευμένα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους παραγωγικής αξιοποίησης της ΛΑΡΚΟ τη συγκεκριμένη περίοδο, ενόψει της αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τάσσονται επίσης με ανακοινώσεις τους μια σειρά από συνδικάτα και φορείς, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, οι Ομάδες Λοκρών και Λαμίας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ