ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών ο Μανώλης Γλέζος
  • Πέθανε χτες στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν
  • Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του

Eurokinissi

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος, που τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και κατέληξε λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατό του: «"Εφυγε" από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή χιτλερική σημαία, ενέργεια - σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε τρεις φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον "Ριζοσπάστη". Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Οπως χιλιάδες αγωνιστές, πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Το Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της "Αυγής", που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου εξέφρασε με μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης, τον αποχαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, η «Λαϊκή Ενότητα» και πλήθος άλλων οργανώσεων και φορέων. Η κηδεία του, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ ο δήμαρχος Αθήνας, Κ. Μπακογιάννης, ανακοίνωσε την παραχώρηση, τιμής ένεκεν, τάφου στο Α' Νεκροταφείο.

  • Τη θλίψη της για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, του οποίου ο Μ.Γλέζος ήταν ιδρυτικό μέλος.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρεμβάσεις ενάντια στην αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ για καύση RDF-SRF

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης καύσης RDF-SRF που κινούν η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ικανοποιείται με το ρόλο «διαμεσολαβητή ενημέρωσης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στον υφυπουργό ότι «την ώρα που ο λαός μας δίνει μάχη για να σώσει την υγεία και τη ζωή του, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε αυτή τη λαίλαπα του φορτώνει έναν ακόμη παράγοντα που τσακίζει την υγεία και τη ζωή του. Και ενώ έχει εκφραστεί μέσω των συλλογικών του φορέων αλλά και των δήμων ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη. Ο κόσμος είναι ανάστατος και σε ετοιμότητα. Είναι βέβαια κατεύθυνση της ΕΕ και απόφαση του υπουργείου να υλοποιήσει όσα δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με υπογραφή δικού της υπουργού (που τώρα υποκριτικά διαμαρτύρεται) και να προχωρήσει την καύση RDF - SRF στην τσιμεντοβιομηχανία "ΤΙΤΑΝ ΑΕ", αλλά δεν είναι δυνατόν να εξελίσσεται η εφαρμογή μέσα σε περίοδο που ο λαός μας δυσκολεύεται να εκφραστεί, να αντιδράσει, να προβάλει τις αντιρρήσεις του».

Τέλος, κάλεσε τον υφυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει άμεσα αυτή η εξέλιξη συνολικά αλλά ιδιαίτερα όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση των έκτακτων αναγκών.

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Την κάθετη εναντίωσή τους στους σχεδιασμούς που φέρνουν την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών RDF - SRF έξω από τα σπίτια του λαού της περιοχής εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι δεκάδες εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουν ότι η ΝΔ αξιοποιεί όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει απρόσκοπτα τους παραπάνω σχεδιασμούς και ενημερώνουν ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα θέσει το ζήτημα της καύσης σε όλα τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια ζητώντας να πάρουν καθαρή θέση εναντίωσης στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τονίζουν πως «οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους τρόπους στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και φορέων, για να μπουν σε "καραντίνα" οι "πράσινες μπίζνες" του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης». Υπογραμμίζουν ακόμη: «Καταθέτουμε στο λαό της περιοχής ένα πλαίσιο διεκδίκησης για να σταματήσει τώρα η διαδικασία αδειοδότησης καύσης RDF - SRF από τον όμιλο "ΤΙΤΑΝ". Για να εξαιρεθούν από τον ΠΕΣΔΑ συνολικά η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε. Για να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και τις ΜΕΑ. Για να ενισχυθούν η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Για να λειτουργούν σωστά όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ της περιοχής».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων στο Ευρωκοινοβούλιο

Τις απαράδεκτες απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων στο Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή που υπέβαλε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας την άμεση ανάκλησή τους. Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τονίζουν ότι οι απολύσεις αυτές μεταξύ άλλων αποτελούν έμπρακτη στήριξη στις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς: κ. Νταβίντ Μαρία Σασόλι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερώτηση σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις απαράδεκτες απολύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει απερίφραστα τις απαράδεκτες απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων (π.χ. εστιατόρια, καθαριότητα, ασφάλεια) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις οποίες πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του νέου κορονοϊού με χιλιάδες θύματα, οι εργαζόμενοι όχι μόνο είναι ανοχύρωτοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια συστήματα Υγείας από την πολιτική περικοπών όλων των προηγούμενων ετών που εφάρμοσαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, με χιλιάδες απολύσεις, περικοπές μισθών, εκ περιτροπής εργασία, με έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας και κατάλληλων συνθηκών για όσους συνεχίζουν να εργάζονται.

Η ΕΕ και τα όργανά της είναι οι πρώτοι που όχι μόνο θεσμοθετούν, αλλά και εφαρμόζουν πρακτικές όπως την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, προκειμένου να διασφαλίζονται οι όροι της ανεμπόδιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν πείθουν οι τοποθετήσεις περί αλληλεγγύης από τους προέδρους της Κομισιόν, του Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου, τη στιγμή που στις ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων σημερινές συνθήκες, η ΕΕ και τα όργανά της γίνονται σημαιοφόροι της αντεργατικής επίθεσης με τις απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων, που αποτελούν έμπρακτη στήριξη στις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε την τοποθέτηση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα:

-- Αμεσης ανάκλησης όλων των απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων στις οποίες έχουν προβεί οι εργολάβοι (π.χ. εστιατόρια, καθαριότητα, ασφάλεια).

-- Πλήρους διασφάλισης όλων των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς καμία διάκριση σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων.

-- Μόνιμων και σταθερών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους χωρίς μεσάζοντες και εργολάβους».

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συντρόφους Φρυδού Στέφανο και Ιωάννα, καθώς και στην οικογένειά τους, για την απώλεια της αγαπημένης τους κόρης Νίκης.

ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον Παύλο Βασιλείου

Η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον συναγωνιστή Παύλο Βασιλείου, αναφέροντας στο συλλυπητήριο μήνυμά της: «Γόνος εργατικής οικογένειας, ο Παύλος από μικρός βίωσε τα βάσανα της βιοπάλης, μέσα από την οποία ήρθε σε επαφή με τη μεγάλη του αγάπη, το Ρεμπέτικο. Λιτός, επίμονος, αεικίνητος, καταξιώνεται με τις ερμηνείες του προσφέροντας πραγματική ψυχαγωγία σε όσους τυχερούς τον απόλαυσαν στην μακρά διαδρομή της "Ρεμπέτικης Ιστορίας", ενός χώρου που δημιούργησε και σφράγισε με την παρουσία του. Δίνει διαλέξεις - συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, όπου αποσπά διακρίσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, με κάθε ευκαιρία, είναι κοντά στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, ενώ ανταποκρινόταν με συνέπεια σε κάθε κάλεσμα μαζικών φορέων από το χώρο του Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα δραστηριοποιήθηκε έντονα στο Παράρτημα Συνταξιούχων της Σκοπέλου και ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του, συμβάλλοντας στην πάλη ώστε οι απόμαχοι της δουλειάς να έχουν μια ζωή με δικαιώματα». Καταλήγοντας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά και σε όλους τους οικείους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ