ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να φτάσει παντού το σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου!»

Πανό στο Πολυτεχνείο
Πανό στο Πολυτεχνείο
Με πικετοφορίες σε μια σειρά συνοικίες, μαζικές εξορμήσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις σε όλη τη χώρα συνεχίστηκε και χτες η πλούσια δραστηριότητα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πρωτοστατώντας στην ενημέρωση του λαού και της νεολαίας για τις επικίνδυνες εξελίξεις, για να ξεδιπλωθεί η μαχητική εναντίωση στην κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις.

Τα συνθήματα που δίνουν το στίγμα είναι ανάμεσα σε άλλα: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οχι στην εμπλοκή στα Στενά του Ορμούζ», «Κανένας φαντάρος στη Λιβύη». Η μεγάλη εξόρμηση που είναι σε εξέλιξη, με το κάλεσμα συμμετοχής στα αυριανά συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία, περιλαμβάνει όλες τις μορφές: Συνθήματα σε τοίχους, πανό και αφίσες σε κεντρικά σημεία, σε μεγάλα εργοτάξια και βιομηχανίες, ντουντούκες, μοίρασμα ανακοινώσεων κ.ο.κ. Και το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 12 μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του Αεροσταθμού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη στο Ζεφύρι (πρώην δημαρχείο) θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής.

Καλλιθέα
Καλλιθέα
-- Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα, με αφετηρία στις 7 μ.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων.

-- Σε σύσκεψη στο ΚΑΠΗ Φιλύρου Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Κοκονάς, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Φλώρινας οργανώνει εκδήλωση με θέμα το Προσφυγικό, στις 6 μ.μ., στο καφέ «Οδός Ονείρων». Θα μιλήσει η Δέσποινα Γρηγοριάδου, Γραμματέας της ΤΕ Φλώρινας.

-- Η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου οργανώνει εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., στην Καστοριά (αίθουσα εκδηλώσεων κτιρίου παλιάς Νομαρχίας), με ομιλητή τον Γιώργο Στραβού, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Μαζικές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη: Δημαρχείο και πλατεία Ευόσμου, υπηρεσίες του δήμου στη Μενεμένη, σε εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα στα Κουφάλια.

-- Η Οργάνωση Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ οργανώνει εξορμήσεις, με επικεφαλής στελέχη της Οργάνωσης: Στο Τμήμα Μαθηματικού Ιωαννίνων, στο Τμήμα ΜΕΥ, στο ΠΤΔΕ, στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, καθώς και σε σχολεία της πόλης. Στην Κέρκυρα, Περιοδεία στα τμήματα Τουρισμού και Αρχειονομίας, στο ΔΙΕΚ, καθώς και εξόρμηση στο 7ο Γυμνάσιο.

Μαζική εξόρμηση στην Αρτέμιδα
Μαζική εξόρμηση στην Αρτέμιδα
Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη στο 2ο ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων (Δρόσουπολη, Δελφών 23), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, σε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο (Μάρκου Μπότσαρη 2), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης.

Πικετοφορία στην Κυψέλη
Πικετοφορία στην Κυψέλη
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στην αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Παραθέτουμε την Επίκαιρη Ερώτηση:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και με θέμα "Συνταξιοδοτικό Στρατιωτικών (Διπλάσιος Συντάξιμος Χρόνος)" διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας, αυξημένου στο διπλάσιο ή τριπλάσιο έως και πέντε έτη, σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους, όπως προβλέπει ο νόμος 4609/2019.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με ημερομηνία 20/11/2019, γίνεται γνωστό ότι η προσμέτρηση του αυξημένου χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 22 παρ. 2 του Ν. 3865/2010 ''Ο επανακαθορισμός των μονάδων και υπηρεσιών που αναφέρονται στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου, στις οποίες λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε σε αυτές, γίνεται με ειδικό νόμο, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 73 του Συντάγματος'' και ο ανωτέρω Ν. 4609/2019 δεν αποτελεί ειδικό νόμο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ευθύνες για την απάντηση του ΕΦΚΑ. Αφαιρεί το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να αναγνωρίσουν χρόνο υπηρεσίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, μέχρι πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού. Εχει υποχρέωση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να λύσει μια και καλή το πρόβλημα, ξεπερνώντας τα διάφορα προσχήματα περί ειδικού ή μη ειδικού νόμου, που στόχο έχουν να αφαιρέσουν το δικαίωμα από τα στελέχη της αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου υπηρεσίας μέχρι πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού;».

Γλέντι της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας διοργανώνει στις 2 Φλεβάρη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100) γλέντι και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Συμμετέχουν τα συγκροτήματα «Ρωμιοσύνη» και «alt - attack». Είσοδος με προσκλήσεις.

Εθνικιστικό παραλήρημα σε μονάδα του Εβρου

Σε επιστολή του νεοσύλλεκτος στρατιώτης Υλικού Πολέμου (16 ΤΥΠ) μας γράφει:

«Τη Δευτέρα 27 Γενάρη οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι της 2020/ Α' ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο "Θεοδωράκη", στον Λαγό Εβρου, περάσαμε την πρώτη μέρα βασικής εκπαίδευσης. Εκεί μας μάζεψαν για να μας εξηγήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουμε ως φαντάροι. Ο ομιλητής Δόκιμος Εφεδρος Αξιωματικός μετά την τυπική ενημέρωση ξεκίνησε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, λέγοντας ότι υπάρχουν και συνθήματα μίσους που κάποιοι παλιοί γουστάρουμε να φωνάζουμε αν και έχουν σταματήσει. Οτι οι γείτονες λαοί είναι εχθροί του έθνους, ότι θα γίνουμε επαγγελματίες σφάχτες αν χρειαστεί, και συνέχισε με ένα εθνικιστικό παραλήρημα για τα κόκαλα και τους προγόνους μας. Επίσης είπε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν και το κακό που έχουν κάνει στην πατρίδα μας, ρωτώντας αν υπάρχουν Μικρασιάτες και Πόντιοι. Στο τέλος θεώρησε σωστό να αναφέρει ότι είναι προσωπικές του απόψεις και ότι δεν θέλει να επηρεάσει τα πιστεύω μας. Επειτα, σε συζητήσεις που είχαμε αρκετοί φαντάροι μεταξύ μας μετά το τέλος της ενημέρωσης, καταδικάσαμε το γεγονός νιώθοντας ντροπή και οργή για όλα αυτά που ακούσαμε. Θέλω να καταγγείλω αυτό το γεγονός. Θεωρώ απαράδεκτο να προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό τους δηλητήριο μέσα στους φαντάρους».

ΚΕΘΑ
Κατάθεση στεφάνου για τους πεσόντες των Ιμίων

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), τιμώντας τους νεκρούς των Ιμίων, καθώς και όσους μέχρι σήμερα έδωσαν τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη, την Παρασκευή 31 Γενάρη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 11 π.μ.: Συνάντηση έξω από το Πολεμικό Μουσείο (στάση Μετρό «Ευαγγελισμός»). Στις 11.10 π.μ.: Μετακίνηση προς το μνημείο. Στις 11.30 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων.

ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση για το λαό η συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη με τον διοικητή της αμερικανικής βάσης

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων με τον Αμερικανό διοικητή της βάσης της Σούδας εξέδωσε η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη «βαθιά υπόκλισή» του στον «τοπάρχη» των Αμερικανών στην περιοχή. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο κ. Καλογερής, εκλεγμένος αντιπεριφεριάρχης με το συνδυασμό που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ και πλήρως εναρμονισμένος με τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδίδουν γην και ύδωρ στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών, υπέβαλε κι αυτός τα διαπιστευτήριά του στον διοικητή της "Αμερικανικής Ευκολίας", που την Παρασκευή τον επισκέφτηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων».

Η Οργάνωση του Κόμματος, θυμίζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ΝΑΤΟικό ορμητήριο και την επέκταση της βάσης της Σούδας, τονίζει ότι είναι προκλητική κίνηση «να υπερθεματίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων αυτές τις πολιτικές, που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς του κόσμου». Και προσθέτει: «Η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης είναι σε πλήρη αντίθεση με τα αντιαμερικανικά και αντιΝΑΤΟικά αισθήματα που έχει ο λαός του νομού μας και ολόκληρου του νησιού». Καλεί, τέλος, τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες στο αυριανό συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ (βλ. σελ. 3).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ