ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Καθήλωση και παραπέρα υποχώρηση των μισθών, στα ύψη η «ευελιξία»

1 στους 5 μισθωτούς κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά - Νέα υποχώρηση στον μέσο μισθό

Ενας στους πέντε μισθωτούς έχει μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά, τουλάχιστον ένας στους τρεις λαμβάνει μέχρι 700 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός το 2019 υποχώρησε κατά 2,4% σε σχέση με το 2018.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία μέσα από το ετήσιο τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 2019, από την κατάθεση των καταστάσεων προσωπικού και της μισθοδοσίας που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη καθήλωση των μισθών στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, αλλά και την παραπέρα υποχώρησή τους.

Επιβεβαιώνεται ότι η ανάκαμψη του ΑΕΠ και των κερδών του κεφαλαίου, την οποία έχουν κάνει «σημαία» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή επίθεση στην τιμή της εργατικής δύναμης, όπως και ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν εξασφαλίσει στην εργοδοσία πλήθος εργαλείων για να «απορροφά» μέτρα όπως η ελάχιστη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (από το Φλεβάρη του 2019), που τόσο διαφήμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το 35% των μισθωτών πολύ κάτω ή κοντά στον κατώτατο μισθό

Συγκεκριμένα, το 2019, το 20,46% των μισθωτών (406.416 άτομα) λάμβαναν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά, ποσά που συνδέονται με την υποαπασχόλησή τους (μερική και εκ περιτροπής εργασία).

Αλλοι 65.179 μισθωτοί (3,28%) λάμβαναν από 501 έως 600 ευρώ μεικτά και άλλοι 233.116 μισθωτοί (11,74%) είχαν μισθό από 601 έως 700 ευρώ μεικτά.

Δηλαδή, το εισόδημα του 35,38% των μισθωτών (704.711 εργαζόμενοι) κινείται είτε πολύ κάτω είτε γύρω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Από 701 έως 800 ευρώ το μήνα λάμβαναν 248.027 μισθωτοί (12,49%), από 801 έως 900 ευρώ 166.389 μισθωτοί (8,38%) και από 901 ως 1.000 ευρώ μεικτά 146.735 μισθωτοί (7,39%).

Κατά συνέπεια, σχεδόν τα 2/3 των μισθωτών (63,74%) έχουν φέτος εργατικό εισόδημα που στην καλύτερη περίπτωση μετά βίας καλύπτει τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη αυτή μάζα, 1.265.862 μισθωτοί, είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από τον μέσο μισθό, ο οποίος το 2019 ανήλθε στα 1.046,2 ευρώ μεικτά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 25,7 ευρώ (2,4%) σε σύγκριση με το 2018, όταν ήταν στα 1.071,9 ευρώ μεικτά.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία εκδηλώθηκε παρά τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού το Φλεβάρη του 2019 στα 650 ευρώ μεικτά, διαψεύδει τους προεκλογικούς προπαγανδιστικούς μύθους του ΣΥΡΙΖΑ περί «βελτίωσης της θέσης για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους», όπως βέβαια και τους αντίστοιχους μύθους της ΝΔ, η οποία, με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, έσπευσε προκλητικά να πανηγυρίσει για «τις αναπτυξιακές προοπτικές» που «αρχίζουν να αποδίδουν στο σύνολο της απασχόλησης και της οικονομίας»! Επιβεβαιώνεται ότι το ισχυρό νομοθετικό οπλοστάσιο με το οποίο οι κυβερνήσεις εξόπλισαν την εργοδοσία τα προηγούμενα χρόνια τής δίνει τη δυνατότητα να κρατά καθηλωμένη την τιμή της εργατικής δύναμης ή και ακόμα να τη μειώνει, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να μην υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και την τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Στο 30% η υποαπασχόληση

Απ' αυτήν την άποψη, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 μόνο το 69,2% των μισθωτών εργάζονταν με πλήρη απασχόληση, ενώ το υπόλοιπο 30,8% υποαπασχολούνταν (611.854 μισθωτοί).

Μάλιστα το 18,28% των μισθωτών εργάζονταν από 1 έως 20 ώρες τη βδομάδα, με το 1/3 αυτών να απασχολούνται από 1 έως 10 ώρες τη βδομάδα.

Παράλληλα, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» επιβεβαιώνουν ότι παρά τον μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού συγκεντρώνεται στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σε 265.212 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα κατά το τρέχον έτος, με σύνολο μισθωτών 1.986.336 άτομα, μόλις 642 απ' αυτές, με πάνω από 250 εργαζόμενους η καθεμιά απασχολούσαν συνολικά 533.591 εργαζόμενους ή το 25,5% του συνόλου των μισθωτών. Αντίστοιχα, 3.851 επιχειρήσεις, με εργατικό δυναμικό από 50 έως 249 εργαζόμενους η καθεμιά, απασχολούν συνολικά 378.841 μισθωτούς ή το 18,1% του συνόλου των μισθωτών. Δηλαδή μόλις 4.493 μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,7% του συνόλου τους, απασχολούν 912.009 μισθωτούς ή το 43,8% των μισθωτών.

Στον αντίποδα, μια «θάλασσα» μικρών επιχειρήσεων, που ανέρχονται στις 191.823, με προσωπικό από 1 έως 4 εργαζόμενους, ενώ αποτελούν το 72,3% του συνόλου των επιχειρήσεων απασχολούν το 16,45% του συνόλου των μισθωτών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συνέδριο - παρακαταθήκη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος

Παρουσίαση της εισήγησης από τον Ν. Εξαρχο
Παρουσίαση της εισήγησης από τον Ν. Εξαρχο
Με κεντρικό σύνθημα «Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας, για σύγχρονες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, δουλειά με δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/12 το 17ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων, η έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού επιβεβαίωσαν την απόφαση των εργατών να αφήσουν πίσω τους εργατοπατέρες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που μέχρι το 2016 από τη θέση της ηγεσίας του ΕΚΙ ήταν οι καλύτεροι συνομιλητές των μεγαλοεργοδοτών, και να συνεχίσουν να βαδίζουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις ενάντια στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις.

Τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων παρουσίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Εξαρχος, στην εισήγηση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην οργάνωση δεκάδων απεργιών, στους νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων στα «Market IN» και στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης», στην πραγματοποίηση τριών πανηπειρωτικών συλλαλητηρίων, στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη βάση του Ακτίου.

Οσον αφορά στις μάχες του επόμενου διαστήματος, ξεχώρισε η ανάγκη για προετοιμασία ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με απόφαση για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία. Στο μέτωπο των ΣΣΕ, το Εργατικό Κέντρο ιεραρχεί ψηλά την προσπάθεια για την υπογραφή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης στην πτηνοτροφία, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα του αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, της πάλης για την Υγεία και την Πρόνοια.

Στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στάθηκε στη διαπάλη του ταξικού εργατικού κινήματος με τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Τόνισε την ανάγκη για ζωντανά Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, τα οποία ο εργάτης θα έχει σαν «δεύτερο σπίτι» του και όχι συνδικάτα και ηγεσίες - τσιράκια των αφεντικών. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεχώρισε το καθήκον να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση των εργατών, στη ζωντάνια στη λειτουργία των συνδικάτων, στη μαζικότητά τους.

Στο τέλος της διαδικασίας, το Σώμα ενέκρινε ψηφίσματα στήριξης στον αγώνα που δίνει η εργατική τάξη της Γαλλίας ενάντια στο τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στους μικρομεσαίους αγρότες που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις καθώς επίσης και στο Σωματείο Μεταλλωρύχων του ορυχείου χρωμίου Μπουλκίζα στην Αλβανία, που ζητά την επαναπρόσληψη του προέδρου του ο οποίος απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μέρισμα για όλους χωρίς αποκλεισμούς

«Μέρισμα σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς». «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»: Αυτά είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), λίγη ώρα πριν από το συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε συνάντηση με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, που τάσσεται ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων, των συντάξεων και των θεραπειών ΑμεΑ, ενάντια στα σφαγεία του ΚΕΠΑ και την περικοπή του αριθμού των αναπήρων δικαιούχων του μερίσματος.

Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κονδυλίου και του αριθμού των δικαιούχων του μερίσματος, ενιαία δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Πρόνοια.

Οπως επισημάνθηκε, το μέρισμα της κυβέρνησης αφορά μόλις 25.000 οικογένειες αναπήρων, ενώ όσα δίνονται «είναι ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που μας πήραν τα προηγούμενα χρόνια, από αυτά που θα μας πάρουν με τον προϋπολογισμό του 2020 και με το Ασφαλιστικό του Βρούτση». Κατήγγειλαν συγκεκριμένα το τσεκούρωμα 173 εκατ. ευρώ μόνο από τα επιδόματα των ΑμεΑ, πάνω από 50 εκατ. ευρώ από τις θεραπείες για την Ειδική Αγωγή, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα τόσα για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

«Τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου για την Πρόνοια συνυπέγραψε και ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει η ΣΕΑΑΝ και προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα της το επόμενο διάστημα με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Ξεκινά αύριο η απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ

Απεργιακές κινητοποιήσεις στον όμιλο ΟΤΕ ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 12 Γενάρη, με την ΕΣΚ ΟΤΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή και να τονίζει την ανάγκη να κάνουν οι εργαζόμενοι δική τους υπόθεση την προετοιμασία, οργάνωση και επιτυχία της απεργίας, για τη διεκδίκηση μίας, ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο (μητρικής, «Cosmote», θυγατρικών, ενοικιαζόμενων, εργολαβικών), με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Στην κατεύθυνση αυτή καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο και κτίριο, στη δημιουργία απεργιακών επιτροπών που αναλαμβάνουν την ευθύνη οργάνωσης, εκτίμησης και κλιμάκωσης του αγώνα, πραγματοποίηση κινητοποιήσεων ενάντια στην εργοδοσία και στο υπουργείο Εργασίας, την επανεκτίμηση της κατάστασης μέσα από νέες Γενικές Συνελεύσεις.

Σήμερα Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος). Θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην «e-Value», χωρίς τους διαχωρισμούς και τις διακρίσεις που επιβάλλει η εργοδοσία.

Στο μεταξύ, χτες, με μια άθλια ανακοίνωσή της η εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ, σε ρόλο... δικαστή, χαρακτηρίζει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, ενώ προσπαθεί να στρεβλώσει το περιεχόμενο του αγώνα και εγκαλεί τους εργαζόμενους γιατί «δεν προσέρχονται στο διάλογο». «Ξεχνά» βέβαια ότι η ίδια είναι αυτή που απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι ταυτόχρονα βιώνουν τις επιπτώσεις από τις συμφωνίες «κοινωνικοεταιρικών διαλόγων» που τσάκισαν τους μισθούς, επέκτειναν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, άφησαν εκτός ΣΣΕ χιλιάδες εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ