ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύσκεψη στις 9 Γενάρη για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα για την Ασφάλιση

Πλατύ κάλεσμα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και συνδικαλιστές

Πλατύ κάλεσμα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και συνδικαλιστές να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης και την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 9 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το άθλιο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό μέσα στο Γενάρη. Ηδη πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πολλά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να πολλαπλασιαστούν», τονίζει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του.

«Στο επίκεντρο της επίθεσης που προετοιμάζει η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη και γκρεμίζοντας ό,τι δεν είχε προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διατήρηση των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης και οι συντάξεις φτωχοκομείου στο πλαίσιο μόνο της "εθνικής εγγυημένης σύνταξης". Το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων θα εκτιναχτεί, με στόχο τα δισ. ευρώ που είναι χρήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και των συνταξιούχων, να περάσουν στα γεράκια της ιδιωτικής ασφάλισης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν μας τρομάζουν», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ OTE
Συνέχεια στην απεργία με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Από την απεργιακή περιφρούρηση στο κτίριο του Κεραμεικού
Από την απεργιακή περιφρούρηση στο κτίριο του Κεραμεικού
Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 30/12, στις 10 π.μ., συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Αιχμή στις πολυήμερες κινητοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει από τις 21/12, αποτελεί το αίτημα για την υπογραφή μίας, ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλο τον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Την Παρασκευή 27/12, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, έγινε περιφρούρηση και συγκέντρωση στο κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ) και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Απεργιακές φρουρές στήθηκαν και σε άλλα κτίρια και εγκαταστάσεις του ομίλου.

Αλληλεγγύη από τη Γαλλία

Τη στήριξη και αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ εκφράζει το κλαδικό Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών της Μασσαλίας, «Syndicat Departementale CGT FAPT Telecoms 13».«Ο αγώνας σας για να κερδίσετε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μας αγγίζει ιδιαίτερα εδώ στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση Μακρόν, στηριζόμενη από την εργοδοσία, προσπαθεί να εξατομικεύσει τα συνταξιοδοτικά μας ταμεία. Η μάχη που δίνετε για τα συλλογικά δικαιώματα, για εξίσωση όλων των δικαιωμάτων προς τα πάνω, είναι απαραίτητη για την κοινωνική πρόοδο που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Συνδικάτο σε μήνυμά του προς το ΠΑΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στη Ριτσώνα

Από την παράδοση της βοήθειας που συγκέντρωσαν σωματεία και φορείς της Εύβοιας
Από την παράδοση της βοήθειας που συγκέντρωσαν σωματεία και φορείς της Εύβοιας
Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Ριτσώνα βρέθηκαν την Τρίτη 24/12 σωματεία και φορείς της Εύβοιας, παραδίδοντας υλική βοήθεια (ρούχα, τρόφιμα κ.ά.) που συγκεντρώθηκε από συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς της περιοχής. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτό εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης.

Η αντιπροσωπεία των σωματείων και των φορέων συνομίλησε με πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με βασικότερο τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα και τα εμπόδια στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ, αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας. Επιπλέον, πάνω από 250 άτομα από τους 1.000 περίπου πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών τους, όπως της διατροφής, καθώς έχει σταματήσει η χορήγηση κάθε οικονομικής βοήθειας. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι υπάρχοντες εργαζόμενοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να καλύψουν τις πολλαπλάσιες ανάγκες.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία στη Σάμο

Την έμπρακτη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στους σεισμοπαθείς στην Αλβανία εξέφρασαν εργαζόμενοι, σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Σάμου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου και των Σωματείων Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων συγκέντρωσαν ρούχα και τρόφιμα, τα οποία θα παραδοθούν στο λαό της Αλβανίας μέσω του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Επίσης, στις 20/12 παραδόθηκαν ρουχισμός και τρόφιμα σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο λιμάνι Καρλοβάσου. Παράλληλα, έγινε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο, στο δήμο Δυτικής Σάμου και το ΚΥΤ με στόχο να μεταφερθούν σε στεγασμένο χώρο και να μην παραμένουν στο λιμάνι, εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Καταγγέλλει την απόλυση μέλους της διοίκησής του

Την τρομοκρατική και παράνομη απόλυση του μέλους της διοίκησής του Στέφανου Λαβράνου, από την εταιρεία «Unisol», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Υπενθυμίζει ότι η απόλυσή του «έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την προσπάθεια της εργοδοσίας του ξενοδοχείου "Βυζαντινό" να απολύσει συνδικαλιστή και μάλιστα τον αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Αχαΐας».

«Αυτό που η εργοδοσία δεν έχει μετρήσει καλά είναι ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Θα παλέψουμε για την ανάκληση κάθε απόλυσης με όλα τα μέσα. Κάθε απόλυση συνδικαλιστή που υπερασπίζεται τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι αιτία πολέμου για μας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να επιστρέψει ο απολυμένος στη δουλειά.

«Αυτό που λένε ορισμένοι συνάδελφοι ότι "όποιος τούς πάει κόντρα, φεύγει", ισχύει μόνο όπου βασιλεύουν η σιωπή, τα σκυμμένα κεφάλια, η αποδοχή όλων των αντεργατικών μεθοδεύσεων. Οπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά και διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, η εργοδοσία τα βρίσκει σκούρα», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι «να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να τσακίσουν το φόβο και την τρομοκρατία σε κάθε χώρο δουλειάς. Να οργανωθούν στο Σωματείο τους».

Γιορτές για τα παιδιά
Το Σάββατο 28/12

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου οργανώνει γιορτή για τα παιδιά, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Την Κυριακή 29/12

-- Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της πόλης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στην αίθουσα του 3ου ορόφου.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού διοργανώνουν γιορτή για τα παιδιά ανέργων και μεταναστών, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, αίθουσα «Πλειάδες» (Καρυταίνης 4 και Γρ. Λαμπράκη). Θα υπάρχει πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργό και θα μοιραστούν συμβολικά δώρα στα παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ