ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»

Στις 20 Γενάρη ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση για την Ιστορία της εκδοτικής δραστηριότητας του Κόμματος

Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση
Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση
Μέχρι τις 20 Γενάρη θα συνεχιστεί η έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της Οργάνωσης (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Πρόκειται για μια συλλογή από συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με δεκάδες βιβλία και άλλες εκδόσεις, που αποτελούν εκδόσεις από όλη την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα. Ογκώδεις τόμοι που με πολύ κόπο κατάφερναν οι κομμουνιστές να σπάνε τα εμπόδια της λογοκρισίας και να μπάζουν στις φυλακές, βιβλία που αξιοποιήθηκαν για τη μόρφωση των πολιτικών κρατουμένων και στα οποία φαίνονται οι σφραγίδες των φυλακών. Επίσης, στρατιωτικά εγχειρίδια του ΔΣΕ, τα οποία τυπώνονταν στο βουνό, μαζί με θεωρητικά βιβλία, όπως το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», απαραίτητο εφόδιο για τους μαχητές. Εκδόσεις που δείχνουν ότι ακόμα και στις πιο μεγάλες ανατάσεις του κινήματος, όταν η ταξική αναμέτρηση έφτανε στο απόγειό της, η διάδοση της μαρξιστικής γνώσης, του προοδευτικού βιβλίου ήταν από τα πρώτα καθήκοντα του ΚΚΕ. Κάτι που φαίνεται από τις καμουφλαρισμένες εκδόσεις σε συνθήκες παρανομίας. Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης αφιερώνεται στην εκδοτική προσπάθεια στην πολιτική προσφυγιά. Στο χώρο επίσης υπάρχουν κατοπινές εκδόσεις από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, φτάνοντας μέχρι το σημερινό εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή».

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Εκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), τις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτή για παιδιά Ελλήνων και μεταναστών

Από παλιότερη γιορτή της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών
Από παλιότερη γιορτή της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών
Γιορτή για τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 5 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

«ΟΔΗΓΗΤΗΣ»
Στις 11 Γενάρη το νέο τεύχος

Λόγω των γιορτών, το νέο τεύχος του «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει το δεύτερο Σάββατο του μήνα, στις 11 Γενάρη.

Μαζί με τον «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει ένα πολύ ενδιαφέρον ένθετο με υλικά από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με θέματα «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας» και «Τα "Τσέρνομπιλ" του καπιταλισμού, πίσω από το μύθο της "πράσινης ανάπτυξης"».

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει την Παρασκευή 10 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα Αγ. Αναργύρων), εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία με το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης και έκθεση, που θα λειτουργεί από τις 7 μ.μ.

Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Την Κυριακή 12 Γενάρη, στις 6 μ.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού του Αγωνιστή» διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο χώρο του ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον πρόεδρο του ΔΣ, κοπή της πίτας και πλούσιο καλλιτεχνικό - ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Καλούνται οι φίλοι και οι φίλες του ιδρύματος και των φιλοξενούμενων να πάρουν μέρος.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Την πρόταση της εισαγγελέα καταγγέλλει η ΟΓΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ καταγγέλλει «την προσβλητική και προκλητική για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου πρόταση της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να αθωωθεί η εγκληματική οργανωμένη δράση του ναζιστικού αυτού μορφώματος. Πρόκειται για πρόταση που αν υιοθετηθεί όχι μόνο θα αθωώσει τους φασίστες δολοφόνους, αλλά θα τους δικαιώσει, "ξεπλένοντας" την εγκληματική τους δράση, που αποδείχθηκε και μέσα από χιλιάδες ντοκουμέντα και μαρτυρίες κατά τη διάρκεια της δίκης.

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι από μόνη της η συμμετοχή γυναικών στη σύνθεση είτε ενός δικαστηρίου είτε ενός κρατικού οργάνου δεν αποτελεί τεκμήριο "προοδευτικότητας", όπως προβάλλουν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να τσακιστεί το "αυγό του φιδιού", που το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο επωάζει. Απαιτούμε την καταδίκη και την τιμωρία των ναζί - φασιστών, της εγκληματικής τους δράσης. Δυναμώνουμε την πάλη για την απομόνωση των φασιστικών - ναζιστικών ιδεών και της ρατσιστικής δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ