Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλαίσια της προχθεσινής πανελλαδικής μέρας δράσης |
Στη χώρα μας, το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να λειτουργεί «στο κόκκινο».
Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο δεύτερος μήνας της πανδημίας, στενάζουν τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας, κλίνες ΜΕΘ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και προτείνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης, φιμώνονται και συκοφαντούνται από την κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης. Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη μάς χειροκροτούν υποκριτικά, όσο δεν θίγουμε τις ευθύνες τους.
Το τελευταίο διάστημα (και ενώ ήδη έχει περάσει 1,5 μήνας), η κυβέρνηση με την εφαρμογή ΠΝΠ αποφάσισε να «αξιοποιήσει πιο ενεργά» και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας. Δομές που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν κληθεί να αυτοσχεδιάσουν πλάνα αντιμετώπισης του Covid-19, χωρίς κρατικό σχεδιασμό και διασύνδεση, ξεγυμνωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό.
Τα χρόνια των μνημονίων είχαν απολυθεί 2.800 γιατροί από την ΠΦΥ, με τις ειδικότητες που διαθέτουν να είναι ελάχιστες, καθώς λείπουν ακόμα και οι στοιχειώδεις, όπως παιδίατροι, πνευμονολόγοι κ.λπ.
Δηλαδή για την «κάλυψη» των κενών η κυβέρνηση ανακατεύει την τράπουλα του υπάρχοντος ελλιπούς προσωπικού, μετακινώντας ιατρούς, νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας από τα περιφερειακά ιατρεία και ΤΟΜΥ στα ΚΥ και από τα ΚΥ στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίθαλψη των επαναπατρισθέντων φοιτητών του εξωτερικού στο ξενοδοχείο «Stanley». Προσωπικό μετακινείται άρον - άρον από ΤΟΜΥ και ΚΥ, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο, ωστόσο, είναι τι θα γίνει με τον κόσμο με χρόνια νοσήματα, που εξυπηρετούνταν από αυτές τις δομές. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ανάγκες ήδη ξεπερνούσαν τις δυνατότητες των δομών ΠΦΥ και πολλοί νοσούντες απευθύνονταν σε ιδιώτες γιατρούς, που τώρα εκλείπουν και αυτοί. Επιπλέον, όλα τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων αναφοράς έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα παραπάνω ο αριθμός των ανθρώπων προς τις δομές ΠΦΥ.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η αποδυνάμωση των δομών ΠΦΥ όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφαιρώντας υγειονομικούς από την κοινότητα, τώρα που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.
Οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας έχουν οδηγήσει σε απελπιστικές καταστάσεις. Από τη μία πλευρά εργαζόμενοι κατασκευάζουν χειροποίητες μάσκες, φτιάχνουν από μόνοι τους αντισηπτικά και, από την άλλη, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ καλεί τους εργαζομένους στην ΠΦΥ να παραδώσουν στις ΜΕΘ τα ελάχιστα ΜΑΠ που διαθέτουν. Χαρακτηριστικά, συντονιστής σε ΤΟΜΥ επέπληξε σφοδρά υγειονομικούς που χρησιμοποίησαν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, όταν κλήθηκαν να εξετάσουν επιβεβαιωμένα κρούσματα...
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην αποσιωπήσουν τα προβλήματα, να μην ανεχθούν να μας βγάζουν «ψεύτες» όταν ζητάμε τα υλικά που δεν έχουμε, να μην συναινέσουν στο κάλπικο κλίμα τού «όλα είναι υπό έλεγχο» και να απαιτήσουμε τώρα μέτρα που θα σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων μας.
Απαιτούμε:
Στους 52 έφτασαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.884, εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Οι διασωληνωμένοι είναι 84 (με μέση ηλικία τα 67 έτη), εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες και το 77% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, με τους θανάτους να ανέρχονται στους 83 συνολικά, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 32.528 κλινικά δείγματα για τον ιό.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια μαζικών τεστ για τον κορονοϊό στον ευρύτερο πληθυσμό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, είπε ότι θα ήταν «λάθος σπατάλη των πόρων» σε αυτήν τη φάση. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει ανέγγιχτη η ανεξέλεγκτη διενέργεια τεστ από τον ιδιωτικό τομέα, με μοναδικό κριτήριο την τσέπη καθενός.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, ο Σ. Τσιόδρας επανέλαβε τις θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ότι κάτι τέτοιο δεν συνίσταται, σημειώνοντας ωστόσο ότι και οι δύο οργανισμοί αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην ενημέρωση, σε αναρρωτική άδεια βρίσκονται 245 υγειονομικοί και σε αυτοαπομόνωση άλλοι 101.
Από την πλευρά του υπουργείου, για άλλη μια φορά επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί μια εικόνα επάρκειας και καταλληλότητας σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται στους υγειονομικούς, την ώρα που οι ίδιοι με συγκεκριμένες καταγγελίες αναδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν τώρα όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα για την προστασία τους.
Χτες το απόγευμα, εξάλλου, άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε σε υγειονομικό στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα για άλλους 40 από το ίδιο νοσοκομείο.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για την άμεση εξασφάλιση επαρκών μέσων ατομικών προστασίας σε όλες τις μονάδες Υγείας, για συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων σε αυτές.
Την αγανάκτησή της για τις πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις των 3ης και 4ης ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τον «επανακαθορισμό λειτουργίας» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Οπως καταγγέλλει, οι διοικήσεις των δύο ΥΠΕ, αντί να στελεχώσουν και να εξοπλίσουν τις δομές ΠΦΥ, «προχώρησαν στο κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) - όσων είχαν μείνει σε λειτουργία - της περιφέρειας αρμοδιότητάς τους και παράλληλα στη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) και τα Τοπικά Ιατρεία (ΤΙ) αρμοδιότητάς της, σε νοσοκομεία για στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)».
«Επιχειρούν με μετακινήσεις προσωπικού να κλείσουν τρύπες του ΕΣΥ, δημιουργώντας άλλες μεγαλύτερες», επισημαίνει η ΕΝΙΘ.
Η ΕΝΙΘ απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τον σύγχρονο εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην ΠΦΥ, στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και το έμπειρο προσωπικό του, αντί να συνεχίζει την πολιτική των επικοινωνιακών τεχνασμάτων.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το κλείσιμο της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, η οποία μετατρέπεται σε πτέρυγα υποδοχής παιδιατρικών περιστατικών με COVID-19, χωρίς καμία συνεννόηση και μέριμνα από τη διοίκηση του νοσοκομείου για το προσωπικό της κλινικής και για την περαιτέρω λειτουργία του ήδη υποστελεχωμένου αυτού τμήματος. Επισημαίνει μάλιστα ότι το ιατρικό προσωπικό της ΩΡΛ κλινικής από τριμήνου βρίσκεται στα όριά του, λόγω σημαντικότατης υποστελέχωσης.
Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των πανεπιστημιακών κλινικών, των εργαστηρίων και των ειδικών μονάδων που λειτουργούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ΠΝΠ προβλέπει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς που εργάζονται στο ΕΣΥ, στους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που ζητά να ενταχθούν στην πρόβλεψη «συμμετέχουν καθημερινώς στην υποστήριξη των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας για τη διασφάλιση της υγείας του λαού σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ενώ υπενθυμίζει πως κι αυτοί όλα τα προηγούμενα χρόνια «έχουν δεχθεί τεράστιες μισθολογικές μειώσεις και χτύπημα των δικαιωμάτων τους».