ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αλλο ένα αποκαλυπτικό ευχολόγιο

INTIME NEWS

Με άλλο ένα ευχολόγιο ενάντια - υποτίθεται - στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατ. Μεσόγειο, την οποία φυσικά τροφοδοτούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) στις Βρυξέλλες, δίνοντας αφορμή ξανά στις αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα για πανηγύρια και έναν νέο γύρο προσπαθειών εφησυχασμού του λαού, ότι τάχα τα κυριαρχικά του δικαιώματα μπορεί να διασφαλιστούν από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αντίθεση με το «κλίμα ευφορίας» που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι αστικές δυνάμεις, στις 4 σελίδες του Κειμένου Συμπερασμάτων του ΕΣ, οι «εταίροι» αφιερώνουν μόλις μια παράγραφο στο θέμα, παραπέμποντας στις προηγούμενες αποφάσεις - ευχολόγιο που αφορούσαν την Κύπρο (κι ενώ ακόμα... αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των «κυρώσεων») και λέγοντας ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», όπως και ότι το ΕΣ «επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Ενώ ενδεικτικά της «στήριξης» που παρείχε η ΕΕ στην Ελλάδα ήταν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ το πρωί της Παρασκευής: «Είπα στους Ελληνες συνεργάτες μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, γιατί μπορεί να τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ περιγράφοντας το «κλίμα» που επικράτησε στη Σύνοδο της ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα, εξήγησε: «Ολοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χτες βράδυ... Ολοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση». Και συνέχισε: «Ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις, η Τουρκία δεν σταματά, αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί...».

Σε αμερικανοΝΑΤΟικό «σκοπό»...

Παρά ταύτα, με το πέρας του ΕΣ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε και έλαβε «την πλήρη στήριξη όλων των ηγετών» και ότι απευθύνει «μήνυμα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς» σε όλους τους Ελληνες, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και «πολύ ισχυρούς συμμάχους», που δήθεν θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Στον ίδιο καμβά και αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βγάζει μάτι, υποστήριξε ότι η Αγκυρα «είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά και αυτό πιθανά να της προκαλεί κάποιον εκνευρισμό», ισχυριζόμενος επίσης ότι υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τις ΗΠΑ, όπως και καταδίκη από ΕΕ, Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ειδικά για τις ΗΠΑ, μια μόλις μέρα απ' όταν ο Αμερικανός πρέσβης παρέπεμπε εκ νέου στο τραπέζι της «συνδιαχείρισης», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «θέλουμε όλα τα θέματα, μαζί και η Ενέργεια, να είναι οδηγός για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας» και ενόψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, αρχές Γενάρη, και της συνάντησής του με Τραμπ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουνε, με τις επίσημες δηλώσεις τους, τις ελληνικές θέσεις, προσθέτοντας ότι θεωρεί αυτονόητο πως η στήριξη αυτή θα επαναληφθεί και στη διάρκεια του ταξιδιού του εκεί τον Γενάρη.

Προλειαίνοντας δε το έδαφος, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι σκοπός του είναι να «χτίσουν» πάνω σε αυτήν τη «στρατηγική σχέση» για παραπέρα εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, της προμήθειας εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, αλλά και της προσέλκυσης στην Ελλάδα αμερικανικών επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, έστειλε ξανά σήμα στον Ερντογάν, λέγοντας ότι ο δίαυλος επικοινωνίας είναι και πρέπει να είναι ανοικτός. Οτι η κυβέρνηση στηρίζει τα - αμερικανικής κοπής - ΜΟΕ και την έναρξη ενός νέου γύρου διερευνητικών επαφών, για να διαπιστωθεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αν υπάρχει κάποιος κοινός τόπος για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανασυναντήσει σύντομα τον Ερντογάν, αφού πρώτα αποκλιμακωθεί η τωρινή ένταση.

...το κλίμα «ομοψυχίας»

Ολα τα παραπάνω στη βάση και της «ομοφωνίας» των αστικών πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε ξανά εντός της εβδομάδας. Χαρακτηριστικά όσα έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως «στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων (...) την επανεκκίνηση του διαλόγου για ΜΟΕ που συμφωνήσατε», την πολιτική των «διευθετήσεων» με την τουρκική αστική τάξη υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας την ΕΕ ως εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το υποτιθέμενο πλαίσιο κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ τον Ιούνη, ζήτησε απ' την ΕΕ «κυρώσεις και πρωτοβουλίες» και για το λαό επιστράτευσε το άθλιο και κάλπικο δίλημμα πως «είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα»!

Κάνοντας μάλιστα αμερικανοΝΑΤΟική «ρελάνς», ζήτησε να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, όπως π.χ. ο αγωγός «EastMed», εντός του οποίου δρομολογούνται και τα σχέδια «συνδιαχείρισης». Αλλωστε, σε γλώσσα ταυτόσημη με αυτή του Μητσοτάκη, θεώρησε αναγκαίο να σταλεί στην Αγκυρα «μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016».

Σε αντίστοιχο τόνο, αλλά ακόμα πιο ανοιχτά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καλούσε την κυβέρνηση «να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το κλίμα «σύμπνοιας» ανάμεσα στα αστικά κόμματα εκφράστηκε και στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, την Τρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να εκφράζει κατόπιν τη «μεγάλη χαρά» του για την «εθνική σύμπνοια και ομόνοια» που διαπίστωσε.

Πατριδογνωμόνιο
Το γράμμα, το νησί και το παιδί...

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα... λέει το τραγούδι που δεν δυστύχησε να το πούμε ποτέ, ευτυχώς, τραγουδάκι. Κι έχει κολλήσει στο κεφάλι μου ετούτες τις μέρες που η χώρα με επιχορηγούμενα φωτάκια έχει μπει ταυτόχρονα σε δυο πόρτες - αίθουσες. Στη μια οι γιορτές, κυρίως της αγοράς και της μοναξιάς των ξεχασμένων κι απ' τον αγέννητο θεό τους. Στην άλλη, η αίθουσα προπαρασκευής του, πάντα προσοδοφόρου για τους επιτήδειους, εμπόλεμου κλίματος με την Τουρκία, μόλις δεκατέσσερις μήνες πριν από την 200ή επέτειο του 1821, με το κρασί τ' αθάνατό του να έχει τυπικώς εμφιαλωθεί και να βγαίνει σε δημοπρασία εντυπώσεων.

Αυθόρμητα βάζω στο επίκεντρο της κατευθυνόμενης σημασιολογίας των δηλώσεων στήριξης και των αερολογιών υποστήριξης του μηχανισμού παραγωγής εργαλείων χειραγώγησης των μαζών, ένα νησί κι ένα παιδί. Ετσι αυθαίρετα και εντελώς πραγματικά όμως, για να κρατήσω τη λογική στη θέση της και την καρδιά στην ανθρώπινή της συμβολική μορφή.

Σκέφτομαι πόσος λόγος γίνεται για την Κρήτη, λόγου χάριν. Τη μεγαλόνησο που απειλείται για τον πλούτο των φυσικών της πόρων, τη γεωστρατηγική της σημασία, τα χωρικά της ύδατα στην καρδιά της γόνιμης μεσογειακής λεκάνης κι άλλα τέτοια που περισσεύουν στη ρητορεία των ημερών. Αλλά τη σκέφτομαι αλλιώς. Δηλαδή όπως κάθε άλλο νησί έστω φτωχότερο και χωρίς τα καλούδια της. Τη βλέπω κάθε μέρα, να βασανίζεται από ανύπαρκτους οδικούς άξονες ασφαλείς κι επαρκείς. Με ηλεκτροδότηση στην κόψη του ξυραφιού. Με νερό λιγότερο απ' τις ανάγκες της γης. Με τουρισμό πολλών ταχυτήτων, ανεξέλεγκτο και συνάμα εξαρτημένο απ' τα κανόνια που βαράνε, όχι οι οχτροί, αλλά τα τουριστικά μονοπώλια τύπου «Κουκ» που καταλήγουν σε κουκουρούκου επενδύσεις. Τη βλέπω να συμμετέχει σε κάθε επιδρομή στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της Σούδας - βάσης της και συνάμα να προσπαθεί να μην αγωνιά για την επιδρομή φίλων και συμμάχων στα δικά της νερένια οικόπεδα. Τη βλέπω να πνίγεται σε μια νεροποντή, να επισκευάζει σχολεία άρον - άρον, που έμειναν αφρόντιστα επί δεκαετίες, να παλεύει με το δάκο για το λάδι της με επιδοματικές ευρωμπαλωθιές κι άλλα τέτοια νησιωτικά. Κι αναρωτιέμαι αν ο εχθρός είν' ο σεισμός, απρόβλεπτος και φονικός, με τι υποδομές θ' αντισταθεί, όπως και κάθε άλλο νησί λιγότερο οπλισμένο και πιο αποκομμένο συγκοινωνιακά απ' την ενδοχώρα της πατρίδας;

Υστερα σκέφτομαι τον μικρομαγαζάτορα της γειτονιάς. Που φυτοζωεί δουλεύοντας σκυλίσια μες στις κρίσεις και μοιάζει σκοτεινός όσο κι επιβιωτικός. Και δεν τολμάω να τον ρωτήσω πώς πάνε οι δουλειές, γιατί ξέρω. Ξέρω πως πρέπει να χειρουργήσει το τετράχρονο παιδί του στο εξωτερικό. Σπάνια συμφορά τον βρήκε και δεν είναι αντιμετωπίσιμη εδώ. Και δεν εγκρίνει το ΤΕΒΕ την εγχείρηση στο εξωτερικό. Και θα το πάει το Γενάρη, όπου του είπαν ότι έχει γιατρειά, Γερμανία μεριά, με χιλιάρες ευρώ καμιά εξηνταριά... Δυο δεκάρες στην πάντα δεν φτάνουν, να ξεπουληθεί σπίτι και μαγαζί, για να σωθεί - και μπορεί - το παιδί, να μην τυφλωθεί μεσογιορτής.

Σε ποιο αγιοβασίλικο γράμμα λοιπόν να γράψω ένα, ιεραρχημένο κι άναρχο συνάμα, κατεβατό από κατάρες ανάμεικτες μ' ευχές για τις φετινές γιορτές που είναι διαφορετικές για κάθε νησί, για κάθε παιδί, όσο το γάλα πάει με ψέματα μεγάλα περί ομοψυχίας κι άλλα τέτοια ανέσωστα κι ανέστια παράλογα... Τη συνέχεια των στίχων του τραγουδιού με το οποίο άρχισα, την αφήνω για του χρόνου τέτοιες μέρες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτεθειμένοι όσοι αναγορεύουν τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε «σωτήρες»

Σε σχόλιό του για τη Σύνοδο Κορυφής και τη στάση της ΕΕ απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το Κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ για τη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης όχι μόνο δεν δικαιολογεί την ευφορία της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό ευχολόγιο και προηγούμενων Συνόδων, που δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Αυτή η στάση Πόντιου Πιλάτου, που υπαγορεύεται από την ανάγκη διατήρησης της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά και από τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και ισχυρά κράτη της ΕΕ, εκθέτει όσους, κόντρα στην πραγματικότητα, έχουν αναγορεύσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε "σωτήρες" και "προστάτες" της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Σφύριξε κλέφτικα» η ΕΕ

Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, από την Κρήτη όπου και περιοδεύει, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής:

«Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία, μέρα με τη μέρα, κατοχυρώνει απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο. Αρα, λοιπόν, αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει και γι' αυτά η ΕΕ, η Σύνοδος της ΕΕ, σήμερα, δεν έδωσε απάντηση. Αντίθετα, μάλλον "σφύριξε κλέφτικα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ