ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Να μιλάς

Να μιλάς μπροστά στα αρχαία ανάγλυφα του Παρθενώνα, που ο ρυθμός τους απαγορεύει στον κάθε Αβραμόπουλο να μετατρέπει την Αθήνα σε ένα κομμωτήριο.

Να μιλάς όταν φωτίζει ο ουρανός την πόλη. Ο αττικός ουρανός επηρεάζει ακόμα και τις πολυκατοικίες, τη μία δραματικά κόκκινη, την άλλη καθαρά γαλάζια.

Να μιλάς γιατί είσαι κόκκινος. Γιατί είσαι θρέμμα ενός σφαγείου κι όχι το αποτέλεσμα μιας μικροσυμπλοκής μικρής διάρκειας, που γίνεται τυχαία και που αστοί μ' έναν ιερό τρόπο τη βαφτίζουν αψιμαχία.

Να μιλάς για τον Χοακίν Κόστα, μαθητή του Χιμένεθ, που, παρόλο που σεβόταν και θαύμαζε το δάσκαλό του, διαφώνησε για την αριστοκρατική και ελιτίστικη στάση του απέναντι στη ζωή, στέλνοντάς του ένα φοβερό γράμμα, το 1897, για να διακόψει κάθε σχέση μαζί του: «Αποφάσισα ανεπιστρεπτί να διακόψουμε τις σχέσεις μας και να παραμείνουμε απλώς ξένοι... Για να γίνετε ένας ολοκληρωμένος, πρακτικός παιδαγωγός, βρεθήκατε στην ανάγκη να υποταχτείτε πολύ νωρίς στον προϋπολογισμό του έθνους, κι αυτό σας έκανε ανίκανο να μάθετε τι αξία έχουν τα είκοσι χιλιάδες ρεάλια και τι τα είκοσι τέσσερις χιλιάδες, τι σημαίνει να στρώνεις το τραπέζι με τα ίδια σου τα χέρια καθημερινά στην Ισπανία σήμερα (όχι από ξένες εμπειρίες, που τις κοιτάζετε αφ' υψηλού, αλλά με τη δική μας καθημερινή εμπειρία, κι όχι με το κεφάλι, αλλά με την καρδιά, τα χέρια, το στομάχι και την ψυχή, που τόσους εξευτελισμούς δέχεται και τόσες αγωνίες τραβά). Σας έκανε ανίκανο να νιώσετε (μόνος τρόπος, αλήθεια) ότι η ζωή είναι πιο πολύπλοκη απ' ό,τι εκ πρώτης όψεως φαίνεται, ότι δεν είναι μια ευθεία γραμμή ή μία επίπεδη επιφάνεια, όπως παρουσιάζεται στον υπάλληλο που έχει αλλοιωθεί από τις κακουχίες και τις προσβολές... Σας έκανε ανίκανο να διακρίνετε τον πρωταρχικό ρόλο του οικονομικού παράγοντα, να δείτε σ' αυτόν, ξέχωρα από την αφηρημένη παιδαγωγική σας, τη συνείδηση του καθήκοντος και τις άλλες επιτραπέζιες φιλοσοφίες, την προϋπόθεση για μια υγιεινή και τίμια ζωή...»

Να μιλάς σ' αυτόν που σε κοιτά στα μάτια και σε καθησυχάζει: «Μη σε νοιάζει τίποτα, εγώ είμαι εδώ», και να του λες: «Μείνε εκεί που είσαι!».

Να μιλάς σε όσους πιστεύουν πως μπορούν να υπηρετούν δύο κυρίους. Παραφράζοντας τον Κομφούκιο, λέω πως αυτό είναι δύσκολο, γιατί όταν εργάζεσαι για τους ανθρώπους, δεν μπορείς εύκολα να κάνεις συμβιβασμούς.

Να μιλάς για το σύνδρομο που μαστίζει τη νεολαία σήμερα και που απεικονίζεται στους ζωγραφικούς πίνακες του Φρανσουά - Ξαβιέ Φαμπρ, του Σαλβατόρ Ρόζα και του Πυζέ: «Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού».

Να μιλάς για τον Μωρίς Μπλανσό με θαυμασμό όταν λέει: «Μιλώ, δε σημαίνει πια "λέω" ούτε "ονομάζω". "Μιλώ" σημαίνει "υμνώ" και "υμνώ" σημαίνει "δοξολογώ", "κάνω το λόγο μια καθαρή ακτινοβόλα ανάλωση" η οποία εξακολουθεί να λέει ακόμα κι όταν πια δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί, που δε δίνει όνομα σ' αυτό που δεν έχει, αλλά το υποδέχεται, το επικαλείται και το υμνεί: αυτή είναι η μόνη γλώσσα όπου φανερώνονται η νύχτα και η σιωπή, χωρίς μήτε να διαρρηγνύονται μήτε να αποκαλύπτονται. Ω, πες μου, ποιητή, τι κάνεις; - Υμνώ./ Το θνητό όμως και το τερατώδες πώς το υποφέρεις, πώς το υποδέχεσαι; - Υμνώ./ Μα αυτό που δεν έχει όνομα, το ανώνυμο, πώς το επικαλείσαι, ποιητή; - Υμνώ./ Από πού παίρνεις το δικαίωμα να είσαι αληθινός κάτω από κάθε ρούχο, πίσω από κάθε προσωπείο; - Υμνώ./ Και η σιωπή πώς σε γνωρίζει και η μανία, όπως και τ' άστρο και η θύελλα; - Γιατί υμνώ».

Να μιλάς για τα παιδιά της ΚΝΕ όταν διαβάζουν τη νύχτα και δίνουν σχήμα στο καθόλου.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Ο Καραγκιόζης με τα μάτια των παιδιών

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τρόπο που προσλαμβάνεται ο δημοφιλής ήρωας από τα σημερινά παιδιά

Τι σημαίνει ο Καραγκιόζης για τους σύγχρονους Ελληνες; Μια πιθανή απάντηση θα ήταν: «Βρισιά». Το «παράδοξο» είναι πως ο ίδιος λαός που χρησιμοποιεί τη λέξη «Καραγκιόζης» σαν βρισιά, μόλις βρεθεί μπροστά σε μια παράσταση Θεάτρου Σκιών αναρριγά από συγκίνηση.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το Θέατρο Σκιών και η ελληνική του εκδοχή, ο Καραγκιόζης, αποτελεί την πιο αγνή έκφραση του λαϊκού πολιτισμού, ο οποίος παράγεται από την ίδια κοινωνική βάση που παράγει και τον πλούτο. Οι λαογράφοι έχουν αναλύσει διεξοδικά το ελληνικό Θέατρο Σκιών και θα εξακολουθούν να το κάνουν, ειδικά όσο αυτό θα απειλείται συνεχώς από τον πολιτισμό της κυρίαρχης τάξης.

Ολο και πιο δύσκολα ο περισσότερος κόσμος μπορεί να διακρίνει ένα πραγματικό, παραδοσιακό δρώμενο, από μια «άοσμη», φολκλορική εκδοχή του. Η ανάγκη του συστήματος να εμφανίζει μια «εύπεπτη» εικόνα του λαϊκού πολιτισμού αντί μια παιδευτική για τις νέες γενιές, προκύπτει από το «ένστικτο» της αστικής, ταξικής αυτοσυντήρησης. Ο λαϊκός πολιτισμός, σε κάθε του έκφανση και σε κάθε εποχή, τροφοδοτεί την αμφισβήτηση της εξουσίας, τη γελοιοποίησή της και την ελπίδα της ανατροπής της.

Αν δεν υπήρχε αυτή η διάσταση, κανένα ταλέντο, κανένα μεράκι ή σχολή, όσο και αγνές προθέσεις και να είχαν, προοπτικά, δε θα μπορούσαν να «επιβάλλουν» τον Καραγκιόζη στη σημερινή κοινωνία. Στην «καλύτερη» περίπτωση θα είχαμε ένα κακέκτυπο ή μια μονοδιάστατη, μουσειακή «επιβίωσή» του.

Τα πράγματα, ευτυχώς, δεν είναι έτσι. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών που γίνεται στην Πάτρα μέχρι τα μέσα Ιουνίου και που στο πλαίσιό του, εκτός από παραστάσεις από όλο τον κόσμο, θα γίνει και διημερίδα για την πορεία του Καραγκιόζη από τον 20ό στον 21ο αιώνα, είναι μια απόδειξη πως ο δημοφιλής ήρωας δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Ενας από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο θα είναι και ο Μιχάλης Ιερωνυμίδης, γραφίστας και μελετητής του Καραγκιόζη εδώ και χρόνια. Στο πλούσιο βιογραφικό του ξεχωρίζουν και οι σχετικές, με το θέμα, εκδόσεις, όπως ο δίσκος «Τα τραγούδια του Καραγκιόζη» το 1991 και το βιβλίο «Πίσω από τον μπερντέ» του 1998, που αναλύει τα ηχητικά και οπτικά βοηθήματα του Θεάτρου Σκιών.

Το παιδί και ο Καραγκιόζης

Το 2001, από τις εκδόσεις «Καλέντη», ο Μ. Ιερωνυμίδης κυκλοφόρησε τα αποτελέσματα μιας ενδιαφέρουσας μελέτης με τον τίτλο «Αγαπητέ Καραγκιόζη». Πρόκειται για μια επιλογή γραμμάτων και σχεδίων παιδιών του δημοτικού, τα οποία «συνομιλούν» με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, ενώ συγχρόνως αποτυπώνουν την πρόσληψη του Καραγκιόζη από τη νεολαία της τελευταίας δεκαετίας. Διότι, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, «ενώ στις δεκαετίες του '30, του '40, ακόμα και του '50 ο Καραγκιόζης θεάτριζε κυρίως ενήλικα άτομα, σήμερα απευθύνεται στα παιδιά. Το γιατί και το πώς έγινε αυτή η μεταβολή αξίζει να ερευνηθεί σε ειδική μελέτη. Ωστόσο, οι κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν ίδιοι».

Η έρευνα ξεκίνησε το 1989, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν οι αντιδράσεις των παιδιών που βλέπουν Θέατρο Σκιών, σε συνεργασία με την Ιόνιο Σχολή της Φιλοθέης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, του Παιδικού Τμήματος Ζωγραφικής του Δήμου Κερατσινίου και του εργαστηρίου ζωγραφικής «Εργοδιδασκαλείον» Χαλανδρίου. Ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα προς έναν από τους ήρωες του μπερντέ και μια σκηνή για παράσταση Καραγκιόζη. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και το 1999 με σκοπό να αντληθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την αποδοχή από τα παιδιά του Θεάτρου Σκιών. Η ταξική «γεωγραφία» της μελέτης είναι ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της. Επίσης, λήφθηκε υπόψη και το γεγονός πως τα παιδιά του '89 είδαν περισσότερο Θέατρο Σκιών στην τηλεόραση από τα παιδιά του '99.

Οι περισσότερες επιστολές απευθύνονται στον πρωταγωνιστή, τον Καραγκιόζη. Τα παιδιά του τμήματος ζωγραφικής «που είναι πιο ευαισθητοποιημένα ως προς το σχέδιο της φιγούρας» απευθύνονται και στον Μεγαλέξανδρο και στον άγγελο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θεματολογία στις σκηνές που έγραψαν τα παιδιά και η οποία είναι παρμένη από τη σημερινή πραγματικότητα, από την επίσκεψη του Κλίντον, μέχρι το χρηματιστήριο.

Ξεχωρίσαμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Συγγραφέας η Δανάη, μαθήτρια, το 1999, της ΣΤ' Δημοτικού της Ιονίου Σχολής. Τίτλος: «Ο Καραγκιόζης στην υποδοχή του Κλίντον».

«ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ε, ξυπόλυτη οικογένεια, μάθατε τα νέα; Μας έρχεται, εμμμ..., ωχ πως τον λεέν' τούτο;

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Κλίντον, μπαμπάκα, Κλίντον.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Μπράβο, παιδί μου, έχεις άριστο IQ! Ε, να λοιπόν, κάτι πρέπει να του κάνουμε.

ΚΟΠΡΙΤΗΣ: Εγώ θα του κάνω μια κατσάδα (καντάδα)!

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΙΝΑ: Καραγκιόζη, ο πατσάς σε ζητά! Τρέχα.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Good morning, πατσά μου.

ΠΑΣΑΣ: Τι είναι τούτα, Καραγκιόζη;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ευρωπαϊκά.

ΠΑΣΑΣ: Καλά. Εγώ για άλλα σε ζητώ. Σκέφτομαι να σε στείλω για ρεπόρτερ του Κλίντον.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: ΟΚ. Με τη συμφωνία να πάρω μαζί μου και τον Μπαρμπαγιώργο.

ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ωρέ μανούλα μ'. Τι οργάνωση και ασφάλεια είν' τούτη!

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Βλέπεις είμαστε πολύ προχωρημένη χώρα!... Εμπρός γιατί αργήσαμε.

(μετά τη συνέντευξη)

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Αγαπητό μου ημερολόγιο (ή ωρολόγιο). Ολη μέρα σαν ρεπόρτερ/ τριγυρνώ σ' όλη την πολιτεία/ με μια πόρσε./ Γράφω για την κοινωνία./ Κλίντον, Δείρ' τον, πλύν' τον./ Ερχονται στη χώρα/ και μαζί τους φέρνουν μπόρα».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ