ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛ ΝΤΕ ΜΑΡΝ ΓΑΛΛΙΑΣ
Η διεθνιστική αλληλεγγύη μάς δίνει δύναμη

Ευχαριστήρια επιστολή στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ

Από τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου της Βαλ ντε Μαρν στα περίχωρα του Παρισιού
Από τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου της Βαλ ντε Μαρν στα περίχωρα του Παρισιού
Το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (UD CGT Val de Marne) Γαλλίας στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ, όπου σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ,

Καθώς βρισκόμαστε σε ιστορικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη Γαλλία με την ενεργή δράση της CGT κατά της ιδιωτικοποίησης του συστήματος συνταξιοδότησης με το σύστημα των πόντων, με το αίτημά μας υπέρ του δικαιώματος συνταξιοδότησης στην ηλικία των 60 ετών, για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το σύστημα ανταμοιβής με την πάροδο του χρόνου, τον άμεσο τερματισμό των μισθολογικών διαφορών μεταξύ γυναικών και ανδρών, το τέλος των πολύ χαμηλών συντάξεων και της φτώχειας, θέλουμε να σας στείλουμε σε όλους, αγαπητοί σύντροφοι, τις ευχές μας για το 2020 για ευτυχία και επιτυχία!

Είναι ευκαιρία για το Εργατικό Κέντρο μας να σας ευχαριστήσει, αγωνιστές και ηγέτες της ΠΣΟ, να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα συνδικάτα που έχουν στείλει μηνύματα αλληλεγγύης ως μέρος της εκστρατείας της ΠΣΟ για την υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη Γαλλία!

Βεβαιωθείτε ότι έχουν μεταφερθεί όλα αυτά τα μηνύματα, οι ενέργειές σας, τα τραγούδια και συνθήματά σας στους απεργούς και στους αγωνιστές μας! Αυτά τα μηνύματα όχι μόνο συμβάλλουν στο να δίνουν θάρρος και αποφασιστικότητα στους απεργούς, ενισχύουν επίσης την ιδέα ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι υπάρχει μια και μοναδική εργατική τάξη με ίδιες φιλοδοξίες και ίδιους εχθρούς, ανεξάρτητα από τον τόπο γεννήσεώς μας, την καταγωγή και τη χώρα που ζούμε και εργαζόμαστε.

Την εποχή που οι ιμπεριαλιστές και οι φασίστες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν τις προκλήσεις, όταν ο Τραμπ και οι ΗΠΑ απειλούν για άλλη μια φορά τον κόσμο με τον πόλεμο, αξιολογούμε κάθε μέρα τη σημασία του Διεθνισμού για τον αγώνα και την αντίστασή μας.

Αγαπητοί σύντροφοι, τη στιγμή που γράφουμε αυτό το μήνυμα, το κοινωνικό κίνημά μας περνάει μια κρίσιμη καμπή.

Η μεταμφίεση των ψευτο-υποχωρήσεων της κυβέρνησης, η νέα προδοσία των κίτρινων συνδικάτων, σε πλήρη συμπαιγνία με την κυβέρνηση, δεν καταφέρνουν να υποσκάψουν τη μαζική υποστήριξη του κόσμου στην απεργία και στον αγώνα.

Οσο για εμάς, βάζουμε όλη μας τη δύναμη στη μάχη για την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου, έτσι ώστε οι μελλοντικές συντάξεις να χρηματοδοτούνται τελικά από τα τεράστια κέρδη των εργοδοτών και τα μερίσματα ρεκόρ των μετόχων.

Ελπίζουμε να γιορτάσουμε αυτήν τη γαλλική αλλά και διεθνή νίκη των εργατών μαζί σας τις επόμενες βδομάδες.

Σας ευχόμαστε ξανά από εδώ ένα όμορφο, μαχητικό και νικηφόρο 2020!».

ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο η νέα πανεθνική απεργία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα 24ωρη πανεθνική απεργία έχει προγραμματιστεί αύριο στη Γαλλία, καθώς συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν, με την οποία επιταχύνονται βασικές αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, χτυπιέται κι άλλο ο δημόσιος χαρακτήρας της Ασφάλισης, μειώνονται πάλι οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στρώνεται το έδαφος για μαζική εξάπλωση της επαγγελματικής αλλά και καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Μασσαλία στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι.

Σε πολλούς κλάδους και περιοχές η απεργιακή μάχη έχει ξεκινήσει από χτες, με κάλεσμα για τριήμερη απεργία που απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το ΕΚ Μασσαλίας, η Ομοσπονδία εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία κ.τ.λ., τονίζοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης, καταγγέλλοντας τις μανούβρες με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει - δήθεν - υποχωρήσεις στα μέτρα (ενώ στην πραγματικότητα απλά αναπροσαρμόζει την τακτική της διατηρώντας ανέπαφο τον πυρήνα των νέων ανατροπών), αλλά και το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Είναι ενδεικτική η στάση της CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας), που έσπευσε να χαρακτηρίσει τα τεχνάσματα της κυβέρνησης «πρώτο βήμα σε σωστή κατεύθυνση», αλλά και άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων που καλούν αόριστα σε «μέρες κινητοποιήσεων», αποφεύγοντας επιμελώς - αλλά και εμποδίζοντας - την πετυχημένη διοργάνωση απεργιών, έχοντας ήδη στρώσει για χρόνια το έδαφος για τις ανατροπές, συμμετέχοντας σταθερά σε «κοινωνικούς διαλόγους» κ.τ.λ.

Ενδεικτικό των αγωνιστικών διαθέσεων που υπάρχουν είναι και το ότι υπάρχουν χώροι όπου γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις αρχές Δεκέμβρη, όπως πολλές γραμμές στο μετρό του Παρισιού, αλλά και σιδηροδρομικοί (π.χ. στις Βερσαλίες).

Μαζί με τις απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Χτες το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί στο Παρίσι, στο 12ο διαμέρισμα, συναυλία αλληλεγγύης στις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορους χώρους. Επίσης, σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται απογευματινές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Το ΕΚ Μασσαλίας καλεί στις 9 π.μ. σε συγκέντρωση στην αποθηκευτική περιοχή του λιμανιού Κλε Σουντ, αλλά και σε απογευματινή - νυχτερινή κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς, στις 7.30 μ.μ. στο λιμάνι.

Ακόμα, το ΕΚ Μασσαλίας χτες ανακοίνωσε ότι την 1η Φλεβάρη οργανώνει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους απεργιακούς αγώνες και λαχειοφόρο.

ΚΙΝΑ
Αυξήθηκαν τα θύματα του νέου κοροναϊού

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν χτες ότι τα θύματα από τον νέο κοροναϊό έφτασαν τα 17 συνολικά, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες της χώρας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Λι Μπιν, δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα».

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, «αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε όλες τις «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ωστόσο προς το παρόν ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα σίγουρα στα νοσοκομεία, για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού που εκτίθεται σε ασθενείς. Πάντως, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι ήδη έχουν καταγραφεί μολύνσεις εργαζομένων σε υγειονομικές υπηρεσίες και αυτό δείχνει πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν σε ευρεία κλίμακα η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

Ακόμα, ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, απαντώντας σε ερώτημα για το πόσο θανατηφόρος εκτιμάται ότι είναι ο νέος κοροναϊός, είπε ότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική επιστημονική έρευνα.

Πάντως, από τον κοροναϊό έχει προσβληθεί και ο επικεφαλής της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ερευνά το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού. Ο γιατρός αυτός ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν τη Βουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός και δήλωσε ότι του έγινε διάγνωση και η κατάστασή του «είναι καλή» και ότι «σύντομα θα κάνει και εμβόλιο».

Μέχρι και χτες την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί κυρίως στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο, Χονγκ Κονγκ).

Στην Αυστραλία, ο άνδρας που είχε τεθεί σε κατ' οίκον καραντίνα στο Μπρίσμπεϊν τελικά δεν είναι φορέας του νέου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Προχτές αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ, στο Σιάτλ. Πρόκειται για έναν 30χρονο που πρόσφατα πέρασε (μέσω πτήσης που είχε ανταπόκριση) από την περιοχή Βουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι περιμένει περισσότερα κρούσματα (δεδομένων και των εκατομμυρίων που πηγαινοέρχονται καθημερινά με διεθνείς πτήσεις από και προς την Κίνα) και ανέφερε ότι έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ για τον εντοπισμό του ιού, με το οποίο θα διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγου.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φτάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναΐό. Το Χίθροου θεωρείται το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, περίπου 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα.

Στη χώρα μας, μετά από σύσκεψη επιστημόνων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου ιού και τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

Ωστόσο, χτες σήμανε συναγερμός, όταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το μωρό μιας οικογένειας Κινέζων που μόλις είχε αφιχθεί, εμφάνισε υψηλό πυρετό. Ο παιδίατρος που το εξέτασε έκρινε απαραίτητη τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο «Παίδων». Οι εξετάσεις έδειξαν τελικά ότι το μωρό είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε «απομόνωση».

ΙΤΑΛΙΑ
Ο ντι Μάγιο παραιτήθηκε από την ηγεσία του M5S

ΡΩΜΗ.--

Ο Λουίτζι ντι Μάγιο ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του από την ηγεσία του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S). Είχαν προηγηθεί νέες αποχωρήσεις βουλευτών από το M5S, αυτές των Μικέλε Νίτι και Νάντια Απρίλε, ανεβάζοντας σε 18 τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχαν φύγει μόνο τις τελευταίες βδομάδες. Από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (άνοιξη 2018) έχουν αποχωρήσει 31.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, ο πρώην υπουργός Βίτο Κρίμι αναμένεται να αναλάβει χρέη υπηρεσιακού επικεφαλής, μέχρι το γενικό συνέδριο του «Κινήματος», που έχει προγραμματιστεί στα μέσα Μάρτη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα ποσοστά του «Κινήματος» να έχουν κατρακυλήσει στο 15%-16% (το 2018 είχε 33%, στην πρώτη θέση).

Σημειωτέον ότι αρκετοί από τους αποχωρήσαντες έφυγαν και προσέγγισαν τη «Λέγκα», με την οποία το «Κίνημα» συγκυβερνούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόσφατα, από το κόμμα έφυγε και ο γερουσιαστής Τζιανλουίτζι Παραγκόνε, μετά από απόφαση των πειθαρχικών οργάνων που τον απέπεμψαν, αφού εκείνος καταψήφισε το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι τον Παραγκόνε υπερασπίστηκε ο Στέφανο Φασίνα, στέλεχος των «Ελεύθερων και Ισων» - που στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση - δηλώνοντας ότι «η πολιτική διαφωνία που προέρχεται από σοβαρά επιχειρήματα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συζήτηση και πολιτικές διασαφηνίσεις και όχι με πειθαρχικά μέτρα».

Οι εσωκομματικές διαφωνίες φαίνεται ότι ξετυλίγονται κυρίως γύρω από ζητήματα οικονομίας αλλά και εξωτερικής πολιτικής, το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που καλύτερα θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου, για τους όρους διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, για τα περιθώρια «ευελιξίας» στην εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ κ.τ.λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ