ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Τα κρούσματα διεθνώς πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο

ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία στις πρώτες θέσεις

Copyright 2020 The Associated

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται η πανδημία του Covid-19 σε όλο τον πλανήτη, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο και εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε όλο τον πλανήτη να βιώνουν τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα.

Μέχρι χτες βράδυ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 1.466.221 και τα θύματα διεθνώς τις 85.497, από 1.397.165 και 80.930 που έγραφε ο «Ριζοσπάστης» προχτές. Επίσης, χτες, καταγράφονταν πάνω από 310.000 αποθεραπευμένοι.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έφτασαν τις 406.693 από 385.835 και τα θύματα τις 13.089 από 12.217.

Στην Ισπανία τις 146.690 και 14.555 από 140.510 και 13.798, αντίστοιχα.

Στην Ιταλία (με χτεσινά στοιχεία) τα κρούσματα ήταν 139.422 και τα θύματα 17.669 από 135.586 και 17.122 αντίστοιχα.

Στη Γερμανία τις 107.663 και 2.016 από 105.604 και 1.905.

Στη Γαλλία, με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χτες το πρωί, τα κρούσματα ήταν 109.069 και τα θύματα 10.328 από 98.010 και 8.911.

Στη Βρετανία 60.733 και 7.097 από 55.242 και 6.159.

Στην Ολλανδία τα θύματα είχαν φτάσει τα 2.248 από 2.101. Στο Βέλγιο τα 2.240 από 2.035.

Στην Τουρκία κρούσματα και θύματα ανέβηκαν σε 34.109 και 725, από 30.217 και 649.

Στη Ρωσία τις 8.672 και 63, από 7.497 και 58.

Στο Ιράν τις 64.586 και 3.993 από 62.589 και 3.782.

Στην Κίνα, χτες, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 81.802 (οι αρχές επιμένουν ότι η πλειοψηφία είναι «εισαγόμενα» και γι' αυτό επιβάλλουν σοβαρά μέτρα περιορισμού για όσους φτάνουν από άλλες χώρες) και τα θύματα σε 3.333 (αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 62 και 2). Χτες, Τετάρτη, στη μεγαλούπολη Γουχάν (όπου το Δεκέμβρη ξέσπασε η επιδημία) σταμάτησαν να ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που είχαν τεθεί σε ισχύ στις 23 Γενάρη. Τις τελευταίες τρεις βδομάδες στη Γουχάν έχουν εντοπιστεί μόλις τρία νέα κρούσματα. Πάντως, στη βόρεια επαρχία της Κίνας Χεϊλονγκτζιάνγκ, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, εντοπίστηκαν 25 νέα κρούσματα. Οι αρχές σε πόλεις της περιοχής, όπως η Σουιφένχε, ανακοίνωσαν περιορισμούς στις μετακινήσεις αντίστοιχους με αυτούς που ίσχυαν στη Γουχάν, καθώς υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα εκδήλωσης «δεύτερου κύματος» μολύνσεων από ταξιδιώτες προερχόμενους από άλλες χώρες.

Ο ΠΟΥ για την Ευρώπη

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, μίλησε για «θετικές ενδείξεις» στην εξέλιξη της επιδημίας σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι η στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων. Είναι ώρα για διπλασιασμό και τριπλασιασμό των συλλογικών μας προσπαθειών για την αντιμετώπιση της επιδημίας με την υποστήριξη του συνόλου της κοινωνίας».

Ο Κλούγκε χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει.

«Μία δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αμβλύνει την πολύ ανησυχητική εικόνα της Ευρώπης... Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο στον μαραθώνιο», κατέληξε.

ΗΠΑ
Σπάει τα «ρεκόρ» με θύματα τα λαϊκά στρώματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα «ρεκόρ» σπάνε το ένα μετά το άλλο στις ΗΠΑ, όπου τα πάνω από 400.000 κρούσματα και οι πάνω από 13.000 νεκροί μέχρι τώρα από τον κορονοϊό - η πλειοψηφία τους φτωχοί και Αφροαμερικάνοι - θεωρείται από πολλούς ότι είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, ασθενείς και θύματα δεν φτάνουν ποτέ στα νοσοκομεία, ενώ δεν γίνονται ιατροδικαστικές εξετάσεις για τα αίτια θανάτου χιλιάδων πολιτών.

Αισθητές άλλωστε είναι πλέον οι αυξήσεις στις τιμές νωπών λαχανικών και φρούτων, ενώ διαρκώς αυξανόμενη είναι και η στρατιά των ανέργων, με πάνω από 10 εκατομύρια τον τελευταίο μήνα.

Μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα ταξικών ανισοτήτων που διευρύνονται και λόγω πανδημίας, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις παλινωδίες και τους καθυστερημένους ή λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Η Αμερική συνεχίζει να κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και θεωρώ ότι πιθανόν γι' αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τρίτης, απειλώντας στη συνέχεια να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατηγορώντας τον για «κινεζο-κεντρισμό» και αποτυχία στην έγκαιρη προειδοποίηση της πανδημίας. Λίγο μετά το πήρε πίσω.

Επιπλέον, αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί τον περασμένο Γενάρη και Φλεβάρη για τις συνέπειες της πανδημίας και ότι ο σύμβουλός του επί Εμπορικών Θεμάτων, Δρ. Πίτερ Ναβάρο, σε δύο εκθέσεις προειδοποιούσε για κίνδυνο της ζωής εκατομμυρίων Αμερικανών και πρόκληση ζημιών τρισ. δολαρίων. Η αποκάλυψη των δύο αυτών εκθέσεων έγινε από τους (αντιπολιτευόμενους) «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και συνιστά διάψευση προηγούμενων ισχυρισμών του Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μία πανδημία τέτοιου μεγέθους».

ΓΑΛΛΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο Εμπόριο

Απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών, καταγγελίες για κολοσσούς όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν μάσκα και αντισηπτικά

Την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών με τις πλάτες της κυβέρνησης Μακρόν αναδεικνύει η εμπειρία των εργαζομένων στο Εμπόριο και στη Γαλλία, καθώς εξακολουθούν να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες σε χώρους δουλειάς, χωρίς στοιχειώδη μέσα προφύλαξης αλλά και δουλεύοντας σε καθεστώς αυξανόμενων εκβιασμών και πιέσεων.

Σε κολοσσούς όπως η «Carrefour», οι εργαζόμενοι μετρούν ήδη συναδέλφους που εκτέθηκαν στον ιό και κατέληξαν. Ζητώντας άμεσα να διασφαλιστούν μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους του κλάδου, η ασφάλεια των οποίων αλληλεπιδρά και με την ασφάλεια των καταναλωτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (Federation CGT de Commerce et Services) προκήρυξε απεργία από χτες, 8 Απρίλη, μιλώντας πολύ εύστοχα για «Απεργία με στόχο να σωθούν ζωές!».

Μιλώντας στο δίκτυο «CGT - Unite» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αμάρ Λαγκά (που πρόσφατα είχε δώσει συνέντευξη και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ), εξηγούσε για τα αδιέξοδα που βιώνουν οι εργαζόμενοι ειδικά στο Εμπόριο και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ: «Οι εργαζόμενοι από μόνοι τους μας εξηγούν ότι θέλουν να είναι χρήσιμοι. Αλλά την ίδια στιγμή μάς λένε: "Δεν θέλουμε να μένουμε στο έλεος του αφεντικού"...».

Ο Γάλλος συνδικαλιστής σημειώνει ότι ενώ η κυβέρνηση - θεωρητικά - αναγνώρισε «δικαίωμα αποχώρησης» (προσωρινής) σε εργαζόμενους που εντοπίζουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους στο χώρο εργασίας, στους ίδιους τους τόπους δουλειάς «κανείς εργαζόμενος δεν έχει κάποιο είδος προστασίας» για να μπορεί να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα. «Ο Μακρόν μιλάει για "πόλεμο" και στέλνει τους εργαζόμενους χωρίς πολεμοφόδια, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς τίποτα για να "πολεμήσουν" στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για σκάνδαλο. Ολοι τους υποκρίνονται, κυβέρνηση και εργοδότες, γιατί αν συναθροίζονται κατά 10,100, 1.000 άτομα, μία ταμίας, ένας υπάλληλος που βάζει πράγματα στα ράφια, ο φύλακας, θα μολυνθούν όλοι. Και η διασπορά του ιού θα συνεχιστεί».

Μιλώντας για την κατάσταση σε μεγάλους ομίλους, ο Λαγκά τονίζει: «Η "Carrefour" στα καταστήματα στη Νορμανδία δεν έφερε ακόμα ούτε μάσκες ούτε άλλα μέσα προστασίας για τους υπαλλήλους. Αλλο παράδειγμα: Εργαζόμενοι στον όμιλο "Leclerc" μας λένε "δεν έχουμε τίποτα, ούτε μάσκα, ούτε αντισηπτικό, τίποτα...."».

Μέλημά τους τα κέρδη των λίγων

Την ίδια στιγμή, τα επιτελεία του γαλλικού κεφαλαίου μελετούν τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, για να καθορίσουν και τα επόμενα στάδια της αντεργατικής θύελλας. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας πιθανώς συρρικνώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Και πρόσθεσε ότι στο σημερινό πλαίσιο «χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας» που διαμορφώνουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, κάθε δυο βδομάδες μπορεί η ετήσια οικονομική δραστηριότητα να μειώνεται κατά 1,5%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ιατρικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να παρατείνει για βδομάδες την περίοδο καραντίνας. Ακόμα, ότι μέχρι και 17 εκατομμύρια Γάλλοι κινδυνεύουν σοβαρά από την πανδημία, λόγω ηλικίας, ασθενειών ή επειδή είναι υπέρβαροι.

  • Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» πλέει εσπευσμένα στην Τουλόν, όπου αρχικά ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στις 23 Απρίλη. Περίπου 40 ναύτες φέρουν «συμβατά με τον κορονοϊό συμπτώματα» και πρέπει να παρακολουθηθούν.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι περισσότεροι νεκροί σε ένα 24ωρο

Στη Βρετανία, τους 938 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από την πανδημία στη χώρα είναι τώρα 7.097.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς χτες ο συνολικός αριθμός ήταν 6.159.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι το καθολικό lockdown στην περιοχή αυτή της Βρετανίας θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, δήλωσε στην εικονική συνεδρίαση της τοπικής Βουλής ότι δεν πρέπει να χαθούν οι μέχρι στιγμής κόποι, τη στιγμή που μόλις άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες.

Η Ουαλία αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς και καθώς πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα, υπάρχουν ανησυχίες για αφίξεις ή μετακινήσεις πολιτών, τις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να νοσηλεύεται αλλά χωρίς μηχανική υποστήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ