ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Να μην ανανεωθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη για τον καθορισμό προγράμματος δράσης ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (ΣΑΑΣ), με στόχο την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την ένταξη στη Συμφωνία των βάσεων drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παραμένει ταυτόχρονα διαρκής ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, πλατεία Κάνιγγος), όπου και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και το πρόγραμμα πάλης ενάντια στην επικίνδυνη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

«Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που προκαλεί η συμφωνία αυτή για το λαό μας και η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και λέει: «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (ΣΑΑΣ)", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο «Στρατηγικό Διάλογο» (ΣΔ) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, εστιάζοντας ειδικά στη διεύρυνση της λεγόμενης «στρατιωτικής συνεργασίας».

Μετά τον α' γύρο που έγινε στην Ουάσιγκτον, τώρα προετοιμάζεται ο β' γύρος, που θα γίνει στην Αθήνα, πιθανότατα τον Οκτώβρη, με συμμετοχή όπως όλα δείχνουν και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικά στην υλοποίηση σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις πλευρές που ξεχωρίζει στον επικείμενο «Στρατηγικό Διάλογο», είναι αυτή της ριζικής αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», με στόχο την προσαρμογή της στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη. Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ' αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα. Παράλληλα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο πρώτο τον «πολυπράγμονα» Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, έχουν προαναγγείλει την «επέκτασή» της ώστε αυτή να περιλαμβάνει και... τη μισή Ελλάδα, που αξιοποιείται ήδη ως ορμητήριο για τις δολοφονικές αποστολές τους. Πρώτα στη σχετική «λίστα» σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ είναι πέρα από την όποια επέκταση των δυνατοτήτων στη βάση της Σούδας, η αεροπορική βάση της Λάρισας όπου ήδη σταθμεύουν αμερικανικά drones, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης έρχονται ξανά μέσα στο επόμενο διάστημα για μεταστάθμευση δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα, και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που έχει κομβικό ρόλο στα αμερικανικά σχέδια για τη διεκπεραίωση δυνάμεων σε Βαλκάνια, Ανατ. Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

ΤΕ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός του νησιού σε επιφυλακή για να αποτρέψει την εγκατάσταση ΝΑΤΟικού ραντάρ

Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ ζητά να ενημερωθούν άμεσα και επίσημα οι κάτοικοι του νησιού, από όλους τους αρμόδιους φορείς, για τις εργασίες που άρχισαν να πραγματοποιούνται στη θέση Υψάριο Θάσου. Στη συγκεκριμένη περιοχή έγινε προσπάθεια στο παρελθόν να τοποθετηθεί μεγάλης εμβέλειας ραντάρ, εξέλιξη που αποτράπηκε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων.

«Οι κάτοικοι της Θάσου ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από την τοποθέτηση ραντάρ μεγάλης εμβέλειας κοντά σε χωριά του νησιού. Παράλληλα, εύλογα ανησυχούν για το ποιες ανάγκες έρχονται να καλύψουν αυτές οι εργασίες στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περίφραξη του χώρου προβλέπεται να είναι τύπου ΝΑΤΟ», σημειώνει η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, προσθέτοντας τα εξής:

«Καλούμε τους κατοίκους της Θάσου να είναι σε επιφυλακή. Οι εξελίξεις στην περιοχή, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δεν αποκλείουν την αναβάθμιση του σταθμού της ΥΠΑ στη Θάσο και τη στόχευση για χρησιμοποίησή του σε ΝΑΤΟικά σχέδια που εμπλέκουν περαιτέρω τη χώρα μας και το λαό, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται από τη μετατροπή και της Θάσου σε πιθανό στόχο.

Οι εξελίξεις με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η κινητικότητα των Αμερικανών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν παρά να εμπνέουν ανησυχία. Πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε και τη διαχρονική στήριξη των κυβερνήσεων, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο λαός της Θάσου όπως και στο παρελθόν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μπορεί να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Με χρήματα του αμερικανικού στρατού η «επένδυση» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Για «να γίνει πιο ελκυστικό σε επενδύσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις»!

Στη σημασία της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Βόρειας στους τομείς της Ενέργειας και περιφερειακής ασφάλειας επικεντρώθηκε η ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας μάλιστα πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και της Ενέργειας».

Από το βήμα του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Ενωση για την Ενεργειακή Οικονομία, ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στις επενδύσεις αμερικανικών μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας αλλά και τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, σημείωσε πως «Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ μπορούν να σχηματίσουν μία Ενεργειακή Ενωση, κάτι σαν τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ΕΚΟΧ, επενδύοντας στη συνεργασία και σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, σε υποδομές, δίκτυα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης», ενώ ανέφερε για ακόμα μία φορά πως ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή θα αναβαθμιστεί, ξεχωρίζοντας αυτήν τη φορά την Αλεξανδρούπολη, την οποία προανήγγειλε πως θα επισκεφθεί ξανά στο άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός στρατός θα επενδύσει 2,3 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της πόλης σε εργασίες που στόχο έχουν την υποστήριξη μεγαλύτερων και περισσότερων πλοίων για στρατιωτικούς όσο και εμπορικούς λόγους. «Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει πιο ελκυστική σε επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές και στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πάιατ τόνισε ότι η Ελλάδα, με τους αγωγούς ΤΑΡ, την κατασκευή του IGB που τώρα ξεκινάει να κατασκευάζεται, αλλά και με τα σχεδιαζόμενα έργα του «East Med» καθώς και τα άλλα έργα ενεργειακής υποδομής αποτελεί αναμφίβολα ένα ενεργειακό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη, ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας.

Δήλωσε βέβαιος πως «η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τις προσδοκίες μας», αναφερόμενος στις νέες αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται στην ατζέντα της ΝΔ και το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα είναι η στιγμή για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Συνδετικό κρίκο στη διαδικασία προσέλκυσης αμερικανικών μονοπωλίων στους τομείς των ΑΠΕ και τις αποθήκες Ενέργειας χαρακτήρισε το επικείμενο ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβρη (;), στο οποίο υπογράμμισε πως θα παρουσιαστούν οι επενδυτικές προοπτικές που έχει διαμορφώσει το ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, σχολίασε: «Η παρουσία μας στη ΔΕΘ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Στηρίζουμε σθεναρά τις επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αποκτά ξανά τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων».

ΚΚΕ
Ερώτηση για στρατιωτικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει ναζιστικά ρητά

Ερώτηση για ημερολόγιο - ατζέντα, έκδοσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που περιλαμβάνει ναζιστικά ρητά, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο κυκλοφορεί στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και αποφθέγματα των Χίτλερ και Γκέμπελς.

Αναλυτικά η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), κυκλοφορεί ημερολόγιο - ατζέντα έτους 2019, έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνονται αποφθέγματα - ρητά των ναζιστών Χίτλερ και Γκέμπελς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε στρατόπεδα υπάρχουν αποφθέγματα - ρητά ναζιστών. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη.

Πρόκειται για προσπάθεια που στόχο έχει να αλλοιώσει τα ναζιστικά - δολοφονικά χαρακτηριστικά τους, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να δηλητηριάσει τη συνείδηση της στρατευμένης νεολαίας.

Οι ναζιστές - εγκληματίες είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του λαού μας. Εχουν μπει στα σκουπίδια της Ιστορίας, για τα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος του λαού μας και άλλων λαών την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και είναι απαράδεκτη κάθε προσπάθεια προβολής τους.

Ο λαός έδωσε ηρωικές μάχες ενάντια στους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με χιλιάδες νεκρούς στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποσύρει από τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων το συγκεκριμένο ημερολόγιο - ατζέντα και να μην επιτρέψει στο εξής την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων, με σαφή στόχο τον εξαγνισμό των ναζιστών, αλλά και των απογόνων τους, με όποια μορφή και τρόπο εμφανίζονται αυτά τα εγκληματικά αποβράσματα, όπως η Χρυσή Αυγή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου ημερολογίου και την εξάλειψη ανάλογων φαινομένων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ