ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Τραμπ στην Ινδία

Από τη συνάντηση Τραμπ - Μόντι

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Μόντι
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε χτες επίσκεψη 36 ωρών στην Ινδία, με φόντο την πολυεπίπεδη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει συνεργασίες που θα ανακόψουν, ή έστω θα δυσκολέψουν, τη ραγδαία γεωπολιτική αναβάθμιση της Κίνας στη συγκεκριμένη περιοχή της Ασίας και κατ' επέκταση σε όλο τον κόσμο.

Καθόλου τυχαία, στις δηλώσεις του ο Αμερικανός ηγέτης επέλεξε να ξεχωρίσει την ανάγκη για «ανοιχτή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα» που θα έπρεπε να υπάρχει «στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού», αλλά και ότι «η τεχνολογία των 5G θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για την εξάπλωση της ελευθερίας και όχι για την καταπίεση των ανθρώπων», με έμμεση πλην σαφή τη δυσαρέσκεια για επιλογές της Κίνας.

Ο Αμερικανός ηγέτης είχε συνάντηση πάνω από 5 ώρες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ασφάλεια, άμυνα, Ενέργεια, τεχνολογία, ενώ υπογράφτηκαν και διάφορες συμφωνίες, με σημαντικότερη ίσως αυτήν για την πώληση προηγμένων αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων αξίας 3 δισ. δολαρίων (π.χ. ελικοπτέρων «Apache» και «MH-60 Romeo»).

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ συναντήθηκε με Ινδούς μεγαλοεπιχειρηματίες, αναζητώντας ευνοϊκότερους όρους διμερούς οικονομικής συνεργασίας για τα αμερικανικά μονοπώλια. Δεν δίστασε να «παραπονεθεί» ότι «μας χρεώνει (η ινδική πλευρά) μεγάλους δασμούς», αλλά και να εκφράσει ελπίδες ότι τελικά θα τελεσφορήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αναφέροντας μάλιστα ότι για τη συνεργασία με την Κίνα δύσκολα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει συμφωνία, προσπερνώντας βέβαια ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό εξαιρετικά εύθραυστο, που ακόμα στην πραγματικότητα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ινδία θα αποτελέσει έναν κρίσιμο παίκτη από τους ισχυρότερους στον κόσμο μέσα στα επόμενα 50 - 100 χρόνια και θα έχει ένα «εντυπωσιακό μέλλον».

Αξίζει να καταγραφεί ότι ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για την καταστολή με την οποία αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση Μόντι αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο India's Citizenship Amendment Act (CAA - με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες γειτονικών χωρών που δεν είναι μουσουλμάνοι), λέγοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει για το θέμα και εκφράζοντας την προσδοκία ότι η κυβέρνηση Μόντι θα το ρυθμίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσθέτοντας μάλιστα ότι επιθυμεί να γίνονται σεβαστές οι θρησκευτικές ελευθερίες... Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια τέτοιων διαδηλώσεων σκοτώθηκαν ακόμα 7 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και στο Διάστημα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, κατά τη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το Γενάρη και θα ολοκληρωθούν το Μάρτη. Χτες παρέμβαση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επικέντρωσε στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις και ειδικά στην κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα.

Ειδικά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εγωκεντρισμό» που «τον επιδεικνύουν στην εξωτερική τους πολιτική». Μια προσέγγιση που βεβαίως περιορίζει την ουσία της αντιπαράθεσης και συσκοτίζει το γεγονός ότι η προσπάθεια και στρατιωτικής επιβολής αποσκοπεί στη θωράκιση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων. Κάτι που κάνουν εξάλλου όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παλιότερες και νεότερες, όπως και η Ρωσία, μετά την καπιταλιστική ανατροπή την οποία στήριξαν όλοι οι αστοί πολιτικοί που είναι σήμερα στα πράγματα. Κατά τ' άλλα ο Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε τις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι ενός «πολυμερούς διαλόγου» ώστε «να μην υπάρξει ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο Διάστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε ότι «τα σχέδια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και γενικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αναπτύξουν όπλα στο Διάστημα αποκτούν όλο και πιο ρεαλιστικό περίγραμμα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν είναι αργά για να υιοθετηθούν κοινά αποδεκτά μέτρα, που θα είναι σε θέση να αποτρέψουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση στο Διάστημα».

Μάλιστα, ως «εποικοδομητική πρωτοβουλία» και «εναλλακτική» ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόβαλε το σινορωσικό σχέδιο συμφωνίας για την αποτροπή εγκατάστασης όπλων στο Διάστημα και της χρήσης ισχύος ή απειλής χρήσης ισχύος εναντίον διαστημικών μονάδων.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες, όπως το 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το 2019 από τη συμφωνία για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, την οποία απέδωσε στο ότι «το τελευταίο διάστημα στην πολιτική των ΗΠΑ άρχισε να υπερισχύει η τάση να θέλουν να επικρατήσουν παντού και να επιβάλουν στη διεθνή κοινότητα τους δικούς τους κανόνες, εις βάρος των συμφερόντων άλλων κρατών και του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Λαβρόφ, τέλος, αξιοποίησε και τα 75 χρόνια από το έγκλημα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών με τις ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «έγιναν το μοναδικό κράτος που χρησιμοποίησε αυτό το τρομακτικό όπλο, κάνοντας την αρχή στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οι συνέπειες της οποίας είναι αισθητές μέχρι σήμερα». Βέβαια, ο απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας δεν ήταν η φασιστική Ιαπωνία, που ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει, αλλά για να σταλεί το μήνυμα στη μόνη πραγματική δύναμη ειρήνης και προοπτικής για τους λαούς, την Ενωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών, που είχε καθοριστική συνεισφορά στην απελευθέρωση των λαών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κινήσεις για αναδιάρθρωση χρέους και γεωτρήσεις για πετρέλαιο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε δύο εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων ανέθεσε τη νομική εκπροσώπησή της και τη μελέτη για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του Λιβάνου, που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ.

Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας σε αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Lazard» (η οποία ξεκίνησε από τη Νέα Ορλεάνη πριν από 140 χρόνια) αναλαμβάνει την εκπόνηση προγράμματος για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του Λιβάνου με την ιδιότητα του χρηματοπιστωτικού συμβούλου. Το μεγάλο δικηγορικό γραφείο «Cleary Gottljeb Steen & Hamilton LLP» από τη Νέα Υόρκη αναλαμβάνει την παροχή νομικών συμβουλών στην κυβέρνηση του Λιβάνου, λίγες μέρες προτού λήξει η προθεσμία της 9ης Μάρτη, κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει ευρω-ομόλογα ύψους 1,2 δισ. δολαρίων (ποσό που λέγεται πως δύσκολα θα βρεθεί, εάν τελικά αποφασιστεί να δοθεί και δεν κηρυχθεί χρεοκοπία).

Νωρίτερα, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που στηρίζει την κυβέρνηση Ντιάμπ, απέρριψε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στο ΔΝΤ να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση που πλήττει τη χώρα, μολονότι δεν αντίκειται στη συμβουλευτική συμβολή του.

Οι εξελίξεις σχετικά με το δημόσιο χρέος του Λιβάνου προχωρούν με φόντο την πολύμηνη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν μεταξύ άλλων και από αύξηση της ανεργίας (που κάποιοι την ανεβάζουν στο 40%), τις μειώσεις μισθών ή τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, ενώ την ίδια ώρα, μέρος της αστικής τάξης στο Λίβανο, που εκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση, βάζει μπροστά σχέδια έναρξης των πρώτων γεωτρήσεων πετρελαίου σε υποθαλάσσια περιοχή του «οικοπέδου» 4 της λιβανέζικης ΑΟΖ αύριο, Πέμπτη. Τις έρευνες θα ξεκινήσει το πλοίο - γεωτρύπανο «Bahamian Tungsten Explorer».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Τρομονόμος» και μπίζνες με διεθνή μονοπώλια

ΚΑΪΡΟ.--

Νέο «αντιτρομοκρατικό» νομοσχέδιο, με ακόμα πιο «διασταλτικό» ορισμό της τρομοκρατίας σε σχέση με αυτόν που είχε διατυπωθεί τον Αύγουστο του 2015, και βαρύτατες ποινές εναντίον όλων όσοι κριθούν ένοχοι για σειρά αδικημάτων ή αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται και με τη διασάλευση της «δημόσιας τάξης και της ασφάλειας» προωθεί στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σε μια προσπάθεια να εντείνει τον - ήδη ασφυκτικό - έλεγχο αντικυβερνητικών οργανώσεων ή κινήσεων που αμφισβητούν την κυβέρνησή του και να καταστείλει πιθανές αντιδράσεις μπροστά σε συμφωνίες που υπογράφει διαδοχικά με ξένα μονοπώλια.

Οι αλλαγές προβλέπουν τη διεύρυνση του ορισμού χρηματοδότησης τρομοκρατικών πράξεων, στις οποίες προβλέπεται να συμπεριλαμβάνονται ενέργειες όπως η «παροχή μέρους για την εκπαίδευση ενός ή περισσότερων τρομοκρατών», η χορήγηση όπλων ή εγγράφων με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή, η προσφορά υποστήριξης και χρηματοδότησης για τη μετακίνηση τρομοκρατών ακόμα και αν ο πάροχος μίας τέτοιας υπηρεσίας δεν έχει άμεση σχέση με την τρομοκρατία. Μετά την πρώτη έγκριση των τροπολογιών από το κοινοβούλιο, προωθούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για εξέταση και θα ακολουθήσει η τελική υποβολή τους προς ψήφιση στη Βουλή, προτού σταλούν για επικύρωση και υπογραφή από τον Πρόεδρο Σίσι.

Κατά τ' άλλα, συμφωνία για την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Δέλτα του Νίγηρα υπέγραψε πρόσφατα ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Τάρικ Μόλα, εκπροσωπώντας την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου EGAS, με τον Μάριο Μέχρεν, διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας Ενέργειας «Wintershall DEA», ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις τουλάχιστον 43 εκατομμυρίων δολαρίων και επιχορηγήσεις ύψους 11 εκατ. δολαρίων για γεωτρήσεις σε 7 πηγές πετρελαίου. Οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2020, ανατολικά της περιοχής Νταμανχούρ.

Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία στην Αίγυπτο μετά τη συγχώνευσή της, το 2019, με την - επίσης γερμανική - DEA AG.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ