ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση με αφορμή τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Σε αναλυτικό ενημερωτικό κείμενο της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, σημειώνεται:

«Α) Ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αποτελούν κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο σχολείο. Συνολικά στην Εκπαίδευση αυτήν τη στιγμή εργάζονται πάνω από 37.000 αναπληρωτές - συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και περίπου 5.000 ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Μόνο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση φέτος και μέχρι στιγμής εργάζονται 15.524 συνάδελφοι. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να γίνουν κάποιοι λίγοι διορισμοί λόγω της τραγικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες αναπληρωτές. Ακόμα και η υπουργός Παιδείας αναγνωρίζει πως "είναι γερασμένο το κομμάτι των μόνιμων εκπαιδευτικών". Οι λίγοι αυτοί διορισμοί όμως δεν πρόκειται να ισορροπήσουν ούτε καν την ψαλίδα μεταξύ προσλήψεων - αποχωρήσεων. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποχωρήσει περίπου 35.000 συνάδελφοι. Μόνο το καλοκαίρι του 2019 αποχώρησαν 2.500! Οι αντασφαλιστικοί νόμοι που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς μέχρι τα 67 χρόνια μέσα στην τάξη αλλά και οι νέες ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης αντικειμενικά εγκλωβίζουν χιλιάδες συναδέλφους στην εργασία. Με τις πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με την πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ η ελαστική εργασία και το ποσοστό των αναπληρωτών θα μεγαλώνουν. Μόνο σε αντιπαράθεση με αυτήν την πολιτική υπάρχει λύση.

Β) Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάζεται, κάτω από το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων του περασμένου Γενάρη, αλλά και κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων των σχολείων από εκπαιδευτικούς, να προχωρήσει τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους θεσμοθετήσει. Οι ίδιοι που σήμερα περηφανεύονται για τους 4.500 διορισμούς είναι που έταξαν τα προηγούμενα χρόνια 20.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ διατηρεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσα από το οποίο οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μπαίνουν στην "πρέσα" των δημοσιονομικών περικοπών και προετοιμάζει νέο κύκλο αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου (βλ. αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, νέα εμπόδια και "φίλτρα" στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, νέες ανατροπές στα ωρολόγια προγράμματα κ.ά.).

Γ) Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι 4.500 διορισμοί αλλά και οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, αλλά και όπως φαίνεται και οι όποιοι διορισμοί στη Γενική Αγωγή, δηλαδή ο νόμος - σφαγείο 4589/19 του Γαβρόγλου, που κατά τ' άλλα θα καταργούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργεί τεράστιες αδικίες. Ερχεται σε αντίθεση με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων.

Με τους νέους πίνακες του ΑΣΕΠ επί της ουσίας τσακίζεται η προϋπηρεσία χιλιάδων συναδέλφων που για χρόνια γυρίζουν όλη τη χώρα και που χωρίς αυτούς τα σχολεία δεν θα λειτουργούσαν. Απαξιώνεται το πτυχίο των πανεπιστημιακών σχολών, το οποίο μετατρέπεται σε ένα επιπλέον "προσόν". Θεσμοθετούνται ο άκρατος ανταγωνισμός, το κυνηγητό χαρτιών και πιστοποιήσεων, η εμπορευματοποίηση της ίδιας της ζωής των εκπαιδευτικών (μονίμων, αναπληρωτών, αποφοίτων). Χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές αλλά και απόφοιτοι ζουν σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στους χιλιάδες συναδέλφους: "Μαζέψτε προϋπηρεσία, υπηρετήστε στα δυσπρόσιτα για να διπλασιάσετε τα μόριά σας, δώστε ΑΣΕΠ για να διοριστείτε"... Σήμερα, αυτοί οι συνάδελφοι βιώνουν την απόλυτη εξαπάτηση και τον εμπαιγμό. Οι πάνω από 2.000 παραιτήσεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς είναι αποτέλεσμα αυτής της κοροϊδίας. Οσο συνεχίζεται ο εμπαιγμός οι παραιτήσεις αναπληρωτών θα πολλαπλασιάζονται. Τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων θα οξυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα μας βρει μαχητικά απέναντι κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει οποιεσδήποτε ποινές αποκλεισμού.

Δ) Η εφαρμογή του νόμου 4589/19 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και αποκλεισμούς συναδέλφων, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των 2.000 απορριφθέντων υποψηφίων από τους πίνακες των προκηρύξεων 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019 και 3ΕΑ/2019. Η απόρριψή τους από τους πίνακες δεν θα σημάνει μόνο τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία διορισμού αλλά τους αποκλείει και από την ενδεχόμενη πρόσληψή τους ως αναπληρωτών για τα επόμενα 3 χρόνια! Οι συνάδελφοι αυτοί ουσιαστικά μένουν εκτός Εκπαίδευσης αφού ο τριετής αποκλεισμός θα σημάνει αυτόματα και τη ραγδαία πτώση της σειράς τους στους πίνακες. Η μη καταβολή παραβόλου των 3 ευρώ δεν έγινε με κάποιο δόλο. Είναι πραγματικά τραγικό μία παραπλανητική πληροφορία του συστήματος αιτήσεων να οδηγήσει συναδέλφους στην ανεργία. Εδώ πραγματικά η κυβερνητική - κρατική αναλγησία σπάει κόκαλα που αρνείται πεισματικά να επιλύσει νομοθετικά το πρόβλημα. Πολλά είναι ακόμα τα λάθη στη μοριοδότηση, στις καταγραφές προϋπηρεσίας κ.τ.λ. Η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση εμφανίστηκαν ανάλγητοι στην αντιμετώπιση αυτών των αδικιών.

Ε) Η κατανομή των 4.500 θέσεων, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, ανά κλάδο και ειδικότητα, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος και τις τεράστιες ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Με τον ελάχιστο αριθμό διορισμών ήταν δεδομένο ότι όποια κατανομή και αν γινόταν θα ήταν άδικη. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η στάση μιας σειράς δυνάμεων που επικέντρωσαν την αντιπαράθεση στο θέμα της κατανομής τροφοδοτώντας μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση. Παντού, σε όλους τους κλάδους, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πραγματικών αναγκών και κατανομής. Αν λάβουμε ως βάση για τις ανάγκες τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν φανερώνει τις πραγματικές ανάγκες, που είναι πολύ μεγαλύτερες) φαίνεται η μεγάλη απόσταση. Ειδικά στην Α/θμια Εκπαίδευση, το σύνολο των συναδέλφων ειδικοτήτων (Θεατρολόγοι, Εικαστικοί, Μουσικοί, Γυμναστές, Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών) εξαιρείται εντελώς από τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Είναι πραγματική απαξίωση του παιδαγωγικού ρόλου των ειδικοτήτων συνολικά στην Εκπαίδευση, με σοβαρές επιπτώσεις στη μόρφωση των μαθητών. Ερχεται σε αντίθεση με τη θέση που ξεκάθαρα διατυπώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ: Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο. Αντίστοιχα, στη Β/θμια ένας ολόκληρος κλάδος (ΠΕ 04-Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Γεωλόγοι) πετάχτηκε ουσιαστικά έξω από τα Τμήματα Ενταξης (με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να μην μπορεί να διδαχτεί Χημεία και Βιολογία σε αυτά). Στο ΕΕΠ/ΕΒΠ καλύπτεται μόνο το 21% των κενών ενώ υπάρχουν φυσικά και πολλά άλλα αντίστοιχα παραδείγματα.

ΣΤ) Η στάση των πλειοψηφιών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στην ουσία λειτούργησε ως άλλοθι στην κυβερνητική εξαπάτηση. Οι πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον κλάδο και βασικά απέναντι στους αναπληρωτές για έναν βασικό λόγο: Πολέμησαν και πολεμούν σθεναρά το αίτημα για μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση. Είναι απαράδεκτο συνδικαλιστικές δυνάμεις και πλειοψηφίες συνδικάτων να αξιοποιούν την ίδια φρασεολογία με το υπουργείο Παιδείας και να χαρακτηρίζουν το αίτημα της μονιμοποίησης λαϊκισμό και ανέξοδη αιτηματολογία... ακόμα και παράνομο! Οι πλειοψηφίες αυτές καλλιεργούν συνειδητά τον διαχωρισμό μέσα στο εκπαιδευτικό κίνημα π.χ. ανάμεσα σε Α/θμια και Β/θμια αλλά και ανάμεσα σε διάφορες ειδικότητες. Δεν μπορούν να υπηρετήσουν την αναγκαία ενότητα στο κίνημα αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του αγώνα το επόμενο διάστημα. Είναι απόλυτη ανάγκη να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός πρώτα και κύρια σε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ως Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ θέλουμε να τονίσουμε ότι:

  • Τώρα είναι ώρα μέσα στον κλάδο των Εκπαιδευτικών να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση. Ενότητα μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών συναδέλφων, μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, μεταξύ όλων των ειδικοτήτων. Κανείς δεν πρέπει να "δείξει" ως αντίπαλο τον συνάδελφο που πιθανόν "κερδίζει" μια θέση στους πίνακες. Αντίπαλός μας είναι η πολιτική της ελαστικής εργασίας, της αδιοριστίας και της αντιεκπαιδευτικής επέλασης. Βάση της ενότητας και της κοινής μας πάλης είναι οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Καμία αναμονή από την κυβέρνηση, καμία αυταπάτη. Το επόμενο διάστημα θα δυναμώσει η αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική επίθεση.
  • Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση του άθλιου και ταξικού νόμου των απολύσεων και της ανακύκλωσης της ανεργίας, του νόμου 4589/19 και όλου του νομοθετικού πλαισίου που απαξιώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Εδώ και τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και είναι πάνω από 37.000. Κανένας αναπληρωτής απολυμένος. Τέρμα πια με το αίσχος της ελαστικής εργασίας και της αδιοριστίας. Τέρμα πια στην κοροϊδία και την εξαπάτηση!
  • Να δοθούν λεφτά για την Παιδεία, για εκπαιδευτικούς και υποδομές και όχι για το ΝΑΤΟ και τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Ο αγώνας μας χρειάζεται να θέτει στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες, τις δυνατότητες της εποχής μας και να μην περιορίζεται στα στενά πλαίσια των "δημοσιονομικών περιορισμών" και των "αντοχών της οικονομίας". Μόνο έτσι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη μας.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να κερδίσουμε! Τώρα ξεκινά ένας νέος, ακόμα πιο μαζικός και μαχητικός κύκλος στην πάλη μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς! Μέσα από τα σωματεία μας και τις Επιτροπές Αγώνα, μέσα από τις κινητοποιήσεις και τους απεργιακούς μας αγώνες.

Η νέα χρονιά μπορεί και πρέπει να μας βρει στους δρόμους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ