Στο επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων
Στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και χώρους που βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί μαζικά στην ανεργία, που αντιμετωπίζουν τον συνδυασμό εκ περιτροπής εργασίας, αναστολής συμβάσεων κ.ο.κ., είναι οι βασικοί άξονες των δράσεων που σχεδιάζονται με επίκεντρο αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», είναι το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους να αγκαλιάσουν αυτήν τη νέα συντονισμένη πρωτοβουλία.
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που έγινε την Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε η ανάγκη να απευθυνθεί πλατύ κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία προκειμένου να αποφασίσουν πρωτοβουλίες και απεργιακές δράσεις, σχεδιάζοντας ανάλογα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κάθε κλάδο και χώρο, να οργανώσουν συγκεντρώσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις, πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή, η μέρα δράσης θα συμβάλει και στην προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς.
Από την επιτυχημένη μέρα δράσης για την Υγεία (7/4) |
Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στις ΥΠΕ, συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες και στα προαύλια των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και όλων των υγειονομικών θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
«Στις 7 Απριλίου το σύνθημα "Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα" διαδόθηκε παντού σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. «Η μεγάλη συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία, συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. (...) Στις 28 Απρίλη η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!».
Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα, διεκδικώντας:
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο «Royal Olympic» |
Το Συνδικάτο προκηρύσσει στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.), καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1.30 μ.μ. και στη συνέχεια σε μοτοπορεία.
Για την οργάνωση της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή 10 επιχειρησιακών σωματείων και εκλεγμένων από τέσσερα ακόμα επιχειρησιακά σωματεία, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά.
«Οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό έχουμε "μπουχτίσει" από θυσίες, πότε για τις κρίσεις τους και πότε για την ανάπτυξή τους. Καταλαβαίνουμε καλά πού οδηγεί η επόμενη μέρα και η περιβόητη "διάσωση" του κλάδου. Οσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν τώρα στο όνομα της κρίσης της πανδημίας, του αόρατου εχθρού, της "επανεκκίνησης"», τονίζει το Συνδικάτο.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ιδιαίτερα: Στους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν ως «εξτρά», με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τις κάθε λογής ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που «βρίσκονται "στον αέρα", απολυμένοι - άνεργοι, χωρίς δικαίωμα στην επιδότηση ανεργίας, στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης». Στους δεκάδες χιλιάδες εποχικούς που «καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο» και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν την προοπτική της ανεργίας, καθώς πολλές εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό για τη μισή σεζόν. Στους εργαζόμενους σε επισιτιστικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, οι οποίοι υποφέρουν από την εντατικοποίηση, «εκβιάζονται ώστε να δεχτούν επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, απειλούνται με απολύσεις, μένουν απλήρωτοι, στερούνται το Δώρο Πάσχα. Είναι καθημερινά εκτεθειμένοι εξαιτίας των ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας από τον ιό».
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες του κλάδου «δεν αρκούνται στο ζεστό κρατικό χρήμα που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση», αλλά ζητάνε «τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης που έχει οδηγήσει σήμερα χιλιάδες συναδέλφους σε απελπιστική κατάσταση». Παράλληλα, αξιώνουν «έως και 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας», δηλαδή, όπως σχολιάζει το Συνδικάτο, «να τους πληρώνουμε κι από πάνω!».
«Στις 28 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό ενώνουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας. Από τώρα και όχι μετά, παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς», καταλήγει το Συνδικάτο.
Σε διαμαρτυρία στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και το επιχειρησιακό Σωματείο, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη, καθώς και το Δώρο Πάσχα. Τα σωματεία καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας, που προσπάθησε «να εμποδίσει την παρέμβαση και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους», αλλά και της αστυνομίας, δυνάμεις της οποίας «έσπευσαν» στο ξενοδοχείο και κόντεψαν να ξεπεράσουν τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους! «Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για ακόμη μια φορά, κατά την προσφιλή τακτική του εργοδότη, ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί μια χαρά μόνο προκειμένου να φιμωθούν οι φωνές που διεκδικούν τα αυτονόητα: Την καταβολή των δεδουλευμένων», τονίζουν τα σωματεία.
Στο μεταξύ, παρέμβαση σε εργοδότη μεγάλης επισιτιστικής επιχείρησης, ο οποίος δεν είχε καταβάλει τους μισθούς και τα μεροκάματα για το μήνα Μάρτη, πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου. Μετά την παρέμβαση εκλεγμένων συνδικαλιστών και κάτω από την πίεση των εργαζομένων, που θα έκαναν Πάσχα χωρίς λεφτά, ο εργοδότης αναγκάστηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα. Επίσης, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής μπήκε φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας σε μεγάλο αρτοποιείο - μαγειρείο για χορήγηση στους εργαζόμενους αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών για δέκα μέρες.
Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων - όλου του λαού» διοργανώνουν Συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και Επιτροπές Αγώνα, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Τη συνέντευξη οργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων: Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου, Επιχειρήσεων Επισιτιστικών Προϊόντων, Χημικής Βιομηχανίας, Ενέργειας και η Επιτροπή Εργαζομένων στην Ανακύκλωση.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι οι επιχειρηματίες των κλάδων τους «αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αυτοί αποκτούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς και το "έκτακτο" νομοθετικό πλαίσιο, για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας (...) Σε πολλές επιχειρήσεις η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", υπάρχει αντίσταση των εργοδοτών ακόμα και στη χορήγηση των αδειών ειδικού σκοπού! Χώροι δουλειάς γίνονται σημεία διασποράς του ιού με ελλιπή μέτρα προφύλαξης και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται (...) Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους!».
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ακόμα τα σωματεία εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», «ΠΑΥΛΙΔΗ», «TASTY FOODS», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «L' OREAL» και «Boehringer Ingelheim».