ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Σημαντική άνοδος της εθνικιστικής AfD

Απορροφώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «εισπράττοντας» τον αντικομμουνισμό που καλλιεργείται από όλα τα αστικά κόμματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Από τη μεγάλη άνοδο του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σημαδεύτηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας Σαξονία και Βρανδεμβούργο την περασμένη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας τις πολύμηνες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανεργία και τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, που μαστίζει τα ανατολικά κρατίδια δεκαετίες μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, αλλά και τον έντονο αντικομμουνισμό, που καλλιεργείται από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, η AfD, με ρατσιστική και εθνικιστική φρασεολογία, σχεδόν τριπλασίασε ή διπλασίασε την εκλογική της δύναμη.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες για τα κόμματα που συγκυβερνούν στον μεγάλο συνασπισμό υπό την Αγκελα Μέρκελ, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και για το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά». Μικρή άνοδο σημείωσαν οι Πράσινοι.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στη Σαξονία: Πρώτη δύναμη παραμένει η CDU με 32,1% (-7,3% από τις εκλογές του 2014) και 46 έδρες από τις 118 του τοπικού Κοινοβουλίου, στη δεύτερη θέση η AfD με 27,5% (+17,7%) και 37 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η «Αριστερά» με 10,4% (-8,5%) και 14 έδρες και ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,6% (+2,9%) και 11 έδρες, το SPD με 7,7% (-4,7%) και 10 έδρες. Οι φιλελεύθεροι του FDP με 4,5% (+0,7%) και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 3,4% (+1,8%) παραμένουν εκτός Κοινοβουλίου.

Στο Βρανδεμβούργο, το SPD κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη θέση με 26,2% (-5,7% από το 2014) και 25 έδρες από τις 88 του τοπικού Κοινοβουλίου, ενώ στη δεύτερη θέση ανήλθε η AfD με 23,5% (+11,3%) και 23 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η CDU με 15,6% (-7,4%) και 15 έδρες και ακολουθούν οι Πράσινοι με 10,8% (+4,6%) και 10 έδρες, η «Αριστερά» με 10,7% (-7,9%) και 10 έδρες και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 5% (+2,3%) και 5 έδρες. Το FDP με 4,1% (+2,6%) δεν μπήκε στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Και στα δύο κρατίδια η AfD «τραβά» ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα, κυρίως από τη CDU, την Αριστερά και το SPD, ενώ σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων της απείχαν από τις εκλογές του 2014. Οι περισσότεροι νέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά στήριξαν τους Πράσινους και ακολουθεί η AfD.

Σενάρια για κυβερνητικούς συνασπισμούς

Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει μια συγκυβέρνηση με την AfD, τα παζάρια για το σχηματισμό (σταθερών) κυβερνήσεων στα δύο κρατίδια θα είναι «δύσκολα». Στο Βρανδεμβούργο θα χρειαστούν τρία κόμματα για πλειοψηφία στην τοπική Βουλή (45 έδρες), ενδεχομένως SPD - Αριστερά - Πράσινοι. Στη Σαξονία, η CDU έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί για κυβέρνηση ούτε με την AfD ούτε με την «Αριστερά». Επομένως απομένει μια συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το SPD, όπως ήδη συμβαίνει στο κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η πρόεδρος της CDU και υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, μίλησε για «ανανέωση» του κόμματος και ανακοίνωσε μια εσωκομματική συζήτηση για «την προστασία του κλίματος», η οποία, όπως είπε, πρέπει να είναι «φιλική προς την οικονομία». Η Κάτια Κίπινγκ, μια από τους επικεφαλής της «Αριστεράς», ανακοίνωσε αυστηρή εσωκομματική αυτοκριτική «χωρίς ταμπού», χωρίς να αποκλείσει μια αλλαγή και στην ηγεσία. Τα εκλογικά αποτελέσματα ενδέχεται να πυροδοτήσουν τις εσωκομματικές φωνές στο SPD για αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό και ανασύνταξη.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου για Ουκρανία, Ενέργεια και 5G

Με αφορμή την 80ή επέτειο έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία δικτύου 5G στην Πολωνία

Copyright 2019 The Associated

Από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία δικτύου 5G στην Πολωνία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ένταση των παζαριών για την «επίλυση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο, επιβεβαιώθηκε και κατά τις επαφές του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, την Κυριακή στη Βαρσοβία, όπου και οι δυο συμμετείχαν μαζί με δεκάδες άλλους ηγέτες στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία. Από την πλευρά της πολωνικής κυβέρνησης, η εκδήλωση αξιοποιήθηκε ως βήμα «καταδίκης» της «ρωσικής επιθετικότητας» χτες και σήμερα.

Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Πολωνία, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι του εξαιτίας του τυφώνα «Ντόριαν» που χτύπησε αμερικανικές πολιτείες. Ζελένσκι και Πενς συζήτησαν για την επικείμενη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ντ. Τραμπ και για μια σειρά ζητήματα.

«Πολύ καλή η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας» για ασφάλεια, Ενέργεια, οικονομική ανάπτυξη και για την πρόοδο του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, έγραψε στο Τουίτερ ο Μ. Πενς, ενώ από τη Βαρσοβία ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται «στους κατοίκους της Ουκρανίας για την ασφάλειά τους, για την εδαφική ακεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων αξιώσεων της Ουκρανίας στην Κριμαία».

Η συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ προγραμματίζεται σε μια περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται κινητικότητα στις επίσημες και ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για την ανατολική Ουκρανία, ενώ Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν από τη Σύνοδο Κορυφής του G7, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) πιθανά μέσα στον Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Ο Βολ. Ζελένσκι έχει ζητήσει να επεκταθεί το σχήμα της Νορμανδίας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας, αίτημα που φαίνεται να απορρίπτεται από τους υπόλοιπους του σχήματος.

Οπως σημείωσε το Σάββατο από την Πολωνία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, αναμένει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας, για την επίλυση της κατάστασης στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία). «Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι και να υπογράψουμε κάτι, που είναι και το πιο σημαντικό» παρουσία των Δυτικών ηγετών, είπε ο Ζελένσκι.

Ενδεικτική της κινητικότητας στα παζάρια είναι η επικείμενη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που θα είναι η δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι διαπιστώνει πρόοδο στο θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων, θεωρώντας την ιδιαίτερα σημαντική για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, επιβεβαίωσε την πρόοδο στο ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων, που «είναι πολύ σημαντικό για όλη την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται γύρω από τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».

Το «τρίγωνο» Πολωνία - ΗΠΑ - Ουκρανία

Στο μεταξύ, την ομόφωνη καταδίκη τους στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, διατύπωσαν το Σάββατο ο Βολ. Ζελένσκι και ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

«Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και σε αυτό το ζήτημα μιλάμε με την Πολωνία με "μια φωνή": Ο "Nord Stream 2" είναι απαράδεκτο (ενεργειακό σχέδιο) και απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Βολ. Ζελένσκι. Πρόσθεσε ότι Ουκρανία και Πολωνία υποστηρίζουν τη «διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού», καθώς και την ενεργειακή συνεργασία στο τρίγωνο Πολωνία - ΗΠΑ - Ουκρανία.

Ο Πολωνός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουκρανία «πρέπει να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα, που είχε πριν από το 2014. Σήμερα, το έδαφος της Ουκρανίας είναι κατεχόμενο. Κριμαία, καθώς και οι περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ - αυτά τα εδάφη θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ουκρανία». Επομένως, «η πολιτική των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας) πρέπει να συνεχιστεί, καθώς είναι ο πιο ειρηνικός τρόπος για να υποχρεωθεί το κράτος να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας Πολωνίας - ΗΠΑ για κατασκευή ενός «ασφαλούς, ψηφιακού δικτύου» 5G, το οποίο «θα αποτελέσει ένα ζωτικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη». Η συμφωνία έρχεται εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα («Huawei») για την κατασκευή δικτύων 5G παγκόσμια.

Ταυτόχρονα, η εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία συμμετείχε και μίλησε ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αξιοποιήθηκε για να ζητήσει «συγγνώμη» για τη ναζιστική γερμανική θηριωδία στην Πολωνία, ενώ η σημερινή αστική κυβέρνηση της Πολωνίας - αν και δεν το έθεσε στην εν λόγω εκδήλωση - έχει εγείρει θέμα πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, πράγμα που, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι γερμανικές κυβερνήσεις απορρίπτουν ως ...«θέμα λήξαν».

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - ASEAN για πρώτη φορά

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν χτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για πρώτη φορά με τις χώρες - μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) στη Νοτιοανατολική Ασία, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν ισχυρότερη θέση από την Κίνα στην περιοχή και όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού - Ινδικού.

Επίσημα, συνδιοργανωτές είναι οι ΗΠΑ και η Ταϊλάνδη, ενώ συμμετέχουν και τα υπόλοιπα 9 μέλη της ASEAN, δηλαδή οι Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ασκήσεις στον Κόλπο της Ταϊλάνδης και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ η λήξη τους έχει προγραμματιστεί στη Σιγκαπούρη. Αναφέρει ακόμα ότι θα πάρουν μέρος συνολικά οκτώ πολεμικά πλοία, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και πάνω από χίλιοι στρατιώτες. Οι ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν πέντε μέρες κυρίως «μέσα στον Κόλπο της Ταϊλάνδης και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπανγκόκ.

Ο αντιναύαρχος Φιλ Σόγερ, διοικητής του 7ου Αμερικανικού Στόλου, μίλησε για ασκήσεις που θα επιτρέψουν να «εργαστούμε μαζί σε κοινές προτεραιότητες που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ