ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΕΡΚΕΛ
«Κοινές προσεγγίσεις» για τις «πράσινες» μπίζνες

INTIME NEWS

Κάλεσμα στους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια και να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς της «πράσινης» Ενέργειας, της φαρμακευτικής τεχνολογίας, της νέας αγροτικής οικονομίας και στη διαχείριση των απορριμμάτων, απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ. Τεκμηριώνοντας το παραπάνω, χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «εξαιρετικά θετική», προβάλλοντας ιδιαίτερα τα 52 αντιλαϊκά νομοσχέδια που έχει ψηφίσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή του, με αιχμή τη μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο.

Η ελληνογερμανική «συνεργασία», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το πιο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί και να κατευθυνθεί στους «δυναμικούς» τομείς της οικονομίας, αναφερόμενος στο σενάριο που εξετάζεται τους τελευταίους μήνες, να εγκατασταθεί μονάδα της «Volkswagen» στην Ελλάδα, αλλά και στη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα τα ΕΛΠΕ και η γερμανική «Juwi» για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.

Φυσικά, ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού τέθηκε το νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», όπως και το σχέδιο για την «απολιγνιτοποίηση», σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά κονδύλια που τα συνοδεύουν για την εκτέλεση επενδύσεων στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας και προς όφελος των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, που στον πυρήνα του έχει την περιλάλητη «απολιγνιτοποίηση». Επέμεινε ότι περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη «πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση», δείχνοντας ως διέξοδο τις «πράσινες επενδύσεις». Ενημέρωσε τους Γερμανούς ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δημιουργήσει μια διακυβερνητική επιτροπή για την «απολιγνιτοποίηση» και περιγράφοντας το γεγονός ότι οι παραπάνω περιοχές γίνονται ουσιαστικά ειδικές ζώνες για να διευκολύνεται η καπιταλιστική κερδοφορία, είπε ότι «θα προσφέρει πολύ συγκεκριμένα κίνητρα σε αυτές τις περιοχές και φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις».

Μνημόνιο ΔΕΗ - RWE για τη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης»

Ως προς τη ΔΕΗ, περιγράφοντας τα νέα αντεργατικά επεισόδια, είπε ότι «έχει αλλάξει πλέον πορεία» και ετοιμάζεται να εισέλθει στην «πράσινη» Ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» τη συμφωνία που υπέγραψαν ΔΕΗ και RWE για συνεργασία στην «απολιγνιτοποίηση» και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

Το «μνημόνιο συνεργασίας», που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, αφορά τη διαδικασία της «απολιγνιτοποίησης» - το κλείσιμο δηλαδή των λιγνιτικών μονάδων σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ - και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, αφού, όπως είπε και ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο ελληνογερμανικό φόρουμ, η ΔΕΗ έχει το μέγεθος και τις τεράστιες εκτάσεις για πολλές κοινές «πράσινες» δράσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, R. Schmitz, χαρακτήρισε την Ελλάδα πολλά υποσχόμενη αγορά για έργα ΑΠΕ, λέγοντας ότι και οι δύο επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν αμοιβαία.

«Ευκαιρίες» για τα ενεργειακά μονοπώλια

Για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, μίλησε με θετικά λόγια για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, προβλέποντας αύξηση 2,4% το 2020. Εστιάζοντας στον ενεργειακό τομέα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τις «κοινές προσεγγίσεις για την ενεργειακή μετάβαση» με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δείχνοντας τις «ευκαιρίες» που καταγράφονται για να γίνουν τα γερμανικά μονοπώλια «πρωταθλητές στη νέα ενεργειακή αγορά». Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το «Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης», που υπέγραψε χτες η ΔΕΗ με την RWE, ενώ στάθηκε και στη ΔΕΘ 2020, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία, σημειώνοντας ότι με αφορμή τη διοργάνωση «θα θεμελιώσουμε και θα ενισχύσουμε τις ελληνογερμανικές σχέσεις στην οικονομία, στην επιστήμη και τον τουρισμό».

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη συζητήθηκαν ακόμα οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού στην Υγεία και την οικονομία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στο «οικονομικό κόστος» των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προειδοποιώντας ότι ίσως οι δημοσιονομικοί στόχοι να μην μπορούν να επιτευχθούν. Οπως είπε, απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μη λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών - μελών, ενώ η καγκελάριος φέρεται να απάντησε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με τον πρωθυπουργό να ζητά να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της «Συνοχής» και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Τρίβουν τα χέρια τους οι όμιλοι για τη «μετάβαση»

Από τις τοποθετήσεις στο φόρουμ, αποτυπώθηκαν και οι θέσεις που θέλουν να κατοχυρώσουν στην κούρσα των ανταγωνισμών τα ενεργειακά μονοπώλια, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Π. Αλτμάιερ να διαμηνύει π.χ. ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων στην Ελλάδα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι βασικότερο όλων είναι «να συνεννοηθούμε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ώστε να υπάρχει ο «ενεργός επενδυτικός ρόλος».

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, στάθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον χρόνο που απαιτεί η αδειοδοτική διαδικασία, επιτρέποντας στους ομίλους να ξεσαλώνουν σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Κατά τις εργασίες του φόρουμ ο M. Wansleben, διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας, αναφέρθηκε στις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» που πραγματοποίησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο D. Straub, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είπε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για την υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων, ειδικά στους κλάδους των ΑΠΕ και της αποθήκευσης Ενέργειας, ενώ ο L. Funke, από τον γερμανικό τραπεζικό επενδυτικό όμιλο «KfW», υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της «KfW» στηρίζει ελληνογερμανικά κοινοπρακτικά σχήματα όπου η γερμανική συμμετοχή είναι τουλάχιστον 50%, κυρίως στην παραγωγή Ενέργειας, τις «έξυπνες πόλεις» και την ηλιακή ενέργεια.

Ακόμη, από ελληνικής πλευράς μίλησαν ο Γ. Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα κεφάλαια συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα για επιχειρηματικούς ομίλους, με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για την παραγωγή και την αποθήκευση Ενέργειας, ο Χρ. Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Ερευνα και την Τεχνολογία, μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία, ενώ η Αλ. Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας, παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή απόδοση που, όπως είπε, θα απορροφήσει σημαντικά κεφάλαια, προερχόμενα τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ο Κ. Μαραγκός, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στάθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες κερδοφορίας που «κρύβει» η Ελλάδα, αναφερόμενος ενδεικτικά στις 162 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ελληνική αγορά, με ετήσιο τζίρο 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές άμεσες επενδύσεις την περίοδο της κρίσης 2008 - 2018 ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ. Κατέληξε αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, που σε συνδυασμό «με την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ήδη υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύουν τη χώρα ως έναν πρόσφορο επενδυτικό προορισμό».

ΥΠΕΞ
Αντιδράσεις για το νόμο περί περιουσιακού στην Αλβανία

Ως θέμα που καθορίζει τη διαπραγμάτευση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ το λεγόμενο «περιουσιακό», το οποίο αφορά και την ελληνική μειονότητα με αφορμή τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στην Αλβανία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το συγκεκριμένο νόμο λέγοντας ότι δεν δίνει οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα και καλεί τις αλβανικές αρχές να λάβουν υπόψη «βασικές αξίες και δικαιώματα». Παραπέμπει δε σε πρόσφατη γνωμοδότηση, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία». Και από αυτήν τη σκοπιά στέλνει μήνυμα στις αλβανικές αρχές «να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου», προσθέτοντας ότι «η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, ενόψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».

Στους κύκλους της μειονότητας κατηγορούνται οι αλβανικές αρχές ότι αναγνωρίζουν, με πλαστογραφημένα και άλλα έγγραφα, ιδιοκτησίες σε όφελος «φίλων» της κυβέρνησης Ράμα, σε κοινότητες και δημόσιες περιουσίες σε χώρους όπου ζει εδώ και δεκαετίες η μειονότητα. Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται πολιτική άρνησης αναγνώρισης και εγγραφής ιδιοκτησιών σε μέλη της μειονότητας, στις κοινότητες, στις ενορίες και τα μοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή της. Λέγεται, επίσης, ότι το «ενδιαφέρον» αυτών των κύκλων εστιάζει στην παραλιακή ζώνη, όπου η ακίνητη περιουσία έχει ιδιαίτερη αξία.

ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΝΕΟΥ ΠτΔ
Με δραστικά μειωμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω κορονοϊού

Με πολύ περιορισμένο αριθμό επισήμων, λόγω κορονοϊού, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μάρτη η τελετή ορκωμοσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα, την τελετή θα παρακολουθήσουν 100 προσκεκλημένοι (από 1.000 που ήταν προγραμματισμένο), ενώ ολιγομελείς θα είναι οι αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών ομάδων (συνολικά 35 βουλευτές το μέγιστο). Στα θεωρεία των προσκεκλημένων, το διπλωματικό σώμα δεν θα εκπροσωπηθεί από το σύνολο των πρεσβευτών, αλλά μόνο από τον Κ. Κενεβέζο, πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και πρύτανη του διπλωματικού σώματος. Δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου που θα τελέσουν την ορκωμοσία. Οσον αφορά τις προσκλήσεις σε πολίτες, αυτές θα αποσταλούν μόνο στους οικείους της Αικ. Σακελλαροπούλου κ.ο.κ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ