ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Σε πλήρη εξέλιξη το άθλιο ιμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες των λαών

Από τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν - Στόλτενμπεργκ

Copyright 2020 The Associated

Από τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν - Στόλτενμπεργκ
Μια ακόμα «πανηγυρική» επιβεβαίωση ότι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα, δίνοντας μεταξύ άλλων και «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, πρόσφεραν οι χτεσινές συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με τους επικεφαλής των δυο ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Η μετάβαση Ερντογάν στην έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έγινε αφού νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή - μετά και την «εύθραυστη» εκεχειρία με τη Ρωσία για τη Συρία - η Αγκυρα είχε ζητήσει ανοιχτά (όπως και σε τηλεφωνική επαφή Ερντογάν - Μέρκελ) «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε χτες τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Μισέλ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε μια ομάδα διαλόγου με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής και της τουρκικής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα εξετάσουν τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό (του 2016) και θα εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις, σε όλα τα κεφάλαια. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών που θα συνεχιστούν τις επόμενες βδομάδες, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με το Μεταναστευτικό αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Είπε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που αφορούν τους πρόσφυγες - και χορηγούνται στην Τουρκία - και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία. Εξήγησε ακόμα ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση και για τη βελτίωση της κατάστασης στον Εβρο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά στήριξη χρειάζεται και η Τουρκία. Χαρακτήρισε κι αυτή εποικοδομητικό τον χτεσινό διάλογο που - συνέχισε - οδήγησε σε χαρτογράφηση της κατάστασης, τονίζοντας ότι η Συμφωνία του 2016 παραμένει επίκαιρη και οι δύο πλευρές θα δουν τώρα τι λείπει και πώς θα την εφαρμόσουν. Σημείωσε δε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την εφαρμογή της Συμφωνίας αν το ίδιο κάνει και η Τουρκία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε ...υπερβολική βία και συνέστησε στις αρχές ...αναλογικές πράξεις, μοιράζοντας συστάσεις για προστασία των συνόρων αλλά και του δικαιώματος στην αίτηση για άσυλο.

Ο Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Πάντως, φτάνοντας στις Βρυξέλλες είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης - Τουρκίας».

Με ΝΑΤΟικές πλάτες η τουρκική εισβολή στη Συρία και οι προκλήσεις στον Εβρο

Αποκαλυπτικές όμως ήταν και οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που υποδεχόμενος χτες τον Τούρκο ηγέτη επανέλαβε με έμφαση ότι «η Τουρκία είναι ο σύμμαχός (μας) που έχει περισσότερο επηρεαστεί από την αναταραχή και τη βία στη Συρία. Κανένας άλλος σύμμαχός μας δεν έχει υποφέρει (τόσο πολύ) από τρομοκρατικές επιθέσεις. Και κανένας άλλος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες...».

Ξεκαθάρισε δε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με ένα εύρος διαφορετικών μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει αμυντικά πυραυλικά συστήματα, συμβάλλοντας στην προστασία της Τουρκίας απέναντι σε απειλές από τη Συρία. Στηρίζουμε ακόμα την Τουρκία με (στρατιωτική) εναέρια και ναυτική παρουσία». Ακόμα, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, «το ΝΑΤΟ επένδυσε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία. Περιλαμβανομένων σημαντικών υποδομών όπως ναυτικές βάσεις και εγκαταστάσεις ραντάρ. Ολα αυτά δείχνουν την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ απέναντι στην ασφάλεια της Τουρκίας...».

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας αναγνώρισε ξανά ότι «η Τουρκία κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο», καλώντας την να προσαρμόσει κι αυτή την τακτική της, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αναλάβει το δικό της ρόλο στην εξεύρεση μιας πιο μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτήν την κρίση». Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι παρακολούθησε «με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο τις τελευταίες μέρες», κάνοντας πάλι λόγο για «κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις» και καλωσορίζοντας «το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια κατεύθυνση (για να κινηθούμε) εμπρός».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν μίλησε για «κρίσιμη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει σαφή αλληλεγγύη προς τους συμμάχους του» και επιτιθέμενος ξανά στην Ελλάδα για απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες, είπε ότι «είναι παράλογο και ακατανόητο για μία σύμμαχο και γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία για το μεταναστευτικό κύμα. Ξεκαθάρισε στον κ. γγ ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) να εκμεταλλευτεί αυτό το ζήτημα ή την ΕΕ για οφέλη που δεν αξίζει».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Υπεράνω όλων» η ΝΑΤΟική συνοχή

Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση του «German Council on Foreign Relations» («Γερμανικό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις»), ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε για εφαρμογή και «βελτίωση» της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και παρέπεμψε σε «συζήτηση που θα γίνει τους επόμενους μήνες» εντός ΕΕ για το πώς και άλλες χώρες της, «που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ζώνης Σένγκεν», θα συμμετάσχουν και στον «επιμερισμό προσφύγων» στις χώρες τους, όπως ζήτησε, με βάση, όπως είπε, ένα «μενού επιλογών» που θα διαμορφώσει η Κομισιόν για να παρακάμψει τις μεγάλες αντιθέσεις.

Ερωτηθείς πώς η στάση της Τουρκίας επηρεάζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα, μίλησε για «ένα σοβαρό θέμα που δεν έχει λυθεί», δηλαδή «τι κάνει το ΝΑΤΟ για χώρα όταν έχει τέτοια σοβαρά προβλήματα». Πρόσθεσε ότι το έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη, και κάποια κράτη - μέλη συμφώνησαν με την τοποθέτησή του, αλλά, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, «το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του» και ο ίδιος δεν περιμένει, όπως είπε, το «θέμα» αυτό να λυθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση για τον αν η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για διμερείς συζητήσεις με την Αγκυρα, καθώς υπάρχουν «πολυάριθμα ζητήματα» - όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση - μεταξύ των δύο χωρών, απάντησε ότι ο ίδιος πάντα ήθελε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, «έστω και αν οι κινήσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα προβοκατόρικες τελευταία», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία ουσιαστικά διμερή διαφορά, τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, «και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τρόπους για επίλυση ακόμα και με διεθνή δικαιοδοσία. Αλλά οι τελευταίες 10 μέρες το έκαναν πολύ δύσκολο, γι' αυτό και πρέπει να αποκλιμακώσει η Τουρκία την πίεση στο προηγούμενο επίπεδο προσφυγικών ροών». Εδωσε έτσι την εικόνα των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» που δρομολογούνται με μοχλό και το Μεταναστευτικό.

Αποκαλυπτικά στο μεταξύ για το πώς η αστική τάξη είναι μέχρι τα μπούνια χωμένη στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις που προκαλούν και τα καραβάνια των ξεριζωμένων είναι και τα όσα είπε για την κατάσταση στην περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη Συρία, είπε ότι η Ευρώπη «δεν ήταν ακριβώς παρούσα εκεί» και ότι «ίσως πρέπει αυτό να αλλάξει». Για τη Λιβύη είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της «Διαδικασίας του Βερολίνου», συμφωνώντας με την ενεργοποίηση νέας ευρωενωσιακής ναυτικής επιχείρησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό. Εβαλε και το θέμα της συμφωνίας Τρίπολης - Αγκυρας για καθορισμό ΑΟΖ που απαλείφει την ελληνική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει συμφέροντα στην περιοχή, εξ ου και πρέπει να έχει λόγο στις «συζητήσεις» για τη Λιβύη.

ΣΥΡΙΖΑ
Υπερασπιστής παλιών και νέων συμφωνιών εγκλωβισμού

Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει πανηγυρικά και τη δική του προσκόλληση στην επικίνδυνη και χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απ' την κυβέρνηση ξεκάθαρες θέσεις, «που να θέτουν τόσο τη Γερμανία όσο και την ΕΕ ενώπιον των ευθυνών τους», αναμασά προτάσεις όπως άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ενώ υπερασπίζεται την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας και εκείνος την προσαρμογή της στις νέες συνθήκες, λέγοντας πως αν η Τουρκία δεν επανέλθει στην εφαρμογή της, να εκπονηθεί μια νέα, ακόμα πιο σκληρή για μετανάστες και πρόσφυγες, που «να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες ΕΕ και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία».

Κατόπιν αυτών και κάνοντας «γαργάρα» ότι τέτοιου είδους συμφωνίες με τη δική του υπογραφή, όπως βέβαια και η συμμετοχή και επί κυβέρνησής του στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μετέτρεψαν τη χώρα σε αποθήκη ψυχών, χύνει κροκοδείλια δάκρυα πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε ευχολόγια των Ευρωπαίων για την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και κονδύλια μόνο για νέες δομές υποδοχής, που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε απέραντη αποθήκη ψυχών».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ