ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αύριο τα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό - Κλιμάκωση με απεργία στις 18 Φλεβάρη

Με 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 18 Φλεβάρη κλιμακώνεται η πάλη των εργαζομένων και του λαού για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ για να θωρακίσει το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει το δρόμο στα επόμενα χτυπήματα, με ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Ηδη χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε συνεδρίασή του αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας στις 18/2, ενώ αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση πήρε στη χτεσινή της συνεδρίαση και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης έχουν επίσης πάρει πολλά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στο φόντο αυτό, χαρακτήρα αποφασιστικού βήματος και σταθμού για την επιτυχία της απεργιακής μάχης παίρνουν οι αυριανές συγκεντρώσεις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις όλης της χώρας, μαζί με οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και συνταξιούχων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις και με καθημερινές πρωτοβουλίες δυναμώνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας παντού.

Αποφάσεις για απεργιακή απάντηση

Εκτός από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΑΔΕΔΥ που αναφέρονται παραπάνω, αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν ήδη πάρει:

Συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις στην Αττική για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα (φωτ. από το σταθμό του μετρό «Αγ. Αντώνιος»)
Συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις στην Αττική για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα (φωτ. από το σταθμό του μετρό «Αγ. Αντώνιος»)
Τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Να δοθεί απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία), ψηφίστηκαν ομόφωνα η συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται αύριο στα Προπύλαια, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

Κινητοποιήσεις από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαντώντας στις προκλητικές αξιώσεις των εργοδοτών και στην επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (4 μ.μ. έως 8 μ.μ.).

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης του με άλλους μαζικούς φορείς, το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με την ΟΓΕ και τη συμμετοχή του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, πραγματοποίησε τη Δευτέρα περιοδεία στο ξενοδοχείο «Crowne Plaza» στην Αθήνα.

Κατά την περιοδεία ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γ. Στεφανάκης, εξήγησε τις κατευθύνσεις του «νέου Ασφαλιστικού» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέδειξε ότι το Ασφαλιστικό - άρα και η επίθεση σε αυτήν - πέρα από τη σύνταξη, αφορά σε μια σειρά από πλευρές, όπως η προστασία της μητρότητας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών, τα φάρμακα και οι ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τα μέτρα προστασίας στο χώρο εργασίας, οι αναπηρικές συντάξεις κ.ά.

Η εκπρόσωπος της ΟΓΕ, Αθηνά Λαζαρίδου, αναφέρθηκε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στον κλάδο του Τουρισμού και ιδιαίτερα στις εργαζόμενες, σμπαραλιάζοντας τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική τους ζωή. Επισήμανε ότι η «ευελιξία» στην εργασία αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι «επιλογή» της εργαζόμενης γυναίκας.

Η κοινή δράση του κλαδικού Σωματείου και των Συλλόγων της ΟΓΕ συνεχίζεται αύριο, Πέμπτη, με περιοδεία στο ξενοδοχείο «Hilton».

Συσκέψεις προετοιμασίας στα Γιάννενα

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού, την περασμένη Δευτέρα στα Γιάννενα οργανώθηκαν δύο συσκέψεις για το Ασφαλιστικό.

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ιωαννίνων μίλησε ο πρόεδρός του, Θανάσης Νάκος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη οι οικοδόμοι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να δώσουν μαζική και μαχητική απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα αιτήματα του κλάδου για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η επαναφορά των συντάξεων και των ορίων ηλικίας στα επίπεδα προ κρίσης, η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρια, κ.ά. Στη σύσκεψη παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ο οποίος έκανε αναφορά στους αγώνες των εργαζομένων ιστορικά για την Κοινωνική Ασφάλιση, στην πάλη για προστασία της υγείας τους απέναντι στους επαγγελματικούς κινδύνους. Επισήμανε ότι οι κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης από νωρίς έχουν μπει στο στόχαστρο από κυβερνήσεις και εργοδοσία, οι οποίες ξηλώνουν διαχρονικά το δίχτυ προστασίας των εργαζομένων. Η Ασφάλιση, υπογράμμισε, δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι οι παροχές Υγείας, η Πρόνοια, το Φάρμακο κ.ά.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Μηχανικών αυτοκινήτων - φανοποιών, Ηλεκτρολόγων - εγκαταστατών, Εμποροραφτών και συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Μετά την εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση από μέλη των σωματείων που συμμετείχαν, τα οποία ανέδειξαν πλευρές και εμπλούτισαν με τις δικές τους σκέψεις την επιχειρηματολογία κατά του νέου νομοσχεδίου που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. Η σύσκεψη κατέληξε σε απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, από κοινού με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, εκδήλωση - συζήτηση για τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Θα μιλήσουν οι: Ιορδάνης Προυσανίδης, εργατολόγος, Σπύρος Μαρίνης και Χρήστος Παπαναστάσης, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Γιατρών καλούν σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4 Σύνταγμα), για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους και για τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το Ασφαλιστικό.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, την Κυριακή 9/2, στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/2, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος).

Μπροστά στις αυριανές συγκεντρώσεις, συνεχίζονται επίσης οι μαζικές εξορμήσεις στην Αττική. Σήμερα θα γίνουν στους σταθμούς του μετρό «Αττική» (7 π.μ.) και «Ομόνοια» (8 π.μ.).

Οι αυριανές συγκεντρώσεις στην Αττική

Στην Αττική, πλήθος συνδικάτων από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς, οργανώνουν συγκεντρώσεις αύριο Πέμπτη ως εξής:

  • Στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια, στις 6.30 μ.μ.
  • Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στις 6.30 μ.μ.
  • Στη Δυτική Αττική, στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), στις 6.30 μ.μ.
  • Στην Ανατολική Αττική, στην πλατεία Γέρακα, στις 6.30 μ.μ.
  • Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 6.30 μ.μ..
  • Στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 7 μ.μ.
  • Στη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη, στις 6.30 μ.μ.

Για τη συγκέντρωση στην Ελευσίνα και τη συμμετοχή εργαζομένων από κοντινές περιοχές δρομολογούνται πούλμαν ως εξής:

-- Ολυμπιακό Χωριό, 5.45 μ.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

-- Κόκκινος Μύλος, 5.45 μ.μ. από τριγωνική πλατεία.

-- Μενίδι, 6 μ.μ. από πλατεία Καράβου.

-- Ζεφύρι, 6 μ.μ από γέφυρα Αττικής Οδού.

-- Ανω Λιόσια, 6 μ.μ. από τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης αύριο Πέμπτη στις εξής πόλεις:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Ανατολικά) και στην πλατεία Ευόσμου (Δυτικά).
  • Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Πάτρα, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια.
  • Στον Βόλο, στις 6.30 μ.μ. πικετοφορία από την πλατεία Αγίου Νικολάου.
  • Στο Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Νομαρχίας.
  • Στην Τρίπολη, πικετοφορία και μαζική εξόρμηση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πέτρινου.

Στη Λάρισα θα γίνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 7/2, στις 6.30 μ.μ. από το αρχαίο θέατρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ