ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ποδαρικό» για το κεφάλαιο, μόνιμο «κυνηγητό» για τα λαϊκά στρώματα

Τις «προτεραιότητες» της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα χρονιά παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρονιάς για το Χρηματιστήριο Αθηνών, λέγοντας πως αυτές είναι η «υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη» για λογαριασμό του κεφαλαίου, η «αναδιανομή του εισοδήματος με στόχο την κοινωνική συνοχή», η «αναδιανομή» δηλαδή της φτώχειας ανάμεσα στο λαό, και η «βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών» μέσω, υποτίθεται, της μεγαλύτερης μείωσης της φορολογίας, την ώρα που η φοροληστεία του λαού συνεχίζεται και αυξάνεται τη νέα χρονιά, η «ενίσχυση της ρευστότητας» και η «αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων» για το κεφάλαιο, όπως και η «ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου». Ολα αυτά, στο φόντο του πρόσφατου προϋπολογισμού που συμπυκνώνει το «ποδαρικό με το δεξί» για το κεφάλαιο, μέσα από τα νέα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές και κυρίως την ένταση της εκμετάλλευσης, μέσα από την καθήλωση και υποχώρηση του κατώτατου μισθού, το νέο χτύπημα στις ΣΣΕ, αλλά και το Ασφαλιστικό που επίκειται, όπως βέβαια και το μόνιμο «τσεκούρι» για τις κάθε είδους δαπάνες για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, έργα υποδομής κ.ο.κ.

Κυνηγητό και «ψιλή κρησάρα» στα λαϊκά στρώματα...

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την τελευταία, τετράμηνη παράταση, για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και άλλους πιστωτές για τις επιχειρήσεις, όπως και για τα χρέη επαγγελματιών και αγροτών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με τη νέα προθεσμία να λήγει στις 30 Απρίλη.

Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκεται από την 1/1 και η ρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, με στόχο να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι «στο ταμείο», σύμφωνα με την οποία οι αρρύθμιστες «οφειλές» για τα κάθε είδους χαράτσια προς το Δημόσιο μπορούν να καταβληθούν σε 24 (για τακτικές οφειλές όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.) ή σε 48 δόσεις (για έκτακτες εισφορές όπως π.χ. ο φόρος κληρονομιάς).

Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποτυπώνουν ότι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες αδυνατούν να σηκώσουν τα έτσι κι αλλιώς δυσθεώρητα βάρη της φοροληστείας και των κάθε λογής χαρατσιών, ενώ η «κρησάρα» των κριτηρίων πετάει εκτός ρυθμίσεων ακόμα περισσότερους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα προηγούμενα 2,5 χρόνια λειτουργίας του μηχανισμού:

-- Από τους 19.119 ελεύθερους επαγγελματίες που ξεκίνησαν τη διαδικασία, μόλις 11.567 πέρασαν τα κριτήρια, τελικά υποβλήθηκαν 3.355 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν μόλις 799 αιτήσεις σε ό,τι αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και 1.070 αιτήσεις προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

-- Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, 1.586 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 1.134 πέρασαν την «κρησάρα», 381 υπέβαλαν αιτήσεις, ενώ μόλις 157 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν προς την ΑΑΔΕ και 144 προς το ΚΕΑΟ.

-- Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, 41.952 ξεκίνησαν τη διαδικασία, 10.276 πέρασαν την επιλεξιμότητα, υποβλήθηκαν 3.218 αιτήσεις και τελικά μέσα από διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις τα χρέη ρυθμίστηκαν σε 433 περιπτώσεις.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και γιατί η κυβέρνηση επισπεύδει να βάλει το επόμενο διάστημα ακόμα πιο μέσα το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να πληρώσουν το βαρύ χαράτσωμα, με την «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», το νέο μηχανισμό για να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», να αποτελεί προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο την «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη - με φόντο και την τυπική λήξη της παρεχόμενης προστασίας και στην πρώτη κατοικία. Για τη «λειτουργικότητα» του νέου πλαισίου θα τεθεί σε εφαρμογή το μαζικό φακέλωμα, η «ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπου θα ενσωματώνονται όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί (ρυθμίσεις χρεών σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.ά.).

...χρήμα με ουρά για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, με δύο Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και Επενδύσεων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα «προικίζεται» με επιπλέον 590 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τροφοδοτήσει με νέα προνόμια και «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, με το συνολικό ύψος των σχετικών κεφαλαίων να ανέρχεται πλέον στα 1,6 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα, ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ, έχει τίτλο «Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης (π.χ. factoring, leasing, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης, trade finance κ.λπ.)» και στόχο «τη δημιουργία προϋποθέσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου εργασιών των επιχειρήσεων, επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη (R&D) κ.ά.», αλλά και την επιδότηση για την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.

Το δεύτερο, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων, έχει ως στόχο τη «δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, την παραπέρα «ενίσχυση» δηλαδή των «γραμμών» χρηματοδότησης και του φτηνού δανεισμού για το νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας των ομίλων.


Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λονδίνο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Λονδίνο από 10 έως 12 Γενάρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Παρασκευή 10/1

  • Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη «Καρλ Μαρξ».
  • Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθεί το μνημείο για τους νεκρούς Σοβιετικούς στρατιώτες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Soviet War Memorial.
  • Στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Tate, όπου εκτίθεται ο πίνακας του Πίτερ ντε Φραντσία «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη».
  • Στις 5 μ.μ. θα επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο.

Σάββατο 11/1

  • Στη 1 μ.μ. θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση της ΤΟ Δυτικής Ευρώπης με θέμα: «Επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των κοινωνικών αναγκών;».
  • Στις 8 μ.μ. θα παρευρεθεί στη συνεστίαση της ΤΟ Δυτικής Ευρώπης, στην αίθουσα της Κυπριακής Παροικίας.

Κυριακή 12/1

  • Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί τον τάφο του Καρλ Μαρξ και θα καταθέσει στεφάνι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ