ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Πακέτα» και διευκολύνσεις στους ομίλους, τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Τα νέα μέτρα για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και για τον Απρίλη ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Εργασίας, Γ. Βρούτσης, καλώντας την ίδια ώρα εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τα λαϊκά στρώματα να βάλουν πλάτη, όπως και να δεχτούν την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας (βλέπε και σχετικό θέμα).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις εστίασαν στους παρακάτω άξονες:

-- Επεκτείνονται οι ενισχύσεις συνολικά στις 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν το 86% των Κωδικών Ασκησης Δραστηριότητας και το 76% των νομικών προσώπων. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Την ίδια ώρα, στις επιχειρήσεις που είναι σε θέση να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές παρέχεται έκπτωση φόρου 25%, που φυσικά σε αυτές τις συνθήκες αφορά κατά βάση τις ισχυρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το φόντο, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς.

-- Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα «μη απολύσεων», αφού πρώτα βέβαια η κυβέρνηση έβαλε πλάτη για πάνω από 100.000 απολύσεις τις πρώτες μέρες του Μάρτη κι έδωσε τη δυνατότητα για κάθε είδους αντεργατικές διευκολύνσεις στους ομίλους. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Ουσιαστικά πρόκειται για νέες κρατικές επιδοτήσεις, με κύριο (αν όχι μοναδικό αποδέκτη) ισχυρές επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχει και συνέχεια καθώς στο ύψος του δημοσιονομικού πακέτου υπολογίζονται και οι αναβολές στην πληρωμή φόρων και εισφορών που θα καταβληθούν στη διάρκεια του 2020.

-- Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της να εξαιρέσει από το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ τους 6 κλάδους των επιστημόνων. Αντ' αυτού θα τους δώσει την αποζημίωση των 600 ευρώ αφού πρώτα τους υποχρεώνει να συμμετάσχουν σε προγράμματα τηλεκατάρτισης και αυτό σε δύο δόσεις (από 15/4 έως 30/4). Για να χρυσώσει το χάπι της εξαίρεσης, τους υπόσχεται ότι μπορεί να πάρουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, από το Μάη, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα συνεχιστεί..!

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τα όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα περί - γενικά και αόριστα - «διευκολύνσεων» των νοικοκυριών που έχουν ενήμερα δάνεια προς τις τράπεζες, για την καταβολή των δόσεών τους, κι ενώ επισήμως ακόμη παραμένει σε ισχύ η απόφαση για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Προανήγγειλε δε μέτρα στήριξης και προς τον πρωτογενή τομέα τα οποία, όπως είπε, θα έχουν αρχικό ύψος 150 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός. Οι σχετικές πιστώσεις φτάνουν τα 5,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα: Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ., οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα 1,4 δισ.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, ενώ το συνολικό πακέτο (μαζί με δημόσια Υγεία, ρευστότητα σε επιχειρήσεις, έκτακτη ενίσχυση σε εργαζομένους κ.ά.) εκτιμάται σε 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν την «ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων», που με τη σειρά τους επίσης προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι διαδικασίες για τα επιδόματα

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τα μέτρα που αφορούν εργαζόμενους, ανέργους και επαγγελματίες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:

  • Για να πάρουν οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες θα πρέπει από αύριο, 1 Απρίλη, να μπουν και να κάνουν δήλωση στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου (supportemployees.yeka.gr), αφού προηγηθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση της εργοδοσίας στο σύστημα «Εργάνη». Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που η λειτουργία τους ανεστάλη με κρατική εντολή, θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από 1 ως 10 Απρίλη, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους. Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Εργασίας παρέτεινε μέχρι και τις 10 Απρίλη την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων, που έληγε σήμερα, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», η δραστηριότητα των οποίων ανεστάλη με κρατική εντολή. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις των επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμα υποβληθεί όπως θα έπρεπε και ως εκ τούτου η καταβολή του επιδόματος στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων θα καθυστερήσει.
  • Οι άνεργοι από χτες, 30 Μάρτη, μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά στο μητρώο του ΟΑΕΔ, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Ραντεβού θα πραγματοποιούνται μόνο για όσους ανέργους δεν προχωρήσουν σε ηλεκτρονική εγγραφή ή/και αίτηση. Η πρόσβαση νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του Taxisnet.
  • Από τις 6 Απρίλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες έως 5 εργαζομένων, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ, θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ «Εργάνη».
«Ευκαιρία» και για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης!

Τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αντικείμενο επισήμως την προστασία ευάλωτων πολιτών από την επιδημία του κορονοϊού, έχοντας ωστόσο στο φόντο επικίνδυνα σχέδια.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε απευθυνόμενος στον δήμαρχο στις «πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες τις οποίες έχετε αναλάβει στο ζήτημα της προστασίας των αστέγων, των τοξικοεξαρτημένων». «Ισως είναι και μία ευκαιρία, όπως έχουμε συζητήσει, να προικοδοτήσουμε τον δήμο της Αθήνας, αλλά και το ελληνικό κράτος, με κάποιες πιο μόνιμες δομές, οι οποίες να μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και όταν θα παρέλθει η μεγάλη θύελλα την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα», πρόσθεσε λίγο αργότερα ξαναφέρνοντας στο νου τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις για «ελεγχόμενους χώρους χρήσης», για τη «συντήρηση» της εξάρτησης.

Η υφυπουργός Μιχαηλίδου, ομολογώντας βασικά τα τεράστια κενά που υπάρχουν εδώ και χρόνια ακάλυπτα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο ώστε τα γηροκομεία «να στελεχωθούν με γρήγορους ρυθμούς με 500 επιπλέον υπαλλήλους και για τις αποφάσεις όσον αφορά την τρίμηνη παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων». Παρουσίασε ακόμα υπό κατάρτιση πρόγραμμα που προβλέπει την παροχή κουπονιών για αγορές τροφίμων στις οικογένειες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός πλήρωσε πολλά, να μην πληρώσει ξανά!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης:

«Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν πως, μεθοδικά και στο όνομα της "έκτακτης ανάγκης", δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που ήρθαν για να μείνουν. Καλούν τους εργαζόμενους να ματώσουν ξανά εν μέσω πανδημίας, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων.

Την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 100.000, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες. Η "προστασία των θέσεων εργασίας", που λιβανίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι κενό γράμμα, αφού πάει πακέτο με την παροχή νέων εργαλείων προς τη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και για το Δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται πάλι από τα μόνιμα υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί "αργότερα", λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις απολύσεις που έχουν γίνει και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους ανέργους, πέρα από την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο.

Συνεχίζεται, επίσης, η κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες με "μπλοκάκι", καθώς αρκετές κατηγορίες δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους "συνεπείς" δανειολήπτες.

Επίσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη διασφαλίζει την απαραίτητη διανομή αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, ενώ δεν προχωρά ούτε καν στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.

Δεν μένουμε σιωπηλοί! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο λαός πλήρωσε πολλά, να μην πληρώσει ξανά!».

Αδικη η εξαίρεση αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, να ληφθούν μέτρα στήριξής τους

Εξάλλου σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την εξαίρση αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων από το επίδομα των 800 ευρώ:

«Η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου.

Το ΚΚΕ διεκδικεί και γι' αυτό το τμήμα των αυτοαπασχολουμένων ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων οικονομική επιδότηση, αύξηση του αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο».

Προς παράταση των περιορισμών

Τη χρονική επέκταση των περιορισμών, λόγω κορονοϊού, τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώντας χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, θα το γιορτάσουμε μένοντας στο σπίτι». Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει πρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση των μετακινήσεων.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά, έδειχνε το δρόμο επέκτασης της αντεργατικής επίθεσης και στους εργαζόμενους του Δημοσίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει «αυτή τη στιγμή» μείωση μισθών στο Δημόσιο και ότι όλα θα εξαρτηθούν από το βάθος της πανδημίας. Τέλος, αδιευκρίνιστο άφησε το πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, Ιούλη ή Σεπτέμβρη, λέγοντας πως «σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι κανείς σε θέση να επιβεβαιώσει το πότε θα γίνουν οι εξετάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ