ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αύριο τα συλλαλητήρια ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του «εκπτωτικού χωριού» στα Σπάτα
Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του «εκπτωτικού χωριού» στα Σπάτα
Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε πόλεις όλης της χώρας αύριο, Πέμπτη, μέρα που αναμένεται να τεθεί για ψήφιση στη Βουλή το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες ενάντια στο νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στη συνδικαλιστική δράση.

«Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση μας ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν μέτρα για την επιτυχία των νέων συλλαλητηρίων.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο συλλαλητήριο καλεί η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Συγκεντρώσεις έχουν επίσης οριστεί για αύριο, Πέμπτη, σε Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Αμφισσα (7 μ.μ., πλατεία Λαού), Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ζάκυνθο (6.30 μ.μ., παλιά Νομαρχία), Ηγουμενίτσα (6.30 μ.μ., ΟΤΕ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών), Θήβα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Καλαμάτα (7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κεφαλονιά (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κω (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου), Λιβαδειά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μυτιλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ρόδο (6.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρ. Φεραίου), Χαλκίδα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Χανιά (7 μ.μ., Αγορά).

Σήμερα, Τετάρτη, κινητοποιήσεις θα γίνουν σε Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

Συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του «εκπτωτικού χωριού» στα Σπάτα. Στη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι, έγινε συζήτηση για το αντεργατικό περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κάλεσε τους εργαζόμενους στο αυριανό συλλαλητήριο και στη Γενική του Συνέλευση, την Κυριακή 3/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Οι εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς συνεχίζονται: Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο του πρώην εργοστασίου «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Αύριο Πέμπτη, στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση, με στάση εργασίας (12 μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση.

Με τα επιχειρήματα των εφοπλιστών η ηγεσία της ΠΝΟ...

Την κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη πρότειναν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Την πρόταση απέρριψαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τον γγ της Ομοσπονδίας να ισχυρίζεται πως το πολυνομοσχέδιο... «δεν πιάνει τους ναυτεργάτες».

Η ίδια επιχειρηματολογία, πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τάχα δεν αφορούν τους ναυτεργάτες, χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από τους εφοπλιστές, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση στα πλοία!

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις, με τις οποίες σωματεία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της δράσης τους, συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα:

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους τον αγώνα ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, το οποίο εκτός των αντιλαϊκών χτυπημάτων στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, διευκολύνει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των δήμων, ενώ για αύριο, Πέμπτη, μέρα που αναμένεται να τεθεί για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο, έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία για το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους.

Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σημειώθηκαν χτες σε μια σειρά δήμων της Αττικής, όπως το Μαρούσι και η Νέα Ιωνία. Στο δήμο Ηλιούπολης, όπου επίσης η απεργία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και συζήτησαν γύρω από τη συμμετοχή τους στις σημερινές και αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην αυριανή 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 10.30 π.μ. Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους στους δήμους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, αύριο, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει την ανάγκη ο αγώνας αυτός «να φτάσει σε κάθε σπίτι εργαζόμενου και λαϊκής οικογένειας με κινητοποιήσεις στα δημαρχεία, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς», προβάλλοντας τα αιτήματα: Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Καμιά ιδιωτικοποίηση! Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ!

Στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 10 π.μ. συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη, τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Χτες, από το πρωί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, μαζί με τους εργαζόμενους, έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο αμαξοστάσιο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη αλλά και σε άλλους δήμους.

Το μεσημέρι, απεργοί εργάτες πραγματοποίησαν παρέμβαση και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, «υποδεχόμενοι» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκείνη την ώρα περιέγραφε σε εκπροσώπους φορέων της πόλης τη στήριξη της «ανάπτυξης» που φέρνει «ζεστό» χρήμα και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, με ταυτόχρονο τσάκισμα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με εκχώρηση της καθαριότητας, του πράσινου, του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες, που θα φέρει απολύσεις και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προετοιμάζουν κάθοδο στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από το Αγαλμα Βενιζέλου αύριο στις 2 τα ξημερώματα.

Στην Πάτρα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στην Πάτρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας «Η Ενότητα» και τα Σωματεία Εργαζομένων στο δήμο Πατρέων, Καθαριότητας, Οδηγών - Χειριστών δήμου Πατρέων και Σχολικών Φυλάκων.

Ακολούθησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια παρέμβαση στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη. Στον περιφερειάρχη τα σωματεία ανέδειξαν «την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν δεν αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο (...) και τις διοικητικές ευθύνες που θα έχουν οι υπάλληλοι αν δεν υπογράψουν μέσα σε ελάχιστο διάστημα οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση (επενδυτικό σχέδιο). Τέλος, του θέσαμε το πρόβλημα με την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος και το φακέλωμα που προωθείται (συνδικαλιστών και εργαζομένων) με τις νέες συνδικαλιστικές διατάξεις. Ο κ. περιφερειάρχης δεν θέλησε να πάρει θέση, λέγοντας ότι δεν είναι ενημερωμένος για το νέο πολυνομοσχέδιο (αν και έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό). Ζητήσαμε να ενημερωθεί και να γίνει νέα συνάντηση το απόγευμα (την οποία αναμένουμε) για να έχουμε τη θέση του».

Τα σωματεία οργανώνουν νέα συγκέντρωση σήμερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 11 π.μ., ενώ στις 5.30 μ.μ. καλούν «όλους τους εργαζόμενους, συμβασιούχους του δήμου Πατρέων, αλλά και φορείς της πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται έκτακτα με μόνο θέμα το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την αυριανή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής.

Προπύλαια: Φοιτητικοί σύλλογοι.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (5 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής), Ελευσίνα (5.15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Μενίδι (5.15 μ.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινος Μύλος (5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ