ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εκτεθειμένοι στην επιδημία και την εντατικοποίηση

Κι άλλο «κρούσμα» σε εταιρεία, όπου εργαζόμενος ασθένησε και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά

Εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ συμμετείχαν την Τρίτη στη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία και για τα δικαιώματά τους
Εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ συμμετείχαν την Τρίτη στη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία και για τα δικαιώματά τους
Την εργοδοσία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που «μπροστά στα κέρδη βάζει την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους και τη δημόσια υγεία σε δεύτερη μοίρα και σε σοβαρό κίνδυνο», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενος στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Ωστόσο, η εργοδοσία «δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει το υπόλοιπο προσωπικό και να ακολουθήσει τα όσα προβλέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Σε παρέμβαση εκπροσώπου του σωματείου, την Τρίτη, στέλεχος της εταιρείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν κανονικά στα πόστα τους «με υπαρκτό τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς του ιού»!

Οι ενέργειες της εταιρείας περιορίστηκαν σε μια απολύμανση στο κτίριο το βράδυ της Δευτέρας, αφού οι εργαζόμενοι είχαν σχολάσει, ενώ τις επόμενες μέρες αναμενόταν να επισκεφθεί τους εργαζόμενους ο γιατρός εργασίας και ενδεχομένως κάποιοι να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό.

«Δεν είναι μόνο ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα διαλύματα, καθαριότητα κ.ά.) ακόμα και σήμερα αποτελούν ζητούμενο, δεν φτάνει που οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν λιώσει στη δουλειά, δεν φτάνουν οι εκβιασμοί και οι απειλές για όσους "τολμούν" να κάνουν χρήση των ειδικών αδειών, έφτασε στο σημείο σε επιβεβαιωμένο κρούσμα να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο», σημειώνει ο Σύλλογος.

Σε μια σειρά αντίστοιχων περιπτώσεων, που εργαζόμενοι σε γραφεία, καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ διαπιστώνεται πως είναι θετικοί στον ιό, οι εταιρείες ακολουθούν την ίδια «συνταγή»: Επιδιώκουν να μη σταματήσει, αν είναι δυνατόν, ούτε λεπτό η λειτουργία τους, και παρά τα αυξημένα κέρδη που καταγράφουν αυτήν την περίοδο, τα μέτρα που λαμβάνουν εξαντλούνται σε μια απολύμανση στο χώρο και η δουλειά συνεχίζεται κανονικά.

Στο έδαφος αυτό, ο Σύλλογος ζητά από τους αρμόδιους μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαφή με το σωματείο τους προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και την υγεία τους.

Σοβαρές καταγγελίες και σε άλλους κλάδους

Στο μεταξύ, ευκαιρία για απολύσεις, προκειμένου να μην καταβάλλουν τη μισθοδοσία, βρίσκουν μια σειρά από εργοδότες στις συνθήκες της επιδημίας.

Το κύμα απολύσεων στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών που έχει δημιουργηθεί από την εξαγορά και συγχώνευση των εταιρειών «Ανδρομέδα», «Νηρέας» και «Σελόντα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας. Μετά τις 9 απολύσεις στο συσκευαστήριο στη Νότια Εύβοια και τις 11 απολύσεις στο συσκευαστήριο στην Ηγουμενίτσα, ένας ακόμα εργαζόμενος απολύθηκε από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αρτάκης «στο πλαίσιο σχεδιασμών εργολαβοποίησης».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την πανδημία για να προωθήσει το στόχο της «να συγχωνεύσει δραστηριότητες και να αυξήσει την εντατικοποίηση». Την ίδια στιγμή δεν παίρνει μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν «σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις σε εργασίες όπως π.χ. οι εμβολιασμοί των ψαριών, ή όταν μπαίνουν σε μια βάρκα ακόμα και 8 άτομα για να μεταβούν στα κλουβιά».

Τέλος, την καταβολή των δεδουλευμένων Φλεβάρη και Μάρτη διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», καταγγέλλοντας την προκλητική απάντηση της εργοδοσίας ότι η πληρωμή θα γίνεται «στη βάση των εσόδων» της επιχείρησης, τα οποία είναι «μηδενικά».

Οι εργαζόμενοι δούλεψαν κανονικά το Φλεβάρη και το μεγαλύτερο μέρος του Μάρτη, πριν από την αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, και απαιτούν να πληρωθούν. Με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει ρευστότητα και καινούργιες εισροές χρημάτων», η εργοδοσία «αφήνει στο έλεος της μοίρας τους 160 εργαζόμενους εν μέσω κρίσης προκειμένου να μη βάλει χέρι στα αποθεματικά της επιχείρησης, την ίδια ώρα που τα έσοδα της επιχείρησης πριν από την πανδημία ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα», σχολιάζει το Σωματείο. Υπενθυμίζει δε ότι το πρόβλημα της απληρωσιάς δεν είναι καινούργιο, καθώς η εργοδοσία καθυστερούσε την καταβολή μισθών και «τα προηγούμενα χρόνια, όταν σπάγαμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε τζίρους και πληρότητες».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΡΟΔΟΥ
Με άθλιες συμβάσεις προετοιμάζουν την «επόμενη μέρα»

Με πανηγυρικούς τόνους ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες η υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου, δείχνοντας ότι οι μεγαλοξενοδόχοι αξιοποιούν και την επιδημία για να προετοιμάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα» της πιο σκληρής εκμετάλλευσης για τους χιλιάδες εργαζόμενους του Τουρισμού.

Την υπογραφή της Σύμβασης γνωστοποίησαν σε συνέντευξη Τύπου το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου καταγγέλλει ότι «με την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης ο πρόεδρος και η ηγεσία του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέλαβαν και πάλι το ρόλο του λαγού για τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα».

Οπως εξηγεί, οι εργοδότες αξιώνουν τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου μισθού για τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο εργαζόμενους και την αξίωση αυτή «ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην περιοχή μας την έκανε πράξη».

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της σύμβασης «δεν γίνεται καν λόγος για νεοεισερχόμενους, αλλά για νεοπροσλαμβανόμενους σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη». Ετσι, «ένας νεοπροσλαμβανόμενος στην κατηγορία Δ', δηλαδή το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και το χειρότερα αμειβόμενο, θα χρειάζεται να συμπληρώσει 15 μήνες, δηλαδή 3 σεζόν, στον ίδιο εργοδότη για να αρχίσει να πληρώνεται με το μισθό της ΣΣΕ. Μέχρι τότε θα αμείβεται με τουλάχιστο 100 ευρώ λιγότερα».

Οι προβλέψεις αυτές, όπως τονίζει, δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζομένων, αφού οι εργοδότες θα τους εκβιάζουν να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, για να μην τους αντικαταστήσουν από άλλους φθηνότερους. «Λογαριάσανε χωρίς τον ...ξενοδοχοϋπάλληλο», είναι η απάντηση της ΔΑΣ στους μεγαλοεργοδότες του κλάδου, την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, αλλά και στην πλειοψηφία του Σωματείου, που υπέγραψε τη σύμβαση πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

Αγαπημένε μου ξενοδόχε...

Ανοιχτή επιστολή από την Πρωτοβουλία «εξτρά» εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νομού Αττικής

Είμαστε κάποιοι από τα εκατοντάδες ονόματα που βρίσκονται σε κάποιο τετράδιο κάποιου μετρ.

Είμαστε αυτοί που υπογράφουμε συμβάσεις μίας ημέρας και αυτό μπορεί να γίνεται 300 μέρες το χρόνο. Εργαζόμαστε δηλαδή όπως ένας «μόνιμος» εργαζόμενος, τις ίδιες μέρες, με τη διαφορά ότι μας προσλαμβάνεις και μας απολύεις την ίδια μέρα, κάθε μέρα.

Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού. Σέρβις, λάντζα, πλυντήρια, ορόφους, καθαρισμό, κουζίνα.

Είμαστε αυτοί που «ξεφορτώθηκες» πρώτους - πρώτους, χωρίς κόστος για σένα και με μεγάλο κόστος για μας, όταν διαπίστωσες ότι «βουλιάζεις», ότι αυτή τη σεζόν τα κέρδη σου δεν θα είναι αυτά που είχες προϋπολογίσει. Φυσικά, το γραφείο προσωπικού ήταν πολύ απασχολημένο με άλλα, πιο σημαντικά θέματα. Δεν του πέρασε καν από το μυαλό να μας ενημερώσει. Κι έτσι, μείναμε να παίρνουμε τηλέφωνα όποιον ξέραμε, να μάθουμε αν θα έχουμε μεροκάματο. Το φανταζόμασταν βέβαια... Από τέλη Φλεβάρη στα πηγαδάκια που σχηματίζονταν συζητούσαμε πως «θα μας πάρει η μπάλα», «δεν θα μας ξαναφωνάξουν για δουλειά». Και να, τώρα Μάρτης, και οι σκέψεις μας «εισακούστηκαν».

Δεν ξαναφώναξες κανέναν εξτρατζή...

Είμαστε αυτοί που ενώ δουλεύουμε κανονικά αποτελούμε εξαίρεση. Εξαιρούμαστε από όσα δικαιούνται οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι, τα πάντα για εμάς υπολογίζονται διαφορετικά. Ακόμη και τα ψίχουλα που όποτε θες πετάς (δωροεπιταγές, μπόνους κ.λπ.), σε εμάς δεν φτάνουν ποτέ. Οι γυναίκες δεν έχουμε άδεια λοχείας, επίδομα τοκετού. Αυτή η εργασιακή σχέση μάς κάνει να δουλεύουμε ακόμη και όταν είμαστε άρρωστοι (άραγε πόσα μεροκάματα μπορούμε να σου αρνηθούμε;). Και τώρα τι;

Αγαπημένε μου ξενοδόχε, μας λες να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτήν την πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού. Για μας, αλήθεια, ποιος θα βάλει πλάτη για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ανάγκες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες; Κι όταν περάσει; Μας λες πως νομοτελειακά μετά την μπόρα θα 'ρθει η λιακάδα. Ομως εμείς ξέρουμε πως μαζί με τη λιακάδα θα έρθει και κάτι άλλο. Γιατί έτσι είναι ο Τουρισμός. Αβέβαιος. Δεν το λέμε εμείς. Εσύ μας το λες. Γι' αυτό μας λες ότι δεν μπορούμε να γίνουμε «μόνιμοι». Τελικά, φαίνεται πως ποτέ, καμία υποχώρηση δεν σου είναι αρκετή.

Αγαπημένοι μας συνάδελφοι,

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα κέρδη τους, οι επενδύσεις τους, τα ξενοδοχεία τους χτίστηκαν, επεκτείνονται και λειτουργούν γιατί εμείς καταθέτουμε τον κόπο μας και τον ιδρώτα μας κάθε μέρα, μόνιμοι, εξτρά, ορισμένου, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σύμβασης, φυλής, θρησκείας.

Μάθαμε πολύ καλά, αυτές τις μέρες, ότι εκτός από τους ξενοδόχους δεν είμαστε «κανονικοί εργαζόμενοι» ούτε για τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Οι συνδικαλιστές αυτοί, όπου πλειοψηφούν, στηρίζουν τα «θέλω» και τις ανάγκες της εργοδοσίας. Κι αυτοί, τις πρώτες βδομάδες του Μάρτη, ήταν εξαιρετικά απασχολημένοι με το να πείσουν το μόνιμο προσωπικό να πάρει κανονικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών. Ετσι, ούτε αυτοί σκέφτηκαν να μας ενημερώσουν, να μας ρωτήσουν αν χρειαζόμαστε κάτι. Δεν πειράζει... Φανταζόμαστε θα μας θυμηθούν ξανά στις επόμενες εκλογές...

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την επιστολή μας αυτή, καταγγέλλουμε το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος εκατοντάδων εργαζομένων, σε βάρος όλων εμάς που για χρόνια εργαζόμαστε κάτω από ένα καθεστώς αβεβαιότητας και διαρκούς ανασφάλειας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον Τουρισμό, με το καθεστώς των εξτρά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας να αγωνιστούμε από κοινού. Ηρθε η ώρα να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Σε αυτές τις ώρες, η ελπίδα θα έρθει μόνο αν δυναμώσουμε το κλαδικό Συνδικάτο του νομού Αττικής. Στρατευόμαστε μαζί του.

Διεκδικούμε: 1. Να ενταχθούμε όλοι όσοι δουλεύαμε με συμβάσεις μίας ημέρας και ορισμένου χρόνου στο μηχανισμό στήριξης, ώστε να λάβουμε όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι την αποζημίωση των 800 ευρώ. 2. Μείωση του ενοικίου, όπως προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης. 3. Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις να μας απασχολήσουν ξανά μόλις ανοίξουν. 4. Αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Μένουμε δυνατοί! Κανένας μόνος του! Σπάμε το φόβο! Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων! Για οποιοδήποτε πρόβλημα, απορία, βοήθεια, καλούμε στα τηλ.: 210 3830380, 210 3829241, 210 8228971. Mail: info@hwu.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ