ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με περιφερειακές συσκέψεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις εντείνουν τη δράση τους

Από τη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στην Ανθήλη
Από τη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στην Ανθήλη
Με επιτυχία συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μπροστά και στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/12 στη Νίκαια Λάρισας.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρίσκεται η οργάνωση συντονισμένων κινητοποιήσεων για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Θεσσαλία: Σε θέση μάχης για κινητοποιήσεις με τρακτέρ στις αρχές Δεκέμβρη

Στη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων με τρακτέρ στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη με στήσιμο ολιγοήμερων μπλόκων, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, την περασμένη Τετάρτη.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η Ομοσπονδία να καταθέσει στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26/11 στον Παλαμά, πρόταση για ολιγοήμερα μπλόκα στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία στις αρχές του επόμενου μήνα, πριν δηλαδή λήξει η εκκοκκιστική περίοδος. Οι αγρότες ζητούν πληρωμή του βαμβακιού με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές. Οπως τονίστηκε, οι κινητοποιήσεις αυτές θα δώσουν παράλληλα έναυσμα κλιμάκωσης του αγώνα σε όλη τη χώρα, ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης στις 15 Δεκέμβρη.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε, επίσης, η αντίδραση των αγροτών και στα υπόλοιπα οξυμένα προβλήματα, όπως τα ζητήματα της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, του κόστους παραγωγής κ.ά., καθώς και οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ και την ΚΑΠ.

Ειδικότερα, απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση, με «διαρροές» μάλιστα για αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Πριν από τη σύσκεψη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι αποφάσισαν επίσης την αναδιάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, για τη διευκόλυνση της διεκπεραίωσης λειτουργικών ζητημάτων και την εκπροσώπηση της ΕΟΑΣΚ. Ετσι, μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά, πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα είναι ο Κώστας Τζέλλας και γραμματέας ο Γιάννης Τσιούτρας.

Συσκέψεις οργανώνει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας: Σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στον Βασιλή Φαρσάλων. Αύριο Σάββατο στον Πλατύκαμπο, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους που ανήκουν στη δύναμη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, όπως και η συγκρότηση νέων συλλόγων. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές σε 21 Αγροτικούς Συλλόγους με πολύ αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2016, ως αποτέλεσμα της συνεχούς και συνεπούςς δράσης της Ομοσπονδίας. Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκέμβρη.

Σήμερα Παρασκευή, εξάλλου, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, με θέματα το Ασφαλιστικό, τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των ροδακινοπαραγωγών και τις κυβερνητικές προτάσεις για την παραγωγή τσίπουρου.

Συσκέψεις και πρωτοβουλίες στην υπόλοιπη χώρα

Στην Ανατολική Στερεά, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Φθιώτιδας, στο κοινοτικό κατάστημα της Ανθήλης στις 15/11. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες από όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Φθιώτιδας, όπως και αγρότες από τη Λιβαδειά, της ομάδας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς. Αποφασίστηκε, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την συσπείρωση των αγροτών της περιοχής, να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την Πέμπτη 28/11, με αιχμή το πρόβλημα της ελλιπούς δακοκτονίας που και φέτος πλήττει την παραγωγή και την ποιότητα της ελιάς και του λαδιού. Επίσης, αποφασίστηκε η συμμετοχή στα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό στις 30 Νοέμβρη.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αγροτών Επαρχίας Λιβαδειάς διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στις 3 Δεκέμβρη στο δημαρχείο της Χαιρώνειας. Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα «πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί καταλαβαίνουμε πως μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πρώτιστο καθήκον αποτελεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων, η δημιουργία νέων Συλλόγων, η ισχυροποίηση και η μαζικοποίησή τους».

Στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων προχωρά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα: Την Τρίτη 3/12 θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Κεντρικής Κέρκυρας. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 10/12 έξω από το δημαρχείο Νότιας Κέρκυρας. Παράλληλα, καλεί στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό στις 30 Νοέμβρη. Ακόμη, το ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα το εκλογικό συνέδριο της ΟΑΣΚ να διεξαχθεί στις 21 Γενάρη και να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και Συνελεύσεις στα 20 χωριά που καλύπτουν και τα κεφαλοχώρια της Κέρκυρας.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου οργάνωσε ανοιχτή σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στο Παπάδο της Γέρας, στις 17/11. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, συζητήθηκαν διαχρονικά προβλήματα που βασανίζουν τους αγρότες. Η ελλιπής δακοκτονία, «η αναλγησία του ΕΛΓΑ στο θέμα των αποζημιώσεων και η συνεχής πτώση της τιμής του λαδιού, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής μας βγάζουν πάλι στο δρόμο». Η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ενημέρωση των αγροτών σε όλο το νησί και θα προετοιμάσει παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ θα απαιτήσει «να γίνει συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να του εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και τα αιτήματα που έχουμε».


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγελία για τα νέα απαράδεκτα καμώματα της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Καβάλας

Τα... «ανδραγαθήματα» των εργατοπατέρων στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, με αφορμή την απαράδεκτη απόφασή τους να πετάξουν έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου τα σωματεία των συνταξιούχων.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η ηγετική ομάδα των εργατοπατέρων του Εργατικού Κέντρου Καβάλας εδώ και χρόνια περνάει με "άριστα" τις εξετάσεις στην εργοδοσία της περιοχής, αλλά και στις κυβερνήσεις.

  • Ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τις αποφάσεις, τις πρακτικές και τις κατευθύνσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.
  • Εχει την αμέριστη στήριξη των εργοδοτών για να διατηρείται ζωντανός αυτός ο μηχανισμός, που υλοποιεί τα σχέδια και τις απαιτήσεις τους.
  • Ενώ υπάρχουν απολύσεις, απληρωσιά, χτυπιέται η σταθερή δουλειά και γίνονται εργοδοτικά εγκλήματα σε χώρους δουλειάς, δεν έχει ανοίξει ρουθούνι.
  • Το Εργατικό Κέντρο παρεμβαίνει μην τυχόν και καταγγελθούν εργοδότες, μην τυχόν και γίνουν κινητοποιήσεις.
  • Είναι χωμένοι μέχρι τα μπούνια στα προγράμματα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με εργοδότες.
  • Ούτε μία έστω ανακοίνωση, ιδιαίτερα στις τελευταίες απεργίες, 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει απεργία - κινητοποίηση. Γι' αυτό άλλωστε και στην όποια συγκέντρωση κάνουν είναι τρεις και ο κούκος.

Τα καμώματα όσων σήμερα αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ έχουν ξεπεράσει σε μεθόδους το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας, σε εποχές που η συνδικαλιστική δράση ήταν απαγορευμένη και υπαγορευμένη από το κράτος.

Τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας δεν έχουν προηγούμενο.

-- Μετά το όργιο νοθείας και καταστρατήγησης των δημοκρατικών διαδικασιών στο τελευταίο συνέδριο, με face control από μπράβους, σεκιούριτι, και αστυνομία...

-- Μετά τον Πειθαρχικό Κανονισμό που εκπόνησαν ενάντια σε όποιον διαφωνεί με τις δικές τους κατευθύνσεις, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το καταστατικό και τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των συνδικάτων, διέγραψαν από μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των συνδικάτων που παλεύουν, που οργανώνουν τον αγώνα. Διέγραψαν τον εκπρόσωπο του ταξικού κινήματος, γιατί λέει φέρνει και άλλους συναδέλφους του που είναι με το ΠΑΜΕ στο απροσπέλαστο, κλειδαμπαρωμένο για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους άντρο επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως κατάντησαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

-- Το Σαββατοκύριακο το κτίριο είναι κλειστό (έχει ωράριο δημόσιων υπηρεσιών).

-- Τα σωματεία μπορούν να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις μόνο δύο (2) φορές το χρόνο!

-- Τα σωματεία δεν μπορούν να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις χωρίς την παρουσία του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου.

-- Τώρα επιδιώκουν να πετάξουν έξω από το κτίριο τα σωματεία που δεν τους είναι αρεστά!

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Καβάλας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Η απόφασή τους να κάνουν έξωση σε σωματεία των συνταξιούχων που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη όλα τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι απεχθάνονται, όπως ο διάολος το λιβάνι, τους αγώνες κόντρα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Αυτό είναι ένα από τα συνδικάτα - πρότυπα της συνδικαλιστικής μαφίας, όπως την ονόμασαν οι εργαζόμενοι, την "τεχνογνωσία" και τις πρακτικές του οποίου φιλοδοξεί να "εξάγει" παντού στη χώρα, για να περνά η αντεργατική επίθεση των κυβερνήσεων χωρίς αντίσταση, για να προωθούν τον "κοινωνικό εταιρισμό" με τους εκμεταλλευτές μας, ή στη χειρότερη περίπτωση να σπέρνουν στους εργαζόμενους την απογοήτευση και τη μοιρολατρία.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι είτε με ψέματα και λάσπη είτε με φουσκωτούς και μπράβους, αστυνομία και ΜΑΤ μπορούν να σταματήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη δράση του.

Οσα εμπόδια και να βάλουν, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον επικίνδυνο ρόλο τους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια το εργατικό κίνημα να απαλλαγεί από το κράτος και την εργοδοσία, με μαζικά, ζωντανά σωματεία, για να είναι και αποτελεσματικά στην υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Καβάλας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με τη μαζικοποίηση των σωματείων, τη μαζική συμμετοχή, με αποφασιστικότητα να τους πετάξουν έξω. Δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντά τους.

Κάτω τα βρωμόχερά τους από τα σωματεία και τις συνταξιουχικές οργανώσεις! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ