ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός μας αγώνας»

Πάνω από 550 καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα - κείμενο υπογραφών που διακινείται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ

Πάνω από 550 είναι οι καλλιτέχνες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα - κείμενο υπογραφών που διακινείται εδώ και λίγες μέρες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι δεν μένουν σιωπηλοί, μένουν δυνατοί! Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Στο κείμενο ανάμεσα σε άλλα σημειώνονται τα παρακάτω:

«Εμείς, καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, επιλέγουμε να πολεμήσουμε όλους αυτούς που μετράνε τις απώλειες... της οικονομίας και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, όλους αυτούς που αναδεικνύουν διαρκώς τις δικές μας ευθύνες για να κρύψουν τις δικές τους.

Επιλέγουμε να ενωθούμε με αυτούς που δίνουν μάχες στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στις μηχανές των εργοστασίων, με αυτούς που μένουν σπίτι, αλλά δεν σιωπούν.

Για να γίνει η φωνή μας ακόμα πιο δυνατή. Να γίνει ένας στρόβιλος που χορεύει πάνω από τις γειτονιές μας, πάνω από την Ελλάδα, πάνω από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, πάνω από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική... και φωνάζει:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΖΩΕΣ!

-- Να ανοίξουν ΜΕΘ και να προσληφθούν γιατροί.

-- Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.

-- Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να μην επικρατήσει ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν αρκούν, σήμερα, τα λόγια συμπόνιας. Απαιτείται έμπρακτη, αγωνιστική αλληλεγγύη.

Γιατί ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός μας αγώνας!

Γιατί η διεκδίκηση δεν μπορεί να μπει στην καραντίνα!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ! ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα

Με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Πολιτισμού το ΚΚΕ ζητά να παρθούν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα. Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, τεχνικούς και διάφορες άλλες ειδικότητες στο Θέαμα - Ακρόαμα αφορούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου.

Η επιδημία του κορονοϊού επιδείνωσε στο έπακρο το πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων του χώρου, καθώς οι πιο πολλοί εργάστηκαν τελευταία φορά το Φλεβάρη και θα ξαναδούν μεροκάματο μερικοί τον Ιούλη και οι περισσότεροι τον Οκτώβρη, αν όλα πάνε καλά με την επιδημία. Και όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «η λήψη μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων αυτών αποκτά ζωτική σημασία, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει δραματικές καταστάσεις, φτάνοντας στο απόλυτο αδιέξοδο επιβίωσης.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα που θα ικανοποιούν τα αιτήματα που προβάλλουν τα σωματεία των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, και συγκεκριμένα αν θα προβεί σε:

-- Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες και εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας τους, έως το τέλος Απρίλη, και ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια της κρίσης επιδημίας.

-- Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Παροχή του εποχικού επιδόματος που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο.

-- Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου, και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, όπως οι σκηνοθέτες - παραγωγοί κ.ά., απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση το επόμενο 4μηνο χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ και απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες

Σκηνή από την ταινία «Ουτοπία 1961»
Σκηνή από την ταινία «Ουτοπία 1961»
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου & Ανατολικής Αττικής, θέλοντας να συμβάλει να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους οι εργαζόμενοι, θα προβάλει, μέσα από το κανάλι του στο «Youtube», την ταινία «Ουτοπία 1961», η οποία είναι μια παραγωγή από το «Studio Pixel», με τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και της θεατρικής ομάδας «Εξόρυξη», που εδρεύει στο Λαύριο. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλιούση. Συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και 500 βοηθητικοί ηθοποιοί. Η μουσική είναι του Αρη Βλάχου και το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Αναστασία Εδεν.

Η ταινία «Ουτοπία 1961» αφηγείται την απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961, η οποία διήρκεσε τρεις μήνες, την πολύμηνη σύγκρουσή τους με τη «Γαλλική Εταιρεία», για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, δουλειά με δικαιώματα. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες. Στον έναν άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Αναδεικνύονται η οργάνωση των εργατών, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση, αλλά και η τρομοκρατία της εργοδοσίας και του κράτους. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου, την αλληλεγγύη που επέδειξαν. Ο τρίτος δείχνει την αντίδραση της «Γαλλικής Εταιρείας», της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους. Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής.

Ακόμα, διοργανώνει εικαστικό διαγωνισμό «μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έχουμε βρεθεί όλοι με τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού». Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής καλεί το λαό «να αποτυπώσει στο χαρτί (ζωγραφική, φωτογραφία) την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, με επίκεντρο την πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς τα κατάλληλα μέσα, με υποστελεχωμένες από το κράτος δομές, έχοντας υπερβάλει εαυτό, δίνουν μια μεγάλη μάχη για να βοηθήσουν το λαό».

Οσοι θέλουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα μπορούν να στέλνουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες στο mail του Εργατικού Κέντρου eklavrio@gmail.com ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δανουκάρα 7, Λαύριο. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή εκδήλωση το καλοκαίρι, όπου θα βραβευτεί η πρώτη πιο ευρηματική δημιουργία, από τις παρακάτω κατηγορίες: Α) Εως 9 ετών. Β) 10 έως 15 ετών. Γ) 16 έως 24 ετών. Δ) Από 25 ετών και άνω. Ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού θα είναι η 1η Μάη 2020.

Η επιλογή των πιο ευρηματικών δημιουργιών θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή που θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής.

Τον Οκτώβρη η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αναβάλλεται για τον προσεχή Οκτώβρη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 - 10 Μάη. Ως νέα ημερομηνία της Εκθεσης ορίζεται το χρονικό διάστημα 29 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ