Στο χώρο βρέθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΕΝΕΔΕΠ γιατρός παθολόγος από το Κρατικό της Νίκαιας
RIZOSPASTIS |
Η εικόνα χτες, πριν η βάρδια μπει για δουλειά |
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αυτοί να κερδίζουν θέλουν. Εμείς είμαστε γι' αυτούς αναλώσιμοι. Σακατεμένοι είναι τόσοι συνάδελφοι από εργατικά ατυχήματα και το φόρτο της δουλειάς. Πήραν μέτρο;». Ενας ακόμα εργαζόμενος συμπλήρωσε: «Εδώ μας λένε ότι δεν είναι βαριά η δουλειά μας και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ούτε στα ΒΑΕ... Θα τους νοιάξει τώρα;».
Αφορμή γι' αυτές τις κουβέντες έδωσε η παρουσία στο χώρο της υγειονομικού (παθολόγος) Μαίρης Αγρογιάννη, μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά), γιατρού στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Πήγε στο ΣΕΜΠΟ με πρωτοβουλία του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη σημασία που έχει να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από τους υγειονομικούς, όπως αυτή πριν από δύο μέρες στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας όλης της χώρας, διεκδικώντας τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, αλλά να διεκδικήσουν και οι ίδιοι μέτρα στους χώρους δουλειάς του λιμανιού.
«Λένε να μη συνωστιζόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μη βγαίνουμε, να μην τρέχουμε έξω αν είμαστε πάνω από δύο μέτρα. Ομως στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, συνωστίζεται πολύς περισσότερος κόσμος και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα», ανέφερε προς τους εργαζόμενους η γιατρός, σημειώνοντας ότι στη Β. Ιταλία «που έγινε χαμός, το είπαν ακόμα και οι δήμαρχοι ότι η μεγαλύτερη μετάδοση έγινε στα εργοστάσια». Την ώρα μάλιστα που έλεγε αυτά, βρισκόταν μπροστά της η δεύτερη βάρδια, εκατοντάδες εργαζόμενοι, που όπως κάθε μέρα, περίμεναν να πιάσουν δουλειά.
Οσο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ότι είναι απαραίτητα μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χώροι για να πλύνουν οι εργαζόμενοι τα χέρια τους, απολύμανση των χώρων δουλειάς μετά από κάθε βάρδια, «ομαδοποίηση», «φιξάρισμα» των εργαζομένων, δηλαδή να παραμένουν στην ίδια ομάδα, ώστε να μην εκτίθενται όλοι με όλους και να μπορεί να γίνει περιορισμός και ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.
Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μ. Μπεκρής, συμπλήρωσε ότι το σωματείο διεκδικεί «να δουλεύει το 50% του προσωπικού σε κάθε βάρδια», εναλλάξ, για να μη γίνεται συνωστισμός, χωρίς καμία μείωση αποδοχών. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων, να μην αγγιχτεί ούτε μέρα από την κανονική άδεια, «γιατί έχουμε καταγγελίες συναδέλφων ότι εκβιάζονται να δεχτούν να βγουν σε υποχρεωτική άδεια».
Κατήγγειλε ότι απολύμανση γίνεται κάθε τρεις μέρες στα μηχανήματα, «όμως έχουν ήδη περάσει 9 άτομα» με βάση την πόστα. Ενώ ούτε λόγος να γίνεται για απολύμανση στα καράβια. «Είναι στο χέρι μας να τα επιβάλουμε τα μέτρα προστασίας», ανέφερε.
Στο μεταξύ, κάθε λεπτό στο χώρο ακουγόταν από τα μικρόφωνα το εξής μήνυμα: «Προσοχή προς όλους τους εργαζομένους. Αποφύγετε το συνωστισμό. Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα από κάθε συνάδελφο. Προστατεύστε τους εαυτούς σας, τους γύρω σας και τις οικογένειές σας. Σεβαστείτε την υγεία όλων».
«Να, ακούτε; Εμείς να σεβαστούμε την υγεία όλων. Αυτοί; Κοροϊδία. Ανεβαίνουμε στα καράβια να κοτσάρουμε ή να ξεκοτσάρουμε κοντέινερς χωρίς καμία προστασία. Γυρίζω στο σπίτι μου με την ψυχή στο στόμα, έχω και μωρό παιδί. Πριν δύο μέρες, μας έδωσαν μια μάσκα, δύο μπουκαλάκια αντισηπτικό και ένα κουτί γάντια. Πριν δεν είχαμε ούτε αυτά», σχολίασε ένας ακόμα εργαζόμενος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο επιχειρηματικός όμιλος λυπάται να δώσει κανένα ευρώ παραπάνω για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων, σύμφωνα με τα οικονομικά του στοιχεία, το 2019, από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ διακινήθηκαν πάνω από 5,6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, καταγράφοντας και νέο ιστορικό ρεκόρ και κέρδη.
Το υπουργείο Εργασίας δίνει παράταση στη δυνατότητα που δόθηκε στις επιχειρήσεις να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τα δεδομένα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας όχι άμεσα, αλλά το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από αυτόν που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος.
Με τη νέα απόφαση, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να έχουν αυτό το προνόμιο τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απρίλη. Ετσι το εν λόγω μέτρο, που επιβλήθηκε στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας, γίνεται το «θερμοκήπιο» για κάθε είδους παραβατικότητα, πέραν όλων των άλλων μορφών «ευελιξίας» που έδωσε στο κεφάλαιο η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται οτι η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, την υπερεργασία και τη νόμιμη (κατά την ισχύουσα νομοθεσία) υπερωριακή απασχόληση, θεσμοθετήθηκε ως ...«έκτακτο» και «προσωρινό μέτρο» με την παρ. 1α του άρθρου 4 της από 11/3/2020 ΠΝΠ, αλλά φαίνεται οτι αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, κατά δεκάδες σπεύδουν στις κατά τόπους εφορίες εργαζόμενοι και άνεργοι, προκειμένου να προμηθευτούν κλειδάριθμους απαραίτητους για την είσπραξη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ. Το πρόβλημα αφορά όσους: Υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά. Δεν είχαν υποβάλει ποτέ μέχρι σήμερα οι ίδιοι την οικογενειακή τους δήλωση (μη υπόχρεοι - σύζυγοι). Δηλώνουν απώλεια των κωδικών τους.
Ολοι αυτοί, για να αποκτήσουν κωδικούς, θα πρέπει προηγουμένως να παραλάβουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση μετά από σχετική ηλεκτρονική τους αίτηση τον προσωπικό τους κλειδάριθμο από τις κατά τόπους ΔΟΥ, οι οποίες όμως εξυπηρετούν μόνο με ραντεβού, στο πλαίσιο των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας. Ακόμα κι έτσι, δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Και το ερώτημα είναι: Γιατί το υπουργείο δεν πήρε έγκαιρα μέτρα ώστε να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής χορήγησης κωδικών Taxisnet (κλειδάριθμος) μέσω ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στους χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους;
Στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Βόλου, που βρίσκεται σε λειτουργία 24 ώρες - 7 μέρες, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που υπήρχαν πριν από την πανδημία έχουν ως συνέπεια την επιπλέον εντατικοποίηση της δουλειάς. Επίσης, την ώρα που η Υπηρεσία έχει αναλάβει την απολύμανση όλων των οχημάτων του δήμου, το προσωπικό αυτή τη στιγμή δεν έχει φόρμες μιας χρήσης. Στα πληρώματα των απορριμματοφόρων έχουν δοθεί μάσκες που πλένονται, ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό (σκούπες - διοικητικοί) μάσκες μίας χρήσης. Οι κάδοι πλένονται και απολυμαίνονται μόνο σε χώρους που υπάρχει επιτακτική ανάγκη (ψαράδικα - κρεοπωλεία), αν και εφόσον γίνουν καταγγελίες ή αναφορές από δημότες, με το σκεπτικό ότι «ο καιρός είναι βροχερός, οι κάδοι δεν μυρίζουν γιατί πλένονται από μόνοι τους με τη βροχή». Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους με τις διεκδικήσεις τους να σπάσουν το σιωπητήριο που επιχειρείται να επιβληθεί από κυβέρνηση και δημοτική αρχή.