Γεράσιμος Κουτροκόης |
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ, από το Παλιούρι Εβρου, μέλος του ΚΚΕ, αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ως το θάνατό του. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και πέθανε στις 3 Νοέμβρη 2000 σε ηλικία 54 χρόνων.
Αντί για εξάμηνο μνημόσυνο, η γυναίκα του, τα παιδιά του και ο Μόσχος Χουδελούδης προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ ΟΤΑ Χαϊδαρίου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
* * *
Ο αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν εξοπλισμένος με την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ, στάθηκε μπροστάρης στους αγώνες του κόμματός μας, στις μάχες του συνδικαλιστικού χώρου. Παράδειγμα λεβεντιάς, γνησιότητας, ανιδιοτέλειας, μαχητικότητας για τους νέους ανθρώπους.
Θα συνεχίσουμε, σύντροφέ μας, με μεγαλύτερο πείσμα γιατί μας «έφυγες» νωρίς.
Στη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Σύντροφοί του από την ΚΟΒ Πόρτο Ράφτη - Μαρκόπουλου
* * *
Φωτ.
Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, γιατρός του ΕΛΑΣ της Αθήνας.
Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Η οικογένειά της
* * *
{(Φωτ, στο τέλος του κειμένου)}
Συμπληρώνονται σήμερα, 13 Μάη, 50 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στην Καρυά Ολύμπου το 1913 από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός είχε μεγάλη έφεση στη ζωγραφική, αλλά επειδή δεν είχε τα μέσα να σπουδάσει σε νεαρή ηλικία, πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο πολύ αργότερα και μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1941.
Σύντομα αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του λόγω της πείνας που μάστιζε τότε την Αθήνα και να επιστρέψει στο χωριό του. Εκεί δούλεψε δραστήρια στο ΕΑΜ. Μέλος του ΚΚΕ από το 1940, φιλοτέχνησε πολλές αφίσες, προκηρύξεις και άλλο προπαγανδιστικό υλικό με θέματα ενάντια στους κατακτητές.
Κώστας Πιτσαρής |
Τότε επέστρεψε στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του ως το 1947, που πήρε το πτυχίο του με δύο επαίνους.
Οι διωγμοί, οι κακουχίες στην περίοδο της τρομοκρατίας, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς με τον Εμφύλιο, υπέσκαψαν ανεπανόρθωτα την υγεία του.
Πέθανε από μυοκαρδίτιδα στις 13 Μάη 1951.
Η γυναίκα του δώρισε ορισμένους πίνακές του στην ΚΕ του ΚΚΕ, στην Πινακοθήκη του Δήμου Βύρωνα, στην Πινακοθήκη της Καρυάς, έναν πίνακα στην ΕΣΗΕΑ και έναν στην Πινακοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος παριστάνει τους κρεμασμένους του Δοξαρά.
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Φρυγίας, 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
Κατερίνα Γκόλτσου - Λέφα
(Στη φωτογραφία, ένα από τα έργα του ζωγράφου. Κεφαλή: Βραβευμένη από τη Σχολή. Ανήκει στην Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Καρυάς).
* * *
Φωτ.
Πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗΣ. Γεννήθηκε το 1922 στη Σκάλα Κεφαλλονιάς. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Μετά την Απελευθέρωση γνώρισε και αυτός τις διώξεις της γενιάς του από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, ενάντια στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία και το 1949 στο Μακρονήσι, όπου έζησε τα γνωστά βασανιστήρια του κολαστηρίου. Εμεινε αλύγιστος. Από το 1950 ως το 1960, ήταν εξόριστος στον Αϊ - Στράτη. Το 1967 εξορίστηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Λακκί και το Παρθένι της Λέρου.
Σουμέλα Τριανταφυλλίδου |
Ο Γεράσιμος Κουτροκόης διακρινόταν για την αφοσίωσή του στο ΚΚΕ και τα ιδανικά του, για την εργατικότητα και το ήθος του.
Ευχαριστώ όσους άφησαν ένα λουλούδι στο πέρασμά τους από το Νεκροταφείο Βύρωνα και τις προσφορές τους στο Κόμμα μας.
Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, με την υπόσχεση να φανώ αντάξια του συντρόφου μου.
Στέλλα Κουτροκόη
* * *
Φωτ. 2
Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΣΟΥΜΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στον καθημερινό μου σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», 15.000 δρχ.
Στάθης Τριανταφυλλίδης
* * *
Φωτ. 2
Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ και του συζύγου της ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ, η αδερφή της Ρόζα Μωϋσίδου προσφέρει 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Φωτ.
Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ.
Χαρίκλεια Κακουλίδου
* * *
Φωτ.
Στις 9 του Μάη έκλεισε ένας χρόνος από τη μέρα που πέθανε η ΑΡΓΥΡΩ Αστερίου - ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εξορίστηκε στο στρατόπεδο της Χίου. Από κει μεταφέρθηκε στο Τρίκκερι, στο Μακρονήσι και ξανά στο Τρίκκερι.
Απόστολος Τριανταφυλλίδης |
* * *
Φωτ.2
Η πολυαγαπημένη και αξέχαστη συντρόφισσά μου στη ζωή και στον αγώνα ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 14 Μάη 1996, ήταν μέλος του ΚΚΕ, αντάρτισσα του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Πολέμησε από τις γραμμές του από το 1946 ως το φθινόπωρο του 1949. Πάντα τη θυμούμαστε.
Δεν ξεχνούμε, επίσης, τον πολυαγαπημένο και μονάκριβο γιο και αξέχαστο σύζυγο ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, γιατρό παθολόγο, μέλος του ΚΚΕ, τον οποίον χάσαμε πρόωρα στις 2 Γενάρη 1996 σε ηλικία 44 χρόνων.
Θα θυμούμαστε πάντα τις μορφές των αγαπημένων μας Κώστα και Θεοπούλας.
Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ.
Ο πατέρας του Κώστα και σύζυγος της Θεοπούλας, Βασίλης Πιτσαρής
Η σύζυγος του Κώστα, Ρούλα Πιτσαρή
* * *
Στη μνήμη της αδελφής μου ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» για τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη 20.000 δρχ.
Θεοπούλα Πιτσαρή |
* * *
Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΡΑΒΑΡΗ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, 50.000 δρχ.
* * *
Φωτ. 3
Στη μνήμη των παλαίμαχων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη του κουνιάδου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ. για τους αγώνες του.
Δημήτρης Ρέμπας
* * *
Φωτ.
Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ Πρόδρομου ΤΡΙΓΓΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1918. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία.
Στην Ελλάδα ήρθε με τους γονείς του το 1922. Στην αρχή έζησαν στο Βόλο και αργότερα εγκαταστάθηκαν οριστικά στο χωριό Δωροθέα Αλμωπίας. Μέλος του ΚΚΕ από το 1937, η δικτατορία του Μεταξά συνέλαβε 40 κομμουνιστές από την Αλμωπία και ανάμεσά τους και τον Χρήστο Τριγγάκη. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ στην αρχή και αργότερα βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Τραυματίστηκε στη μάχη του Κιλκίς.
Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και αυτός για την αντιστασιακή δράση του και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Το Μάρτη του 1948 πιάστηκε αιχμάλωτος, μαζί με άλλους αγωνιστές, στη μάχη της Νάουσας. Πέρασαν από έκτακτο Στρατοδικείο. Ο Χρήστος Τριγγάκης καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο και μεταφέρθηκε στο Επταπύργιο.
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης |
Αφησε την τελευταία πνοή στο χωριό του Δωροθέα στις 9 Απρίλη 2001.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σοφία, τα παιδιά και τα εγγόνια του, που δε θα τον ξεχάσουν ποτέ, προσφέρουν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ.
* * *
Η Ελένη Βοΐσκου πρόσφερε στην ΚΕ του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λογοτεχνών, 20.000 δρχ. στη μνήμη των γονέων της, του αδελφού της και του συντρόφου της ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΤΑΛΗ.
* * *
Φωτ.
Στις 16 Μάη συμπληρώνονται 4 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΜΠΑΝΙΤΣΑ, ο οποίος πέθανε στις 16 Γενάρη 2001. Γεννήθηκε στις 15 Οκτώβρη 1945 στη Χρυσοβίτσα Αιτωλοακαρνανίας από γονείς αγρότες. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ιταλούς κατά τον πόλεμο του '40 και έμεινε κρατούμενος στην Ιταλία ως την κατάρρευση του καθεστώτος Μουσολίνι.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην Αντίσταση.
Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε. Κατηγορήθηκε αδίκως για πράξεις που έγιναν, όταν αυτός ήταν αιχμάλωτος και καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο τρεις φορές σε θάνατο. Εμεινε από το 1945 κρατούμενος στις φυλακές Μεσολογγίου, Λευκάδας, 12 χρόνια στην Κέρκυρα, στου Αβέρωφ και αφέθηκε ελεύθερος το 1962 από τις φυλακές Καλλιθέας.
Παναγιώτης Σεϊτανίδης |
Εμεινε ως το θάνατό του πιστός στην ιδεολογία του και στα ιδανικά του.
Στη μνήμη του και σε εκπλήρωση επιθυμίας του, η γυναίκα του Ελευθερία, ο γιος του Κώστας, η κόρη του Αθηνά και ο γαμπρός του Γιώργος Σέντρος προσφέρουν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ. για την ενίσχυση του αγώνα.
* * *
Φωτ.
Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος πέθανε στις 9 Απρίλη 2000 στις Αυλές Σερβίων, η κόρη του Δέσποινα Ιτσκου προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.
* * *
Φωτ.
Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας το 1909. Στα σπουδαστικά χρόνια του, στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πολέμησε ενάντια στους φασίστες επιδρομείς το 1940 - '41 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας.
Στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Παράλληλα, ως γεωπόνος, ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Ελαβε μέρος στα Δεκεμβριανά του 1944 στην Αθήνα.
Η αντιστασιακή δράση του κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο αποτέλεσαν αιτία να απολυθεί από την υπηρεσία του για πολλά χρόνια.
Παναγιώτης Μανίτσας |
Πέθανε στις 12 Μάη 1999 με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι.
Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λέσβου, 30.000 δρχ.
Ο γιος του Θανάσης Καλογερογιάννης
***
Στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΦΑΝ. ΑΛΜΠΑΝΗ, ΤΑΚΗ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗ ΠΕΠΠΑ και ΧΡ. ΤΣΟΝΑΪΤΗ. Καθώς και στη μνήμη των ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ στελεχών του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου», 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Χριστόφορος Θεοδωρόπουλος
* * *
Φωτ.
Στις 16 Μάη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΕΡΕΤΟΥΛΗ.
Στη μνήμη του προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ηρωικό ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.
Η σύζυγος Ανθούλα Σερετούλη
Τα παιδιά Στέφανος, Αθηνά, Ελευθέριος
Τα εγγόνια Ασημίνα, Τάσος, Ανθούλα - Νικολέττα
* * *
Φωτ.
Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ από το 1947, γεννήθηκε το 1925 στον Αετόλοφο Αγυιάς.
Με τη συμπλήρωση 23 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Ζωή Μυλωνά προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».