ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξήγγειλε και επίσημα την αποστολή «Patriot» στη Σαουδική Αραβία

Την αποστολή μίας πυροβολαρχίας τύπου «Patriot» στη Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε και επίσημα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, επιστρατεύοντας παράλληλα όλα τα δηλητηριώδη «επιχειρήματα» που συνοδεύουν τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επίσκεψη χτες και προχτές του πρωθυπουργού σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία αντίστοιχα, περιγράφοντας τις «δυνατότητες» που ανοίγονται για διεύρυνση των μπίζνες, οι οποίες δένουν και με τον έτερο στόχο της αστικής τάξης, την «ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο», όπως είπε.

Ειδικά γι' αυτό τόνισε ότι «στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός έγινε συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας "Patriot" στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας» (συν περίπου 130 άτομα προσωπικό, όπως έλεγε ο ίδιος ήδη από προχτές). Διευκρίνισε δε ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2019.

Παράλληλα παρουσιάζοντας τι προσδοκά η αστική τάξη, ισχυρίστηκε ότι η διάθεση των «Patriot» «συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία», ενώ επανέλαβε και το αμίμητο ότι η αποστολή «Patriot» «ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής», την ώρα που αυτοί εντάσσονται στη «θηλιά» των ευρωατλαντικών απέναντι στο Ιράν και γίνονται τα ίδια και το προσωπικό τους στόχος των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αλλωστε, κάνοντας σαφές και ο ίδιος ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτύρεται για το ότι τάχα η αποστολή των «Patriot» δεν έχει την επίσημη «σφραγίδα» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, θύμισε ότι «στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία».

«Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε, πιάνοντας και το θέμα των «αργυρίων», «ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία "Patriot" που πριν ήταν ανενεργή», υποστήριξε - για να αποκρούσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι με τη μεταφορά αποδυναμώνεται η αεράμυνα της χώρας. Ενας ισχυρισμός που «μπάζει από παντού», καθότι, αν ισχύει, θα πρέπει να απαντηθεί πώς πανάκριβα οπλικά συστήματα που πληρώθηκαν από το αίμα και τον ιδρώτα του λαού παρέμεναν προηγουμένως στις αποθήκες και αντί να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα στέλνονται εκτός συνόρων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο, με τις επαφές του στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων», αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, «ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπου Ντάμπι για την Ελλάδα», π.χ. στην περίπτωση των ΑΠΕ, στον αγροδιατροφικό τομέα, στον Τουρισμό και στο real estate.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αl Arabiya», τόνιζε ότι «η συνεργασία μας δεν εκτείνεται μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, που απασχολεί τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ». Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα», όπως βαφτίζονται τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που ανάβουν το φιτίλι του πολέμου και των επεμβάσεων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Κάλεσμα συνέχισης της πάλης ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, συνταξιούχους, γυναίκες, νέες και νέους που έδωσαν μαζικό, μαχητικό «παρών» στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 30 Γενάρη στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις βάσεις του θανάτου, στην επικίνδυνη αναβάθμιση, επέκταση, ενίσχυση της Συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας, εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Οπως τονίζει: «Τα μαζικά συλλαλητήρια, αλλά και η δουλειά που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, τις συσκέψεις, τις συγκεντρώσεις, αποτελούν σημαντικό βήμα για την κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, που θα έχει συνέχεια και στο επόμενο διάστημα».

Συνέχεια που όπως επισημαίνει είναι επιτακτικά αναγκαία, καθώς «η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς, η μετατροπή της χώρας μας, μέσω της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε μαγνήτη επιθέσεων, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, είναι η άλλη όψη της πολιτικής που καθημερινά ματώνει τη λαϊκή οικογένεια, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υψώνει όλο και περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στην Παιδεία, στην Υγεία κ.λπ.».

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες τους για τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργούν, αναγορεύοντας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε τάχα εγγυητές της ειρήνης, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Οπως σημειώνει, «η "εθνική ομοψυχία" για την οποία μιλάνε σημαίνει υποταγή του λαού στα "επωφελή" - όπως τα χαρακτηρίζουν - "εθνικά" προτάγματα του κεφαλαίου».

Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του αυτήν τη Συμφωνία, να μη δείξει καμία ανοχή και να καταδικάσει κάθε απόπειρα εγκατάστασης πυρηνικών στη χώρα μας, την αποστολή Ενόπλων Δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ, στη Σαουδική Αραβία (μαζί με τους πυραύλους «Πάτριοτ»), αλλά και στη Λιβύη. Να απορρίψει το ψευτοδίλημμα «συμβιβασμός - υποταγή ή πόλεμος» για τα Ελληνοτουρκικά, που έχει να κάνει με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για παζάρια και συμβιβασμούς ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, που θα ανοίξουν νέες πληγές, χρησιμοποιώντας και το Δικαστήριο της Χάγης.

«Συνεχίζουμε δυναμικά, μαχητικά την πάλη μας το επόμενο διάστημα ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς, η στήριξη στους πρόσφυγες, η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και την εξουσία του, ώστε οι λαοί να γίνουν νοικοκύρηδες κι αφέντες στον τόπο τους, να ανοίξει ο δρόμος για πραγματικά αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ των κρατών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συσκέψεις και περιοδείες για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Δεκάδες συσκέψεις και περιοδείες πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή. Για σήμερα κι αύριο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη στο 2ο ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων (Δροσούπολη, Δελφών 23) θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Πατησίων και Ριζούπολης Αθήνας καλούν σε σύσκεψη στον πολυχώρο «ΕΚΣΤΑΝ» (Καυταντζόγλου 5). Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο ΙΚΑ και στις Υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας στην Καλαμαριά με επικεφαλής τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 π.μ., περιοδεία στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Κιλκίς με τον Κώστα Τσαουσίδη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου Κιλκίς με τον Τάσο Βασιλακάκη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς με τον Θοδωρή Αθανασιάδη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς.

Ο Ιρανός πρέσβης ... προειδοποιεί

Σαφέστατα μηνύματα και προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε με συνέντευξή του στο ελληνικό CNN o πρεσβευτής του Ιράν στην Ελλάδα, Αχμάντ Ναντερί, ενόψει της αποστολής ελληνικών «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορηματικά σημειώνει ότι «ο ιρανικός λαός δεν αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εισέλθει στις περιφερειακές διαμάχες που αφορούν την περιοχή του Περσικού Κόλπου και να εμπλέξει τη χώρα σε αντιπαραθέσεις, διακινδυνεύοντας τα ελληνικά συμφέροντα».

Ερωτώμενος αν «σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν στη Σαουδική Αραβία, θα εξαιρεθούν από τους στόχους των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων» σημειώνει αρχικά ότι «η χώρα του δεν θα ξεκινήσει κανέναν πόλεμο» αλλά τονίζει «ταυτόχρονα, όμως, όπως είναι φυσικό, εάν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, κανένα από τα στρατιωτικά σημεία της χώρας - εισβολέα δεν θα είναι ασφαλές από τα ιρανικά αντίμετρα». Δηλαδή, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν στόχο.

Παραπέρα εξήγησε ότι «είναι θέση αρχής για μας και για οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου από οποιαδήποτε χώρα ή πραγματοποίησης επίθεσης από οποιαδήποτε βάση, η αμυνόμενη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διατηρεί με βάση όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες το δικαίωμα απάντησης και λήψης αντιμέτρων».

Αυτά και μόνο καταρρίπτουν όλα τα παραμύθια που πλασάρουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ, ότι η εμπλοκή της χώρας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ διασφαλίζει τάχα τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» του λαού. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Η επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου για μερίδια κερδών μέσα από τις επεμβάσεις κατά άλλων χωρών φέρνει μόνο μεγαλύτερους κινδύνους και νέα δεινά για το λαό μας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να θυσιάσει και παιδιά του για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ