ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αμεση απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - Ολοι στην απεργιακή μάχη!

  • Συνδικάτα εργαζομένων και συνταξιουχικές οργανώσεις περικύκλωσαν το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας σήμα ενίσχυσης της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Συνέχεια με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 6 Φλεβάρη

Με διαδοχικές αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από το υπουργείο Εργασίας, πρώτα με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και στη συνέχεια με τη συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών το απόγευμα, δόθηκε η πρώτη δυναμική απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, με το οποίο θωρακίζεται ο νόμος Κατρούγκαλου και στρώνεται ο δρόμος για τα επόμενο χτύπημα, την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Η μάχη συνεχίζεται προκειμένου σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονία να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην κατεύθυνση αυτή, από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης των συνδικάτων έγινε κάλεσμα για νέες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις στις 6 Φλεβάρη.

«Ούτε ρίσκο ούτε λοταρία, δεν θα παραδώσουμε στον τζόγο τα Ταμεία»

Εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, σχολώντας το απόγευμα από τη δουλειά, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Από το χιουμοριστικό σκετς για τον νόμο - λαιμητόμο που γίνεται πλέον νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση

Eurokinissi

Από το χιουμοριστικό σκετς για τον νόμο - λαιμητόμο που γίνεται πλέον νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι συνδικάτων, ενώ μεταξύ των ομιλιών διαδραματίστηκε ένα σύντομο χιουμοριστικό σκετς, με φόντο μια πραγματικών διαστάσεων λαιμητόμο, την οποία πλαισίωναν οι «δήμιοι» Κατρούγκαλος - Βρούτσης. Την εικόνα συμπλήρωναν εργαζόμενοι υποδυόμενοι τους «φωστήρες της ΓΣΕΕ», Παναγόπουλο, Καραγεωργόπουλο, Κιουτσούκη και Βασιλόπουλο, καθώς και ένα μεγάλο σκίτσο, στο οποίο απεικονιζόταν η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να παίζει στον «τροχό της τύχης» των επαγγελματικών ταμείων τα αποθεματικά των Ταμείων, υπό τις ευλογίες του ΣΕΒ και των Κατρούγκαλου - Βρούτση. Το σκετς καλούσε τους εργαζόμενους... να αποδεχτούν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους ως «λύση», σατιρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα πως τάχα το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Στο τέλος του σκετς οι συγκεντρωμένοι φώναξαν το σύνθημα «Ούτε ρίσκο ούτε λοταρία, δεν θα παραδώσουμε στον τζόγο τα Ταμεία».

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για σκληρή ταξική αναμέτρηση

Στην ομιλίες που έγιναν, ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν φτάνει που βάλανε να δουλεύουν μέχρι τα 62 όλους εκείνους που είναι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά, να τσακίζουν τη ζωή τους στο μαδέρι, σου λένε σήμερα ότι ασφάλιση θα είναι "ό,τι πληρώνεις παίρνεις". Μπροστά στο δρόμο που ανοίγουνε, εμείς ετοιμάζουμε τον κλάδο μαζί με τους άλλους κλάδους για ταξική αναμέτρηση, για να βγουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο».

Ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, σημείωσε: «Ετοιμάζουν την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης με τη συγχώνευσή της στον ΕΦΚΑ, έτσι θα χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης ύψους 7 δισ. ευρώ. Δεν νοείται Κοινωνική Ασφάλιση με συστήματα ατομικού κουμπαρά. Το τυράκι με την κατάργηση της περικοπής για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ αφορά λίγους, είναι το προπέτασμα για την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης».

Ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, επισήμανε ότι με ψέματα η κυβέρνηση «προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους για να περάσει αυτό το έκτρωμα» και ότι τους σχεδιασμούς της «στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι "πρόθυμοι" σε συνδικάτα».

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, με βάση την πείρα του κλάδου, ανέφερε: «Το 2013 το επικουρικό ταμείο μας μετατράπηκε σε επαγγελματικό. Το αποτέλεσμά του είναι μείωση 80% στις συντάξεις, ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν παροχές όπως κατασκηνώσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Αυτή την ασφάλιση φέρνουν».

Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, σημείωσε: «Θέλουν οι επικουρικές συντάξεις να περάσουν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να τζογάρουν τον ιδρώτα μας για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ενημερώνουμε για αυτό που έρχεται, για την ανάγκη να σηκώσουμε ένα τείχος αντίστασης».

Ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, επεσήμανε: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δυνατότητα πρόσβασης του λαού στις δομές και υπηρεσίες Υγείας. Το σύστημα τριών πυλώνων φαίνεται ότι διαμορφώνει μια εθνική σύνταξη πείνας, στην οποία θα αντιστοιχεί και ένα στοιχειώδες πακέτο υγείας. Το ίδιο σχεδιάζουν για όλους τους εργαζόμενους. Ενα βασικό πακέτο πολύ κατώτερο των σημερινών επιτευγμάτων στην Υγεία και για τα υπόλοιπα θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη».

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, τόνισε ότι με το ασφαλιστικό σύστημα που διαμορφώνουν, εργαζόμενοι με προσωρινή εργασία και πολύ χαμηλούς μισθούς, όπως οι συμβασιούχοι, πολύ δύσκολα θα πάρουν σύνταξη και αυτή θα είναι πολύ χαμηλή. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ, ολοκληρώνοντας το έγκλημα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάει να βάλει χέρι στα ΒΑΕ του κλάδου, με άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι περικοπές μιας σειράς παροχών (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ιατρικές εξετάσεις κ.ά.).

Ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημείωσε ότι «σε έναν κλάδο που θεωρείται "κανονικότητα" η εκ περιτροπής εργασία, η ωρομίσθια δουλειά, τα τεράστια διαστήματα ανεργίας, η λέξη σύνταξη αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Οι εμποροϋπάλληλοι ξέρουν ότι δεν θα αντέξουν να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους χρόνια ή να δουλεύουν σαράντα χρόνια, για να πάρουν μια σύνταξη πείνας. Η εργοδοσία του κλάδου πατώντας στην απαξίωση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας προωθεί σωρηδόν ιδιωτικά προγράμματα υγείας, για τα οποία πληρώνουν εξτρά τα προστατευόμενα μέλη, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν καλύπτουν τα εργατικά ατυχήματα, την εγκυμοσύνη και τις χρόνιες παθήσεις».

Στην κινητοποίηση μίλησε επίσης ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, να τονίζει την ανάγκη να «οργανώνουμε γρήγορα, χωρίς καθυστέρηση, περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις. Να βάλουμε στη μάχη όλους τους συναδέλφους μας, όλα τα διοικητικά συμβούλια». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα, κάλεσε σε συγκεντρώσεις στις 6 Φλεβάρη σε όλες τις πόλεις.

Μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης από τις συνταξιουχικές οργανώσεις

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Μήνυμα αγώνα και κλιμάκωσης της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση μαζί με τα συνδικάτα έστειλαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των συνταξιούχων, ενώ παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το πραγματικό περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανασκευάστηκαν ένας προς έναν όλοι οι ψεύτικοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, η οποία ενώ διατηρεί ατόφιο και θωρακίζει όλο τον σκληρό πυρήνα του νόμου - λαιμητόμου, του Κατρούγκαλου, εμφανίζεται να μοιράζει αφειδώς... «αυξήσεις στις συντάξεις»!

Στην εισηγητική ομιλία, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε πως «την τελευταία 30ετία όλες οι κυβερνήσεις σταθερά αποδομούν, κατεδαφίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που με αιματηρούς αγώνες, θυσίες κερδήθηκε και πληρώθηκε από την εργατική τάξη και το λαό, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «ήρθε στην κυβέρνηση ξεγελώντας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το λαό, υποσχόμενος ότι θα τα ανατρέψει όλα "με έναν νόμο". Ομως αντί γι' αυτό, ψήφισε το 3ο μνημόνιο και στη συνέχεια ψήφισε τον θανατηφόρο νόμο 4387/16 - νόμος Κατρούγκαλου - που πρόσθεσε νέα δεινά στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Το ίδιο κάνει τώρα η ΝΔ, που ενώ ως αντιπολίτευση έλεγε πως θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, με το νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση ενσωματώνει ό,τι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό, αντιλαϊκό ψηφίστηκε τα περασμένα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο 4387 δεν αλλάζει, αλλά βαφτίζεται νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση».

Παρουσιάζοντας το πραγματικό αντιλαϊκό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επισημαίνουν:

-- Παραμένουν σε ισχύ όλες οι προηγούμενες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας.

-- Διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, μαζί και του ΕΚΑΣ. Καταργείται το οικογενειακό επίδομα 10% για σύζυγο και 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 αν σπουδάζει, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί.

-- H εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ, με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Οποιος λάμβανε πάνω από δύο συντάξεις θα λαμβάνει μόνο μία «εθνική». Τα μερίσματα παραμένουν πετσοκομμένα.

-- Ολες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια.

-- Παραμένουν πετσοκομμένα τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου.

-- Παραμένει επίσης σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η θανατηφόρα «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις για αυξήσεις, οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά μέχρι 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα και κάτω, και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα πάρουν τίποτα. Η σύνταξή τους παραμένει ίδια, όπως επανυπολογίστηκε με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του 4387. Ακόμα και σε όσους συνταξιούχους με πάνω από 9.000 ένσημα προκύψει μια μικρή αύξηση, αυτή θα αποδοθεί σε βάθος 5ετίας...

-- Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν πρόσθετη μείωση που προκύπτει από την απαράδεκτη περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν πάνω από 1.300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι), τα ποσά που έχουν περικοπεί δεν θα δοθούν αναδρομικά, από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. Ομως σε ισχύ παραμένουν όλες οι υπόλοιπες περικοπές στις επικουρικές, αλλά και στα εφάπαξ, από το 2010.

-- Η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ.

Τέλος, απαντώντας στην προπαγάνδα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων θύμισαν την τεράστια και διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, ενώ αναρωτήθηκαν: Πού πήγαν άραγε τα δεκάδες δισ. ευρώ από τις περικοπές των συντάξεων αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που επέβαλαν επιμήκυνση του εργασιακού βίου και συνεπώς αύξηση των εισφορών; Με αυτά, υπογράμμισαν, «ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Αλλά και σήμερα, τα 35 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, με το μεγαλύτερο μέρος να το οφείλουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν εισπράττονται, με πολιτική επιλογή...».

Παρεμβάσεις στη συνέντευξη Τύπου

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ανέδειξαν ιδιαίτερες πλευρές του νομοσχεδίου.

Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, υπογράμμισε ότι και με το νέο νομοθέτημα συνεχίζεται η συντριβή των συντάξεων, οι τεράστιες περικοπές παραμένουν, ενώ στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος μόνο για την «επάρκεια των συντάξεων» και τη «βιωσιμότητα του συστήματος», αλλά όχι για αξιοπρεπείς συντάξεις.

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κατήγγειλε τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με την επιβολή των νέων ασφαλιστικών κλάσεων, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι περικοπές σε παλιούς και νέους συνεχίζουν να ισχύουν.

Ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος των Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, χαρακτήρισε «φούσκα» το νομοσχέδιο, καθώς ενώ τάζουν αυξήσεις στους συνταξιούχους, δίνουν νέο χαστούκι στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργείται ακόμα και αυτή η πετσοκομμένη «13η σύνταξη».

Τη συνεχιζόμενη περικοπή των συντάξεων ανέδειξε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών. Στον αντίποδα, είπε, συνεχίζονται από το κράτος οι επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο και οι εισφοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα αναφέρθηκε ο Γ. Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός από την τηλεόραση μοιράζει αυξήσεις ενώ, στην πραγματικότητα, για δέκατη χρονιά οι συντάξεις μειώνονται.

Η Αθανασία Χριστοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, υπογράμμισε πως η πιλοτική δίκη που ζήτησε ο ΕΦΚΑ αποκαλύπτει την πρόθεσή τους να μην πληρώσουν τα αναδρομικά. Και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ, ανέφερε ότι έρχονται ενημερωτικά σημειώματα στους συνταξιούχους του ΝΑΤ που φτάνουν την «προσωπική διαφορά» μέχρι και τα 500 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι καμία αύξηση του εισοδήματος δεν πρόκειται να υπάρξει.

Οι διεκδικήσεις

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν ξανά οι διεκδικήσεις για τις οποίες παλεύουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μαζί με τα εργατικά συνδικάτα:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους. Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
  • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Κινητοποιήσεις από υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας τους, με κεντρικά αιτήματα να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από συνδικαλιστές. Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση σε Ασφαλιστικό, Υγεία, Πρόνοια.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Υγείας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγεσίες και των δύο υπουργείων αρνήθηκαν με διάφορες προφάσεις συνάντηση με αντιπροσωπεία των υγειονομικών.

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών την Παρασκευή

Με αιχμή τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και του δικαιώματος στη μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν την Παρασκευή 31/1 σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και το κέντρο της Αθήνας.

Η κινητοποίηση έρχεται μετά από τις συγκεντρώσεις στις 21/1 και 23/1 ενάντια στις διατάξεις που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για τα πτυχία των κολεγίων και τον τριετή αποκλεισμό νεοδιόριστων και αναπληρωτών, με τα σωματεία να αναδεικνύουν τα αιτήματα για κάλυψη των μορφωτικών αναγκών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Η κινητοποίηση εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που συζήτησαν στη παναττική σύσκεψη στις 16/1 δεκάδες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα και την κοινή μας δράση ενάντια στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα επίπεδα», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», σημειώνοντας πως οι πλειοψηφίες των ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απέρριψαν την πρόταση για κλιμάκωση με νέα απεργιακή κινητοποίηση. Και τονίζει: «Συνεχίζουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια καθολική υποχρεωτική ασφάλιση, για εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών». Αντίστοιχα καλέσματα απευθύνουν και άλλα σωματεία εκπαιδευτικών.

Αποφάσεις για απεργία

Καθημερινά πληθαίνουν τα συνδικάτα που παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ηρακλείου και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Παράλληλα συνεχίζεται η αγωνιστική προετοιμασία, με συσκέψεις και συνελεύσεις τις οποίες οργανώνουν σωματεία και φορείς:

-- Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με ομιλητή τον Θανάση Γκώγκο, σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, στην Κω.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Νίκης 4, Σύνταγμα).

-- Εκδήλωση ενημέρωσης - συζήτηση διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη οι Α' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51).

-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Πάτρας καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 31/1 στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής οργανώνει συζήτηση - ενημέρωση την Κυριακή 2/2, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 3/2, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Παραρτήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης του Σωματείου, στην οδό Μυκηνών 17 (Μπότσαρη - Δελφών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ