ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Εν αναμονή της συνταγματικής θωράκισης των κριτηρίων και του νομοσχεδίου της κυβέρνησης

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπός του στη Διακομματική Επιτροπή, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής αναπτύξαμε για μία ακόμα φορά την πάγια και ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, με τις γνωστές προϋποθέσεις: Την αυτοπρόσωπη παρουσία, όχι την επιστολική ψήφο, που έγινε αποδεκτό, την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους, είτε μιλάμε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε μιλάμε για τους νέους.

Στο ζήτημα της τεκμηρίωσης του ανώτατου χρόνου απουσίας - που υπήρχε και η δυσκολία - έγινε η εξής πρόταση: Αντί να πιστοποιείται η απουσία από τη χώρα, να πιστοποιείται η παρουσία στη χώρα. Δηλαδή αν κάποιος συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα τα τελευταία 35 έτη, αυτός να μπορεί να εντάσσεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει.

Και τέλος, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ισοτιμία της ψήφου, πρέπει να πούμε ότι η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε».

Σε ερώτηση για το αν για το ΚΚΕ προηγείται η συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε: «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες μέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της Βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη Βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση».

Τα άλλα κόμματα

Να σημειωθεί πάντως πως ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, εξερχόμενος της συνεδρίασης, έσπευσε να προεξοφλήσει «συμφωνία», λέγοντας πως «φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που θα συνθέτουν την κυβερνητική πρόταση είναι «η ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή όλων ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό (...). Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν, υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας σε 15 ώστε τα κόμματα εφόσον επιθυμούν να περιλαμβάνουν στους βουλευτές επικρατείας προσωπικότητες, πρόσωπα που προέρχονται απ' το εξωτερικό. Τρίτο, συμφωνήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες και αυτά είναι οι πρεσβείες, τα προξενεία μας (...). Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Ελληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το υπουργείο Εσωτερικών και στο ακανθώδες θέμα ποιοι Ελληνες θα διευκολυνθούν, η βάση της συμφωνίας λέει όσοι τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδάζοντας, είτε για τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, μετά από όλα τα πέρα - δώθε του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια που έθεσε το κόμμα του «φαίνεται να ικανοποιούνται», προσθέτοντας πως «αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».

Ο Κ. Σκανδαλίδης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, είπε πως «προσήλθαμε μόνο με μια προϋπόθεση», «ο καθένας που νιώθει πατριώτης Ελληνας» να μπορεί να ψηφίζει και μίλησε «για πνεύμα μεγάλης κατανόησης που δείξαμε». Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Ν. Πολίτης είπε πως «πετύχαμε το στόχο μας να ψηφίζουν οι Ελληνες του Εξωτερικού», ενώ η Φ. Μπακαδήμα είπε πως «το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόταση όπως διαμορφώθηκε». Θυμίζουμε εξάλλου πως ο πρόεδρός του, Γ. Βαρουφάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ τη Δευτέρα για «υπαναχώρηση» από την αρχική της θέση, ενώ οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 αφορούν επί της ουσίας τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος χωρίς κανένα όριο ακόμα και για απόδημους 4ης και 5ης γενιάς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συνεχίζεται η προσπάθεια «λίφτινγκ» των θεσμών του αστικού κράτους

Τον πραγματικό ρόλο των λεγόμενων «ανεξάρτητων αρχών», αλλά και το αίτημα για την κατάργηση του άρθρου που αφορά τα στρατιωτικά δικαστήρια, ανέδειξε το ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου συζητήθηκαν τα υπό αναθεώρηση άρθρα 96 και 101Α, που αφορούν το πρώτο τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη και το δεύτερο τις «ανεξάρτητες αρχές».

Σχετικά με το πρώτο άρθρο φάνηκε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να το ψηφίσουν από κοινού, αφού οι βουλευτές της ΝΔ δεν διαφωνούν με την πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προτείνουσα Βουλή, η σύνθεση των δικαστηρίων αυτών που δικάζουν στρατιωτικούς ή πολίτες που κατά την τέλεση του εγκλήματος ήταν στρατιωτικοί, να αποτελείται στο σύνολό της από στρατιωτικούς δικαστές, ώστε υποτίθεται να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους. Σήμερα τα δικαστήρια αυτά είναι μεικτά με τους στρατιωτικούς δικαστές να είναι μειοψηφία.

Οσον αφορά το δεύτερο άρθρο η όλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ., ήταν αν τα μέλη των αρχών αυτών θα διορίζονται από τα 3/5 των μελών της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα είναι στα 4/5, όπως ισχύει σήμερα και συμφωνούν με αυτό ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ. Ωστόσο όλοι μαζί εκθείασαν το έργο των Αρχών αυτών, τις οποίες εμφάνισαν ως τάχα «θεματοφύλακες της δημοκρατίας».

Να καταργηθούν τα αντιδραστικά άρθρα

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, όσον αφορά το πρώτο άρθρο ανέφερε ότι το λαϊκό αίτημα είναι η κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων, τα οποία «στη λαϊκή συνείδηση ξυπνούν άσχημες μνήμες, αφού συνδέονται με τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας, με τις πιο άγριες διώξεις και με τις μαζικές εκτελέσεις λαϊκών αγωνιστών». Ενώ τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνουμε και ασφαλώς δεν συμφωνούμε με τη σκοπιμότητα της ύπαρξης και της λειτουργίας των στρατοδικείων, και των τακτικών και των έκτακτων, τόσο στις σημερινές όσο και σε οποιεσδήποτε συνθήκες». Σε ό,τι αφορά συνολικά τη Δικαιοσύνη, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ - χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες, όπως σημείωσε, για το ρόλο του αστικού θεσμού - να σταματήσει ο διορισμός της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση και να εκλέγεται από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Πρόταση που έχει απορριφθεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς, την ίδια στιγμή που καβγαδίζουν για το ποιος είναι ο καλύτερος υπερασπιστής της «ανεξαρτησίας» της Δικαιοσύνης.

Για τις λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται «στην ίδια κατεύθυνση, της ενίσχυσης, δηλαδή, του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, της αναστήλωσης του κύρους τους και της αναβάθμισής τους συνολικά» γιατί «οι αρχές αυτές λειτουργούν ως όργανα νομιμοποίησης της εξουσίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και ακριβώς γι' αυτό θεσπίζονται και λειτουργούν». Αλλωστε, όπως τόνισε, η ίδρυση «όλων αυτών γίνεται σε τομείς όπου απελευθερώνονται οι αγορές, όπως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας, των λιμανιών», και ζήτησε την κατάργηση του σχετικού άρθρου που τις συνταγματοποιεί. Παρέθεσε δε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν το ρόλο των «αρχών» αυτών.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Κοκορομαχίες μακριά από την ουσία του σκανδάλου

Αποπροσανατολιστικοί καβγάδες και κλίμα χαμαιτυπείου ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του «σόου» που στήθηκε χτες στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση «Nοvartis», από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να διατηρήσουν στην επιφάνεια το κλίμα σκανδαλολογίας πίσω από το οποίο μπορούν να κρύβουν ότι όλοι μαζί πίνουν νερό στο όνομα των συμφερόντων των φαρμακοβιομήχανων και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων που αλωνίζουν το χώρο της Υγείας, σε βάρος του λαού.

Η χτεσινή συνεδρίαση έδειξε και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα παραπέρα όσον αφορά το «έργο» της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί για να διερευνήσει αν υπήρξε σκευωρία από την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, σε βάρος πρώην πρωθυπουργών και κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ.

Αλλωστε, ότι ο κύριος στόχος του χτεσινού καβγά ήταν η δημιουργία εντυπώσεων φάνηκε από τις διαρροές που γίνονταν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, για την οποία όλα τα αστικά κόμματα αποφάσισαν να είναι κλειστή. Μόνο το ΚΚΕ ζήτησε να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις της. Παρ' όλα αυτά από την πρώτη στιγμή από τα αστικά κόμματα διέρρεαν οι διάλογοι σε συνεχή ροή στο διαδίκτυο με κάθε λεπτομέρεια.

Τα «αίματα άναψαν» όταν από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα για να εξαιρεθούν από μέλη της Επιτροπής οι βουλευτές που έχει ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος ώστε να κληθούν στη συνέχεια να καταθέσουν ως μάρτυρες, πρόταση με την οποία φέρεται να συμφώνησε η ΝΔ. Τελικά κατέληξαν στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας της «Novartis» Κ. Φρουζής και ο Ν. Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, σύμβουλος υπουργών Υγείας και κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία.

Από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο και μέλος της Επιτροπής χαρακτηρίστηκαν άσφαιρες οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άστοχο το αίτημα της εξαίρεσης που τέθηκε από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι όλα στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων. Επισημάνθηκε ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στην πρότασή του να διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο της «Novartis» και η ουσία της υπόθεσης, που είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου.

Ζητήθηκε να καταθέσουν όλοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, στελέχη της εταιρείας, όπως ο Φρουζής, εκπρόσωποι και άλλων φαρμακοβιομηχανιών, του υπουργείου Υγείας και οι δικαστικοί λειτουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής ο Δ. Παπαγγελόπουλος μέσω του συνηγόρου του ζήτησε την κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους δικαστικούς Ελ. Ράικου και Γ. Αγγελή, οι οποίοι έχουν σχέση με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ