ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Απαράδεκτη ολιγωρία μετά τη διάγνωση εργαζόμενης με κορονοϊό

Συνολικά 150 τα κρούσματα μέχρι χτες το μεσημέρι. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ερμιονίδας είχε ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να ενημερωθεί για την κατάσταση

Οι έλεγχοι για κρούσματα κορονοϊού συνεχίστηκαν και χτες στη δομή φιλοξενίας
Οι έλεγχοι για κρούσματα κορονοϊού συνεχίστηκαν και χτες στη δομή φιλοξενίας
Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαράδεκτη ολιγωρία κυβέρνησης και αρμόδιων αρχών σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού που εκδηλώθηκαν σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι, το οποίο λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Μέχρι χτες το μεσημέρι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 150 (148 πρόσφυγες και 2 εργαζόμενοι) σε σύνολο περίπου 500 ανθρώπων. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαμένουν 470 αιτούντες άσυλο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κορονοϊό εργαζόμενη καθαρίστρια στο ξενοδοχείο - δομή, ενώ την Κυριακή του Πάσχα διαγνώστηκε με κορονοϊό 28χρονη γυναίκα από τη Σομαλία, 6 μηνών έγκυος! Πρόκειται για την ίδια δομή, όπου έχασε τη ζωή της 39χρονη μετανάστρια από το Σουδάν, το Μ. Σάββατο.

Η εργαζόμενη λοιπόν εμφάνισε συμπτώματα πριν από δύο βδομάδες, ωστόσο δεν έγιναν άμεσα οι αναγκαίοι προληπτικοί έλεγχοι. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δεν είχε προσέλθει για εργασία τις τελευταίες 12 μέρες.

Αλλά ακόμα και μετά την επίσημη διάγνωση, οι 500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και οι κάτοικοι της περιοχής, ουσιαστικά αφέθηκαν στην τύχη τους, για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών, αφού το μόνο μέτρο που πάρθηκε από το βράδυ της Μ. Πέμπτης ήταν να τεθεί το ξενοδοχείο σε καραντίνα «για προληπτικούς λόγους». Τελικά, στο ξενοδοχείο μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και προχώρησε σε ιχνηλάτηση των προσώπων που μένουν εκεί, καθώς και του προσωπικού.

Σε ότι αφορά την 28χρονη Σομαλή, πήγε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου την Κυριακή του Πάσχα για άλλη αιτία, υποβλήθηκε σε έλεγχο για τον ιό και το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν θετικό. Από εκείνη τη μέρα βρίσκεται σε απομόνωση στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο - δομή και δεν έχει συμπτώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε, ο Ν. Χαρδαλιάς προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση, είπε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «ο δήμος μπαίνει σε απαγόρευση κίνησης για 14 μέρες από τις 8 βράδυ μέχρι 8 το πρωί», ενώ αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές και τα παζάρια.

Ευθύνες και απαράδεκτη ολιγωρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ερμιονίδας είχε τη Δευτέρα του Πάσχα ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο ξενοδοχείο - δομή φιλοξενίας. Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και μίλησε για απαράδεκτη ολιγωρία.

«Ευθύνες έχει και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, που πρόσκειται στη ΝΔ», πρόσθεσε ο Ν. Γόντικας, υπενθυμίζοντας ότι «τρεις φορές έβαλε θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ''Λαϊκή Συσπείρωση'', τρεις φορές αρνήθηκαν να πάρουν θέση και απόφαση».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σειρά προτάσεων για την ουσιαστική προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Εχει επίσης καταθέσει προτάσεις για ειδικά μέτρα πρόληψης σε οικισμούς Ρομά και δομές μεταναστών και προσφύγων, απαιτώντας για όλα αυτά γενναία χρηματοδότηση της Περιφέρειας και κάθε δήμου της Πελοποννήσου, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκλητικά ανεύθυνη η στάση της κυβέρνησης

Από τη πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα κρούσματα κορονοϊού στη δομή, η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ προχώρησε σε συνεχείς παρεμβάσεις. Στην τελευταία από αυτές επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η ΤΕ Αργολίδας έγκαιρα έχει αναδείξει το ζήτημα αυτό με δύο ανακοινώσεις τις προηγούμενες μέρες. Από τη Μ. Πέμπτη είναι γνωστό ότι εργαζόμενη στο ξενοδοχείο βρέθηκε θετική στον ιό. Στη συνέχεια μια 39χρονη γυναίκα πρόσφυγας πέθανε χωρίς να είναι ακόμα γνωστή η αιτία. Χτες (σ.σ. το Μ. Σάββατο) διαγνώστηκε με κορονοϊό μια 28χρονη γυναίκα πρόσφυγας, έξι μηνών έγκυος, που εισήχθη για άλλο λόγο στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου.

Από τη μία, έχουμε την κυβέρνηση να ''βάλλει'' σε όλους τους τόνους για την ανάγκη τήρησης της ''κοινωνικής απόστασης'', γιατί όντως η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη και από μέρα σε μέρα κρίνεται η πορεία αντιμετώπισης του ιού. Από την άλλη, ενώ η εργαζόμενη φαίνεται ότι είχε συμπτώματα πριν από δυο βδομάδες, τελικά διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό μόλις πριν από πέντε μέρες. Τώρα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ριζικών μέτρων!

Χωρίς άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά. Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Απαιτούν τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων

Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νομού Αργολίδας απαιτούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας σε κοινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή το κρούσμα κορονοϊού σε δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι.

Σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποτελούν κίνδυνο να νοσήσουν ο πληθυσμός προσφύγων μέσα σε αυτήν τη δομή και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Απαιτούμε: Να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο. Την πλήρη στελέχωση με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο των δύο νοσοκομείων του νομού όσο και των Κέντρων Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού, όπως επίσης την 24ωρη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα των δήμων στο νομό. Το ξενοδοχείο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των προσφύγων και των εργαζομένων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.».

«Μπαλάκι» και στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Κίνας

Σε «μπαλάκι» στο «τερέν» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μετατρέπει πρόσφυγες και μετανάστες η πολιτική του εγκλωβισμού κυβέρνησης - ΕΕ, με αφορμή και τον κορονοϊό. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, οι ΗΠΑ θα εκταμιεύσουν περίπου 500.000 δολάρια προκειμένου «να στηρίξουν τις προσπάθειες» για την προφύλαξη των προσφύγων και των μεταναστών από τον κορονοϊό. Για «πολύ ευπρόσδεκτη πράξη αλληλεγγύης» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μόλις χτες ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την πρέσβειρα της Κίνας στην Αθήνα, οριστικοποιήθηκε η δωρεά 20.000 ιατρικών προστατευτικών μασκών για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, λόγω της έκτακτης κατάστασης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση είναι έκθετη, μέτρα τώρα στις προσφυγικές δομές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε προσφυγική δομή στο Κρανίδι σημειώνει:

«Τα 150 - μέχρι στιγμής - επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο "Γαλαξίας", στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής.

Γιατί παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου τη Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ, των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", φορέων στην περιοχή, υγειονομικών, των ίδιων των φιλοξενούμενων στη δομή, επέμενε στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, της ωραιοποίησης της κατάστασης και του εφησυχασμού. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκαν ανεπαρκή και επικίνδυνα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα που διαμένουν.

-- Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.

-- Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.

-- Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.

-- Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.

-- Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Τέτοια μέτρα εννοείται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις προσφυγικές δομές και πρέπει να παρθούν τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ