ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
Σημαντική η εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε προετοιμασία και εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων

Από απολύμανση τρένου στη βόρεια Ιταλία

Copyright 2020 The Associated

Από απολύμανση τρένου στη βόρεια Ιταλία
Στις 46 έχουν φτάσει οι χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ο Οργανισμός εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο «πολύ υψηλό» για την Κίνα, ενώ την Παρασκευή το βράδυ σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον COVID-19 τις τελευταίες μέρες είναι σαφώς ανησυχητικοί και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του COVID-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως». Σε έκθεσή του ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμο να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα. «Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύεται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η έκθεση. «Θεμελιώδες ως προς τα μέτρα αυτά είναι η εξαιρετικά προσεκτική παρακολούθηση για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων, η πολύ γρήγορη διάγνωση και η άμεση απομόνωση του κρούσματος, η αυστηρή ιχνηλασία, η καραντίνα για τα πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα, καθώς και ένας εξαιρετικά υψηλός βαθμός κατανόησης και αποδοχής των μέτρων από τον πληθυσμό», τονίζεται. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι «περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες», διευκρίνισε.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχαν καταγεγραμμένα 82.294 κρούσματα και 57 θύματα σε 46 χώρες. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων σε Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Λιθουανία, Ολλανδία.

Η κεντρική επαρχία της Κίνας Χουμπέι παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας, ενώ τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας (ξημερώματα Παρασκευής) κατέγραφαν 44 νέους θανάτους (οι 41 στη Χουμπέι) και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας συνολικά τους νεκρούς σε 2.788 και τα κρούσματα σε 78.824.

Σοβαρότερη εστία της επιδημίας εκτός Κίνας θεωρείται η Νότια Κορέα, όπου η τελευταία καταγραφή έκανε λόγο για 2.022 κρούσματα και 13 νεκρούς. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κρούσματα έχουν εξακριβωθεί στην Ιταλία, όπου έχουν ξεπεράσει τα 650 (οι θάνατοι τους 17). Από αυτά, όπως μετέδιδε την Παρασκευή το πρακτορείο ANSA, οι 248 νοσηλεύονταν (οι 56 σε ΜΕΘ) αλλά οι 284 είχαν τεθεί σε κατ' οίκον απομόνωση, ενώ αναφέρονταν και 45 περιπτώσεις που αποθεραπεύτηκαν. Δύσκολη εκτιμάται η κατάσταση και στο Ιράν, όπου οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 26 και τα κρούσματα τα 245.

Οσον αφορά την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, την Παρασκευή εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Υγείας ισχυρίστηκε ότι, όπως βρέθηκε, ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον ιό και πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία αφού ανάρρωσαν, μολύνθηκαν ξανά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετηθεί σε βάθος ο νέος ιός και να βελτιωθεί η διαδικασία εντοπισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών που έχουν αναρρώσει.

Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι επιπτώσεις στην οικονομία παραμένουν σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο βάρος της κινεζικής οικονομίας στο διεθνές ΑΕΠ. Το 2017 υπολογιζόταν ότι αυτή αντιστοιχούσε στο 17% του διεθνούς ΑΕΠ, από 4% το 2003, όταν είχε εκδηλωθεί η επιδημία με το SARS. Από τη μεριά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του «G20» ότι «ακόμα παρακολουθούμε τη σύνθετη εξάπλωση του ιού και οι αβεβαιότητες είναι πολύ μεγάλες για να επιτρέψουν αξιόπιστες προβλέψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Μπορεί να εμφανιστούν πολλά σενάρια, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα συγκρατηθεί ο ιός και το πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία της Κίνας και των άλλων οικονομιών που επηρεάζονται». Η ίδια εκτίμησε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται πως «η ανάπτυξη για την Κίνα το 2020 θα είναι 5,6%», 0,4% χαμηλότερη από τις προγνώσεις του Γενάρη, και «η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0,1%».

Πάντως η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι «όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού» και εκτίμησε πως «αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης (...) Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτήν τη στιγμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ