INTIME NEWS |
Το ΚΚΕ, συνεπές στη στάση αρχών που κρατά απέναντι στο θεσμό του ΠτΔ ως θεματοφύλακα του αστικού πολιτικού συστήματος και της πολιτικής των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως του προσώπου του υποψηφίου, ψήφισε «παρών».
Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επικαλέστηκε από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Ωστόσο έστειλε επιστολή στήριξης της Αικ. Σακελλαροπούλου, η οποία βέβαια δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Επίσης απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος, για λόγους υγείας, οι οποίοι δήλωσαν πως αν ήταν στη βουλή θα ψήφιζαν υπέρ, ο Αλ. Μεϊκόπουλος, ο οποίος δεν πρόλαβε την ψηφοφορία λόγω βλάβης του οχήματός του όπως δήλωσε, και ο Κ. Ζουράρις, χωρίς να στείλει επιστολή στήριξης. Από το ΜέΡΑ25 απουσίαζε η Κων. Αδάμου, επίσης λόγω αδιαθεσίας. Απουσίαζαν ακόμα ο Αγ. Συρίγος από τη ΝΔ και οι Γ. Κατρούγκαλος και Γ. Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ψήφισαν υπέρ με επιστολική ψήφο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γνωστοποίησε στην Αικ. Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, μεταβαίνοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τελετή ορκωμοσίας της έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάρτη, προκειμένου την επομένη, 14 Μάρτη, οπότε και λήγει η 5ετής θητεία του σημερινού ΠτΔ, Π. Παυλόπουλου, η Αικ. Σακελλαροπούλου να αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά της.
Ο Κ. Τασούλας κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στη νεοεκλεγείσα χαιρέτισε τη «συναινετική» «με το παραπάνω» εκλογή της, προσθέτοντας πως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προερχόμενη συνεπώς από αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της Δικαιοσύνης», έχει το «παράστημα» να είναι «εκφραστής της ενότητος του έθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα (...) και στο εξωτερικό όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας».
Στην αντιφώνησή της η νέα ΠτΔ δεσμεύτηκε ότι «θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας». Είπε ότι η Ελλάδα, ως «από πολλά χρόνια μέλος της ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή» και πως προτεραιότητές της είναι «η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη».
Αργότερα σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε».
Αλλωστε η εκλογή του ΠτΔ αυτήν τη φορά έγινε στη βάση νέου θεσμικού πλαισίου, αυτού που διαμόρφωσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - πέραν κάποιων διαφωνιών στα διαδικαστικά - και το οποίο προβλέπει απεμπλοκή της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα που θέλει το κεφάλαιο.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε νέες δημοσιονομικές πολιτικές», υπογράμμισε χτες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας αναφορικά με τις αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» που ξεκίνησαν στην Αθήνα, με φόντο τον 5ο κύκλο «ενισχυμένης εποπτείας».
Πρόκειται βέβαια για την προσπάθεια διαμόρφωσης των αναγκαίων συνθηκών έτσι ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες παρεμβάσεις με άξονα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τον ίδιο στόχο έρχεται να υπηρετήσει και το «αίτημα» της κυβέρνησης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (από το 2021), όπως επίσης και για την αξιοποίηση του εκάστοτε «υπερπλεονάσματος» (με βάση βέβαια την κατακρεούργηση κοινωνικών δαπανών και τη φοροληστεία απέναντι στο λαό) την επόμενη χρονιά από την οποία δημιουργήθηκε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας τους άξονες με τις κυβερνητικές προτεραιότητες που τέθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης με τα κλιμάκια των «θεσμών», εστίασε στα παρακάτω:
-- Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που διαμορφώνονται σήμερα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μεσοσταθμικά στο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 - 2060. Η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπα το αίτημα αυτό και προτίθεται να το βάλει επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» την περίοδο Απρίλη - Μάη, και αφού προηγουμένως η Γιούροστατ θα έχει «πιστοποιήσει» την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2019, που φαίνεται να είναι δεδομένη.
Ως άμεσο ζήτημα η κυβέρνηση θέτει την εξαίρεση από τη στοχοθεσία των πλεονασμάτων των κονδυλίων που αφορούν τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα θα έρθει να «κουμπώσει» με την ανάγκη της λεγόμενης «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, δηλαδή με την ομαλή αποπληρωμή του μέχρι το 2060. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα «έκθεση αξιολόγησης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δημοσιοποιείται στις 27 Φλεβάρη) θα περιέχει και τη νέα έκθεση «βιωσιμότητας», που βέβαια θα αποτελέσει και τη βάση εκκίνησης σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της στοχοθεσίας για τα «πλεονάσματα».
Στην προηγούμενη «έκθεση αξιολόγησης» η Κομισιόν εμφάνιζε ως βασικό σενάριο την πτωτική τάση του κρατικού χρέους, που όμως θα παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι και το 2041, ενώ με το «αρνητικό σενάριο» θα αρχίσει να διογκώνεται και πάλι μετά τις αρχές της δεκαετίας του 2040.
-- Τη δυνατότητα μεταφοράς του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος, ώστε η υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου για κάθε έτος να επιτρέπει την ισόποση μείωσή του την επόμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις στήριξης της «επιχειρηματικότητας», με άνεση χρόνου. Σήμερα, τα αδιάθετα υπερπλεονάσματα (τα ποσά που υπερβαίνουν τον αντιλαϊκό στόχο) τοποθετούνται στο τέλος της κάθε χρονιάς στο «μαξιλάρι ασφαλείας», που με τη σειρά του διασφαλίζει την εξόφληση του κρατικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθένα από τα παραπάνω «αιτήματα» ενδέχεται να αξιολογηθεί ανεξάρτητα από τους «θεσμούς» ή και να αποφασιστούν συνδυαστικά, επιβεβαιώνοντας ότι συνδέονται με την «ανάλυση βιωσιμότητας» χρέους που θα εκπονήσουν οι «θεσμοί».
Η ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων με τους «θεσμούς» περιλάμβανε τις εξελίξεις στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών και την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζε πως υπάρχουν πιθανοί «καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη», που προκύπτουν από τη διαρκή υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ουσιαστικά τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ «οι μεσοπρόθεσμες επιδόσεις αναφορικά με την ανάπτυξη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».
Σχετικά με τη δυνατότητα μετάπτωσης των οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό από τη ρύθμιση των 12 δόσεων στις 24 δόσεις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι νεότερο και ανακοινώσιμο.
Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η αποστολή των «θεσμών» στην Αθήνα, για αυτή τη φάση, ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή με θέμα τη συνολική επισκόπηση της κατάστασης.
Θυμίζουμε ότι η συζήτηση γύρω από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αφορά και την «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.
Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων τέθηκε και σε συνάντηση των «θεσμών» με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες θέτουν ζήτημα απόκτησης προνομίου στους πλειστηριασμούς σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές, δηλαδή να ικανοποιούνται πρώτοι σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό κ.λπ.
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι «θεσμοί», καθώς βέβαια και οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, βάζουν στο τραπέζι ζήτημα γρήγορης ικανοποίησης για περίπου 700.000 αιτήματα των τραπεζών που αφορούν καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια ιδιωτών, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν με κρατική εγγύηση πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, σε κατηγορίες όπως σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι, καθώς και σε επιχειρήσεις. Σήμερα τα δάνεια αυτά βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και οι τράπεζες αξιώνουν την αποπληρωμή τους από το κράτος, που έχει αναλάβει την εγγύησή τους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει καταρτίσει σχέδιο που προβλέπει τη σταδιακή αντιμετώπιση του ζητήματος σε βάθος 7ετίας, ενώ οι «θεσμοί» ζητούν να περιοριστεί κάτω από την 5ετία.
Συνεχίζεται απτόητη, εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου, η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 10 τουρκικά «F-16» και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, συμμετέχει σήμερα και αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το πρόγραμμά του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συμμετοχή σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», για τα «πράσινα» αρπακτικά, συναντήσεις με «επενδυτές» και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, π.χ. τον πρόεδρο της «Microsoft» Μπ. Σμιθ, τον επικεφαλής της «Google» για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Μ. Μπρίτιν, κ.ά.
Παράλληλα, προγραμματίζεται να έχει επαφές σήμερα με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Αν. Καρενμπάουερ, και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπ. Λεμέρ, ενώ αύριο Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τον πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό, αλλά και με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Ν. Μπαρζανί.