ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η 8η Μάρτη, σύμβολο αγώνα... »

Με μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ μαζί με εργατικά σωματεία τίμησαν αγωνιστικά την 8η του Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, κάτω από το σύνθημα «8 του Μάρτη σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους, στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις χιλιάδες ξεριζωμένες οικογένειες που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα σύνορα στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου.

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης. Οπως είπε, οι εργαζόμενες γυναίκες «δεν συμβιβαζόμαστε με την ανακύκλωση της ανεργίας, με τη μερική απασχόληση, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με το μισό μεροκάματο, το μισό ένσημο, τη μισή ζωή». Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών στην Εκπαίδευση απηύθυνε χαιρετισμό η Ειρήνη Σκοπελίτη.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που πρόβαλε το αγωνιστικό κάλεσμα μέσα από συνθήματα όπως «Λάστιχο ωράρια, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», «Νέα γυναίκα, η ΟΓΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και συ». Επίσης, συνθήματα για «Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμα μας», για «Κυριακή αργία των εργατών - Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών» κ.λπ.

Παράλληλα κατήγγειλαν τη στάση κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και απαίτησαν: «Στήριξη - φροντίδα για τους πρόσφυγες, όχι σε πνιγμούς και κέντρα - φυλακές», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Παρέμβαση αλληλεγγύης στη ΛΑΡΚΟ

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ εξέφρασαν οι γυναίκες της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ, τιμώντας αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας και διαταράσσοντας το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που επιχειρείται να διαμορφωθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Με κεντρικά συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Οχι στην εκκαθάριση, στην ιδιωτικοποίηση, στο σχέδιο κατακερματισμού της», αντιπροσωπεία της Ομάδας βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας το μεσημέρι της Κυριακής, μοιράζοντας το ψήφισμα συμπαράστασης και εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα ενάντια στην τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή και «οδηγεί στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στην ανεργία και την εξαθλίωση των εργαζομένων, στο μαρασμό της περιοχής, που κλέβει το μόχθο των εργατών για να το χαρίσει σε κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία».

«Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι υπόθεση μόνο όσων εργάζονται και ζουν από αυτήν, αλλά υπόθεση όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος της Ομάδας Λοκρών, Χρυσάνθη Ζάρκα, τονίζοντας παράλληλα ότι «η τροπολογία της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και απολύσεις χωρίς αποζημίωση, ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες πρακτικές και σε άλλες επιχειρήσεις». Σημειώνει επίσης ότι «οι αγώνες των γυναικών, ο σημερινός αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, οι αγώνες ολόκληρης της εργατικής τάξης έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την εκμετάλλευση που γεννά».

«Εμείς οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπως έκαναν οι γυναίκες σε άλλους κρίσιμους αγώνες, όπως στην κορυφαία και νικηφόρα απεργία του 1977, έτσι και σήμερα βρισκόμαστε στο πλευρό των εργατών ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις της ΕΕ, που οδηγούν στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στις προσπάθειες εφησυχασμού και αναμονής», τονίζει.

Στην παρέμβαση της Ομάδας Λοκρών στην πύλη της ΛΑΡΚΟ συμμετείχαν γυναίκες που δουλεύουν στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής, στις οποίες το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας είχε συμπαρασταθεί το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις τους για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης που βιώνουν.

Σε άλλες πόλεις

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Πολύμορφες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις από τους Συλλόγους Γυναικών μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς οργανώθηκαν στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης την Παρασκευή ενώ την Κυριακή έγιναν εκδηλώσεις από την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σωματείο Καθαριστριών.

Στην Καρδίτσα, το πρωί του Σαββάτου, ο Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μοίρασαν το υλικό της ΟΓΕ στην κεντρική πλατεία. Ακόμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Διαπολιτισμικό Κέντρο των προσφύγων «Σταυροδρόμι». Στο επίκεντρο της συζήτησης με τις γυναίκες πρόσφυγες βρέθηκαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί των ισχυρών κρατών και ο ρόλος των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στον Βόλο έγινε συγκέντρωση - πικετοφορία το Σάββατο στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ. Κινητοποίηση στην πλατεία Ρ. Φεραίου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων της ΟΓΕ, με χαιρετισμούς από γυναίκες συνδικαλίστριες.

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, διοργάνωσαν σωματεία, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι φορείς.

Λάρισα
Λάρισα
Στην Πτολεμαΐδα συγκέντρωση διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ο Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στο Κιλκίς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής». Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή του βίντεο της ΟΓΕ για την καμπάνια που αφορά τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και διαβάστηκε γράμμα μιας εργαζόμενης γυναίκας που περιγράφει τη δύσκολη καθημερινότητά της. Παρουσιάστηκαν ακόμα τραγούδια αφιερωμένα σε διάφορους τύπους γυναικών σε ποίηση και στίχους Γ. Ρίτσου, Ν. Γκάτσου, Αλ. Αλκαίου, Μ. Χατζιδάκι, Μπ. Μπρεχτ, από τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς.

Στις Σέρρες έγινε εκδήλωση στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ.

Η «ζούγκλα» πίσω από τα μεγάλα λόγια

Με αφορμή τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από ανακοινώσεις σωματείων, που φανερώνουν την πραγματική «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας, πίσω από τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με αφορμή την 8η Μάρτη.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία σε βάρος εργαζόμενης μητέρας σε επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι. Οπως σημειώνει, η εργαζόμενη δουλεύει εδώ και εννέα χρόνια σε επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο και επέστρεψε από άδεια μητρότητας τον περασμένο Ιούλη. Εκτοτε έρχεται αντιμέτωπη «με την εκδικητική και εκβιαστική συμπεριφορά της εργοδοσίας», η οποία με το πρόσχημα ότι «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της» καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού και έντονης ψυχολογικής πίεσης, «φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην της αναθέτει αντικείμενο εργασίας, προσπαθώντας να την εξωθήσει σε παραίτηση».

«Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στις διακρίσεις που υφίστανται διαχρονικά οι εργαζόμενες μητέρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα, έγκυος, μητέρα που εργάζεται στις σημερινές συνθήκες. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η επίθεση στη μητρότητα, η τρομοκράτηση των εργαζομένων και οι εκδικητικές συμπεριφορές δεν θα σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε εμείς», τονίζει ο Σύνδεσμος. «Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζει. Στέκεται στο πλευρό της εργαζόμενης και απαιτεί να σταματήσει η εργοδοσία κάθε μορφή εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

* * *

Επικουρική εργαζόμενη, νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο, η οποία είναι έγκυος, δεν μπορεί να πάρει άδεια μετ' αποδοχών (2 μήνες πριν και 2 μετά) επειδή δεν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Ετσι είναι αναγκασμένη να δουλεύει μέχρι τον 9ο μήνα και να επιστρέψει στην εργασία της αμέσως μετά τη γέννηση ή να αναγκαστεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών ή να παραιτηθεί. Στις παραπάνω ...«επιλογές» αποτυπώνονται η λυσσαλέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα της μητρότητας από το κράτος.

Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους δίνεται καν το 9μηνο που δίνεται στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αφού το κράτος δεν τους θεωρεί ούτε δημόσιους αλλά ούτε ιδιωτικούς υπαλλήλους (ώστε να τους καλύψει ο ΟΑΕΔ).

Αυτή είναι η περίφημη "στήριξη" του συστήματος Υγείας! Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν θέλουν να συνδυάζονται από τις εργαζόμενες», καταγγέλλει το σωματείο και σημειώνει ότι «η μητρότητα δεν είναι θητεία, να εξαγοράζεται με κάποια ένσημα». Διεκδικεί: Αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικού δικαιώματος. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ