ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Δύο νεκροί μετανάστες στην Πελοπόννησο

Ενας 35χρονος εργάτης γης από το Πακιστάν και ένας 56χρονος από τη Βουλγαρία βρήκαν τραγικό θάνατο από κεραυνούς

Από τις πλημμύρες στον Πύργο

Eurokinissi

Από τις πλημμύρες στον Πύργο
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πελοπόννησο, από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Και τα δύο θύματα χτυπήθηκαν από κεραυνό σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, στον Πύργο Ηλείας ένας 35χρονος εργάτης από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του, καθώς χτυπήθηκε από κεραυνό. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του στην περιοχή της Μυρσίνης. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το θύμα έμενε μαζί με άλλους πέντε ομοεθνείς του σε πρόχειρο κατάλυμα στη Μυρσίνη των Λεχαινών. Οπως δήλωσαν ομοεθνείς του, όταν άκουσε τους κεραυνούς φοβήθηκε και βγήκε έξω από το παράπηγμα και εκεί χτυπήθηκε από τον κεραυνό.

Ο δεύτερος νεκρός ήταν ένας άνδρας 56 χρόνων από τη Βουλγαρία, ο οποίος φέρεται να χτυπήθηκε από κεραυνό, κοντά στην Κυπαρισσία, στη Μεσσηνία. Ο άτυχος άντρας έχασε τη ζωή του σε παράνομο σκουπιδότοπο του δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι της ΔΕ Κυπαρισσίας. Φέρεται να είχε πάει μαζί με άλλα τρία άτομα στον παράνομο σκουπιδότοπο και καθώς έψαχνε μέσα στα σκουπίδια για αντικείμενα και ρουχισμό χτυπήθηκε από τον κεραυνό. Ο θάνατος του άνδρα διαπιστώθηκε από πυροσβέστες και αστυνομικούς που πήγαν στο σημείο, καθώς δεν μπορούσε να προσεγγίσει ασθενοφόρο την περιοχή.

Από την ισχυρή νεροποντή και τους κεραυνούς σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία του νομού Ηλείας. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυλλήνης, του Κάμπου και της Πηνείας, τα προβλήματα ήταν έντονα, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας. Οι ισχυρές βροχές πλημμύρισαν δρόμους και σπίτια. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 37 κλήσεις για άντληση υδάτων στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, ενώ πολλοί δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια. Λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα.

Απομάκρυναν μαθητές από σχολείο

Εξάλλου, στην απομάκρυνση των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου προχώρησε η Πολιτική Προστασία μετά από εντολή του δημάρχου. Η ισχυρή νεροποντή πλημμύρισε μεγάλο μέρος του σχολείου και κρίθηκε ότι δεν είναι κατάλληλο για να συνεχιστούν τα μαθήματα. Επίσης, εργαζόμενοι κινδύνεψαν όταν ανεμοστρόβιλος προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε μαγαζί με οικοδομικά υλικά στην περιοχή της Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα. Η συρόμενη πόρτα του καταστήματος «πέταξε» στον αέρα, ενώ ξεκόλλησε τμήμα της στέγης. Στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Ζημιές σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στην Αγία Τριάδα, στην οδό Ψαρών, στην οδό Σαλαμίνας αλλά και στην Αθηνών.

Ακόμα, με λάσπη και νερά γέμισε ο κεντρικός δρόμος στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, μετά τη νεροποντή που έπληξε χτες και περιοχές του Ιονίου. Σημειώθηκαν δυσκολίες στην κυκλοφορία, αφού τόνοι λάσπης είχαν καλύψει δρόμους του χωριού. Τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα πυροσβέστες, μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, κατέβαλαν προσπάθειες κάτω από δυνατή βροχή ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι του χωριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το «meteo.gr», το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 10.500 κεραυνούς έως χτες τη 1 το μεσημέρι στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Από αυτούς περίπου 7.000 καταγράφηκαν πάνω από τη θάλασσα και 3.500 πάνω από τη στεριά.

Τέλος, καταγράφηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενδεικτικά, στον Πύργο Ηλείας καταγράφηκαν 100 χιλιοστά βροχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Στη Βουλή από το ΚΚΕ ο αντισεισμικός έλεγχος σχολείων και δημόσιων κτιρίων

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, το ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή το θέμα του αντισεισμικού ελέγχου σχολικών και δημόσιων κτιρίων. Την Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Σε αυτήν αναφέρεται:

«Μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και η ανεπάρκεια του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου ζητήματος, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα) που διαχρονικά αναδεικνύει το ΚΚΕ.

Οι σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια κτίρια, από ένα σεισμό σχετικά μέτριας έντασης, αναδεικνύουν επίσης τον ανεπαρκή έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, την απόκρυψη ή υποβάθμιση των κτιριακών προβλημάτων που εντοπίζονται, αλλά και το χάος που έχει διαμορφωθεί από πριν με τον "Καλλικράτη" και τώρα με τον "Κλεισθένη", με τη μεταφορά της ευθύνης του ελέγχου των σχολείων στους δήμους.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τους κ. υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα ακόλουθα στοιχεία:

Σε πόσα σχολεία έγιναν έλεγχοι από την "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ" (ΚΤΥΠ) ανά δήμο και αναλυτικά πόσα έχουν χαρακτηριστεί: Α (δηλ. χωρίς ζημιές), πόσα Β (δηλ. με επιφανειακές), πόσα Γ (δηλ. με μεγαλύτερες ζημιές, που όμως μπορούν να επισκευαστούν σχετικά σύντομα, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να μεταστεγαστούν το μεσοδιάστημα) και πόσα Δ (δηλ. με εκτεταμένες ζημιές, για τις οποίες απαιτούνται νέες μελέτες - στατικές κ.ά. - και βέβαια μεγαλύτερος χρόνος).

Σε πόσα και ποια άλλα δημόσια κτίρια έγιναν έλεγχοι από την ΚΤΥΠ (νοσοκομεία, δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.) και ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν (κατ' αναλογία με τα σχολεία).

Επίσης ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθείται μετά τους σεισμούς για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας;

Αν αληθεύει ότι σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία εντοπίστηκαν σοβαρές ζημιές, ποια είναι αυτά και τι είδους οι ζημιές (π.χ. ΚΑΤ) έχουν εντοπιστεί; Αν αληθεύει επίσης ότι οι εν λόγω ζημιές δεν οφείλονται στον τελευταίο σεισμό, αλλά σε κακή συντήρηση και κακές παρεμβάσεις κατά το παρελθόν. Ποια είναι η κατάσταση σε άλλα δημόσια κτίρια, όπως αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Ποιος είναι αρμόδιος να κάνει τους μετασεισμικούς ελέγχους; Ποιος είναι αρμόδιος να προχωρήσει σε δευτεροβάθμιους ελέγχους (δηλ. πολύ πιο ενδελεχείς και με ειδικά εργαλεία) όπου χρειάζεται ή ζητείται;

Ποιος είναι αρμόδιος για προσεισμικούς ελέγχους; Πώς προχωράνε αυτοί; Ποια είναι τα στοιχεία από αυτούς τους ελέγχους μέχρι σήμερα και ποια περίοδο αφορούν;

Ποια είναι η εκτίμηση για τους λόγους που έγιναν αυτές οι ζημιές σε έναν σχετικά μέτριο σεισμό όπως αυτός της 19ης Ιουλίου; Π.χ. οφείλονται στην παλαιότητα των κτιρίων, σε κακές ή καθόλου επισκευές ζημιών από προηγούμενους σεισμούς, όπως του 1999, ή σε άλλους λόγους;

Τι εικόνα έχετε για τις 100 εκθέσεις με ζημιές σε ισάριθμα σχολεία, που όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ στάλθηκαν μετά τους μετασεισμικούς ελέγχους του 1999 στους δήμους και από τότε κανένας δεν γνωρίζει αν και ποιες επισκευές έγιναν; Ποιος κρατικός φορέας και μέσω ποιας διαδικασίας ελέγχει και επιβλέπει αν οι δήμοι κάνουν τις απαιτούμενες επισκευές και αν τις κάνουν σωστά;».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις χαλαζόπληκτες περιοχές

Να αλλάξει άμεσα ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες γρήγορα και δίκαια στο 100% των ζημιών

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Λαμπρούλη επισκέφτηκε το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη τοπικές κοινότητες του δήμου Φαρκαδόνας (Ταξιάρχες και Φανερωμένη) καθώς και το Μεγαλοχώρι του δήμου Τρικκαίων, που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Γ. Λαμπρούλης συναντήθηκε και συνομίλησε με πληγέντες παραγωγούς, κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταστροφές πλησιάζουν σε έκταση τα 7 χιλιάδες στρέμματα και είναι κυρίως σε καλλιέργεια βαμβακιού και σε μικρότερη έκταση σε μηδική, καλαμπόκι και κηπευτικά.

Κατά την περιοδεία ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι με τις καταστροφές αυτές αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κίνδυνο των καιρικών φαινομένων, όπως η χαλαζόπτωση, και την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Επισήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, δεν έχουν στην προτεραιότητά τους την προστασία των φτωχομεσαίων παραγωγών, που τους αφήνουν εκτεθειμένους, ενώ από την άλλη μοιράζουν απλόχερα κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια στους εμποροβιομήχανους του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Από τις συζητήσεις έγινε παραπάνω από εμφανής η αγωνία των παραγωγών που είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται σε λίγα λεπτά και να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ ταυτόχρονα να τους κυνηγούν προμηθευτές, τράπεζες, Δημόσιο (Εφορία) και ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ - ΕΛΓΑ). Δυσβάσταχτες, δηλαδή, υποχρεώσεις, που τους έχουν επιβάλει οι αντιαγροτικές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ.

Επίσης, έκδηλη ήταν και η δυσπιστία των παραγωγών προς τις κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεσες λύσεις, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», αφού οι αποζημιώσεις θα είναι κουτσουρεμένες και «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...» μέχρι να 'ρθουν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «Το ΚΚΕ, πέραν του αυτονόητου της άμεσης καταγραφής των ζημιών, απαιτεί από την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα και τον απαράδεκτο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες γρήγορα και δίκαια στο 100% των ζημιών. Δηλαδή να αναπληρωθεί γρήγορα και στο σύνολο το χαμένο εισόδημα. Ταυτόχρονα να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών και να παγώσουν οι οφειλές προς τράπεζες - Δημόσιο και Ταμεία χωρίς ανατοκισμό. Να υπάρξει άμεσα μέριμνα για αντιχαλαζική προστασία, μιας και ο νομός Τρικάλων είναι πολύπαθος από χαλαζοπτώσεις».

Επίσης, δεσμεύτηκε στους παραγωγούς ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για την ανάδειξη του ζητήματος τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και για διεκδικήσεις που εναντιώνονται στο ξεκλήρισμά τους, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η μείωση της φορολογίας, η κατάργηση των χαρατσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ