Τις κάλπικες υποσχέσεις περί «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» την Κυριακή.
Προσπερνώντας τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προλάβει να νομοθετήσει, όπως και το γεγονός ότι παραμένουν σε ισχύ οι εκατοντάδες νόμοι των τριών μνημονίων, ως «λίπασμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει τις γνωστές κάλπικες προσδοκίες με βάση τα «ψίχουλα» ενός ακόμα «κοινωνικού μερίσματος» που προανήγγειλε για το τέλος του χρόνου, με βάση πάντα το ύψος των ματωμένων υπερπλεονασμάτων από το γδάρσιμο του λαού, λέγοντας πως «εκεί που έχουμε περιθώρια, το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο».
Ισχυρίστηκε ακόμη πως «το Φορολογικό μας ανακουφίζει τους πιο αδύναμους, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», παραπέμποντας από τη μια στις νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που θα βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, και από την άλλη στα ψίχουλα που θα περισσέψουν για το λαό, ο οποίος παράλληλα θα κληθεί να πληρώσει από την άλλη τσέπη τα «αντίμετρα» που αναζητά η κυβέρνηση, αλλά και να σηκώσει πάνω από το 93% των φορολογικών βαρών.
Επιχείρησε άλλωστε με βάση αυτά να καλλιεργήσει προσδοκίες σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι βέβαια θα συνεχίσουν να ματώνουν από τη φορολογία, τα χρέη, τους πλειστηριασμούς και κάθε λογής εκβιασμούς, και φυσικά από τις συνέπειες συνολικά του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, λέγοντας πως «αυτές οι μειώσεις φόρων δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορούν σε κάθε ελληνική επιχείρηση, σε κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία».
Παράλληλα, προανήγγειλε και νέα μέτρα για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως π.χ. «κίνητρα» και φοροαπαλλαγές για την αντικατάσταση επί της ουσίας μέρους του μισθού με «παροχές» προς τους εργαζόμενους κ.ά., «κίνητρα» για τα λεγόμενα «πράσινα» οχήματα κ.ο.κ.
Παραπέρα, για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και δείχνοντας ότι αυτές θα κινηθούν ακόμα πιο αποφασιστικά στο δρόμο όλων των προηγούμενων για το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της, είπε σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου πως «ασκήσαμε κριτική στη λογική της ανταποδοτικότητας», σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι «ό,τι θα δώσεις να πάρεις».
Σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο εκβιασμών και πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ΝΔ «απλοποίησε την πλατφόρμα», με βάση την οποία οι τράπεζες βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών. Συμπλήρωσε, σε αυτήν τη βάση, πως στόχος είναι «οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους» και «να έχουμε μια πιστοληπτική επέκταση», τροφοδοτώντας με «φτηνό χρήμα» έναν νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, αφού όπως είπε οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν «και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τις μεγάλες».
Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, αναφερόμενος στους «διαύλους» για τις διευθετήσεις που αναζητούνται με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, είπε πως «υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά. Παρά ταύτα, επιμένω ότι με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε σε όλα τα επίπεδα και θα μιλάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί, έστω και αν σε πολλά σημεία διαφωνούμε», διαβεβαίωσε, δείχνοντας πως το παζάρι για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο συνεχίζεται.
Τέλος, κάνοντας ένα «κουβάρι» τις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΛ.ΑΣ. εντός πανεπιστημίων και το παρεμπόριο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένταση της καταστολής, λέγοντας πως «αργά, αλλά σταθερά, αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα», ενώ περισσότερη καταστολή έταξε και στο Προσφυγικό, λέγοντας πως «το σύστημα σφίγγει. Οποιος δικαιούται άσυλο θα το παίρνει γρήγορα. Οποιος δεν δικαιούται άσυλο θα επιστρέφει είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του, σε συνεργασία και με την Ευρώπη».
Τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για τηλεφωνική παρέμβαση σε δικαστή προκειμένου να επισπευσθεί δικαστική υπόθεση που τον αφορά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μ. Σαλμάς τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΤ' Τμήματος Βουλευμάτων του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χαράλαμπο Σεβαστίδη, και του ζήτησε να επισπευσθεί εκκρεμής δικαστική υπόθεση που τον αφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν ο Χ. Σεβαστίδης τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, ο Μ. Σαλμάς απάντησε σε έντονο ύφος.
Παράλληλα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει πως ανάλογη παρέμβαση έγινε από τον Μ. Σαλμά και σε εισαγγελέα και επισημαίνει ότι το συμβάν με τον Χ. Σεβαστίδη έχει κοινοποιηθεί ήδη στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Από την πλευρά του ο Μ. Σαλμάς παραδέχτηκε ότι κάλεσε τον εκπρόσωπο Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ισχυρίζεται ωστόσο ότι η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Χ. Σεβαστίδη «αφορούσε στην ενημέρωσή μου για την πορεία της μηνύσεώς μου, που υπέβαλα κατά του κ. Νικόλαου Μανιαδάκη στις 5 Φεβρουαρίου του 2019, με την ιδιότητα του διαδίκου και όχι αυτή του πολιτικού» και ισχυρίζεται πως «δεν διανοήθηκα να κάνω ουδέποτε παρέμβαση», μιλώντας για «παρερμηνεία» των προθέσεών του.
Σε σχόλιό του για την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τον Μ. Σαλμά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η σημερινή (σ.σ. του Σαββάτου) καταγγελία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά, σε εκκρεμή ποινική υπόθεση που τον αφορά, συνιστά σοβαρό πολιτικό ζήτημα και είναι ένα ακόμη χειροπιαστό παράδειγμα που αναδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους για τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Οι διακηρύξεις τους αποδεικνύονται στην πράξη κούφια λόγια, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, δεν έθιξαν καν το ζήτημα της αλλαγής του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, που ήταν αίτημα και των ίδιων των δικαστικών. Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».
Με θέμα «Ενας οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι να επιδιώξουμε, τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε πίσω μας», πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η πανελλαδική συνάντηση της Πρωτοβουλίας Μελών «53+», δίνοντας συνέχεια στις ζυμώσεις και τις διεργασίες που καλά κρατούν στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει του συνεδρίου και έχοντας στο επίκεντρο τους όρους του «μετασχηματισμού» του, ώστε πιο αποτελεσματικά να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Με αυτό το - κοινό για όλες τις «τάσεις» - επίδικο, σύμφωνα με διαρροές η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ορισμένα «αιτήματα» που προβάλλει η τάση προς την ηγεσία και αφορούν μεταξύ άλλων στο να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος, να μην προκριθεί η εκλογή προέδρου απ' τη βάση αλλά να συνεχίσει να γίνεται απ' το συνέδριο, να μην υπάρξουν «ευκαιριακές» συμμαχίες και νέες μεταγραφές στελεχών απ' το ΠΑΣΟΚ, να γίνει διεξοδική συζήτηση για τα αίτια της ήττας κ.ά., ώστε η «διεύρυνση» να συνδέεται «με μια νέα ριζοσπαστικοποίηση στις νέες συνθήκες», όπως βαφτίζεται το «ριζοσπαστικό» περιτύλιγμα της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, που χρειάζεται κι αυτό να «προσαρμοστεί» στις νέες συνθήκες. Πρόκειται φυσικά για παρεμβάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με υποτιθέμενες διαφοροποιήσεις ή εναντίωση σε σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές της επιλογές, ενώ παράλληλα αποτελούν και «δήλωση παρουσίας» και για τα εσωκομματικά «βιλαέτια».
Οι διεργασίες συνεχίζονται και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για το ρόλο και το χώρο του απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ο Π. Γερουλάνος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καρφίτσα», ασκώντας ξανά κριτική στις αποφάσεις Γεννηματά για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα και λειτουργία του μέσα από το ΚΙΝΑΛ, είπε μεταξύ άλλων ότι σήμερα οι πολιτικές συνθήκες αφήνουν «τεράστιο χώρο στο ΠΑΣΟΚ να εκφράσει κάτι διαφορετικό, κάτι νέο (...) Αντί γι' αυτό, όμως, στο επικείμενο συνέδριο το μόνο που μας ζητείται είναι η διεκπεραίωση της επιμήκυνσης της θητείας της ηγεσίας. Χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς δυνατότητα διάλογου για το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις μας».
Απαντώντας, εκ μέρους της ηγεσίας, σε τέτοιες αιτιάσεις, ο Μαν. Χριστοδουλάκης, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο «Εθνος» είπε μεταξύ άλλων πως «το πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι: "Ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το ΚΙΝΑΛ ή κλειστό ΠΑΣΟΚ"», μιλώντας για «εσωκομματικό λαϊκισμό».
Από κοντά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης, που μιλώντας στον «Ελ. Τύπο», είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει 4 συνέδρια. «Οποιος ήθελε να αμφισβητήσει την αυτόνομη προοπτική και την πολιτική πορεία του κινήματος, πρέπει αφού κάνει και την αυτοκριτική για τη στάση του εκείνα τα χρόνια, να καταθέσει τις προτάσεις του, γύρω από όσα απασχολούν τους πολίτες και όχι διαδικαστικές, απαξιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, που θολώνουν το μήνυμά μας».
Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον «ΣΚΑΪ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ματωμένα πλεονάσματα και αναδιανομή της φτώχειας με το μανδύα του κοινωνικού μερίσματος, στήριξη του κεφαλαίου με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης και ενίσχυση του δόγματος "νόμος και τάξη" είναι τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, που επανέλαβε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.
Ακόμη και τα ελάχιστα που είχε υποσχεθεί για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, που φυσικά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων απωλειών, παραπέμπονται για το άγνωστο μέλλον.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αποτελούν τα μόνιμα θύματα και στην κρίση και στη φάση της όποιας καπιταλιστικής ανάπτυξης».