Πλειοδοτεί η κυβέρνηση στα επικίνδυνα σχέδια
Copyright 2020 The Associated |
Επισήμως οι υπουργοί έκαναν απολογισμό της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις σε εθνικό επίπεδο για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, με τον Μπορέλ με δηλώσεις του κατόπιν να σημειώνει πως η κρίση του κορονοϊού πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία ώστε τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν εκείνες τις στρατιωτικές ικανότητες για να αντιμετωπίσουν ανάλογες κρίσεις στο μέλλον. Τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας και με το ΝΑΤΟ στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην αλληλοσυμπλήρωση ικανοτήτων και μέσων.
Από κοντά και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, όπως αναφέρεται επισήμως, «τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΕΕ, αλλά και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και την υποχρέωση μετουσίωσης των διδαγμάτων που θα ληφθούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας σε στρατηγικές πολιτικές για το μέλλον, μέσω των εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και μηχανισμών που αναπτύσσονται εντός αυτής στον τομέα της Αμυνας».
Σε αυτό το φόντο, συζήτηση έγινε και για το πώς επηρεάζει η πανδημία τις αποστολές και τις επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, με έγνοια τους αυτές να συνεχιστούν απρόσκοπτα και να αναπτυχθούν παραπέρα.
Ενδεικτική και εδώ η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού, που «τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα» της ιμπεριαλιστικής αποστολής «IRINI» «για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή». Εσπευσε εξάλλου να θυμίσει την «ουσιαστική συμβολή» της κυβέρνησης στην επιχείρηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με λιμένες και υποδομές στην Κρήτη για στήριξη των πλοίων που θα αναπτυχθούν, αλλά και με τη λειτουργία της χώρας ως κόμβου διακίνησης μεταναστών που θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και τη φρεγάτα «Ναβαρίνον» έτοιμη να αναπτυχθεί στα ανοιχτά της Λιβύης, με το πρόσχημα της τήρησης του εμπάργκο όπλων στη χώρα.
Ο υπουργός Αμυνας πλειοδότησε μάλιστα, ζητώντας τη διάθεση περισσότερων μέσων από τις χώρες - μέλη, καθώς, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, «διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής και παρόμοιων επιχειρήσεων». Αλλωστε φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν εκεί κάποια ζητήματα, αφού ενώ η επιχείρηση έχει ξεκινήσει τυπικά από την 1η του μήνα, ο Μπορέλ ούτε χτες μπόρεσε να πει ποιες χώρες μετέχουν με μέσα και ποια, και παρέπεμψε στις επόμενες μέρες για να παρουσιάσει τη σχετική λίστα.
Τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων ανακοίνωσαν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, νομικοί και βουλευτές. Στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρονται αναλυτικά στις σοβαρές εξελίξεις που αφορούν το λαό μας και ιδιαίτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις και τη στρατευμένη νεολαία, σε ό,τι αφορά τόσο την πανδημία, απαιτώντας με σειρά αιτημάτων να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στις μονάδες, όσο και τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Λιβύης, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
«Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις οφείλουμε όλοι μας να εκδηλώσουμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας στους κληρωτούς στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους», τονίζουν και προσθέτουν ότι «οι φαντάροι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν συνθήκες διαβίωσης που ανταποκρίνονται και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως και να υπηρετούν τη θητεία τους με βάση μόνο τις απαιτήσεις της άμυνας της χώρας», προβάλλοντας παράλληλα σειρά αιτημάτων που αφορούν όλες τις πλευρές της ζωής και της θητείας των στρατευμένων.
Την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων συγκροτούν οι: Βρεττός Αγγελος, δικηγόρος, Αθήνα, υπεύθυνος της Επιτροπής. Αντανασιώτης Αντώνης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Γεράκη Κατερίνα, δικηγόρος, Αθήνα. Διονυσόπουλος Βασίλης, δικηγόρος, Αθήνα. Ζιώγας Γιάννης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Καραντζίδης Βασίλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας. Κατσάς Αντώνης, δικηγόρος, Καλαμάτα. Κατσώτης Χρήστος, βουλευτής. Μίχας Αλέξανδρος, δικηγόρος, Αθήνα. Νάκος Θανάσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων. Ξυδία Αγγελική, δικηγόρος, Πάτρα. Παπαδομανωλάκης Μανώλης, δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Παπαναστάσης Νίκος, βουλευτής, αντισυνταγματάρχης ε.α. Σταθόπουλος Δημήτρης, συνταξιούχος εφέτης, Αθήνα. Στεφανίδη Μαιρήνη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Τασιούλας Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Τσιαπλές Τάσος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας. Tρέλης Χρήστος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Αλεξανδρούπολη.
Η διεύθυνση της Επιτροπής: Ζαλόγγου 7, Αθήνα. Το τηλέφωνο του υπεύθυνου της Επιτροπής: 6944366896.
Το ΚΚΕ απαιτεί: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Να αυξηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των ατόμων. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, ξενώνες και άλλα κατάλληλα κτίρια για να εγκατασταθούν και εκεί οι στρατευμένοι. Να επιταχθούν ιδιωτικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ για τη μείωση του συγχρωτισμού στις μετακινήσεις. Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στις στρατιωτικές μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία» και σημειώνει πως το Κόμμα έχει καταθέσει πάνω από 37 σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή.
«Μένουμε δυνατοί, μάχιμοι, ενημερωμένοι. Για να μείνουμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας», καταλήγει το σποτ.
Στη δημοσιότητα, σε ηλεκτρονική μορφή, έδωσε η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ το 87ο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης», που μπορείτε να το βρείτε διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της www.eedye.gr.
Οπως σημειώνει, «μέσα από την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκουμε να φτάσει παντού, σε κάθε σπίτι, η φωνή και οι θέσεις του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που έχει για "θεό" το κυνήγι του κέρδους. Γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά και την ίδια στιγμή για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δημιουργεί τις τραγικές ελλείψεις στον κλάδο της Υγείας και της πολιτικής προστασίας. Θυσιάζει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων στους χώρους δουλειάς λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας, πετάει το μπαλάκι στην "ατομική ευθύνη" του λαού που καθημερινά - με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων - ζει από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση, τη φτώχεια.
Προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας! Μένουμε δυνατοί και διεκδικητικοί! Δυναμώνουμε την πάλη και τη διεκδίκηση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, για να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
Καλούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να συμβάλλουν σε αυτήν την πάλη και μέσω της διάδοσης του τεύχους του περιοδικού που δίνουμε στη δημοσιότητα σε ηλεκτρονική μορφή».
Στον ισχυρισμό ότι «οι ΕΔ με άμεσες ενέργειες, σύμφωνα και με την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο προσωπικό τους», καταφεύγει το ΓΕΕΘΑ για να προσπεράσει τις δεκάδες καταγγελίες για τα ελλιπέστατα μέτρα προφύλαξης στις μονάδες και τα αιτήματα στρατευμένων και στελεχών για να παρθούν άμεσα μέτρα.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικό ενημερωτικό που εξέδωσε, γράφει ότι... «εκδόθηκαν γενικές και ειδικές οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο με ειδικότερη επισήμανση στα μέτρα ατομικής προστασίας», ενώ οι συνθήκες συγχρωτισμού σε μονάδες είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες, οι διοικήσεις αρνούνται απολυμάνσεις, μάσκες και αντισηπτικά δεν υπάρχουν ή δεν φτάνουν.
Παραδεχόμενο, εμμέσως, το ΓΕΕΘΑ την τέτοια έλλειψη, αναφέρει ότι στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού «έχει ξεκινήσει» η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος για κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΓΕΕΦ και για το υπουργείο Υγείας και στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο παραγωγή αρχικά 50.000 απλών χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του υπουργείου Υγείας.
Παραπέρα, γνωστοποιεί ότι αποφασίστηκαν η ακύρωση Εθνικών Ασκήσεων και η αναστολή συμμετοχής των ΕΔ σε Διακρατικές - Διεθνείς Ασκήσεις και Εκπαιδεύσεις μέχρι τα τέλη Απρίλη 2020.