ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Οι τεράστιες ελλείψεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση διεκδικούν τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων

Copyright 2020 The Associated

Τέσσερα ήταν, μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα αντιμετώπισης από το σύστημα Υγείας, στα οποία κυριαρχεί η λογική των ελάχιστων κρατικών δαπανών. Τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν κρύβονται ούτε και τώρα, παρά την έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνεται: Τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, οι συνθήκες «πολέμου» στις εφημερίες, τα δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι η πραγματικότητα που διαπιστώνει ο λαός, η οποία δικαιολογημένα του προκαλεί ανασφάλεια, παρά τα καθησυχαστικά λόγια της κυβέρνησης περί «θωράκισης» της χώρας.

Το τελευταίο κρούσμα αφορά 36χρονη Ελληνίδα, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας, η οποία μετά την επιστροφή της εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία, όμως είναι καλά στην υγεία της. Παραμένει σε απομόνωση στο ΠΓΝ «Αττικόν». Τα άλλα τρία κρούσματα αφορούν την 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που μετέδωσε τον ιό στο ανήλικο παιδί της και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και στην Αθήνα ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Με βάση την «ιχνηλάτηση» των επαφών των ασθενών, η οποία συνεχίζεται, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας σχολείων (4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 11ο Λύκειο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας, 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου, 5ο Δημοτικό Περιστερίου, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Γυμνάσιο και Λύκειο των Κολεγίων Αθηνών και Ψυχικού και το Νηπιαγωγείο «Ι. Μ. Καρράς»). Επίσης, επεκτάθηκε το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις περιοχές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ματαιώθηκαν επίσης όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα, με βασικό κριτήριο «τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις». Την Παρασκευή το βράδυ, το υπουργείο ανακοίνωσε μέτρα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (κατάργηση του επισκεπτηρίου κ.λπ.) και την απαγόρευση παραμονής στο νοσοκομείο των συνοδών αν παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού, ορθώνοντας νέα αδιέξοδα αφού οι συνοδοί στις περισσότερες περιπτώσεις «υποκαθιστούν» τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο Κυρ. Μητσοτάκης συζήτησε τις «επιπτώσεις» του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατά τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, και με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία της επιχειρηματικότητας, παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο «εναλλακτικά σενάρια» και προτεινόμενα μέτρα για «αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών».

Οι εξουθενωμένοι και λιγοστοί εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα»

Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του συστήματος Υγείας καλούνται και πάλι να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση διαφήμιζε ως πρώτο βήμα σ' όσους παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα της νόσου την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). «Οι γραμμές είναι διαρκώς κατειλημμένες. Ακόμη κι αν βγάλεις γραμμή, τους παραπέμπουν όλους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», καταγγέλλουν ασθενείς.

Το βράδυ της Πέμπτης, μόνο στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κατέφτασαν 14 ύποπτα περιστατικά. Τα δύο πρώτα «απομονώθηκαν» σε χώρο όπου εξετάζονται ψυχικά ασθενείς! Οι τρεις επόμενοι ανάμεσα σε ...κουρτίνες. Στο τέλος συγκεντρώθηκαν όλοι στο εξωτερικό Παθολογικό ιατρείο. «Αν ένας είναι θετικός στη νόσο, είναι βέβαιο ότι θα μεταδοθεί και στους υπόλοιπους. Ο κίνδυνος διασποράς μεγαλώνει με ευθύνη της κυβέρνησης», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι θα ...ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας ενόψει του κορονοϊού την ερχόμενη Τετάρτη!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μετατρέπει την απαραίτητη κρατική μέριμνα σε ατομική ευθύνη, καλώντας το λαό να πάρει τα μέτρα του (να πλένει τα χέρια του, να αγοράζει αντισηπτικά, να μην μπαίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αν βήχει, να ...αποφεύγει τις ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ.). Αναγγέλλει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κάνει λόγο για άνοιγμα των κλειστών δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ και ως λύση διαφημίζει τις 200 εποχιακές προσλήψεις (γιατροί, νοσηλευτές, ακτινολόγοι, διασώστες/πλήρωμα ΕΚΑΒ διάρκειας 3 μηνών), μια σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό της υποστελέχωσης. Κι αυτά, όταν μόνο σ' ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς (το μοναδικό για ολόκληρη την Πελοπόννησο), αυτό του Ρίου, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών ξεπερνούν τις 330, ενώ στο μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για την Κρήτη τα κενά γιατρών και νοσηλευτών ξεπερνούν τα 350. Οταν για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ (που έχουν ήδη εξοπλισμό αλλά όχι προσωπικό) χρειάζονται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί. Οταν είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από τον κορονοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οταν ήδη, σε συνθήκες «κανονικότητας», δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

«Σχέδια επί χάρτου» που καταρρέουν μπροστά στις ελλείψεις

Αυτή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, βάζοντας την υγεία του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους», θέτοντας τη ζωή του, σε τρέχουσες, πολύ περισσότερο σε έκτακτες ανάγκες, σε κίνδυνο.

Για το θέμα παρέμβαση έκανε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει (...) Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως δεν το επίλυσαν τόσα χρόνια που εφαρμόζονται. Χιλιάδες ρεπό και μέρες αδειών οφείλονται στο προσωπικό (...) Τι θα γίνει αν, πράγμα πολύ πιθανό, νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Γι' αυτούς ποια μέτρα πρόληψης έχουν πάρει;».

Τα Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία αναφοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για σχέδια επί χάρτου που καταρρέουν μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις. Τα Σωματεία στο «Αττικόν», στον «Ευαγγελισμό», στο «Θριάσιο», στο ΠΑΓΝΗ κι άλλα απαιτούν τα αυτονόητα: Αμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων. Αμεση τροφοδοσία του νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ανοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ και όλων των ανενεργών υποδομών. Εξάλειψη των ράντζων, ανακούφιση από την υπερ-εφημέρευση. Αμεση έναρξη λειτουργίας όλων των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση την Πέμπτη 5 Μάρτη, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, της πορείας από την πλατεία Μαβίλη και της διαδήλωσης στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

«Δούρειος Ιππος» των εργοδοτών

Στο μεταξύ, σαν έτοιμη από καιρό η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς αξιοποιεί αυτήν την κατάσταση και στο όνομα της «λήψης μέτρων προστασίας» ανεβάζει κατακόρυφα την εντατικοποίηση της δουλειάς, με διάφορα μέτρα που οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν γιατί έρχονται για να ...μείνουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία με αφορμή το επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζόμενου από τον κορονοϊό, στα μέτρα που πήρε προβλέπεται η 14ήμερη εργασία από το σπίτι.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε για πολλούς λόγους να ξεκινήσει μια τέτοια "φάμπρικα" τηλεργασίας επί της ουσίας στην τράπεζα, που μπορεί να πάρει ανυπολόγιστες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, με τις εξελίξεις που γνωρίζουμε ότι έρχονται. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, που τέτοια χειρίζεται το HR, να είναι προσβάσιμα από οικιακούς υπολογιστές και δίκτυα. Είναι άλλο η τράπεζα να μεταφέρει εργασίες σε διαφορετικά κτίρια (που και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει μετά την εμπειρία των κινητοποιήσεων) και άλλο να μεταφέρει εργασίες στα σπίτια των εργαζομένων», καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς και καλεί τα σωματεία του χώρου να παρέμβουν άμεσα στη διοίκηση αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας, αν χρειαστεί, για να σταματήσει αυτό το σχέδιο. «Οι εργαζόμενοι να πάρουν ειδική άδεια και να μείνουν στο σπίτι τους όσο χρειαστεί, χωρίς να εργάζονται. Αν επιβάλλεται απλά η εκκένωση ενός κτιρίου, να μεταφερθούν οι εργασίες σε άλλο κτίριο».

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καταγγέλλει: «Για άλλη μια φορά το μπαλάκι της ευθύνης πηγαίνει ατομικά στον κάθε εργαζόμενο. Μήπως τέτοια πρακτική δεν είναι και η "ιδέα" διαφόρων εταιρειών να εφαρμόσουν συνολικά την εργασία από το σπίτι ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού;

Μια τέτοια ενέργεια καταρχήν είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές. Και προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά μεταθέτει για άλλη μια φορά τις ευθύνες στον εργαζόμενο και ξελασπώνει τους ομίλους από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων». Και απαιτεί το αυτονόητο: Ενημερώσεις για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους Ιατρούς Εργασίας, σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά, προμήθεια απευθείας υγειονομικού υλικού και διάθεσή του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες - ατομικά αντισηπτικά - γάντια μιας χρήσης) με άμεση προτεραιότητα να προμηθευτούν τα εμπορικά καταστήματα και οι τεχνικοί που έχουν επαφή με το κοινό καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στον καθαρισμό. Παροχή ατομικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα (ακουστικά, μικρόφωνο, πληκτρολόγιο). Αν χρειαστεί προσωρινός περιορισμός να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

Μέτρα - κοροϊδία από ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς

«Μέτρα προστασίας» υποτίθεται ότι εφαρμόζουν οι διοικήσεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα), συστήνοντας στους εργαζόμενους πλύσιμο χεριών... Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει τα μέτρα «κοροϊδία» και σημειώνει ότι τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Μεταφορών, «αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για οποιοδήποτε συμβάν υγείας προκύψει σε εργαζόμενο ή επιβάτη».

Η υπενθύμιση, τονίζει, «για πλύσιμο των χεριών και απλή προσωπική προστασία δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος».

Απαιτεί δε πραγματικά μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς:

-- Χορήγηση σε κάθε εργαζόμενο αντισηπτικού υλικού.

-- Γάντια μίας χρήσης σε όλους τους εργαζόμενους με προτεραιότητα σε εκείνους που έρχονται σε επαφή με επιβάτες, όπως οδηγοί, εκδότες εισιτηρίων. Καθημερινή απολύμανση όλων των οχημάτων (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, συρμοί μετρό), ιδιαίτερα εκείνων που δρομολογούνται στο αεροδρόμιο, όχι απλά καθαριότητα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, αλλά απολύμανση!

-- Απολύμανση όλων των χώρων αναμονής που υπάρχουν σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και δημιουργία νέων σε αφετηρίες, τέρματα της οδικής συγκοινωνίας και όλων των χώρων της σταθερής τροχιάς.

-- Πύκνωση δρομολογίων σε όλο το δίκτυο της αστικής συγκοινωνίας, για την αποφυγή συνωστισμού των επιβατών μέσα στα οχήματα. Επισκευή όλων των οχημάτων που παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, εδώ και τώρα να δοθεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επισκευή τους.

-- Συχνότερα διαλείμματα των εργαζομένων με σταμάτημα των οχημάτων στους χώρους αναμονής σε λεωφορεία και τρόλεϊ, αντίστοιχα σε τραμ και συρμούς μετρό, για τον εξαερισμό των χώρων σε τακτά διαστήματα στη διάρκεια της μέρας. Μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων ώστε να μειώνεται η σωματική καταπόνηση του οργανισμού για να είναι σε κατάσταση να αντιμετωπίσει τον ιό.

-- Ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλα τα παραπάνω έχει η ενημέρωση όλων των εργαζομένων ότι στην περίπτωση που αισθανθούν αδιαθεσία, βήχα, καταρροή να απομακρυνθούν από την εργασία τους και να απευθυνθούν σε εντεταλμένο γιατρό ή στους ιατρούς Εργασίας των εταιρειών τους.

-- Οι διοικήσεις των εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ από τη στιγμή που συνιστάται από θεράποντα γιατρό η αποχή του εργαζόμενου από την εργασία να του χορηγεί χωρίς άλλες προϋποθέσεις το ή τα ημερομίσθια.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κυρίως στην κίνηση, τεχνική υποστήριξη, καθαριότητα.

Αυτά τα μέτρα απαιτούν ως εργαζόμενοι στην αστική συγκοινωνία από τις διοικήσεις των εταιρειών στην αστική συγκοινωνία της Αθήνας από τον επιβλέποντα Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και φυσικά από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Μεταφορών.

Εκτακτα μέτρα ζητούν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Με επιστολές τους στις δημοτικές αρχές της Αττικής, δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, στις επιστολές αναφέρεται: «Ζητάμε να ληφθούν από τη δημοτική αρχή όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από το νέο κορονοϊό. Να ασκηθεί πίεση για έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η καθαριότητα σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, να υπάρχουν σαπούνια, αντισηπτικά κ.λπ. Αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν στις υπηρεσίες του δήμου και σε όλους τους δημοτικούς χώρους. Να υπάρξει άμεσα ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τον προγραμματισμό που έχει τεθεί».


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα με σύντομες διαδικασίες

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί με ευθύνη την εξέλιξη της επιδημίας από τον νέο κορονοϊό και απαιτεί από την κυβέρνηση να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου.

Τα παραπάνω ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τους βουλευτές του Νίκο Καραθανασόπουλο και Γιώργο Λαμπρούλη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την περασμένη Πέμπτη.

Τα άμεσα μέτρα, με σύντομες διαδικασίες, που απαιτεί το ΚΚΕ από την κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.

2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Αμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.

5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

6. Να εξασφαλιστούν η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Αμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.

8. Να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί, ή ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο, ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

9. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

«Τα μέτρα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Χωρίς αναμονή, δράση τώρα για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Κανένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, την επιδημία που σαρώνει κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες» (ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ - ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στις 28/2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ